autoilua & elämää

Kirjoittaja Aihe: Skotlanti  (Luettu 1197 kertaa)

MMV

 • Vieras
Skotlanti
« : 07.01.2019 18:27 »
Varattiin juuri lennot kesäkuun alkuun Skotlantiin tarkotuksessa heittää jotain tämän tyyppistä settiä; Edinburgh, Speysides, Inverness, Loch Ness, Glencoe, Isle of Skye, Glasgow...

Speysiden alue puhtaasti viskitislaamojen takia, mutta Islay jää väliin kun rouvan vatsa ei tykkää merimatkoista. Olisiko jotain erityistä, mitä Skotlannissa kannattaisi tehdä? Auto vuokrataan noin viikoksi ja Edinburghissa sekä Glasgowssa vietetään kummassakin 2-3 päivää.

Poissa -sami-

 • Klassikkoainesta
 • ***
 • Viestejä: 1817
 • 520dA xDrive - 325iA - PappaTunturi
Vs: Skotlanti
« Vastaus #1 : 07.01.2019 20:07 »
No nyt alkoi mieli tehdä tuonne. Tykkään noista maisemista ja seuduista. Joskus pitäis varmaan käydä ihan omalla rahalla. Tuli pari kolme vuotta sitten käytyä pikaisesti työreissulla. Iltapäivällä Aberdeeniin. Vuokra-autolla Invernesiin. Työt oli tehty nopeesti. Siitä suuntasin Doresiin. Olin kattonu pubin valmiiksi Lach Nessin rannalta. Kaljaa, fish&chips kitusiin. Todella upea keli sattui. Kukkuloiden välistä hernerokkasumussa takaisin Aberdeeniin. Aamulennolla kotiin...

Paikalla nemos

 • Klassikkoainesta
 • ***
 • Viestejä: 2494
 • Volvo XC60 T8 Inscription
Vs: Skotlanti
« Vastaus #2 : 07.01.2019 20:40 »
Viime kesänä tuli tehtyä aika laaja kierros: Edinburgh-Stirling-St Andrews-Dundee-Aberdeen-Inverness-Isle of Skye-Eilean Donan-Loch Ness-Fort William-Oban-Glasgow-Ayr.

Minulle tärkein anti oli Ylämaan maisemat. Laaja alue, jossa asukastiheys on alhaisempi kuin Pohjois-Karjalassa ja Invernessiä lukuun ottamatta kaupungit hyvin pieniä. Isle of Skye ei minusta ollut paljon sen kummallisempi paikka kuin muukaan Ylämaa. Ehkä sinne olisi pitänyt varata aikaa enemmän pyöriä eri suunnissa. Nyt tutustuminen jäi suunnilleen tasolle Portereehen ja takaisin.

Edinburgh ja Glasgow ovat hyvin erilaisia kaupunkeja. Edinburghissa oli lähinnä "taas yksi vanhakaupunki ja linna". Glasgow oli rento opiskelijakaupunki ja siellä oli monipuolisemmin kiinnostavaa nähtävää. Dundee oli positiivinen yllätys odotuksiin nähden.

Suureen osaan Skotlannin museoista pääsee ilmaiseksi ja monet museot olivat myös kiinnostavia.  Esim Kelvingrove Glasgowssa ja McManus Dundeessa esittelivät sekä taidetta, paikallis/kulttuurihistoriaa ja luonnonhistoriaa, kuten esim. paikallisia elämiä täytettynä. Liikennemuseo Riverside Glasgowssa oli koko perheen kohde, joskin melko pieni. V&A Dundeessa oli varsin hyvä designmuseo. Linnojahan tuolta löytyy, merkittävimmät kai Edinburgh, Stirling ja Eilean Donan, mutta noita on tullut jo eri puolilla nähtyä riittävästi.

Poissa Juuha

 • Vakiokalustoa
 • **
 • Viestejä: 511
Vs: Skotlanti
« Vastaus #3 : 07.01.2019 22:49 »
Vain Edinburghissa olen käynyt mutta oli mukava paikka. Kävin mm. linnassa, sen kukkulan päällä olevan monumentin luona, kuningattaren entisessä laivassa (saa mennä sisään), tuli syötyä haggisia ja vielä hostellin järjestämä pubikierros.

Tuo linna mielestäni mielenkiintoisempi kuin monet vastaavat, siellä oli kunnon museo Skotlannin historiasta ja sijaitsee hienolla paikalla. Se katu joka menee linnalle täynnä viskikauppoja ja soitellaan säkkipilliä kadunvarressa. Vanhan kaupungin alueella voi käydä vaikka pubikierroksella, uudessa kaupunginosassa ei niin paljon nähtävää.

Samalla reissulla kävin myös Dublinissa ja myönnettäköön että se oli mielestäni vielä parempi kuin Edinburgh.

TeroPee

 • Vieras
Vs: Skotlanti
« Vastaus #4 : 07.01.2019 22:57 »
Oltiin reilu vuosi sitten pari viikkoa Skotlannissa perhematkalla. Tykättiin tosi paljon. Reitti oli karkeasti Edinburgh - Pitlorchy - Inverness - Loch Ness - Glencoe - Skye - Gairloch - Glenfiddich - Aberdeen - Edinburgh.

Tämä oli loistava opas reissuun ja erityisesti automatkailuun: https://www.amazon.com/Michelin-Green-Guide-Scotland/dp/2067212583

Tuon oppaan avulla löytää paikkoja ja etenkin reittejä, joille ei muuten oltaisi päädytty. Oppaassa on valmiit reitit ja nähtävyydet (Michelin -tyyliin tähtiluokitettuina tietenkin) matka-aikoineen. Me ei enää tehdä yhtään autoreissua ilman Green Guidea.

Autoksi haluttiin saarella valmistettu iso maasturi, osin ihan tilantarpeen vuoksi (2x aikuinen, 2x alle 1,5v muksu tykötarpeineen) mutta osin siksi, että jotenkin tuonne vaan kuuluu tuollainen auto. Se, mitä ei tajuttu etukäteen, oli se että tuollaisesta isosta autosta näkee kaiken paljon paremmin kuin tavallisesta autosta. Vuokraamona meillä oli http://www.4x4hireltd.com ja voin kyllä suositella. Autona oli Discovery 4 ja vaikka jouduttiin vaihtamaan se kesken kaiken limpmodeilun vuoksi, homma toimi hienosti.

Poissa Razor

Vs: Skotlanti
« Vastaus #5 : 16.02.2019 14:04 »
Ollaan keväällä vaimon kanssa lähdössä Skotlantia kiertämään ja täältähän saa näköjään hyviä reittivinkkejä, ainakin Isle of Skye on meilläkin tarkoitus nähdä ja Edinburghista tulee olemaan lähtö. Onko jollakin kokemusta ajamisesta Irlantiin verrattuna, onko maiden välillä eroja ja kumpi oli hankalampi autoilijan näkökulmasta?

Kapeat tiet, lampaat ja kivimuurit piennaralueiden sijaan ovat Irlannista tuttuja, mutta sielläkin meni kyllä ensimmäinen päivä vasemmanpuoleiseen liikenteeseen totutteluun ja varsinkin T-liittymät ja monikaistaiset liikenneympyrät oli hieman hankalia jos ei ollut edellä ajavaa kanssa-autoilijaa näyttämässä oikeita ajolinjoja  ;D Upeita maisemia oli kaupunkien ulkopuolella Irlannissa ja samankaltaisia odotuksia on Skotlanninkin osalta, joku noissa sumuisissa saarissa viehättää ja houkuttelee yhä uudelleen vaikka sää ei aina olekaan se paras mahdollinen  :)