autoilua & elämää

Äänestys

Mitä käyttöjärjestelmää käytät PC:ssä?

Käytän pääasiassa Windowsia
90 (53.3%)
Käytän pääasiassa MacOS Xää
34 (20.1%)
Käytän pääasiassa Linuxia
7 (4.1%)
Käytän sekä Windowsia että Linuxia
19 (11.2%)
Käytän sekä Windowsia että MacOS Xää
13 (7.7%)
Käytän sekä MacOS Xää että Linuxia
4 (2.4%)
Käytän pääasiassa jotain muuta käyttöjärjestelmää. Mitä?
2 (1.2%)

Äänestäjiä yhteensä: 160

Kirjoittaja Aihe: Käyttöjärjestelmät  (Luettu 128086 kertaa)

Vaarivanhus

 • Vieras
Vs: Käyttöjärjestelmät
« Vastaus #960 : 03.03.2019 19:19 »
Ei se kuitenkaan ollut aivan simppeli homma. Vihdoin ja viimein tyrkytti 32GB eMMC-levyllä olevaan koneeseeni päivitystä 1709, Fall Creators Update. Eihän se pelkkä ulkoisen tallennustilan järjestäminen päivitysohjelman sitä pyydettäessä riittänyt. Tuntitolkulla yritti päivittää, todeten aina lopuksi, että C-asemalla ei ole tarpeeksi tilaa. Piti hiljalleen ja harkiten poistella vähemmän tärkeitä ohjelmia ja yrittää uudelleen. Oli vähällä tulla jo uskon puute. Lopulta kuitenkin mahtui päivittymään. Päivityksen onnistuttua sain levyn järjestelyllä raivottua tilaa, että nyt on käytettävissä n. 6GB. Eiköhän tuon kanssa nyt pärjäile, kun varsinaiset työtiedostot ohjautuu koneen kylkeen työnnetylle SD-muistikortille.

Hintaluokassaan 150€ uutena, sinänsä mainio läppäri nykyiseen käyttöönsä. HDMI-piuhalla kiinni makkarin telkkarissa. Tosi hyvin toimii Areenat sun muut ajanvietteet. Onhan televisiossa selain ja appeja, mutta se on melkoisen alkeellinen ja karvalakkimalli käytössä tietokoneen selaimeen verrattuna.
 
Chromecast jäi joutilaaksi, tökkimisen lisäksi siihen tuli muutakin ongelmaa. Areena ei jostain syystä halua tällä hetkellä enää toimia Chromecastilla, mutta Katsomo toimii normaalisti. Mikä lienee syy, yhdentekevää toistaiseksi. Tuli taas hetkeksi "nörtteilykiintiö" täyteen tuon Windowsin päivityksen kanssa ährätessä.
Sama kone ja sama kiusa kuin aiemminkin W10 ominaisuuspäivitystä 1709 asennettaessa tuli myös  1809:n kanssa, ehkä vielä hieman vaikeampana. Se siitä seuraa, kun yrittää halvalla saada uuden läppärin. 32GB eMMC-kovalevy (jota ei voi vaihtaa isommaksi) W10 koneessa on yhdistelmä, jota ei pitäisi kenenkään erehtyä hankkimaan. Onhan se toki opettavaista, jos hermot kestää yrittää tehdä vaikka mitä temppuja. Nipin napin sentään vielä päivitys onnistui, mutta saa nähdä, miten käy jatkossa?

Poissa Vaari

 • Klassikkoainesta
 • ***
 • Viestejä: 1932
Vs: Käyttöjärjestelmät
« Vastaus #961 : 06.07.2019 17:36 »
Onhan se toki opettavaista, jos hermot kestää yrittää tehdä vaikka mitä temppuja. Nipin napin sentään vielä päivitys onnistui, mutta saa nähdä, miten käy jatkossa?
Isoveli kertoili, että hän lahjoitti mokoman kiusankappaleen lapsenlapselleen.
Kyllä sen selvästi huomaa, ei ole vanha mies enää ollenkaan yhtä kiukkuinen kuin aiemmin läppärinsä kanssa tapellessaan. Selvisi kuin koira veräjästä.  ;)

Poissa Vaari

 • Klassikkoainesta
 • ***
 • Viestejä: 1932
Vs: Käyttöjärjestelmät
« Vastaus #962 : 11.09.2019 13:07 »
Tänään taas valkeni päivä, jolloin Microsoft muisti meitä tarjoamalla tietokoneisiimme päivityksiä. Automaattisesti? Niin varmaankin, mutta päivityksien automaattisuuteen en tällä syömisellä usko. Jouduin kaivelemaan neljä viidestä W10-läppäristäni laukuistaan esille ja käynnistämään jokaisen, jotta pyydettäessä päivittyivät.

Loput 6 kpl läppäreistäni ja 2 kpl pöytäkoneita on sellaisia, ettei niihin ole enää päivityksiä tarjolla. On MS-Dossia, W95:ttä, W2000, Windows-XP:tä peräti 2 kpl. Vaan yksi kaikkien aikojen työjuhta valitettavasti joukosta poissa, Windows NT 4.0. Noh, puuttuhan noista vielä W98, W98SE ja Windows-ME. Ei vielä kykene museota perustamaan. Ei sen puoleen, että olisi moiseen tilojakaan, joten olkoot toistaiseksi kaapissa.

Ai niin, sitten on vielä Acer Revo Windows seiskalla, mutta enpä taida viitsiä sitäkään enää päivittää joten olkoon rauhassa.

Eikä siinä vielä kaikki, olin aivan unohtaa kaapissa olevan Ubuntulla varustetun HP 6735s-läppärin joten otin pitkästä aikaa työskentelemään. Vielähän tuo lähti käyntiin. Kunhan päivittyy, niin sen osalta voi sitten hieman verestää muistia, miten Linuxia mahdettiinkaan komennella.

Tablettini, jonka käyttö on jäänyt vähäiseksi, päivitin eilen.

Mikähän käyttöjärjestelmä noista mahtaa olla aikojen saatossa ollut paras? Taitanpa eniten olla hankkinut leipääni Windows-NT:llä? Vaan tällaisen tavallisen käyttäjän kannalta katsoen, kyllähän Windows 10 on mielestäni noista kaikista yliveto.

No, tulipahan taas höpistyä joutavia ja kuka harrastaa mitäkin. Ja pitääkö harrastuksissa aina olla jotain järkeä? Tokkopa.  ;)

Poissa MjhXB

 • Sisäänajettu
 • *
 • Viestejä: 438
Vs: Käyttöjärjestelmät
« Vastaus #963 : 11.09.2019 14:39 »
Ihan mielenkiintoista kertoilua.

Aikalailla samoja polkuja on kuljettu käyttöjärjestelmien kanssa.
Aloitin ihan ensimmäisistä Windows-versioista.
Silloin, kun alkuvauhtia oli.
Aikansa oli dos- ja myös Os- versioita.
Laitteita ei ole ihan joka nurkassa, mutta melkein.
Yksipiirisiä on kolmea sorttia. Nyt käytössä Odroid-C2.
Sillä voi hoitaa ihan kelvollisesti rutiinit.

Oletko kokeillut Unixin järjestelmiä.
Molempia haaroja on jossain määrin tullut testailtua ja käytettyä.
Nyt olen hoidellut asioita OpenBSD:llä, viimeisin versio 6,5.
Täältä pääset alkuun:
https://www.openbsd.org/

Poissa epjbmw

Vs: Käyttöjärjestelmät
« Vastaus #964 : 11.09.2019 15:19 »
...
Mikähän käyttöjärjestelmä noista mahtaa olla aikojen saatossa ollut paras? …
 
Isä vainaan työkaveri sanoi aikoinaan, että ”hän kävi kansakoulunsa silloin, kun opettajatkin vielä väittivät, jotta kuu on juustoa”.

Minun ATK-opit on melkein samalta ajalta.  ;D
Kävin tietokoneiden rautapuolelle koulua joskus 90-luvun alkupuolella, silloin kun DOS oli vielä asennettava ensin ja Windows vasta sen päälle. Olisikohan ollut niin, että versio 3.11 oli Winkusta vasta tulossa?
Emolevyllä väylänä oli pääsääntöisesti vain IDE, SCSI oli tulossa ja prosessoreissa, sisäisesti tuplakellotettu 33mHz Intelin prossu oli suurinta hittiä.  :)
Itse olin vahvasti sitä mieltä, ettei Windows tule ikinä päihittämän DOS:a, enkä sen tiimoilta oikein viitsinyt edes opetella sitä. DOS:n komennot kyllä osasin ulkoa.  :P
Voi kuinka väärässä sitä voikaan olla.  :-[
« Viimeksi muokattu: 11.09.2019 15:24 kirjoittanut epjbmw »

Poissa Vaari

 • Klassikkoainesta
 • ***
 • Viestejä: 1932
Vs: Käyttöjärjestelmät
« Vastaus #965 : 11.09.2019 16:19 »
Hieman jo joutuu kaivelemaan muistin syövereitä melko syvältä, mutta...

Se oli uudessa työpaikassani vuonna 1982, kun huomasin varaston kuormalavahyllyn korkeuksissa mielenkiintoisen vekottimen. Oli kuulemma tietokone, mutta koska ei sitä kyetty hyödyntämään, joutui hyllytetyksi.
Jonkin ajan kuluttua tuli sen verran luppoaikaa, että nostin trukilla lavan hyllystä alas tutkiakseni tarkemmin, mistä on kyse. Selvisi, että värkki oli nimeltään Commodore PET. Tietokonehan se, matriisitulostin ja kaikki. Varmaan oli ollut kalliskin ostettaessa, en edes kehdannut kysyä.

Ei muuta kuin piuhat kiinni ja käyntiin. Pari lerppuakin oli, jotka reikiinsä työntämällä alkoi jotain tapahtua. Käyttöjärjestelmä taisi olla nimeltään CPM, mutta eipä se minulle sanonut yhtään mitään. Mitä yleensäkin tarkoitti käyttöjärjestelmä, ei aavistustakaan.

Niinpä vain kuitenkin mielenkiintoa riitti ja ihme kyllä, ajastaan onnistuin hyödyntämään laitetta työhöni. Suunnittelin ja rakentelin pienessä mittakaavassa elektroniikkaa sisältäviä vekottimia ja niitä varten piti hankkia kaikenlaisia komponentteja. Komponentteja piti ostaa kaupasta ja niitä meni valmistettaviin vekottimiin N-kappaletta. Kynällä ja paperilla komponenttien saldojen hallinta oli tosi työlästä. Laitteeseen oli ostettu jonkin tasoinen varastonhallintaohjelma. Onnistuin pääsemään Commodoren avulla kynähommasta eroon ja olihan se mahtava tunne, kun saattoi matriisitulostimella tulostaa tarvittavista komponenteista ostoslistan, kun sille kertoili, montako elektroniikkavekotinta pitäisi seuraavaksi valmistaa.

Tietokoneet ja käyttöjärjestelmät muuttuivat ajan myötä. Seuraavaksi taisi tulla Mikro-Mikko 2, johon asennetulla MS-Dosilla jo kykenikin jotain oikeastikin tekemään.
 
MjhXB:n kysymään Unixin kanssa en joutunut tekemisiin kuin sen verran, että jossain vaiheessa opettelin tarvittaessa ajamaan kyseisellä käyttöjärjestelmällä varustetun serverin alas ja käyntiin.  ;)
 
Commodore laitteena joutui ajastaan ties minne, mutta kuinka ollakaan, vielä löytyi kaapistani muistoksi talteen ottamani käsikirja, räppäsin siitä tuoreen kuvan. Lerppujakin on vielä matkassa. :) Laite oli kirjan mukaan nimeltään "Mikrotietokone 8032".

Poissa MjhXB

 • Sisäänajettu
 • *
 • Viestejä: 438
Vs: Käyttöjärjestelmät
« Vastaus #966 : 11.09.2019 16:20 »
Ne oli niitä alkuaikoja, kun käytiin kiivasta väittelyä keskusteluissa ja forumeilla siitä mikä käyttöjärjestelmä on paras. Kaikki (melkein) olivat hyvin varmoja omasta kannastaan.
Sitä on tullut koettua.
Minulla "taisto" alkoi 286 proseesorista, joilla varustettuja laitteita mukamas myytiin edullisesti.
Niitä oli valtion virastoissakin.
Sitten seuraavilla proseesoriversioilla alettiin kouluihin hankkia laitteita ja rahaa paloi paljon.
Pian olivat sitten komeroiden nurkissa tarpeettomina.

En ole enää edes yrittänytkään pysyä kehityksen mukana.
Mikrobitti (aiemmin MikroPC) tulee kyllä, joten jotain tuntumaa saa.

(tämä nyt liittyi edelliseen)

Vaari,
kiitos kertomuksestasi aikojen takaa.

Mielenkiintoisen vaiheen olet kokenut ja harrastus on virinnyt.

Tuo Mikro-Mikko kävi tutuksi minullekin, siinähän oli 286 prosessori.
Lerpuilla toimittiin ja muutama laskentasovellus siinä oli ja tekstejä sillä myös tehtiin.
« Viimeksi muokattu: 11.09.2019 16:28 kirjoittanut MjhXB »

Poissa Vaari

 • Klassikkoainesta
 • ***
 • Viestejä: 1932
Vs: Käyttöjärjestelmät
« Vastaus #967 : 11.09.2019 16:38 »
En ole enää edes yrittänytkään pysyä kehityksen mukana.
Mikrobitti (aiemmin MikroPC) tulee kyllä, joten jotain tuntumaa saa.
Taitaa nykyisin olla tosi harvassa henkilöt, jotka voivat oikeasti paukutella henkseleitään sillä, että hallitsevat tietokoneisiin liittyvän alan kuin omat taskunsa. On se maailma mennyt todella käsittämättömäksi.

Ensimmäisen tietokoneen ostin kotiini vuonna 1992, maksoi 12500mk, joka vastaa rahanarvolaskurin mukaan nykyrahassa 3097€. IBM PC, 286-prosessorilla ja DOS-käyttöjärjestelmä taisi olla jotenkin varta vasten räätälöity IBM-konetta varten? En enää muuta muista kuin että se oli jotenkin poikkeava, jos vertaili vaikkapa Mikro-Mikko kolmosen DOSiin.

Poissa Markku

 • Hallitusjäsen
 • Klassikko
 • *****
 • Viestejä: 4537
 • Passat 1,9 Tdi bj98 Rapid 1,6 tdi -15 Bora 2,0 -02
Vs: Käyttöjärjestelmät
« Vastaus #968 : 11.09.2019 17:42 »
^ sulla oli Pc-dos Ms-dos:n sijasta. Erot lienevät olleet pieniä.

Minä ostin ekan koneen 1991. Morse-merkkinen 'klooni' 386, 40 Mt kiintolevy, muistia 4 Mt, Dos 4. Hintaa en tarkkaan muista, mutta vähän päälle 9000 mk se oli.
The answer to the ultimate question of life, the universe and everything is 42.
_____________________________________
Autostadiumin jäsenvastaava

Poissa Vaari

 • Klassikkoainesta
 • ***
 • Viestejä: 1932
Vs: Käyttöjärjestelmät
« Vastaus #969 : 11.09.2019 18:35 »
Vaari,
kiitos kertomuksestasi aikojen takaa.
Eipä mitään, mukavaahan näitä on muistella. Josko sillä keinoin saisi dementiaakin työnnettyä tuonnemmaksi?  :)
^ sulla oli Pc-dos Ms-dos:n sijasta. Erot lienevät olleet pieniä.
Niinpä se taisi ollakin. Koneen mukana tulleet korput - oliskohan olleet erään sortin "recoverykorppuja" - olivat poikkeuksellisen värisiä, muistaakseni sinisiä.
….
Dos-käyttöjärjestelmässä oli kiusallinen kiusa vapaan keskusmuistin määrä.  Taisi olla teoreettinen maksimi 640 kt ? Sitä ei kyennyt saavuttamaan, taisi jäädä jonnekin 500-600 välille ja sillä määrällä oli rajoilla, että jotkin sovellukset yleensäkin toimivat. Config.sys:iä virittelemällä piti yrittää vapaan muistin määrää saada lisää. Virittely taisi olla "oma tieteenhaaransa", saattoi meidän poikasten välille kehkeytyä pientä kilpailua, kuka parhaiten siinä lajissa onnistui.  :)

Poissa pantero

 • Klassikkoainesta
 • ***
 • Viestejä: 2430
 • MB GLC 300 e
Vs: Käyttöjärjestelmät
« Vastaus #970 : 11.09.2019 18:37 »

.......
Eikä siinä vielä kaikki, olin aivan unohtaa kaapissa olevan Ubuntulla varustetun HP 6735s-läppärin joten otin pitkästä aikaa työskentelemään. Vielähän tuo lähti käyntiin. Kunhan päivittyy, niin sen osalta voi sitten hieman verestää muistia, miten Linuxia mahdettiinkaan komennella.
.......Näyttää W valloittaneen lähes kaikki Vaarin tietsikat, kun vain yhdessä surraa Linux. Lieneekö pienen markkinoinnin paikka.  ;)

Linux voi edelleen hyvin ja kirittää kohtuullisesti W:tä. Itseasiassa W on muuttanut totaalisesti suhtautumistaan L:ään. Kun aiemmin tuntui siltä, että Linux yritetään kampittaa ja poistaa ATK-kartalta, on nykyään hiukan toinen meininki. W on herännyt ja haluaa sitoa esim. kehitysporukan (joka käyttää kehitystyössään Linux/Unixia) tiivimmin itseensä.

Todellakin W on hyväksynyt Linuxin olemassaolon ja kehittää yhteiseloa sopuisissa merkeissä. Linusta voi jo ajaa W:n sisällä ja monipuolisemmasta linkityksestäkin on puhuttu. Itse Linus Torvalds on konsultoinnut W:tä, jolloin tosin FOSS (free open-source software)-yhteisö hiukan hermostui. Ei tietoa, mitä konsultointi koski, mutta W10:n päivitykset ovat ainakin parantuneet ja hiukan nopeutuneet - niitä vaan on niin turkasen paljon...

Linux distro-jakelujen kehitys on vilkasta ja uusia mielenkiintoisia jakeluja on ilmestynyt tarjolle. Distrowatch sivustolta voi tarkistaa päivän tilanteen:

https://distrowatch.com/

Suosiolistan kärjessä on tällä hetkellä MX Linux, joka omissa kokeiluissa on osoittautunut varsin näppäräksi. Linux-käyttöjärjestelmän saa asennettua tavalliselle tietokoneelle murto-osassa W:hen verrattuna. Jos on kokemusta esim. Ubuntu/Mintin asennuksesta (asennusohjelma kysymyksineen on hyvin samankaltainen), saa uuden distron pystyyn tunnissa ja ehtii jo hiukan työpöytääkin tutkimaan.

Eri distroissa on paljon valintamahdollisuuksia. Tässä vertailua eri distrojen välillä ja ehdotuksia valinnoiksi eri käyttötarkoituksiin:

https://itsfoss.com/best-linux-distributions/

Jos Linux-maailman seurailu kiinnostaa, voi suositella tuolla sivulla olevaa FOSS-viikkokirjeen tilausta. Saa hyviä vinkkejä sekä kädestä pitäen ohjausta yleisimpiin ongelmiin, ym., ym.

Poissa Vaari

 • Klassikkoainesta
 • ***
 • Viestejä: 1932
Vs: Käyttöjärjestelmät
« Vastaus #971 : 11.09.2019 19:29 »
Näyttää W valloittaneen lähes kaikki Vaarin tietsikat, kun vain yhdessä surraa Linux. Lieneekö pienen markkinoinnin paikka.  ;)
Niin siinä näkyy käyneen. Iski vain seuraavanlainen tekninen ongelma: :)
 
On minulla ollut tässä pääkoneessani Elitebook 8540p, Virtualboxin alaisuudessa ollut käyttövalmiudessa Ubuntu, Mate, Kubuntu, ja Lubuntu. Niitä silloin tällöin päivitellyt vaan viime viikolla, kun taas piti niitä päivittää, niin kävi paha moka enkä päässyt kirjautumaan niihin sisään. Päässäni majoittunut salasana oli jostain syystä hukkunut. Yritin etsiä muistiinpanoistani salasanaa, kuitenkaan sitä mistään löytämättä. Huokaushan siitä oli seurauksena. En keksinyt muutakaan suunnitelmaa kuin poistaa kaikki Linux-distrot Virtualboxista ja asentaa uudelleen.
Vaan sepä ei enää onnistunutkaan.
 
Otin pääkoneeni vahinkojen välttämiseksi esiin "kakkoskoneeni", Elitebook 8460p, siinäkin oli asennettuna Virtualbox ja Linuxit.
Poistin Virtualboxinkin ja latasin siitä viimeisen version, latasin myös äkkiseltään viimeisen löydökseni Ubuntusta, 18.04.3 ja yritin asentaa. Vaan ei siitä mitään tullut, jostain syystä jäi vain jyystämään loputtomiin. Piti antautua.

No, kuinka ollakaan seuraavana päivänä sitten löysinkin Linuxieni salasanan. Se toimi jopa siinä tänään päivittämässäni vanhassa HP-mopokoneessa, jossa on pelkkä Ubuntu asennettuna. Tosi vanha olikin siihen asentamani Ubuntu, 16.04. Tyrkytti heti käynnistyttyään päivitystä ja aikansa jyystettyään siihen ilmestyi 18.04. Sillä sitten voisin pelata pasianssia, vaan kone on vanha ja näytön kirkkaudessa ei ole kehumista, niin eipä tuo kovinkaan motivoivaa ole.

En tiedä, mikä tuota Virtuaboxia/Linuxia alkoi sen poistamisen ja uudelleen asennusyrityksen jälkeen riivata? Hieman alkoi moinen suivaannuttaa. Ehkäpä tässä päivänä muutamana sen verran rauhoitun, että pää kestää taas seinään takomista? Tai vaihtoehtoisesti asennan jonkin Linuxin HP 255 G3-koneeseen ja jyrään siinä tällä hetkellä olevan Windows kympin? Ei päätä huimaa Windows-kympin vauhti tuossa mopossa, josko Linux pyörisi siinä kohtuullisemmin ja pääsisin pasianssin kimppuun "kirkassilmäisellä" koneella? Silloin, kun ei ole muutakaan tähdellistä tekemistä.  ;)
...
Joka tapauksessa, kiitoksia Pantero markkinoinnistasi ja linkeistäsi. Pitääpä painaa mieleen, eiköhän tässä syksyn ja talven kuluessa taas jonain päivänä iske mielenkiinto ja tutustumishinku uusiin asioihin. Ainakin testikoneita alkaa olla riittävästi ja muutama joutilas 128GB SSD-levykin on kaapissa, kun tullut hankittua isompia tilalle. Elitebookit ovat siitä mukavia, ettei niissä kulu aikaa kovalevyn vaihtoon kuin minuutti tai pari, jolloin voi huolettomasti työstää menemään.  :)

Poissa Markku

 • Hallitusjäsen
 • Klassikko
 • *****
 • Viestejä: 4537
 • Passat 1,9 Tdi bj98 Rapid 1,6 tdi -15 Bora 2,0 -02
Vs: Käyttöjärjestelmät
« Vastaus #972 : 11.09.2019 20:01 »
Koneen mukana tulleet korput - oliskohan olleet erään sortin "recoverykorppuja" - olivat poikkeuksellisen värisiä, muistaakseni sinisiä.
….
Dos-käyttöjärjestelmässä oli kiusallinen kiusa vapaan keskusmuistin määrä.  Taisi olla teoreettinen maksimi 640 kt ? Sitä ei kyennyt saavuttamaan, taisi jäädä jonnekin 500-600 välille ja sillä määrällä oli rajoilla, että jotkin sovellukset yleensäkin toimivat. Config.sys:iä virittelemällä piti yrittää vapaan muistin määrää saada lisää. Virittely taisi olla "oma tieteenhaaransa", saattoi meidän poikasten välille kehkeytyä pientä kilpailua, kuka parhaiten siinä lajissa onnistui.  :)

Olisivatko olleet DD-korppuja, 720 kb kokoisia? HD-korput vähän vasta tekivät tuloaan tuohon aikaan.

Muistan kyllä kuinka noita käynnistystiedostoja viilattiin jotta muistia saisi enemmän käyttöön. Opiskelin noihin aikoihin sivuaineena tietotekniikkaa ja näitä pohdittiin kahvilakeskusteluissa meidän nörttiporukassa. Monenlaisia viilausapuohjelmia oli liikkeellä ja kokemuksia niistä vertailtiin. Nettiähän ei vielä ollut käytössä vaan ohjelmia kopsattiin korpulta toiselle.
The answer to the ultimate question of life, the universe and everything is 42.
_____________________________________
Autostadiumin jäsenvastaava

Poissa Vaari

 • Klassikkoainesta
 • ***
 • Viestejä: 1932
Vs: Käyttöjärjestelmät
« Vastaus #973 : 11.09.2019 20:42 »
Olisivatko olleet DD-korppuja, 720 kb kokoisia? HD-korput vähän vasta tekivät tuloaan tuohon aikaan.
Saattaa hyvinkin olla, että IBM-PC:ssä oli tuolloin DD-korppuja?

Hieman googletin ja tuli sellainenkin huomio esille, että nämä nykyään kaupassa myytävät USB-liitäntäiset korppuasemat eivät tue DD-korppuja. No, toisaalta, harvoin enää tulee tarvetta kaivella tiedostoja edes HD-korpuilta, mutta joskus kuitenkin. Vaikkapa, mikäli vielä joskus tarvitsisin kuvassa olevia aikoinaan "omalla, kalliilla rahalla" ostamiani Paradoxin for Dos Runtime-korppuja, joilla saattoi virallisesti jaella ja pyörittää Paradoxin sovelluskehittimellä tehtyjä sovelluksia.

No tokkopa kuitenkaan enää noillekaan korpuille käyttöä löytyy? Korkeintaan jossain museoon pystytettävässä pöytäkoneessa. Meni aikoinaan suorittamani investointi jo tässä vaiheessa ikään kuin hukkaan, vaan joudutaanhan vanhoja autojakin ajallaan panemaan paaliin. Kuin ajastaan myös ikäloppuja "nörtintapaisia". Katoavaa kansanperinnettä kaikki tyynni.  :D

Poissa pantero

 • Klassikkoainesta
 • ***
 • Viestejä: 2430
 • MB GLC 300 e
Vs: Käyttöjärjestelmät
« Vastaus #974 : 11.09.2019 20:46 »
.....
En tiedä, mikä tuota Virtuaboxia/Linuxia alkoi sen poistamisen ja uudelleen asennusyrityksen jälkeen riivata? Hieman alkoi moinen suivaannuttaa. Ehkäpä tässä päivänä muutamana sen verran rauhoitun, että pää kestää taas seinään takomista? Tai vaihtoehtoisesti asennan jonkin Linuxin HP 255 G3-koneeseen ja jyrään siinä tällä hetkellä olevan Windows kympin? Ei päätä huimaa Windows-kympin vauhti tuossa mopossa, josko Linux pyörisi siinä kohtuullisemmin ja pääsisin pasianssin kimppuun "kirkassilmäisellä" koneella? Silloin, kun ei ole muutakaan tähdellistä tekemistä.  ;)
...
Joka tapauksessa, kiitoksia Pantero markkinoinnistasi ja linkeistäsi. Pitääpä painaa mieleen, eiköhän tässä syksyn ja talven kuluessa taas jonain päivänä iske mielenkiinto ja tutustumishinku uusiin asioihin. Ainakin testikoneita alkaa olla riittävästi ja muutama joutilas 128GB SSD-levykin on kaapissa, kun tullut hankittua isompia tilalle. Elitebookit ovat siitä mukavia, ettei niissä kulu aikaa kovalevyn vaihtoon kuin minuutti tai pari, jolloin voi huolettomasti työstää menemään.  :)

Omaan HP 255 G3:een vaihdoin levyksi 240 GB Kingston SSD:n puolitoista vuotta sitten ja samalla heivasin W 8.1:n kokonaan. Sen tilalle asensin SSD:lle kolme eri Ubuntu-versioita, jotka nyt pyörivät siinä ihan kohtuullisesti. G3-päiväkirjaani olen merkinnyt, että esimerkiksi 18.04 asentui SSD:lle 18 minuutissa kalenteriaikaa!

Mutta Elitebook ja vaihto SSD on kova sana. Sillä pystyy näppärästi ajamaan montakin distroa samalla levyllä. Ensimmäisen distron asennuksen jälkeen voi siinä olevalla GParted levyohjelmalla (graafinen käyttöliittymä) supistaa levyosiota ja luoda uusia, joille sitten asentaa seuraavia distroja. Latausohjelman aina uudestaan asentama GRUB hoitaa kaikkien käyttöjärjestelmien hallinnan (=multiboot). Nykyinen GRUB 2.02 on erittäin stabiili ja sillä ns. dualboot jopa Linuxin ja W:nkin kanssa hoituu ongelmitta.

====================

Onhan tämmöinen IT-puuhastelu joskus palkitsevaakin, kun sitkeän ”trial and error”- menetelmällä tehdyn säädön jälkeen saa tyhmän bittilaatikon toimimaan lähes odotustensa mukaisesti. :D

Poissa Juhosson

 • Vakiokalustoa
 • **
 • Viestejä: 799
Vs: Käyttöjärjestelmät
« Vastaus #975 : 11.09.2019 21:01 »
...Pitääpä painaa mieleen, eiköhän tässä syksyn ja talven kuluessa taas jonain päivänä iske mielenkiinto ja tutustumishinku uusiin asioihin. Ainakin testikoneita alkaa olla riittävästi ja muutama joutilas 128GB SSD-levykin on kaapissa, kun tullut hankittua isompia tilalle. Elitebookit ovat siitä mukavia, ettei niissä kulu aikaa kovalevyn vaihtoon kuin minuutti tai pari, jolloin voi huolettomasti työstää menemään.  :)
Ei muuta kuin Linuxia kehiin. Itsekin pistin jokin aika sitten läppärini Wintoysin sileäksi ja asensin tilalle Linux Mintin, jonka juuri pari viikkoa sitten päivitin uusimpaan 19.2-versioon. Itse pidän kovasti Mintin Cinnamon työpöytäympäristöstä, joka on minusta tyylikäs, selkeä ja looginen kummalliseen W10:een verrattuna. Hienosti Mint toimii Lenovon ThinkPad 530T:ssä. Linux käynnistyy SSD-levyltä nopeasti ja PlayOnLinuxin avulla sain pienen näpertelyn jälkeen myös Adobe Lightroomin toimimaan Linuxissa. Ei ole yhtään Windowsia ikävä.

Olen parinkymmentä vuotta Linuxin kanssa puuhastellut ja kehitys on ollut nopeaa. Asennuksetkaan eivät enää tuota sellaista päänvaivaa kuin vielä 15 vuotta sitten. Ubuntu ja Mint ovat viime vuosina olleet suosituimpia distroja mutta nyt uudet tulokkaat ovat Distrowatchin listan kärjessä. Ei kun kokeilemaan.
Toyota Auris Hybrid Touring Sports Premium -18
      
     

Poissa Vaari

 • Klassikkoainesta
 • ***
 • Viestejä: 1932
Vs: Käyttöjärjestelmät
« Vastaus #976 : 11.09.2019 21:38 »
Omaan HP 255 G3:een vaihdoin levyksi 240 GB Kingston SSD:n puolitoista vuotta sitten ja samalla heivasin W 8.1:n kokonaan. Sen tilalle asensin SSD:lle kolme eri Ubuntu-versioita, jotka nyt pyörivät siinä ihan kohtuullisesti. G3-päiväkirjaani olen merkinnyt, että esimerkiksi 18.04 asentui SSD:lle 18 minuutissa kalenteriaikaa!
Mielenkiintoinen tieto. Kaivelin kovalevyjäni, ja sieltä löytyi 1 kpl 120GB ja 1 kpl 160GB SSD-levyt.
Lisäksi löysin kuvan mukaisen "mökkikoneessani" Elitebook 8440p olleen 120GB Kingston A400-levyn ja siinä on asennettuna Ubuntu.  Ostin koneeseen W10:lle 480GB Kinston A400-levyn, jotta ei alkaisi ainakaan levyn kapasiteetista ahdistaa missään vaiheessa. Pitänee tuo Ubuntu-levy muistaa joskus päivittää, ei ole iso homma hetkeksi vaihtaa levyä.

Tosiaankin, josko laittaisin G3-koneeseen tuon 160GB-kokoisen SSD-levyn ja osioisin sen sopivan kokoisiin palasiin, niin pääsisin testailemaan uusia Linuxeja. Jonkinmoinen homma on tuo G3:n levynvaihto, mutta Youtubesta voi virkistää muistiaan, miten vaihto tehdään.
…..
Ei muuten enää paljonkaan maksa SSD-levyt. Kannattaa vaihtaa vanhaan läppäriin HDD-levyn tilalle, niin saa huomattavasti vauhtia lisää. Mikäli omistaa kloonaustelakan, niin siinä ei kauaa nokka tuhise, kun vanha HDD on kopioitu SSD:lle. Näin, mikäli ei halua muuttaa levyllä olevaa käyttöjärjestelmää. Tosin kohdelevynä oleva SSD-levy pitää olla ripauksen suurempi kuin lähdelevy, niin ei tarvitse alkaa "temppuilemaan".
Mikäli asentaa Linuxeja, niin sitten ei ole edellä mainitulla asialla merkitystä.

Onhan tämmöinen IT-puuhastelu joskus palkitsevaakin, kun sitkeän ”trial and error”- menetelmällä tehdyn säädön jälkeen saa tyhmän bittilaatikon toimimaan lähes odotustensa mukaisesti. :D
Nimenomaan, siinähän tämän, omaksi ilokseen tehdyn puuhastelun viehätys piileskelee.  ;)
 
Toista on, mikäli pitäisi leipätyökseen tehdä ja joku hengittää koko ajan niskaan "joko se kohta tulee kuntoon, mikä siinä mättää?", niin siitä on viehätys kaukana.

Poissa Vaari

 • Klassikkoainesta
 • ***
 • Viestejä: 1932
Vs: Käyttöjärjestelmät
« Vastaus #977 : 11.09.2019 21:54 »
Ei muuta kuin Linuxia kehiin.
.. Ei kun kokeilemaan.
Saattaa olla, että ripauksen yllytyshulluna tulee taas jossain vaiheessa ryhdyttyä ruppeemaan.  ;)

Poissa Autoilija92

 • Klassikkoainesta
 • ***
 • Viestejä: 2068
 • Kia Rio
Vs: Käyttöjärjestelmät
« Vastaus #978 : 11.09.2019 23:19 »
Mielenkiintoisia muisteloita :)

Amigathan käytti myös noita 3,5" DD-korppuja, mullakin noita on jonkinverran Amigaan jolla kapasiteetti oli 880 kb. Vain yksi tai kaksi korppua tuottaa lukuvirheen (Amigan kielellä "Error validating disk, use diskdoctor to correct it") mutta saattaa johtua myös siitä että niille taisi tulla tallennetuksi liian iso tiedosto joka ei mahtunutkaan ja tiedostojärjestelmä lienee mennyt sekaisin.

Commodore PET -tietokoneen olen kerran nähnyt omin silmin, tosin silloinkaan se ei ollut toimintakunnossa. Se oli joskus 90-luvun alkupuolella kauppiksessa kun eräs opettaja näytti varastossa lojuvan PETin :)
Kauppiksessa oli myös alkuperäisen vm. 1981 näköisiä IBM PC tietokoneita joilla harjoiteltiin ainakin tekstinkäsittelyä. Muistaakseni niissä oli vielä 1 tai 2 lerppuasemaa. Samaan aikaan oikeilla ATK-tunneilla oli jo silloin ajanmukaisia windows 3.1 tai 3.11 koneita. Toisaalta myös MacIntosh koneita oli ainakin mainosten teon harjoituksissa. Mäkkeihin oli kytketty jopa jonkinlainen leikkuri jolla tehtiin sapluunoita seripainotöihin.

Yläasteella 80-luvun lopulla oli ATK-tunneilla alkuun vanhat Kompis -merkkiset koneet CP/M käyttöjärjestelmällä. Sitten tuli Nokian Mikromikot joissa oli MS-DOS käyttöjärjestelmä. ATK-tunneilla opetettiin mm. ohjelmointia eri ohjelmointikielillä, yrittiköhän ne jo silloin tehdä meistä koodaajia... :P Minua ei oikein se ohjelmointi kiinnostanut vaikka kotonakin Basicilla jotain olin tehnyt, paljon kiehtovampaa oli pelit, grafiikka, tekstinkäsittely, tietokannat, taulukkolaskenta ja muu vastaava. Siitä huolimatta numerot todistuksessa oli ATK:sta ysejä ja kymppejä.
Ei minusta siltikään tullut tietotekniikka-alan työläistä :/

Poissa Mika_M

Vs: Käyttöjärjestelmät
« Vastaus #979 : 12.09.2019 07:23 »
Vain yksi tai kaksi korppua tuottaa lukuvirheen (Amigan kielellä "Error validating disk, use diskdoctor to correct it")

Tarkkaan ottaenhan tuo ei ole suoraan lukuvirhe, josta AmigaOS osaa kyllä ilmoittaa ihan perinteisellä read/write errorilla. Mutta jotain levyllä on pielessä joka estää sen validoinnin. Levy ei ole "validi" jos kirjoitusoperaatiossa on mennyt jotain pieleen (käyttis kaatuu, virta katkeaa jne) joka on varmaan tapahtunut tuossa yrityksessä tallentaa ylisuuri tiedosto levykkeelle. Tämän johdosta levykkeen "sisällysluettelo" joka pitää kirjaa siitä missä levykkeellä on tyhjiä blokkeja ja missä käytettyjä, ei ole ajan tasalla. Niin kauan kuin levyä ei ole validoitu, niin sieltä voi vain lukea mutta sinne ei voi kirjoittaa. Poikkeuksena käyttöjärjestelmän osa nimeltä disk-validator jolla on myös kirjoitusoikeus. Sen pitäisi korjata tämä sisällysluettelo huomaamatta taustalla, tarkastamalla levykkeen kaikki alueet ja päivittämällä tilanne oikeaksi, jonka jälkeen levy on taas käyttökunnossa. Valitettavasti se ei aina siinä onnistu...

Disk-validatorissa on myös sellainen hassu ominaisuus, että se pystyttiin valjastamaan erittäin tehokkaasti virusten levittämiseen. AmigaOS kun lataa automaattisesti disk-validatorin muistiin siltä levyltä joka koneeseen ensimmäisenä laitetaan ja kopioi sen jatkossa jokaiselle levykkeelle josta se puuttuu. Mutta virus oli korvannut tuon tiedoston omalla versiollaan. Tämän jälkeen viruksen ei tarvinnut tehdä muuta kuin uskotella käyttöjärjestelmälle jokaisen koneeseen laitetun levyn olevan "epävalidi" ja käyttöjärjestelmä itse teki likaisen työn kopioimalla tuon viruksen sisältävän disk-validatorin levykkeelle, ilman että käyttäjä siihen pystyi mitenkään vaikuttamaan.

Tämä korjattiin myöhemmissä käyttöjärjestelmän versioissa (olisiko ollut alkaen 2.0?) niin, että disk-validator sijaitsi kickstartissa (ROM-piiri) josta se kopioitiin levykkeille joista se puuttui.

Tässäpä päivän annos turhaa knoppitietoa, olkaa hyvä. Menetettyä aikaanne ette saa takaisin.  ;D
VCDS @ Kotka