autoilua & elämää

Kirjoittaja Aihe: Volvo V60 D3 2019  (Luettu 7373 kertaa)

Poissa Bear

Volvo V60 D3 2019
« : 19.04.2019 08:11 »
Vanhempani saivat eilen uuden Volvon ajoon, ja pitihän sitä käydä kokeilemassa. Tässä hieman fiiliksiä autosta.

Ulkoisesti V60 on tyylikäs kulkupeli. Volvon tämänhetkinen muotoilu miellyttää silmää ja V60 on sporttisen oloinen farkku. Laskeva kattolinja saa auton näyttämään todellista matalammalta.

Kuskin paikalla on mukavat oltavat. Istuin on jämäkkä ja se tarjoaa sopivasti tukea. Laajojen ja monipuolisten säätöjen ansiosta ajoasennosta saa hyvän. Keskikonsoli on korkealla, ja sen päällä on mukava lepuuttaa kättä. Myös vasemmalle kädelle löytyy hyvä paikka.
Takapenkillä on hyvin tilaa, mutta istuin on hieman turhan matalalla ja reisituki jää vajaaksi. Kardaanitunneli on melko korkea ja keskipaikan matkustajan jaloilla saattaa olla ahdasta. Kontti on tilavan oloinen ja sähkötoiminen peräluukku aukeaa riittävän ylös.

Auto käynnistyy keskikonsolissa olevasta napista vääntämällä. Nelisylinterinen diesel käy siististi ja tasaisesti, eikä juuri pidä meteliä itsestään. Ajossakin moottorin ääni on hiljainen.

Ajettavuus on hyvä. Ohjaus on keveä, mutta tunnokas ja tarkka. V60 on mukava ajettava sekä taajamassa, että maantiellä. Jousitus on jämäkkä, mutta minkäänlaista pintakovuutta ei ole havaittavissa. Kyyti on mukavaa, eivätkä tien epätasaisuudet pahemmin tunnu.
D3-dieselin voimavarat riittävät kuljettamaan V60:stä rivakasti. Vääntöä löytyy hyvin jo tyhjäkäynnin tuntumassa. 6-lovinen manuaaliaski on tarkka ja vaihteet menevät napakasti päälle.

Lyhyesti sanottuna V60 on hyvä auto, ehkäpä jopa paras ajto, jolla olen koskaan ajanut.

Poissa Bear

Vs: Volvo V60 D3 2019
« Vastaus #1 : 09.06.2019 19:39 »
Viimeisen kuukauden aikana olen ajanut sekä tällä V60:llä, että vanhemmalla S80:llä, joten tässä hieman vertailua näiden kahden mallin väliltä. Molemmat ovat siis 2-litraisia dieseleitä manuaalivaihteistoilla. S80:stä enemmän juttua tuolla:https://www.autostadium.fi/index.php?topic=5366.0Ajettavuuden osalta molemmat ovat hyviä, mutta eroavat toisistaan kuin yö ja päivä. V60:n ohjaus on keveä, mutta tunnokas ja tarkka. V60 on mukava ajettava sekä taajamassa, että maantiellä. Jousitus on jämäkkä, mutta minkäänlaista pintakovuutta ei ole havaittavissa. Kyyti on mukavaa, eivätkä tien epätasaisuudet pahemmin tunnu.
S80:n ohjaus on huomattavasti raskaampi, eikä ohjaustunto ole aivan yhtä tarkka kuin V60:ssä, mutta ässä on suuntavakaampi kulkija. Jousitus on huomattavasti pehmeämpi ja kulku laivamaisempaa. S80 on taajamassa kankeampi, mutta maantiellä loistava matkakumppani.

Suorituskyky on molemmissa hyvällä mallilla, ja numeroarvijen perusteella moottorit ovat lähellä toisiaan. S80 tarjoaa 136 hevosvoimaa ja 350 newtonmetriä, V60 vastaavasti 150hv ja 320nm. Kummankin voimavarat riittävät mukavasti matkantekoon, mutta ainakin perstuntumalla S80:n koneessa on enemmän vääntöä tarjolla alakierroksilla.

Volvo on perinteisesti ollut kuljettajalle mukava kiesi, mutta tässä täytyy sanoa, että ainakin vakioistuimilla vanha S80 vetää pitemmän korren. Eivät V60:n istuimet toki huonot ole, mutta ei niissä yhtä hyvää ajoasentoa saa kuin S80:n penkeissä. V60:n istuimet ovat hieman kovemman oloiset. Muiltakin osin kuljettajan ympäristö on vanhassa Volvossa miellyttävämpi, auton toimintoja on helpompi hallita napeilla kuin hiplailunäytöllä. V60:n etutilat ovat hieman tukkoisemman oloiset, osin korkean keskikonsolin vuoksi. Ahdasta ei kuitenkaan ole kummassakaan. Molemmissa hallintalaitteisiin ylettää hyvin.

Takapenkillä V60:ssä on huomattavasti enemmän tilaa, varsinkin pituussuunnassa. Penkki tosin on hieman turhan matalalla. S80 on pituussuunnassa ahtaampi, mutta istuma-asento on miellyttävämpi, koska penkki on korkeammalla.

Tavaratilojen osalta V60 vie pidemmän korren, mutta on kieltämättä typerää verrata sedanin ja farkun rahtiominaisuuksia. S80:n kontti on iso, mutta hieman hankalakäyttöinen. V60:n ruumaan mahtuu likimain koko maallinen omaisuus sen enempää sullomatta.

Lopputulema? Paha sanoa, kumpi näistä on parempi.  V60 on nykyaikainen, keveä ja sporttisen oloinen, S80 taas herraskaisen pehmeä, mutta hieman vanhentuva kulkupeli. Molemmat ovat autoina hyviä, ja molemmista löytyy omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Uudessa on moni asia paremmin, mutta joissain kohdissa kehitys on kulkeutunut väärään suuntaan.
Hiuksenhienolla erolla oma valintani olisi S80. Ehkä.

Toivottavasti tämä kokemusperäinen vertailu herätti ajatuksia, kommentoikaa!  :)