autoilua & elämää

Kirjoittaja Aihe: Mökkielämää  (Luettu 102716 kertaa)

Paikalla tuRboman

 • Moderaattori
 • Grand Legend
 • *****
 • Viestejä: 12912
 • - турбоман -
  • www.autostadium.fi
Vs: Mökkielämää
« Vastaus #660 : 12.06.2019 12:50 »
Niin. Onhan tuossa pointtia. Mökkeily kulkemisineen on kuormittavaa ja ympäristölle haitallista. Mutta jos tätä vertaa ns aurinkomatkailuun, jossa lennetään toiselle puolen maapalloa asumaan hotellissa ja kertakäyttökultturoimassa. Maassa jossa vielä jätteetkin dumpataan mereen.
Kylläkai tällainen lomailu jättää pahemman jalanjäljen? Sitä vaan ei voi verottaa samaan tapaan.

Mökkeilijä vie rahojaan usein muuttotappiopaikoille ja tuo elämää syrjäkyliin. Raha jää kumminkin kotimaahan ja tuo verotuloja moneen tapaan valtiolle.
Jotta kannattaakohan sitä silleen koettaa estellä?

Toki sellainen 200m2 hirsihuvila jossa käydään alle kuukausi vuodessa mutta lämmöt on aina päällä, on jo jossainmäärin turhaa kulutusta.

Mutta ei tarvi kyllä vielä saksalaisen tulla sanomaan suomalaiselle, miten täällä pitäis elää ja kesänsä käyttää! Olkoonkin, että täällä on määrällisesti mökkejä kaikkein eniten asukasta kohden, niin kyllä taitaa suuri osa olla melko eko-mökkejä ja hiilijalanjälki vain pienenee kesäloman ajaksi?
"The journey of a thousand miles begins with one step"

Poissa Sande

 • Yhdistyksen jäsen
 • Klassikkoainesta
 • *****
 • Viestejä: 2365
 • Volvo XC60
Vs: Mökkielämää
« Vastaus #661 : 12.06.2019 17:42 »
Eipä ollut vaikea arvata että seuraava vihervasemmiston kohde yksityisautoilun jälkeen on kesämökit ja mökkeily.

Se kun ei ole kenellekkään "pakollista" ja aiheuttaa ylimääräistä ajosuoritetta ja muitakin päästöjä esim. peruslämmön muodossa.

Voitaneen tehdä sellainen johtopäätös että kaikki Imaccia ja sähköjopoa arvokkaammat omistukset pitäisi sosialisoida valtiolle.
En nyt ymmärrä kuinka tämä yksittäisen Saksasta Suomeen muuttaneen toimittajan mielipidekirjoitus liittyy vihervasemmistoon tai muuhunkaan poliittisen ryhmään?
"Jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei yleensä sitä olekaan. Sama pätee KIA:n 7 vuoden takuuseen"

Poissa jkvi

 • Vakiokalustoa
 • **
 • Viestejä: 791
Vs: Mökkielämää
« Vastaus #662 : 12.06.2019 18:03 »
^Minkä muunkaan ryhmittymän ajatuksia tuollainen voisi olla?

Poissa audioman

Vs: Mökkielämää
« Vastaus #663 : 12.06.2019 20:16 »
^Ihan oikeasti, hei! Vedätte herneen nenään, kun saksalaissuomalaisen humoristi ja satiirikko vähän testailee, miten tosikkoja suomalaiset voivat olla. No, tässäkin tuli todistettua, että *todella* tosikkoja ;)

Roman Schatz on kirjailija, joka on kiinnostunut suomalaisista ilmisistä ja ilmiöistä. Hän kirjoittaa aiheistaan satiiria. Yksi hänen tarkastelemistaan ilmiöistä on suomalainen junttius, jota hän tuossakin jutussa herätteli esiin.
« Viimeksi muokattu: 12.06.2019 20:19 kirjoittanut audioman »
MB C300d 4matic, Exiä MB C220d 4matic, MB C220CDI, Skoda Octavia RS, Skoda Octavia 2.0TDI

Poissa Vaari

 • Vakiokalustoa
 • **
 • Viestejä: 751
Vs: Mökkielämää
« Vastaus #664 : 12.06.2019 21:02 »
^Selvä. Tunnustan olevani tosikko sekä myös juntti enkä omaa minkäänlaista huumorintajua. Ei se minua itseäni haittaa. En vain satu pitämään saksalaisten satiirikkojen tuohon sävyyn tekemistä kirjoituksista tuollaisesta aiheesta. Onneksi ei tarvinnut maksaa.

Paikalla tuRboman

 • Moderaattori
 • Grand Legend
 • *****
 • Viestejä: 12912
 • - турбоман -
  • www.autostadium.fi
Vs: Mökkielämää
« Vastaus #665 : 12.06.2019 21:09 »
Hear hear!! Olen vaarin kanssa samoilla linjoilla. Ja kun pilkka osuu itseen, ei se tosikolle toimi. Päinvastoin. Arvostelee monelle suomalaiselle lähes pyhää asiaa kuten mökkeily. Ja moittii meitä siitä. Se toki on helppoa kun tosikko juntti jupisee kädet nyrkissä taskussa, ei lähde miekkoineen oikeutta tekemään
"The journey of a thousand miles begins with one step"

Poissa Quality

 • Moderaattori
 • Grand Legend
 • *****
 • Viestejä: 14153
 • Volvo XC60
Vs: Mökkielämää
« Vastaus #666 : 12.06.2019 21:36 »
Nyt vasta ehdin lukaista Roman Schatzin artikkelin. Se vaikutti kyllä ihan ajatuksella, vailla satiiria kirjoitetulta. Jouduin jopa ajattelemaan, onko suurempi synti tai rikos omistaa kesämökki ja käyttää sitä kuin vaikkapa reissata useita kertoja vuodessa lentäen kaukomaille? Ja mitä pahaa siinä on, jos suomalaiset kesämökin omistajat tekevät aivan tavanomaisia hankintoja mökilleen? Eikö ostovoima joka tapauksessa kohdentuisi johonkin muuhun, ellei mökkiä olisi? Mikä olisi silloin se paras ja ympäristöystävällisin vaihtoehto? Aika paljon vaaditaan vaikkapa hyvin varustellun mökin jätehuollolta. Ja mitä pahaa on siinä, että paikalliset vakiasukkaat hyötyvät mökkiläisistä esim. tiestön kunnossapidossa? Sivuteiden kuntoa tarkkaillaan jatkuvasti perusteena käyttömäärä, ja siinä mökkiläisillä on merkittävä rooli. Entä miltä sivukylät näyttäisivät ilman mökkiläisiä? Muutama hädin tuskin liikuntakykyinen vanhus ja pari lapsiperhettä, siinä kaikki. Kyläyhdistysten toiminta nojaa olennaisesti mökkiläisiin.

Ihmettelin suuresti, miten pienin kustannuksin kerrottiin mökin omistajan selviytyvän vuodessa, kun niihin lasketaan kiinteistövero, jätehuolto ja sähkölaskut. Muistaakseni uutisessa mainittiin alle tuhannen euron kustannukset per vuosi. Ainakin meillä todelliset kustannukset jo noiden kolmen kuluerän osalta ovat moninkertaiset.
Opi eilisestä, luota huomiseen, mutta elä tänään.

Poissa Vaari

 • Vakiokalustoa
 • **
 • Viestejä: 751
Vs: Mökkielämää
« Vastaus #667 : 12.06.2019 22:09 »
Ei mökin ylläpito mitään ilmaista toki ole. Varsinkin, kun hiljalleen suorittaa sen kunnossapitoa, joka minusta sisältyy normaalina toimintana mökkeilyynkin, ollen jopa koko puuhan "suola ja sokeri". Töissä ollessani tilanne oli hieman erilainen, aika ei oikein tahtonut riittää ja hieman pääsi torpan ympäristö "mettittymään" ja luonto yritti nielaista kotini, mutta onneksi ehdin hätiin, ennen kuin oli myöhäistä.

Laitanpa alle pikku luettelon, mitä minulle on syntynyt mökistä (lapsuudenkotini) kustannuksia, sähkökuluineen päivineen. Hinta ei sisällä autolla ajoa (eikä sapuskoita), mutta matka on kenties lyhyehkö, kun sinne alle tunnissa suuntaansa porhaltaa.

Iloa ja virkistystä siitä on aina ollut koko kesäkauden. Ilo minun kohdallani tarkoittaa sitä, että tunnen tyydytystä siitä, että isäni ja äitini jäljiltä heidän elämäntyönsä tuloksena syntynyt omaisuutensa säilyy jonkinlaisessa kunnossa ja toivon sekä uskon vakaasti, että vielä minunkin jälkeeni tuleville sukupolville siitä tulee olemaan iloa.

2012   1432,96€
2013   2596,47€
2014   5577,97€
2015   1792,63€
2016   2423,63€
2017    999,35€
2018   3469,01€
2019   1160,94€ (tähän mennessä)

Yllä olevat summat ovat valtaosaltaan jääneet hyödyntämään paikallista elinkeinoelämää, käytännössä kauppojen kassan välityksellä. Marjapensaista saatavat tuotokset ovat hyödyntäneet lähinnä perhettäni.

edit: ja pitää vielä mainita, että eräänä kevättalvena mökilläni kävi pari aitoa saksalaista työkaveria saunomassa. Olivat niin haltioissaan ja otettu, että toinen heistä rakensi itselleenkin omaan kotiinsa saunan. Hankin ja toimitin vielä jälkeenpäin hänelle toisenkin Harvian puukiukaan, kun olivat kuulemma paikalliset kaupanhinnat kalliinpuoleisia. :)
« Viimeksi muokattu: 12.06.2019 22:26 kirjoittanut Vaari »

Poissa Vaari

 • Vakiokalustoa
 • **
 • Viestejä: 751
Vs: Mökkielämää
« Vastaus #668 : 13.06.2019 07:17 »
Non nih, uusi päivä ja uudet askareet. Muurahaisten kaivoontunkeutumisprosessin estoon kaavaillut tarvikkeet alkavat olla osittain kotosalla. Uusi laadukas uppopumppu, jota myös vesiautomaatiksi mainitsevat sekä läpivientitötterö kaivon kanteen, odottavat asennusta. Tuota tötteröä varten sen kiinnittämiseksi kanteen pitää vielä hankkia sopiva putkenpätkä. Sama juttu ilmanvaihtoputkelle. Tuon kumitötterön sisällä on metallinen silmukka, johon voi ripustaa pumpun kannatusköyden. Vaijeriakin käyttävät, itse ajattelin käyttää köyttä. Köyden pituus pitää säätää sopivaksi, jotta pumppu asettuu juuri ja juuri rengaskaivon pohjaan. Köyden säätäminen on hieman hankalaa, joten ajattelin käyttää yläpäähän noin metrin pituista kettinkiä, jonka avulla voin sakkeleita käyttäen aikaansaada pikku portain tapahtuvan säädön.

Pumpulle menevää letkua varten tötterössä on reikä. Ehkä olisi parasta, jos löydän jostain reikään sopivan (metalli)putkenpätkän, joissa kierteitetyt päät. Kumpaankin päähän muhvit sekä letkuliittimet ja se olisi siinä.
Sähköjohdon saatan laittaa kulkemaan tuosta isommasta reiästä läpi. Reikä on sen verran suuri, että siitä mahtunee johtoon kiinteästi valettu pistotulppa läpi. Sitten vain veistelemään läpivientikohtaan sopivan kokoinen, keskeltä halkaistu puutulppa, joka sekin kiinnitetään tötterön mukana tulleilla letkunkiristimillä.

Vermeet pitää istuttaa itse valmistettavaan betonikanteen. Kaupasta säkki sementtiä sekä filmivaneria, jonka päälle tekee valumuotin. Valuhiekkaa löytyy omalta tontilta aivan riittävästi, ei tarvitse kuin seuloa. Betoniverkkoa sekä harjaterästä kannen nostokahvoiksi löytyy nurkista jo valmiiksi. Myllyn raahaus varastosta "betoniasemalle" ja pikku valuprojekti käyntiin.

Joutuu tässä kauppareissun tai pari autolla ajelemaan tarvikehankintojen piikkiin ja sen myötä turmelemaan luontoa hiilidioksidilla, mutta työlääksi ne reissut tulisivat julkisilla kulkuvälineillä. Sementtisäkkikin olisi vaikeaa kuljettaa bussilla tai metrolla, jopa siellä Uspenskin Katedraalin tienoilla. Varsinkin, kun ne kulkineet eivät liikuskele niillä nurkilla, jossa nyt pitäisi liikkua.

Ei kaikki mökkeilijät saata tämän tyyppisestä askartelusta tykätä, mutta meitä mökkeilijöitäkin on montaa eri rotua. Suomalaisissakin. :)

Paikalla tuRboman

 • Moderaattori
 • Grand Legend
 • *****
 • Viestejä: 12912
 • - турбоман -
  • www.autostadium.fi
Vs: Mökkielämää
« Vastaus #669 : 13.06.2019 07:35 »
Mielenkiintoisen näköinen tuo läpivienti. En ole aiheeseen tutustunut sen kummemmin ja mieluusti seurailen mitä tästä tuleman pitää. Laitahan kuvaa jahka saat valukannen askarreltua. Vaikka välivaiheistakin.

@Quality. Samaa kustannusjuttua luin minäkin. Päädyin arvioimaan, että oisno kyseessä esim sähköliittymän perusmaksut? Eihän tuolla summalla kovin kummoista mökkiä pidetä peruslämmössä ympäri vuoden, saatikka hoideta myös muut kulut.

Meillä toistaiseksi näyttää, että ns juoksevia kuluja ei hirveitä tule olemaan. Komposti puucee, kompostori biojätteille, lasi & metalli menee kylälle kierrätykseen. Paperi  & pahvit palaa ja osa muovistakin. Loppu sekajäte kulkee tarvittaessa koti-roskiin. Ei kiinteitä jätehuoltokuluja.

Sähköt paneelisysteemistä. Toki aggregaatilla on joutunut lataamaan talvella pari kertaa kun kaikki ei ole vielä valmista. Sähköistä ei juoksevia kuluja.
Kiinteistövero on alle 100€. Vakuutukset hieman enemmän.

Meidän tapauksessa kulkeminen ( 250km suuntaan ) on mökkeilyn suurin kulu. Tai, toki vielä toistaiseksi keskeneräisyys ja rakennuskulut, mutta jos niitä ei huomioi.

Lämmitykseen meni viime talvena n 30 litraa dieseliä ( polttoöljykäyttöinen lämmitin esilämmitykseen ) sekä polttopuuta toista kuutiota.
Tien aurauksesta en ole vielä maksanut. Mutta alle 200€ pitäis siihen riittää.

Kyllä niitä kuluja kertyy, vaikka kuinka pieneksi on suunnitellut jatkuvat menot. Mutta tosiaan, jos ei käydä/käytetä, niin silloin ei mene kuin kiinteistövero ja vakuutus.
"The journey of a thousand miles begins with one step"

Poissa Vaari

 • Vakiokalustoa
 • **
 • Viestejä: 751
Vs: Mökkielämää
« Vastaus #670 : 13.06.2019 18:40 »
Mielenkiintoisen näköinen tuo läpivienti. En ole aiheeseen tutustunut sen kummemmin ja mieluusti seurailen mitä tästä tuleman pitää. Laitahan kuvaa jahka saat valukannen askarreltua. Vaikka välivaiheistakin
Laiskottaa ja sataa ripsikin hetken aikaa, mutta sen verran sain itseäni niskasta kiinni, että sain kaivonkannen teon aluilleen. Aamupäivällä poikkesin Bauhausiin, kun tiesin siellä olevan levyjensahauspisteen. Josko löytyisi sopivaa filmivanerinpalaa projektia varten, ettei tarvitse koko levyä ostaa eikä edes maksaa sahautusta.
Eipä ole tullut ennen kaivoon betonikantta tehtyä, mutta kerta se on ensimmäinenkin. Monenlaista aukkoa sisältävää kanttahan ei rautakaupasta löydy, joten pitää yrittää tehdä itse.

"Tehdastekoisen" betonikannen päällehän erikoiskansi on tarkoitus laittaa, joten suora pitää uudenkin kannen olla ja alapuolelta sileäpintainen. Kaupasta ostettu kansi on ulkohalkaisijaltaan 90cm ja siinä on 60cm reikä keskellä. Kannessa oleva tasopinta on kuitenkin halkaisijaltaan hieman ulkohalkaisijaa pienempi 85cm. Siihen on päällipuolelle tehty muutaman sentin levyinen viiste, ilmeisesti siksi, että vesi valuu pois.
Omatekoisen kannen ajattelin tehdä halkaisijaltaan 85-senttiseksi. Turha siitä on isompaa tehdä, kunhan tasopinnat ovat vastakkain. Jonkinlainen tiivistenauha pitää kuitenkin väliin laittaa, ei pelkkien betonipintojen väliin mitään "vesisaumaa" synny.
Kannen paksuudeksi kaavailin 5cm, jolloin kuraa tarvitaan 28 litraa. Eipä tarvitse pyöritellä edes täyttä myllyllistä, mutta eipä se haitanne. On noita vuosien kuluessa jo aiemmin tullut monta sataa tehtyä. Ei ole enää mitään erityistä hinkua koko valuhommaan.

Ajattelin, että peräkärryn pohja lienee melko suora alusta, jonka päälle voi valumuotin tehdä ja kuran muottiin lapioida. Filmivanerinpala ei kuitenkaan mikään suora ole ja eipä sitä viitsi suoraan peräkärryynkään ruuvata, jonkinlainen peti on vanerin ja kärryn väliin timprattava. Kaivelin puutavaravarastoani ja löytyihän sieltä riittävästi sopivia laudanpätkiä, jotka ruuvailin kiinni parin kakkoskolmosen päälle. En edes viitsinyt alkaa sahailemaan löytämiäni laudanpätkiä tasapituisiksi, turhaa työtä vain. Ruma on, mutta hyvä.  ;) Ei muuta, kuin viskaa petin päälle sen filmivanerinpalan ja kiinnittää sen petiin muutamalla ruuvilla. Siitä sitten mietintämyssy päähän, miten tehdä vanerin päälle 5cm korkea rengas, jonka sisähalkaisija on 85cm. Eipä nuo mitat niin tarkkaa ole, "muut tekee millilleen mutta sähkömies ja rappari suunnilleen"  :)
 

Poissa jols

Vs: Mökkielämää
« Vastaus #671 : 13.06.2019 21:56 »
En ollut tuota Roman Schatzin juttua vielä ennen tätä iltaa lukenut. Roman Schatzia jotenkin diggaan, hänen  kirjansa Asevelipuolet on esim. hyvä teos.

Mutta Heinolan miitissä Quality tuosta jutusta puhui ja nyt piti tuo lukaista. Muutamia ajatuksia, meillä mökkimatka 27 km. Mökin myötä on jäänyt vapaa-ajan lentämiset olemattomiin, kumpi on pahempi?

Meidän mökkitie ei vaadi mitään kunnossapitoa, sydäntalvellakaan sitä ei aurata, silloin ei mökille mennä, muuten pääsee katumaasturilla perille, tie on möykkyinen mutta eipä asiattomatkaan mielellään sitä kulje.

Mökillämme ei ole sähköjä, ei juoksevaa vettä. Mökki on uusi ja lämpöeristetty, keskellä mökkiä olevalla takalla mökin saa lämpimäksi ja kuivaksi tarvittaessa.

Kiinteät kulut ovat kiinteistövero, muistaakseni muutaman satasen ja vakuutusmaksut, jotka eivät kovin suuret ole. Lämmitykseen saa kaataa puuta ja siitä tulee terveellistä liikuntaa. Eli kulut eivät ole kovin kummoiset ja kyllä on ainakin sen hinnan arvoista kun työreissun tai muuten ankean työpäivän jälkeen istahtaa puupölkylle ja katselee grillin tulta ja tietää että kohta saa nauttia raikkaassa ulkoilmassa omin käsin grillattua ruokaa. 

Tuli vielä mieleen tuosta Romanin jutusta tuo saksalaisiin vertaaminen. Työskentelen Saksalaisessa firmassa, vuosi sitten Saksassa jossain illanvietossa uudelle tuttavuudelle mainitsin että olen käynyt lukemattomia kertoja lomamatkalla Saksassa. Tämä rouva vähän pilkallisesti naureskeli että Saksaan lomalle, heheh! Hetkeä aiemmin hän oli todennut että olisi upeaa päästä Suomeen lomalle...
 
GLK 350 CDI '14, C 220 D T Avantgarde '15, XC 60 D4 '18

Poissa foorumilainen

 • Vakiokalustoa
 • **
 • Viestejä: 636
Vs: Mökkielämää
« Vastaus #672 : 13.06.2019 22:33 »
22.6. muutto mökille ja sitten ehkä 1.9. kaupunkiin riippuen töistä.

Poissa Vaari

 • Vakiokalustoa
 • **
 • Viestejä: 751
Vs: Mökkielämää
« Vastaus #673 : 14.06.2019 07:55 »
Jos ei nyt oteta huomioon vaikkapa Roman Schatzin tai hänen & muiden kenties tunteellisiakin purkautumisia mökeistä ja niihin liittyvistä "ilmastonmuutoksillisista" sekä taloudellisista asioista, niin mitalilla on tässäkin asiassa kaksi puolta. Meillä jokaisella on vapaa-aikamme käyttöön liitttyvät omat tarpeemme ja tapamme. Yksi tykkää yhdestä ja toinen toisesta. Jokainen tietää parhaiten, mikä itsestä tuntuu parhaalta. Paha siihen on ulkopuolisen mennä neuvomaan.

Jos jälleen kerran pohdin tätäkin asiaa itsekkäältä kantilta, kun en muiden ajatuksia voi tietää, niin oma mökkeilyni ei todellakaan perustu kauniilla ilmalla järven rannalla laiturin päässä istuskeluun ja paljaiden varpaiden vedessä liotteluun. Hädin tuskin enää edes uimaan kykenisin eli kuivan maan mökki on minun makuuni ihanteellinen. Mutta, enpä usko, että ikipäivänä olisin alkanut investoimaan mihinkään vieraalla paikkakunnalla olevaan maaplänttiin ja sillä sijaitsevaan rakennukseen. Olkoonkin vanha tai uusi, veden äärellä tai ei. Mieluummin olisin mahdolliset joutorahani laittanut parempaan kohteeseen, omakotitaloon alueella, jossa on töitä tarjolla. Timprannut taloni kimpussa tyydyttäen siihen käsillä tekemisen tarpeitani.

Vaan eipä rahani riittäneet omakotitalon hankintaan, kerrostalokopissa on pitänyt asustaa suurin aika elämästään, työpaikkojen lähistöllä. On siinäkin omat hyvät puolensa, varsinkin talvella. Ei tarvitse juurikaan tikkua ristiin laittaa, sen kuin vaan asuu - mukavuuksien keskellä.

Aikaa vierähti, vanhempani siirtyivät ajastaan tuonpuoleiseen eikä sisariani omakotitaloissaan kiinnostanut kylmilleen jääneen mökin ylläpito. Alkoi näkyä alustavia merkkejä siitä, että varsinaiseksi kodikseni aina tuntemani lapsuuteni maisema rakennuksineen oli vaarassa jäädä luonnon nielaisemaksi. Aloin työkiireideni lomassa yksikseni yrittää taistella luonnon paineita vastaan. En saattanut katsella ja ajatella toimettomana kotini tulevaa kohtaloa. Toki en kotiani omistanut, mutta siitäkin saimme sovittua. Rahalla siitä asiasta selvisin, ei tarvinnut kiristää vyötä kuin vaatimattomat 5 vuotta.

Joten tässä ollaan. Ei tarvitse enää töissä kulkea, mutta töitä on tarjolla aivan riittävästi. Ns. "mökilläni". Eipä tässä oikein muuta osaa enää edes kaipailla. Eiköhän tuo nykyinen kulkuneuvonikin palvele hamaan tulevaisuuteeni asti. Missä sen päätepiste sitten lieneekään. Sitä en mietiskele. Enemmän uhraan ajatuksiani muurahaisten poispysyttelemiseen kaivostani. Pitäisköhän tässä taas ryhdistäytyä ja alkaa tekemään toimenpiteitä sen eteen. Jatkosuunnitelmat valmistuivat yön aikana.  :)     
« Viimeksi muokattu: 14.06.2019 08:00 kirjoittanut Vaari »

Poissa Quality

 • Moderaattori
 • Grand Legend
 • *****
 • Viestejä: 14153
 • Volvo XC60
Vs: Mökkielämää
« Vastaus #674 : 14.06.2019 08:11 »
Mukava lukea (taas) näitä Vaarin pohdintoja. Tällä kertaa huomio kiinnittyi yhteen seikkaan. Nimittäin yksilönvapauteen. Itse kannatan laajinta mahdollista yksilönvapauden mallia, jollaista Vaarikin tuntuu puolustavan. Jos voi toteuttaa itseään ja tekemisen tarpeitaan oman mökin kautta ja samalla vaalia henkilöhistoriallisia perinteitä, ei siihen pitäisi puuttua. Toisaalta, ja jopa lähes huomaamatta, (holhous)yhteiskuntamme puuttuu lähes kaikkeen elämäämme. Puuttumisen muodot vaan vaihtelevat. Valtiovallalla, ja nyt katsomme vasta nimitetyn hallituksen suuntaan, keinoina ovat ainakin verotus ja erilaiset tuet. Myös infrastruktuureihin kohdennukset vaikuttavat elämäämme, jopa merkittävällä tavalla. Erilaisin lainsäädäntötoimin monet elämänalueet joko helpottuvat tai vaikeutuvat. Joistakin selvitään rahalla, toisista ei silläkään.

Yhteiskuntamme vallankäytön kohdennukset ja painopisteet vaihtelevat riippuen siitä, mitkä polittiset suuntaukset ovat niskan päällä. Nyt meillä on vasemmistohallitus, jonka toimia joudumme tarkkailemaan sydän syrjällään. En sano, että sen kaikki toimet pelottavat, mutta siirryttäköön tarkemman analyysin osalta toiseen ketjuun.
Opi eilisestä, luota huomiseen, mutta elä tänään.

Poissa Classic

 • Klassikko
 • ****
 • Viestejä: 3213
 • V90CC D5
Vs: Mökkielämää
« Vastaus #675 : 14.06.2019 08:50 »
...Joten tässä ollaan. Ei tarvitse enää töissä kulkea, mutta töitä on tarjolla aivan riittävästi. Ns. "mökilläni". Eipä tässä oikein muuta osaa enää edes kaipailla. Eiköhän tuo nykyinen kulkuneuvonikin palvele hamaan tulevaisuuteeni asti. Missä sen päätepiste sitten lieneekään. Sitä en mietiskele. Enemmän uhraan ajatuksiani muurahaisten poispysyttelemiseen kaivostani. Pitäisköhän tässä taas ryhdistäytyä ja alkaa tekemään toimenpiteitä sen eteen. Jatkosuunnitelmat valmistuivat yön aikana.  :)     
Kokeile sirotella muurahaisten poluille kanelia, eivät siitä tunnu tykkäävän ;) Muurahaismyrkky ja kaivovesi on huono yhdistelmä.

Työkiireitä pakkautui itselleni heti turhan paljon, kun puolestaan ajattelin siirtyä enemmälti vapaalle - pitäisi vain rohkeasti sanoa hyvästit. Tänään on kuitenkin perinnepäivä ja sekoittelen keitoksen kolmasosasta kutakin: pellavaöljy, tärpätti ja terva ja käsittelen vanhan rysänkokuveneen sisäosia, siis ison soutuveneen...

Poissa jlindstrom

 • Klassikko
 • ****
 • Viestejä: 3238
Vs: Mökkielämää
« Vastaus #676 : 14.06.2019 09:01 »
Jos ei nyt oteta huomioon vaikkapa Roman Schatzin tai hänen & muiden kenties tunteellisiakin purkautumisia mökeistä ja niihin liittyvistä "ilmastonmuutoksillisista" sekä taloudellisista asioista, niin mitalilla on tässäkin asiassa kaksi puolta. Meillä jokaisella on vapaa-aikamme käyttöön liitttyvät omat tarpeemme ja tapamme. Yksi tykkää yhdestä ja toinen toisesta. Jokainen tietää parhaiten, mikä itsestä tuntuu parhaalta. Paha siihen on ulkopuolisen mennä neuvomaan.

Joskus lapsuudessa vanhemmillakin oli mökki. Siellä oli erittäin mukava viettää kesiä, saaristossa leikkien. Myöhemmin sama jatkui vielä veneellä.

Itselle siitä jäi ikuinen kaipuu saaristoon. Siitä jäi myös päähän ajatus, että loma alkaa, kun kotinurkista poistuu.

Tuollaiset Vaarin mainitsemat poliittiset vainot keksittyine haihatteluinen menevät vauhdilla nahan alle ja tunteisiin itselläkin, vaikka enää ei ole käytössä mökkiä tai venettäkään.

Ihmiset kaipaavat vapaa-ajallaan muutosta arkeen, jotain mikä saa ajatukset pois töistä.

Mökittömänä, veneettömänä ja tällä hetkellä vailla vaunun vetoon sopivaa kalustoa on meidän ratkaisu ollut häipyä saasteputkella ilmojen halki etelän lämpöön pari-kolme kertaa vuodessa.

Jos mökkikulttuuri ajetaan munilleen erilaisin rangaistusmaksuin jne, rapautetaan ensinnäkin järkyttävän suuren osan kansaa omaisuuden arvo (koska eihän ketään osta potentiaalista verohelvettiä). Ja toisaalta se vääjäämättä lisää meidän kaltaisten lentokonelomailijoiden määrää.

Mites niille ilmastotalkoille silloin kävikään? Kumpi saastuttaa enemmän, se 60-luvun lautamökki luodon reunalla vai esim. 30% lisääntynyt lentomatkailu?

Samoin tuo kasvanut ulkomaan matkailu vie mökkiläisten rahat pois tämä maan kierrosta...

Kaunis ajatus varmaan Romanilla ja muilla on, että tuo korvattaisiin kotimaan matkailulla ja vuokramökeillä jne. Mutta huomioiden noiden hinta... halvemmalla pääset viikoksi vaikka Espanjan takuu lämpöön ja uimaan, kuin vuokraat heinäkuussa järkevän mökin saaristosta.

Vertailu ei tietysti ole reilu, mutta ei ole käytäntökään. Omana mökkinä se 60-luvun lautamökki pihahuussilla kelpaa hyvin. Mutta vuokramökkinä... silloin minä ainakin haluan sähköistetyn mökin sisävessalla ja mukavuuksilla. Silloin alkaakin yli 10 vuotias vuokramökki epäilyttämään, jos sitä ei ole remontoitu.

Minun puolestani nuo mökkiläisiä, öljylämmittäjiä, autoilijoita yms väkisin vainoavat poliitikonretaleet saisivat painua sinne missä ei pippurikaan kasva.

Asioilla on monta puolta, eikä se koskaan ole niin yksinkertaista, että: autoilu saastuttaa -> kielletään autot. Asioilla on kerrannaisvaikutuksia ja sitä on myös erittäin vahvasti ihmisten vapaa-ajan toimintojen rajoittamisella.

Karrikoiden voi sanoa, että tämän itsemurhaherkän kansan kun lukitsee lomiensa ajaksi kotiin jäpittämään, näkyy se tilastoissa.

Poissa volante

 • Uudenkarhea
 • Viestejä: 81
Vs: Mökkielämää
« Vastaus #677 : 14.06.2019 10:54 »
En omista mökkiä, ei kiinnosta kyykkiä jossain niemen nokassa pohdiskelemassa, jotta mitä kukin eduskunta ja hallitus sillä kertaa pään menoksi suunnittelee. Jos joku noin haluaa tehdä, niin se on hänen päätöksensä, en ole kateellinen enkä moiti.

Tähän ikään on lomat vietetty pääasiassa ulkomailla, on saanut aivan toisen kontrastin elämänmenoon.
Matkailu on avartanut maailmankuvaa aikalailla, saanut ymmärtämään toisenlaisten ympäristöjen toisenlaiset haasteet. Joka maassa on omat omituiset tapansa, joten Schatzin kommentit suomalaisesta elämänmenosta saksalaiseen verrattuna ovat virkistävä näkemys, samaan tapaan saksalainen Henning Wehn ruotii brittiläistä elämänmenoa. Näiden tarkoitus on saada ihmiset vain ajattelemaan eikä niistä kannata etsiä tuomiota eikä maailmanlopun ennustusta.

Lomille on menty lentäen tai laivalla/autolla, joten fossiilisia uusiutumattomia luonnonvaroja on tuhottu ja ympäristöä saastutettu. Tilasto kertoilee, että ulkomaan matkailuun on käytetty 1044 päivää ja sen päälle koko joukko päiviä kotimaassa.

En katso olevani myöskään pessimisti, joka näkee ikävyyksiä jokaisessa joka on erimieltä kanssani. Kaikkien mielipiteitä en jaa, mutta yritän ymmärtää ja jokaisella on niihin oikeus lain sallimissa rajoissa. Tuomita kannattaa vasta tekojen jälkeen. Enpä muista, että yksikään hallitus olisi palkkapussiin mitään radikaalia lisäystä tuonut. Työelämäkin tuli suurimmaksi osaksi vietettyä julkishallinnon liikelaitoksissa, joissa oli pienet palkat, olemattomat edut, mutta pitkät lomat. Nyt eläkkeellä ei elintaso ole myöskään päässyt nousemaan, kohtuullisesti on edelleen selvitty ja tuskin mikään sen kummemmin muuttuu Rinteenkön halitusaikana.

Joka hallitus kohtaa erilaisen ympäröivän maailman, jonka haasteisiin pitää vastata. Edellisten hallitusten erilaiset haasteet ovat olleet toisenlaiset ja niitä harvoin voi soveltaa ainakaan sellaisenaan.
Rajoja ei voi sulkea eikä rakentaa piikkilankaa ympärille, emme tule yksinämme toimeen.

Poissa Sande

 • Yhdistyksen jäsen
 • Klassikkoainesta
 • *****
 • Viestejä: 2365
 • Volvo XC60
Vs: Mökkielämää
« Vastaus #678 : 14.06.2019 12:25 »
Onko joku oikeasti poliitiikassa mukana oleva vaikuttaja kritisoinut mökkikulttuuria ja ehdottanut siihen jotain maksuja, vai onko kaikki poru tämän yhden sakemanni trollin aikaan saannoksia?
"Jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei yleensä sitä olekaan. Sama pätee KIA:n 7 vuoden takuuseen"

Poissa antsu

 • Klassikkoainesta
 • ***
 • Viestejä: 1390
Vs: Mökkielämää
« Vastaus #679 : 14.06.2019 12:42 »
Onhan noita matkakuluja ainakin uhattu korottaa. Meillä on 246 km kesä- ja talviasuntojen välillä ja sitä väliä pitää ajaa pari kertaa kuukaudessa. Kun kotipaikka voi olla vain yhdessä paikassa, pitää joitakin asioita hoitaa talviasunnolla.