autoilua & elämää

Kirjoittaja Aihe: Koodauksen rooli IT-avainalana  (Luettu 3297 kertaa)

Poissa yason

 • Sisäänajettu
 • *
 • Viestejä: 285
Vs: Koodauksen rooli IT-avainalana
« Vastaus #20 : 09.11.2018 01:00 »
Tuhansia vapaita työpaikkoja muttei tekijöitä, miksi ?


Sama ongelma kuin aina ennenkin. Koodaajista ei ole pulaa, hyvistä koodaajista on. Ja kymmenen huonoa ei korvaa yhtä hyvää. Ei mitään uutta auringon alla.

Poissa Penguin

 • Grand Legend
 • *****
 • Viestejä: 16044
 • Lakossa
Vs: Koodauksen rooli IT-avainalana
« Vastaus #21 : 09.11.2018 02:29 »
Kyllä koodaajista on pulaa, kun edes niitä huonoja koodaajia ei riitä hakemaan kaikkiin avoimiin paikkoihin ja sitten on se raadollinen edellä mainittu totuus hyvistä koodaajista. Tästä on tehty tutkimuksiakin ja yhden sellaisen mukaan koodaajien tuottavuudessa voi olla jopa 28 kertainen ero. Itse epäilisin että jopa suurempi, mutta ehkä tutkimuksessa on suljettu ulkopuolelle ne tapaukset, joissa tuottavuus on nolla tai negatiivinen, kun kompetenssi ei riitä.

Sitä puhuin töissä viimeksi tänään, että näissä hommissa ei pärjää AY-asenteella, että työnantajan on koulutettava kaikki mitä minun pitää osata uutta. Sitä uutta on opeteltava jatkuvasti ja joka päivä. Ala menee niin paljon eteenpäin, että parhaat erottuvat myös sillä, että käyttävät osan vapaa-ajastaan opetellakseen uutta ja sillä tavalla pääsevat parempiin hommiin, kun osaavat enemmän ja rynnivät siinä osaamisessa niiden ohi, jotka tuijottavat työaikoja ja liiton teesejä. Minulla on vahvasti sellainen kuva, että tällä alassa parhaiten pärjää palkkaneuvotteluissa osaamalla enemmän kuin muut ja tekemällä hommat paremmin, nopeammin ja laadukkaammin kuin muut. Heikoimmin pärjäävät "liiton miehet", joille maksetaan vain se TESsin mukainen palkka. Heidän tuotokset on myös niitä kaikkein heikoimpia.
Olen lakossa, kunnes Autostadium alkaa noudattaa Kuluttajansuojalakia mainonnan tunnistettavuudesta.

Poissa jussi101

 • Sisäänajettu
 • *
 • Viestejä: 241
Vs: Koodauksen rooli IT-avainalana
« Vastaus #22 : 09.11.2018 06:36 »

Samaa olen muuten itse ihmetelly, miten helvetissä useiden satojen ihmisten ohjelmointiprojekteissa voi kenelläkään pysyä kokonaisuus hanskassa.

Vai onko niin että lopulta hyvin pieni ydinporukka tekee suurimman osan käytännön työstä.Vuosituhannen vaihteen jälkeen tätä samaa ongelmaa ratkoi Amazon kehittäessään verkkokauppa-alustaansa. Syntyi ajatus mikropalvelupohjaisesta ohjelmistoarkkitehtuurista.

http://odetodata.com/2016/04/amazon-microservices-and-the-birth-of-aws-cloud-computing/

Sen verran hyvin saatiin ongelma ratkaistua, että verkkokaupan lisäksi ovat maailman suurin pilvipalveluiden tarjoaja.

https://aws.amazon.com/

Poissa Quality

 • Moderaattori
 • Grand Legend
 • *****
 • Viestejä: 13668
 • Volvo XC60
Vs: Koodauksen rooli IT-avainalana
« Vastaus #23 : 09.11.2018 07:16 »
Täällä on sen verran kovan luokan ammattilaisia, että omien suoritusten esittely tuntuu lapselliselta. Tuli vaan mieleen, että jossain vaiheessa jouduin värkkäämään WordPerfect -tekstinkäsittelyohjelmalla makroja, joiden avulla yksinkertaistin pitkähköjä rutiineita työn nopeuttamiseksi ja helpottamiseksi. Kerran sain kokonaisen kirjan verran jollain aataminaikuisella Nokian kehittämällä ohjelmalla tehtyjä tiedostoja, joista piti saada järkevästi uudemmalla tektsurilla päivitettävä kokonaisuus. Siinäkin WP:n makrot tulivat avuksi. Lisäksi muokkasin tiedoston kokonaan uuteen layouttiin, jossa mm. nimien poiminta oli mahdollista.

Enpä tiedä, onko tuollaisilla mitään tekemistä koodaamisen kanssa, mutta jonkinlaista tyydytystä tuotti se, että aiemmin kovin kömpelöstä hommasta tuli järkevästi päivitettävä kokonaisuus. Lisäksi oletan, että työstä maksettu könttäkorvaus oli mitoitettu aiemman "pitkän kaavan" mukaan, ja itse pystyin vaikuttamaan työrutiinien määrään. Tässä projektissa, jota teimme yhdessä vaimoni kanssa, olimme toistakymmentä vuotta. Kyseessä oli vuosittain ilmestynyt julkaisu.
Opi eilisestä, luota huomiseen, mutta elä tänään.

Poissa volovoilija

 • Sisäänajettu
 • *
 • Viestejä: 327
Vs: Koodauksen rooli IT-avainalana
« Vastaus #24 : 09.11.2018 07:23 »
Takavuosina kun IT -ala tunnettiin paremmin YT -alana, niin nuoret hakeutui muillle aloille. Tällä hetkellä se sitten näkyy työvoimapulana. Toisaalta maailma digitalisoituu edelleen, joten saapa nähdä milloin tuo kuilu saadaan kurottua umpeen.
Volvo V90 D4 AWD R-Design 2017
Ford Fiesta 1.0 Ecoboost Titanium 2018
Johtotähteä ootellaan.

Vaarivanhus

 • Vieras
Vs: Koodauksen rooli IT-avainalana
« Vastaus #25 : 09.11.2018 07:54 »
Sen verran tässä lienee jo aihe koodaminen avautunut, että koodaajia löytyy, mutta heistä jotka osaavat ja tulosta syntyy, on se pula?
Mihin alueeseen se osaamisen tarve ja jatkuva uuden opettelu painottuu? Onko se uusien/vanhojenkin ohjelmointikielten opettelu vaiko "syvällinen" perehtyminen "itse asiaan" eli siihen, jonka vuoksi sitä koodaamista yleensäkin tehdään ja tarvitaan.

Taas esimerkki:
Mitä kaikkea esimerkiksi yleislääkäri tarvitsisi avukseen tehostaakseen työtään. Helposti koneelta saatavissa olevaa tietoa potilaista, heidän sairastamishistoriastaan, lääkkeistä, menetelmistä saada potilas parantumaan, diagnoosin teon helpottaminen jne. Koodarin tehtävänä on sitten "vain" tehdä sovellus lääkärin/lääkäreiden työkaluksi.

Onko niin, että projektissa edes jonkun ihmisen on osattava ja ymmärrettävä melkoisen syvällisesti lääkärin tarpeet kuin lisäksi myös hyvin pitkälti ymmärtää koodaamisesta, sen mahdollisuuksista teknisten reunaehtojen asettamissa puitteissa?

Onko niin, että näistä "kokonaisuuden hallitsijoista" ihmisistä, jotka osaavat hahmottaa, mikä on tarve ja sen myötä tavoite, mihin pyritään? Ja lisäksi, miten sitä voidaan yrittää koodaamalla ratkaista eli mikä yleensäkin on (kullakin ohjelmointikielellä?) mahdollista. Heistäkö on suurin pula ja puute?

Vaiko heistä, jotka niitä koodirivejä kirjoittelevat, kenties olioita yhteen ymppäävät tai proseduureja rakentelevat mahdollisimman tehokkaasti ja vauhdikkaasti? Eikös kuitenkin eri ohjelmointikielet ole ainakin jonkin verran sukua toisilleen ja yhden kielen hyvin hallittuaan johonkin toiseen kieleen perehtyminen on jo suhteellisen "helppoa"?

Poissa Quality

 • Moderaattori
 • Grand Legend
 • *****
 • Viestejä: 13668
 • Volvo XC60
Vs: Koodauksen rooli IT-avainalana
« Vastaus #26 : 09.11.2018 08:15 »
Vaarilla hyvä analyysi. Sen vielä lisäisin, että ei riitä, että koodari osaa saada aikaan toimivan järjestelmän, vaan sen täytyy olla siten toimiva, että käyttäjä pääsee helposti jyvälle sen käytöstä. Maailma on pullollaan huonosti toimivia, monimutkaisia järjestelmiä, jotka aiheuttavat luvattoman paljon ajanhukkaa ja tarpeetonta hampaiden kiristelyä. Tulee mieleen vaikkapa aikoinaan työpaikalla käytössä ollut matkustusjärjestelmä, jota kukaan ei osannut käyttää. Sitten on sellaisia mammutteja kuten SAP, joka on taatusti isolla rahalla tuotettu, laaja ja monipuolinen (talous)hallinnon järjestelmä, mutta jonka logiikka avautuu keskivertokäyttäjälle huonosti.
Opi eilisestä, luota huomiseen, mutta elä tänään.

Trollsten

 • Vieras
Vs: Koodauksen rooli IT-avainalana
« Vastaus #27 : 09.11.2018 08:17 »
Eikös kuitenkin eri ohjelmointikielet ole ainakin jonkin verran sukua toisilleen ja yhden kielen hyvin hallittuaan johonkin toiseen kieleen perehtyminen on jo suhteellisen "helppoa"?
Jotkut on, jotkut ei. Mutta yleisesti ottaen kieli on vain työkalu ja se, että hallitsee hyvin jonkun kielen ei tee hyvää koodaria. Toisaalta hyvä koodari omaksuu uuden kielen yleensä nopeasti ja helposti. Kyse on loppujen lopuksi siitä, että millaisia rakenteita sillä kielellä tuottaa.

Harva devari taitaa nykyään pärjätä yhdellä tai edes kahdella kielellä. Omasta pakista löytyy 5-6 kieltä laskentatavasta riippuen ja en ees koodaa kaikkea työaikaani.

Vaarilla hyvä analyysi. Sen vielä lisäisin, että ei riitä, että koodari osaa saada aikaan toimivan järjestelmän, vaan sen täytyy olla siten toimiva, että käyttäjä pääsee helposti jyvälle sen käytöstä.

, mutta jonka logiikka avautuu keskivertokäyttäjälle huonosti.
Tämä ei sitten ole koodarien vastuulla vaan käyttökokemus ja UI suunnittelijoiden, jotka toki tekevät kehittäjien kanssa yhteistyötä. Tässä tullaan taas siihen, että ohjelmistokehitys ei ole nurkassa yksin murjottamista vaan pitää kyetä kommunikoimaan erilaisten sidosryhmien ja eri koulutustaustaisten ihmisten kanssa.
« Viimeksi muokattu: 09.11.2018 08:19 kirjoittanut Trollsten »

Poissa kahe

Vs: Koodauksen rooli IT-avainalana
« Vastaus #28 : 09.11.2018 08:30 »
Olen ollut mukana toteuttamassa tuollaista järjestelmää. Tuossa on monia ongelmallisia osasia. Terveydenhuoltoalan ihmiset eivät osaa määritellä tarpeita selkeiksi vaatimuksiksi ja UI-määrittely (User Interface) on yksi vaikea osa toimivien tarpeiden osalta. Tuossa tarvitaan osaavaa väkeä tulkitsemaan ja tekemään järkevimmät määrittelyt toiminnoille, mutta tästä tulee sitten seuraava ongelma, ettei kaikki vaadittu olekaan niin helppo toteuttaa eli koodata toimivaksi.

Ongelmia aiheuttavat terveydenhuoltoalalla monet erilaiset taustajärjestelmät ja potilastietokannat, jotka ovat vanhaa perua, monesti Tiedon järjestelmiä. Lisänä vielä potilastietoturvallisuus tuo omat haasteensa, kuka saa nähdä ja mitä. Koodari sitten yrittää toteuttaa parhaansa mukaan ja tuota iteroidaan monesti, kun loppukäyttäjä ei hyväksykään sitä suoraan, kun hän haluaakin jotain aivan muuta, kuin oli aluksi vaatinut. Tuota sitten pyöritellään moneen kertaan ennen kuin on valmista ja kallista tulee ja aikataulut kusee.

Iso järjestelmä vaatii useampia eri osa-alueiden osaajia ja mukana tarvitaan niitä vanhojen järjestelmien tuntijoita, rajapinnan osaajia, UX-suunnittelijaa, monia koodareita eri kielillä ja tämän kaiken hallintaa agile malliin ohjaavia tekijöitä. Tiimityö ja kommunikointi eri tekijöiden välillä tuo omat haasteensa asiaan. On niitä nurkkakoodareita ja avoimempia tiimitekijöitä, mutta kaikkien pitää puhaltaa yhteen hiileen, joka ei monestikaan toteudu.

Poissa Quality

 • Moderaattori
 • Grand Legend
 • *****
 • Viestejä: 13668
 • Volvo XC60
Vs: Koodauksen rooli IT-avainalana
« Vastaus #29 : 09.11.2018 08:38 »
Kahe toi esille tärkeän pointin: Tehtävän ja sen toimintojen täsmällinen ja relevantti määrittely. Tuohon vaiheeseen on panostettava käyttäjien ja järjestelmäasiantuntijoiden yhteistyössä todella paljon, jotta vältytään noilta kahen mainitsemilta myöhemmiltä ongelmilta. Tärkeää on kiinnittää erityistä huomiota käytettävään (selko)kieleen, jotta ei puhuta toistensa ohi, vaan tiedetään täsmälleen, mikä on tavoite ja miten siihen helpoimmin päästään.
Opi eilisestä, luota huomiseen, mutta elä tänään.

Keke78

 • Vieras
Vs: Koodauksen rooli IT-avainalana
« Vastaus #30 : 09.11.2018 08:42 »
Sen verran tässä lienee jo aihe koodaminen avautunut, että koodaajia löytyy, mutta heistä jotka osaavat ja tulosta syntyy, on se pula?
Mihin alueeseen se osaamisen tarve ja jatkuva uuden opettelu painottuu? Onko se uusien/vanhojenkin ohjelmointikielten opettelu vaiko "syvällinen" perehtyminen "itse asiaan" eli siihen, jonka vuoksi sitä koodaamista yleensäkin tehdään ja tarvitaan.

Taas esimerkki:
Mitä kaikkea esimerkiksi yleislääkäri tarvitsisi avukseen tehostaakseen työtään. Helposti koneelta saatavissa olevaa tietoa potilaista, heidän sairastamishistoriastaan, lääkkeistä, menetelmistä saada potilas parantumaan, diagnoosin teon helpottaminen jne. Koodarin tehtävänä on sitten "vain" tehdä sovellus lääkärin/lääkäreiden työkaluksi.

Onko niin, että projektissa edes jonkun ihmisen on osattava ja ymmärrettävä melkoisen syvällisesti lääkärin tarpeet kuin lisäksi myös hyvin pitkälti ymmärtää koodaamisesta, sen mahdollisuuksista teknisten reunaehtojen asettamissa puitteissa?

Onko niin, että näistä "kokonaisuuden hallitsijoista" ihmisistä, jotka osaavat hahmottaa, mikä on tarve ja sen myötä tavoite, mihin pyritään? Ja lisäksi, miten sitä voidaan yrittää koodaamalla ratkaista eli mikä yleensäkin on (kullakin ohjelmointikielellä?) mahdollista. Heistäkö on suurin pula ja puute?

Vaiko heistä, jotka niitä koodirivejä kirjoittelevat, kenties olioita yhteen ymppäävät tai proseduureja rakentelevat mahdollisimman tehokkaasti ja vauhdikkaasti? Eikös kuitenkin eri ohjelmointikielet ole ainakin jonkin verran sukua toisilleen ja yhden kielen hyvin hallittuaan johonkin toiseen kieleen perehtyminen on jo suhteellisen "helppoa"?

Tästä päästään siihen että mikä porukka kirjoittaa sen ohjelmiston joka kääntää koodin nolliksi ja ykkösiksi ja siitä edelleen sähköisiksi signaaleiksi, kenen järki riittää siihen :-)
 

Vaarivanhus

 • Vieras
Vs: Koodauksen rooli IT-avainalana
« Vastaus #31 : 09.11.2018 08:51 »
Tästä päästään siihen että mikä porukka kirjoittaa sen ohjelmiston joka kääntää koodin nolliksi ja ykkösiksi ja siitä edelleen sähköisiksi signaaleiksi, kenen järki riittää siihen :-)
Eikös tuon laitetason työn mahda tehdä rajapinnan kautta se koodarin käyttämä sovelluskehitin? Ei kait koodarin enää nykyisin tarvitse mennä penkomaan niitä sähköisiä signaaleita, joilla tieto siirretään laitteen muistiin ja otetaan sieltä takaisin käyttöön. Minun vähäisellä ymmärryksellä tietokoneen prosessori hoitelee asioita laitteiston ja ohjelmiston välillä ja koodarin ei tarvitse siihen puuttua?

Poissa kahe

Vs: Koodauksen rooli IT-avainalana
« Vastaus #32 : 09.11.2018 09:00 »
Rajapintoihin löytyy omat työkalunsa, ns. APIt. Toiset toimivat ja toisista ei saada kaikkea tarvittavaa ulos ja näitä puutteita joudutaan sitten kiertämään.

Keke78

 • Vieras
Vs: Koodauksen rooli IT-avainalana
« Vastaus #33 : 09.11.2018 09:03 »
Eikös tuon laitetason työn mahda tehdä rajapinnan kautta se koodarin käyttämä sovelluskehitin? Ei kait koodarin enää nykyisin tarvitse mennä penkomaan niitä sähköisiä signaaleita, joilla tieto siirretään laitteen muistiin ja otetaan sieltä takaisin käyttöön. Minun vähäisellä ymmärryksellä tietokoneen prosessori hoitelee asioita laitteiston ja ohjelmiston välillä ja koodarin ei tarvitse siihen puuttua?

Jonkunhan se on ohjelmoitava se sovelluskehitinkin.

Ja bios ohjelmiston koodi. Mistä se sähkö tietää mitä pitäis tehdä jos joku ei kerro sille sitä :-)

En minä tiedä... kunhan horisen perjantain kunniaksi kun kerrankin on vähän rauhallisempaa duunissa.


Vaarivanhus

 • Vieras
Vs: Koodauksen rooli IT-avainalana
« Vastaus #34 : 09.11.2018 09:05 »
Rajapintoihin löytyy omat työkalunsa, ns. APIt. Toiset toimivat ja toisista ei saada kaikkea tarvittavaa ulos ja näitä puutteita joudutaan sitten kiertämään.
Tarkoittaako tuo sovelluskehittimen ja käyttöjärjestelmän välistä rajapintaa vaiko rajapintaa prosessorin ja käyttöjärjestelmän välillä?

Vaarivanhus

 • Vieras
Vs: Koodauksen rooli IT-avainalana
« Vastaus #35 : 09.11.2018 09:09 »
Jonkunhan se on ohjelmoitava se sovelluskehitinkin.
Niinpä. Ja jonkun on keksittävä ja valmistettava ja kehitettävä tietokoneen prosessori, joka vimmattua vauhtia hyörii ja niitä sähköisiä signaaleita siirtelee. Kaiken kaikkiaan, monimutkaista hommaa, ihmiselle näkyvästä käyttöliittymästä ykkösiin ja nolliin saakka ja kaikkea siltä väliltä.  ::)

Poissa kahe

Vs: Koodauksen rooli IT-avainalana
« Vastaus #36 : 09.11.2018 09:11 »
Tarkoittaako tuo sovelluskehittimen ja käyttöjärjestelmän välistä rajapintaa vaiko rajapintaa prosessorin ja käyttöjärjestelmän välillä?
API:lla hoidetaan eri järjestelmien välinen keskustelu, esim. tietokantakyselyt sovellukselle.

Avautuu jo aika hyvin IT-alan monimutkaisuus ja osaavien tekijöiden puute.

Trollsten

 • Vieras
Vs: Koodauksen rooli IT-avainalana
« Vastaus #37 : 09.11.2018 09:23 »
API on rajapinta.

Vaarivanhus

 • Vieras
Vs: Koodauksen rooli IT-avainalana
« Vastaus #38 : 09.11.2018 09:30 »
API:lla hoidetaan eri järjestelmien välinen keskustelu, esim. tietokantakyselyt sovellukselle.
Ahaa, eli ykkösiin ja nolliin saakka ei sentään tarvitse mennä...? Tarvitsee vain osata siirtää tieto eri "aikakausina" tehtyjen järjestelmien välillä? Tietokanta, jossa se varsinainen data sijaitsee, on tehty vuonna "1 ja 2" ja sieltä pitää osata hakea tieto uudemman tekniikan vehkeillä? Vaikkapa tekemällä rajapinnan kautta tietokantakysely sinne vanhaan kantaan...?

Minkä verran on mahdollisuuksia/tarvetta/tehdään/saadaan tehtyä - hmm. koneellisesti konvertoitua vanhoissa tietokannoissa olevaa dataa uudemmalla tekniikalla käsiteltäväksi ilman rajapintoja? Eli lähinnä tarkoitan sitä, että joku on aikoinaan naputellut näppäimistöllä vuosikausia kullanarvoista tietoa talteen, mutta nykyiset sovelluskehittimet eivät enää sitä vanhaa kantaa kykene suoraan käsittelemään. Joudutaan toimimaan rajapintojen kautta ja näiden rajapintojen kautta siirtämään tietoa. Miten paljon koodareille riittää "leipää" tämän tyyppisessä työssä?

Poissa Juuha

 • Vakiokalustoa
 • **
 • Viestejä: 643
Vs: Koodauksen rooli IT-avainalana
« Vastaus #39 : 09.11.2018 09:30 »
Osittain olen lukenut ohjelmistotekniikan DI opinnot sähkötutkinnon ohessa, ja vertaisin aika pitkälti haastavaan matematiikkaan. Samoin voisi kysyä miksei ihmiset kouluttaudu matematiikan tohtoriksi vaikka saa helposti viiden tonnin aloituspalkan yliopiston lehtorina. Kyseessä vain älyllisesti erittäin haastava ala joka ei sovellu monelle. Ja vaikka muuten koodaus kiinnostaisi, se kun joutuu tiukassa aikataulussa toteuttamaan asiakkaiden haastavia vaatimuksia on monelle liikaa. Tietotekniikan puolella useimmat keskittyy projektijohtamiseen tai organisaatioiden kehitykseen koska nämä tehtävät paljon vapaampia eikä niissä "yhtä oikeaa vastausta" kuten matematiikassa tai koodauksessa.

Varmasti myös yritysten haluttomuus prehdyttää ihmisiä on yksi haaste. Pelkällä ohjelmistotekniikan DI tutkinnolla ei vielä toteuteta mitään haastavampaa vaan se taito tulee töissä tekemällä. Mutta kun vaatimus työtehtävään on 5v kokemus juuri siitä yhdestä ohjelmointikielestä mitä ei yliopistossa satuttu opettamaan, ei paljon mahdollisuuksia saada työpaikkaa.

Tulevaisudessa uskon että alan mielikuva tulee parantumaan kun digitalisaation tärkeys valkenee yhä useammalle. Sitten kun teinitytötkin ymmärtää että koodaus mahdollistaa sen iphonen ja kaiken muun nykytekniikan, se nörtin leima varmasti alkaa pikkuhiljaa häviämään alalta ja koodauksesta tulee arvostetumpaa.