autoilua & elämää

Kirjoittaja Aihe: Lukeminen: Minkä kirjan luit viimeksi?  (Luettu 91973 kertaa)

Poissa saksala

  • Sisäänajettu
  • *
  • Viestejä: 356
  • VW Tiguan 1.4TSI 4Motion
Vs: Lukeminen: Minkä kirjan luit viimeksi?
« Vastaus #680 : 14.11.2020 21:58 »
Tommi Kinnunen: Ei kertonut katuvansa (2020)

Keväällä 1945 kymmenkunta saksalaisten palveluksessa ollutta suomalaisnaista saatetaan norjalaiselta vankileiriltä Suomen rajalle käsivarren Lappiin. Romaani seuraa viiden naisen kävelyä tuhotun Lapin miinoitetuilla teillä rajalta Rovaniemelle ja Kuusamoon. Jokaisella on ollut omat syynsä lähteä perääntyvien saksalaisten mukana pohjoiseen mutta takaisin tullessa he saavat kuulla olevansa saksalaisten huoria. Nälkäisenä ja kylmissään matkaavat naiset uskoutuvat toisilleen matkan aikana. Aihe on tuore ja kiinnostava mutta Kinnusen niukka kerronta ei koukuttanut ihan niinkuin odotin.

Kirja on yksi syksyn Finlandia-ehdokkaista.

Arvosana 3/5.

Poissa ääliö

  • Klassikkoainesta
  • ***
  • Viestejä: 2195
Vs: Lukeminen: Minkä kirjan luit viimeksi?
« Vastaus #681 : 21.11.2020 09:10 »
Niko Kazantzakis: Pyhä köyhyys

No jopas. Olen viimeksi lukenut Kazantzakisin kirjoja varmaankin parikymmentä vuotta sitten, muistikuvat ovat sangen hataria, mutta positiivisia. Jollakin tapaa muistelen, että yksinkertainen kieli oli niin konkreettista, että nälkä, tuuli ja mullan tuoksu olisivat olleet vahvasti läsnä kirjoja lukiessa. Kokolailla samanlaisia ajatuksia nousi mieleen tätäkin lukiessa. Voi vain hämmästellä sitä, miten mikroskooppisen pienistä elementeistä on kokonaisuus täytynyt kirjailijan mielessä rakentaa ja tuottaa meille luettavaksi.

Tämä on siis tarina Fransiskus Assisilaisesta, 1200-luvulla oikeastikin vaikuttaneesta maallikosta, joka koki herätyksen ja lähti elämän mittaiselle saarnamatkalleen. Kärsimystä ja ankaraa itseruoskintaa riittää. Hiukan tulivat mieleen mm. Waltarin ns. matkakirjat, joissa vaelletaan ammoisina aikoina ties minne maailman ääriin. Niistä poiketen tässä on erittäin vahva uskonnollinen sävy mukana, minkä ympärille koko teos onkin rakennettu.

Vaikka aihe ei niinkään kiinnostanut, jokin veti mukanaan ja innosti lukemaan (huonoille silmilleni harmilloisen pientä pränttiä) eteenpäin. Tänäänkin nousin 6.30 jatkamaan illalla kesken jääneen kirjan viimeiset 50 sivua.

Tykkäsin, olkoot pisteet jossakin 4+ ja 4,5 välillä.

ä.