autoilua & elämää

Kirjoittaja Aihe: Miten Suomen talous saadaan nousuun?  (Luettu 761415 kertaa)

Poissa Neppis

 • Uudenkarhea
 • Viestejä: 19
Miten Suomen talous saadaan nousuun?
« : 27.07.2014 00:15 »
Tänne voi kerätä vinkkejä suomen päättäjien vapaasti käytettäviksi, että saadaan Suomi taas nousuun. Eivät ainakaan nuo "200 viisasta" tunnu omin avuin mitään kovin järkevää ja tehokasta keksivän. 

Mielestäni Rovion Vesterbackan ja Aktian Laitisen ehdotukset ovat hyviä avauksia joita nykytilanteessa kaivataan. Vesterbackan ehdotus on, että Suomeen pitäisi saada (jollain aikavälillä) 100 000 ulkomaalaista korkeakouluopiskelijaa, joista sitten saadaan Suomeen myös runsaasti uusia korkeasti koulutettuja työntekijöitä ja yrittäjiä. Laitisen ehdotus on, että englannista tulisi tehdä Suomen kolmas virallinen kieli. Nämä olisivat radikaaleja muutoksia yhteiskuntaamme, mutta suuria ovat talouden ongelmatkin. Ei tämäkään varmaan kaikkea ratkaisisi, mutta voisi se toimia osaratkaisuna.

http://www.iltalehti.fi/talous/2014071718499783_ta.shtml
http://www.talouselama.fi/uutiset/aktian+laitinen+englannista+virallinen+kieli+suomeen/a2257497

Otsikko korjattu: suomen --> Suomen. - Quality -
« Viimeksi muokattu: 22.11.2014 18:27 kirjoittanut Quality »
A6 Sedan 3.0 TDI 150kW quattro S-tronic -12
Ex: A6 Sedan 2.0 TFSI 125kW multitronic -07

Poissa Penguin

 • Grand Legend
 • *****
 • Viestejä: 15646
Vs: Miten Suomen talous saadaan nousuun?
« Vastaus #1 : 27.07.2014 01:26 »
Sillä ne ongelmat ratkeaisivatkin, kun englannista (tai mistä tahansa kielestä) tehtäisiin kolmas virallinen kieli. Oli niin, että julkinen talous ei vielä kuluta tarpeeksi. Vesterbackalla taas on vain oma lehmä ojassa, tosin Rovio ja muu peliteollisuus ei pysty työllistämään lähellekään 100 000 työntekijää, olivat ne sitten kotimaisia tai ulkomaisia.

Se on nyt kokeiltu, että talous ei lähde veroja lisäämällä nousuun, joten olisikohan aika tehdä jotain radikaalia toisinpäin. Se tosin edellyttää että sukelletaan vielä vähän syvemmälle ja karsitaan julkisesta taloudesta 2/3 pois. Siinä vapautuu monta korkeakoulutettuakin, joilla tosin suurella osalla tyhjäntoimittajan koulutus. Tuossa yhteydessä joudutaan monenlaista holhousta ja höösäystä karsimaan pois, jolloin yrittämisellekin alkaa syntyä tilaa. Suomessahan ei voi innovoida mitään, kun täällä kaikki kielellettyä, loukkaa yksityisyyttä tai teostomafia on heti kimpussa.
« Viimeksi muokattu: 27.07.2014 01:31 kirjoittanut Penguin »

Poissa JakeS

 • Yhdistyksen jäsen
 • Klassikko
 • *****
 • Viestejä: 4807
Vs: Miten Suomen talous saadaan nousuun?
« Vastaus #2 : 27.07.2014 02:09 »
Ikuisuuskysymys. Jos tähän helppo lääke löytyisi niin ettei jotakin kansanosaa rankaise raipalla niin kaipa ratkaisu olisi löytynyt.
Veronmaksajia tarvitaan lisää, työllustäminen yrittäjille pitäisi olla helpompas kuten myös työttömien mahdollisuus tehdä edes keikkatyötä siten että ei tipahda työttömyyspäivärahalta. Työnteon pitää aina kannattaa.
Yritystoiminta pitäisi tehdä helpommaksi pienentämällä edelleen yhteisöveroa. Tiettyyn summaan asti yhteisövero voisi olla kokonaan pois ja sitä kautta yritykseen jäävä varallisuus ohjautuisi investointeihin. Lisäksi vientiä harjoittaviin yrityksin pitäisi saada jonkinlaista lusisäkannustusta koska kaikki meistä eivät voi olla yrittäjiä sisämarkkinoilla vaan vientituloja tarvitaan.
Ammattiliittojen valtaa pitäisi pienentää ja sopimusasioissa pitäisi olla yrityskohtaista liikkumisvaraa.
Julkinen sektori ja eläkejärjestelmä ovat vaikeita asioita. Ensin mainittu on helvatun laaja. Vaikea keneltäkään mitään ottaa (perusterveydenhuolto, vanhus-/vammaispalvelut, päihdeongelmaiset kaikki päin persettä) mutta jollakin tavalla toimintojen tehostaminen voisi olla mahdollista?
Eläkkeisiin koskeminen myös ikävää koska jokainen meistä onneläkkeensä tienannut ja 40 v uurastamisen jälkeen pitäisi olla oikeus terveenä viettää hyvn ansaittua vapaaherran elämää.
Oikeastaan ainoa säästö minkä keksisinnolisi lapsilisät. Pienenisivät portaittain vaikka 120 000 € tuloihin/perhe ja tilannetta tasoitettaisiin pienentämällä palkkatulojen verotusta jolloin nettorahan suhteen ero ei ostovoiman kautta huonone niin paljon?
Bmw, Ooppeli ja Voortti

Poissa Penguin

 • Grand Legend
 • *****
 • Viestejä: 15646
Vs: Miten Suomen talous saadaan nousuun?
« Vastaus #3 : 27.07.2014 03:11 »
Tuossa on listaa muutamasta virastosta, joissa olisi kirveellä töitä: http://fi.wikipedia.org/wiki/Luokka:Suomen_valtion_virastot
Tarkoitan, että tehtäviä ja niiden tekijöitä voisi karsia rankalla kädellä, ilman että mitään oleellista jäisi tekemättä.

Lisää löytyy kunnista, joista nyt ensimmäiseksi pitäisi lopettaa nämä yhdistymisten tuomat irtisanomissuojat ja poistaa päällekkäiset virat, joita tuon suojan seurauksena on olemassa. Itse lähtisin purkamaan Suomen järjetöntä kontrolli- ja lupajärjestelmää. Siten kevennettäisiin yrittämisen aloittamista ja yrittämistä ylipäätään.

Ay-liikkeen lakko-oikeuteen puuttuisin myös. En poistaisi sitä kokonaan, sillä työntekijänkin on voitava asiaansa ajaa, mutta tukilakot kieltäisin. AKT:n ei tarvitse pysäyttää Suomen ulkomaan kauppaa muutaman kerran per vuosi vain siksi että joku muu on heidän mielestään saanut epäoikeudenmukaista kohtelua tai että joku muu ala on lakossa.

Eläkkeisiin puuttuisin osin. Suuret ikäluokat ja heidän edeltäjänsä eivät ole maksaneet eläkemaksuja koko työuransa ajalta ja siten osa heidän eläkkeestään on vain saavutettua etua, jota ei ole ansaittu vaan sovittu kabineteissa. Tähän asettaisin leikkurin, joka leikkaisi tiettyä rajaa suuremman osan pois eläkkeestä, jota ei ole ansaittu maksamalla eläkevakuutusmaksut koko työuran ajalta. Rajan asettaisin sellaiselle tasolle, että varmasti sillä eläisi hyvin, mutta eläkkeiden ei tarvitse olla kerryttämässä perintöjä seuraaville sukupolville.

Erilasten harjoitteluiden nimellä kulkevan orjatyön olemattomalla 9 euron päiväpalkalla lopettaisin kokonaan. Harjoittelijalle voidaan maksaa vähemmän palkka kuin työnsä osaavalle, mutta ketään ei pidä pakottaa orjatyöhön, oli sitten kyse työttömästä, opiskelijasta tai kenestä tahansa. Nyt jotkut yritykset käyttävät tätä häikäilemättä hyväksi ja ottavat töihin vain harjoittelijoita, joille ei tarvitse maksaa mitään. Tilanne ei ole omiaan luomaan motivaatiota työntekoon, eikä tällaisen työntekijä tuottavuus voi olla kovin korkealla, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.

Tukiviidakkoon pitäisi tehdä merkittävä karsinta. Osa yritystoiminnasta toimii puhtaasti tukien varassa, samoin osa työikäisistä harrastaa vain tukien nauttimista, eikä ole edes kiinnostunut työllistymisestä. Työttömyysturvajärjestelmä kaipaisi myös remonttia. Nyt sen pyörittäminen työllistää liian paljon väkeä ja lisäksi järjestelmä on byrokraattinen, hidas ja joustamaton. Uutta työtä ei kannata ottaa merkittävästi edellistä pienemmällä palkalla, kun ansiosidonnaista voi saada enemmän kuin uudessa työssä saisi palkkaa. Ratkaisu ei ole ansiosidonnaisen korvauksen laskeminen vaan sitä voitaisiin maksaa osittaisena vielä uudelleentyöllistymisen jälkeenkin, jos ansiotaso työn vastaanottamisen jälkeen laskee. Järjestelmästä pitää tehdä sellainen että se kannustaa ottamaan uuden työn vastaan eikä tarvitse laskelmoida mikä kannattaa.

Sosiaaliturvaa pitää kehittää siihen suuntaan että loisiminen loppuu. Jos minkään tekeminen ja työn hakeminenkaan ei kiinnosta, niin kaikkien ei tarvitse voida asua Helsingin kantakaupungissa, jos ei siihen ole varaa. Puretaan kaavoitusmonopoli, jotta saadaan lisää maata rakennuskäyttöön. Helsinki ei tarvitse nelimetriäkään muilta ryöstettyjä maita, siläl Helsingissä on tilaa ylöspäin vaikka kuinka. Historiallisesti arvokkaisiin rakennuksiin ei tarvitse koskea, mutta esim. sota-aikana 40-luvulla rakennetut savitiilikasarmit voisi purkaa maan tasalle ja nykyiset 3-4 kerroksen tilalle rakentaa 20-40 kerroksisia taloja. Päärautatieasemalle voisi keksiä uutta käyttöä ja radan voisi rullata pois sen ja Pasilan väliltä. Ei niiden junien tarvitse tulla kaupungin ytimeen asti, vaan reilusti laajettu metroverkko voi jakaa matkustajat Pasilasta eteenpäin. Sitä ennen tosin pitää ratkaista miten sitä metroa saadaan rakennettua edullisemmin. Siihenkin tosin yksi merkittävä ratkaisu olisi viranomaisbyrokratian ja kontrollin vähentäminen.

Kobbetop

 • Vieras
Vs: Miten Suomen talous saadaan nousuun?
« Vastaus #4 : 27.07.2014 08:44 »
Eihän tämä tilanne kovin hyvältä näytä kun valtionvarainministerikin vaatii yksityistä yritystä eli Microsoftia "pitämään lupauksensa" eli pitämään työpaikat vaikka toiminta on raskaasti tappiolla. Mutta tämä vain kertoo siitä, miten pihalla päättäjät ovat, varsinkin poliittisen kentän vasemmalla laidalla. Eräs vasemmiston kansanedustaja kertoi tässä taannoin, että Suomi lähtee nousuun odottamalla parempia aikoja...

Ensiksikin kuvitellaan, että valtio voi luoda työpaikkoja tyhjästä ja että yrityksillä olisi tai pitäisi olla jonkinlainen häilyvä yhteiskuntavastuu olemassa olevista työpaikoista. Samaan aikaan tehdään yritystoiminnasta vuosi vuodelta vaikeampaa, lisääntyneillä säännöillä ja veroilla.

Muutos pitää tapahtua äänestävien ihmisten päässä, pitää valita sellaiset kansanedustajat, jotka peräänkuuluttavat ihmisten omaa vastuuta tekemisistään, eikä olla vaatimassa valtiota apuun joka ikisessä asiassa. Yritystoimintaa pitää helpottaa, että yrittämisen kynnys on mahdollisimman matala. Sosiaaliturva pitää olla saatavilla vain niille, jotka sitä oikeasti tarvitsee.

Lisäksi kun talous nyt ei todellakaan ole nousussa, ihmisten pitäisi ymmärtää, että velaksi eläminen on ohi ja tulevaisuudessa on tultava toimeen vähemmällä. Kun ei ole varaa, silloin on jonkun kärsittävä. Nyt ajatus on se, että jos ei ole varaa, voidaan ottaa lisää velkaa ja teeskennellä, että ei ole ongelmaa. Nyt todellakin odotetaan talouden ihmettä, eikä tehdä mitään radikaaleja muutoksia rakenteellisiin ongelmiin.

Poissa vespa68

 • Yhdistyksen jäsen
 • Klassikko
 • *****
 • Viestejä: 2711
 • Toyota Verso - Peugeot 206
Vs: Miten Suomen talous saadaan nousuun?
« Vastaus #5 : 27.07.2014 11:28 »
Miksi sitä vastuuta pitää sysätä päättäjille, kun sitä voisi ottaa omaankin kouraan?
Käytä mahdollisimman paljon kotimaisia tuotteita.
Ja ne ulkomaisetkin tuotteet, jotka välttämättä tarvitset, niin hanki kotimaisten hankintakanavien kautta, niin työllistät suomalaisia ja liiketalouden voitotkin jäävät kotimaahan.
Entisiä: Alfa Romeo, Audi, BMW *2, Buick, Cadillac, Chevrolet, Citroen, Datsun *2, Fiat, Ford *7, Mazda, Mercury, Opel *2, Plymouth, Saab, Triumph, VW *4, Volvo *3

Poissa Vaarivanhus

 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 8000
Vs: Miten Suomen talous saadaan nousuun?
« Vastaus #6 : 27.07.2014 13:20 »
Julkisen sektorin verorahoilla palkattuja ylempiä viranhaltijoitakin tarvitaan, mutta heidän palkkaansa voitaisiin pudottaa alkuunsa vaikka kolmasosalla. Jos heille annettaisiin kenkää, niin verorahoillahan heidät sitten pitäisi elättää.  Kaikki nuo ovat kuitenkin sen verran kirjanoppineita ja sen myötä hyväpalkkaisia, ettei  pieni palkanalennus tunnu missään. Hyvinvointi vain saattaisi hieman pienentyä, mutta fiksua sakkia kun ovat, niin alkakoot vaikka yrittäjiksi, jos ei järjestely kelpaa.

Montaa poliitikkoa, puolueesta riippumatta, motivoi  julkisuudenkipeys ja vallanhalu. Kyllä pyrkyreitä riittää pienemmälläkin palkalla verorahoja syömään.

Sitten tuo tavaroiden ostaminen netin kautta ulkomailta. Halvempi hintahan siihen ajaa. Pannaan tullia sen verran, että ostokset siirtyy kotimaisille kauppiaille.

Poissa monster

 • Vakiokalustoa
 • **
 • Viestejä: 872
 • Audi 80, MB W212, BMW 1200GS
Vs: Miten Suomen talous saadaan nousuun?
« Vastaus #7 : 27.07.2014 13:37 »
Sitten tuo tavaroiden ostaminen netin kautta ulkomailta. Halvempi hintahan siihen ajaa. Pannaan tullia sen verran, että ostokset siirtyy kotimaisille kauppiaille.

Ei taida tullien asettaminen onnistua kun olemme mukana EU:ssa ja EU:n kautta tehty myös tullisopparit Kiinan ja muiden halpatuotantomaiden kautta. 70-luvulla saattoi onnistua tulleilla kikkailu muttei enää  8)
ex VAG:t: B8 TDIq, A3 8V 2.0TDIq, B7 DTM, B7 3.0TDIq, A6 4F, A3 8p, B6 1.8Tq+1.9TDIq, Audi Coupe Quattro 2.8, VW Golf V 1.9TDI, Skoda Yeti 4X4, Ocu II 4X4 TDI, VW Golf IV+V GTI // Subaru Forester XT, Dacia Duster 1.5dci 4wd, Alfa 159 Q4 2.4JTDm, Clio Sport RS III, Peugeot 205 GTI

Poissa Penguin

 • Grand Legend
 • *****
 • Viestejä: 15646
Vs: Miten Suomen talous saadaan nousuun?
« Vastaus #8 : 27.07.2014 14:20 »
Nämä tullisopimukset Kiinan ja muiden halpatuotantomaiden kanssa on jotain mikä ei mahdu minun päähäni. Tavaran tuonnin osalta pitää kyllä kehua Tullia. Olen muutaman vuoden aikana tuonut aika huomattavan määrän RC-autoja ja niiden osia USA:sta, Kiinasta ja Etelä-Koreasta ja todella hyvää asiakaspalvelua olen tullilta saanut siitä miten tuotteet pitää olla merkitty jo lähtömaassa, ettei ongelmia synny Tullissa, sekä millä nimikkeillä tuotteet kannattaa tullata, jotta tullimaksuja ei ole lainkaan tai ne ovat mahdollisimman pienet. Viimeisen kahden vuoden aikana ei ole mennyt tullimaksuja enää mistään, vain arvonlisävero on maksettu Suomeen. Jos viranomaisten palveluasenne olisi kaikkialla samanlainen mitä minä ole saanut Vantaalla lentotullissa, niin tämä maa todellakin lähtisi nousuun.

Poissa Urlaub

Vs: Miten Suomen talous saadaan nousuun?
« Vastaus #9 : 27.07.2014 15:28 »
Miksi sitä vastuuta pitää sysätä päättäjille, kun sitä voisi ottaa omaankin kouraan?
Käytä mahdollisimman paljon kotimaisia tuotteita.

Totta ja käytä erityisesti suomalaisia palveluita. Auton vaihtamisen sijaan rakenna rantasauna tai jotain vastaavaa.

Ja ne ulkomaisetkin tuotteet, jotka välttämättä tarvitset, niin hanki kotimaisten hankintakanavien kautta, niin työllistät suomalaisia ja liiketalouden voitotkin jäävät kotimaahan.

Miksi eurooppalaisittain surkeaa ostovoimaa pitäisi ylläpitää ostamalla ylihintaisia tuotteita Suomesta? Vastuu se on kauppiaillakin, eikä asiakkaita voi vaatia pulittamaan ylimääräistä vain sillä verukkeella, että kauppias on suomalainen.

Miksi suomalaiset nettikauppiaat eivät lähde kilpailemaan maailmalle? Miksi Kesko ja SOK eivät laajenna Eurooppaan tai Amerikkaan, jos kerran ovat niin ylivoimaisen tehokkaita ja kovia kauppamiehiä? Siinä olisi kaikenmaailman Carrefourit, Lidlit, Aldit ja Walmartit helisemässä kun suomalaiset tulisivat heidän apajilleen. (tai sitten ei..  ::) )

Poissa Marty McFly

 • Hallitusjäsen
 • Klassikkoainesta
 • *****
 • Viestejä: 2361
 • I must confess, I was born at a very early age
Vs: Miten Suomen talous saadaan nousuun?
« Vastaus #10 : 27.07.2014 20:03 »
Jees. Henkilökohtaisen ostovoiman kunnossapitämiseksi suosin itsekin kansaivälisiä kauppiaita etenkin pienkodinelektroniikan ja autonosien ja autotarvikkeiden osalta. Säästöt on huomattavia, ja niillä säästyneillä rahoilla voidaan sitten ostaa kotimaisia palvelujakin. Niistä tosin aika moni alkaa jo kuitenkin loppupelissä olla ulkomaisessa omistuksessa.

Ja samaa mieltä olen noista kotimaisista (netti)kauppiaista ylipäänsä. Ainoa syy miksi mikään kotimainen nettikauppias yleensä tällä hetkellä pärjää on se, että niin moni suomalainen edelleen pelkää ostaa ulkomaisesta nettikaupasta.
« Viimeksi muokattu: 27.07.2014 20:15 kirjoittanut Marty McFly »

Poissa Jysky

Vs: Miten Suomen talous saadaan nousuun?
« Vastaus #11 : 27.07.2014 21:06 »
Ja samaa mieltä olen noista kotimaisista (netti)kauppiaista ylipäänsä. Ainoa syy miksi mikään kotimainen nettikauppias yleensä tällä hetkellä pärjää on se, että niin moni suomalainen edelleen pelkää ostaa ulkomaisesta nettikaupasta.

Eikä kyse ole aina hinnastakaan. Palvelu on niin kaukana hyvästä, ettei ole mitään mieltä. Tilasin pari viikkoa sitten kameran ex***tin verkkokaupasta. Tavaraa oli varastossa, mutta viikossa eivät saaneet varmistettua edes toimitusaikaa. Luottokortin saldoon oli kyllä jo kajottu tilauksesta 2 päivän päästä.

Mutta vielä ketjun aiheeseen. Tai hiukan vierestä sittenkin- hyvin vointi yhteiskunnasta. Kun nyt täl on töitä jokatapauksessa vähemmän, olisi mun mielestä aika kohtuullista että nekin vähät jaettaisiin useammalle. Nyt tuntuu et toiset ei saa töitä ja keillä sitä on hukkuvat sen paljouteen. Työaikaa pienemmäksi ja palkat vastaavasti. Keskituloiset kestäisivät kyllä tällasen downgradauksen ja väitän että monen elämänlaatu silti enentyvän vapaa-ajan myötä paranisi. Tukien varassa elävien määrä pienenisi, joten verotusta voisi himpun laskea.
Vaatisi kyllä palkkausbyrokratian ja käytäntöjen keventämistä, ettei työnantajien resurssit huku työntekijöiden paapomiseen. Nythän verottajalla päinvastoin suunnitelma, että joka kuukausi alettais ilmottaan työntekijöiden tulot ja sieltä tulisi seuraavalle kuukaudelle ajantasainen pidätysprosentti- tavoitteena päästä eroon palautuksista ja lisäveroista. Tulisipa taas uusia virkoja palkkakonttoreihin ja verotukseen.
Ateca TDI 4drive

Keke78

 • Vieras
Vs: Miten Suomen talous saadaan nousuun?
« Vastaus #12 : 03.08.2014 22:54 »
Asumistukeen sellainen pykälä että jos näyttää siltä että tuen tarve pitkittyy joutuu muuttamaan halvemman hintatason paikkakunnalle, ansiosidonnainen max6kk, ay-maksujen verovähennys pois (loppuu se saataan lakkoilu), lapsilisiin tuntuva tason allennus (tällä hetkellä ei kannata käydä töissä jos on useampia lapsia ja tuet juoksevat), subjektiivinen päivähoito-oikeus veke....

Siinä alkuun muutamia juttuja. Lisäksi julkisella sektorilla kenkää noin puolelle porukasta. Ok, kerran se kirpaisee ja kannatus kaikkoaa mutta ei meillä ole varaa nykyiseen systeemiin. Kokonaisveroaste tällä hetkellä 60%. Voi vittu oikeesti ei mitään järjkeä enää tässä hommassa. Ja meillä jotka ajetaan autolla, juodaan viinaa ja poltetaan tupakkaa veroaste on varmaankin lähellä 80%.

Keke78

 • Vieras
Vs: Miten Suomen talous saadaan nousuun?
« Vastaus #13 : 04.08.2014 03:24 »
Tuossa on listaa muutamasta virastosta, joissa olisi kirveellä töitä: http://fi.wikipedia.org/wiki/Luokka:Suomen_valtion_virastot
Tarkoitan, että tehtäviä ja niiden tekijöitä voisi karsia rankalla kädellä, ilman että mitään oleellista jäisi tekemättä.

Lisää löytyy kunnista, joista nyt ensimmäiseksi pitäisi lopettaa nämä yhdistymisten tuomat irtisanomissuojat ja poistaa päällekkäiset virat, joita tuon suojan seurauksena on olemassa. Itse lähtisin purkamaan Suomen järjetöntä kontrolli- ja lupajärjestelmää. Siten kevennettäisiin yrittämisen aloittamista ja yrittämistä ylipäätään.

Ay-liikkeen lakko-oikeuteen puuttuisin myös. En poistaisi sitä kokonaan, sillä työntekijänkin on voitava asiaansa ajaa, mutta tukilakot kieltäisin. AKT:n ei tarvitse pysäyttää Suomen ulkomaan kauppaa muutaman kerran per vuosi vain siksi että joku muu on heidän mielestään saanut epäoikeudenmukaista kohtelua tai että joku muu ala on lakossa.

Eläkkeisiin puuttuisin osin. Suuret ikäluokat ja heidän edeltäjänsä eivät ole maksaneet eläkemaksuja koko työuransa ajalta ja siten osa heidän eläkkeestään on vain saavutettua etua, jota ei ole ansaittu vaan sovittu kabineteissa. Tähän asettaisin leikkurin, joka leikkaisi tiettyä rajaa suuremman osan pois eläkkeestä, jota ei ole ansaittu maksamalla eläkevakuutusmaksut koko työuran ajalta. Rajan asettaisin sellaiselle tasolle, että varmasti sillä eläisi hyvin, mutta eläkkeiden ei tarvitse olla kerryttämässä perintöjä seuraaville sukupolville.

Erilasten harjoitteluiden nimellä kulkevan orjatyön olemattomalla 9 euron päiväpalkalla lopettaisin kokonaan. Harjoittelijalle voidaan maksaa vähemmän palkka kuin työnsä osaavalle, mutta ketään ei pidä pakottaa orjatyöhön, oli sitten kyse työttömästä, opiskelijasta tai kenestä tahansa. Nyt jotkut yritykset käyttävät tätä häikäilemättä hyväksi ja ottavat töihin vain harjoittelijoita, joille ei tarvitse maksaa mitään. Tilanne ei ole omiaan luomaan motivaatiota työntekoon, eikä tällaisen työntekijä tuottavuus voi olla kovin korkealla, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.

Tukiviidakkoon pitäisi tehdä merkittävä karsinta. Osa yritystoiminnasta toimii puhtaasti tukien varassa, samoin osa työikäisistä harrastaa vain tukien nauttimista, eikä ole edes kiinnostunut työllistymisestä. Työttömyysturvajärjestelmä kaipaisi myös remonttia. Nyt sen pyörittäminen työllistää liian paljon väkeä ja lisäksi järjestelmä on byrokraattinen, hidas ja joustamaton. Uutta työtä ei kannata ottaa merkittävästi edellistä pienemmällä palkalla, kun ansiosidonnaista voi saada enemmän kuin uudessa työssä saisi palkkaa. Ratkaisu ei ole ansiosidonnaisen korvauksen laskeminen vaan sitä voitaisiin maksaa osittaisena vielä uudelleentyöllistymisen jälkeenkin, jos ansiotaso työn vastaanottamisen jälkeen laskee. Järjestelmästä pitää tehdä sellainen että se kannustaa ottamaan uuden työn vastaan eikä tarvitse laskelmoida mikä kannattaa.

Sosiaaliturvaa pitää kehittää siihen suuntaan että loisiminen loppuu. Jos minkään tekeminen ja työn hakeminenkaan ei kiinnosta, niin kaikkien ei tarvitse voida asua Helsingin kantakaupungissa, jos ei siihen ole varaa. Puretaan kaavoitusmonopoli, jotta saadaan lisää maata rakennuskäyttöön. Helsinki ei tarvitse nelimetriäkään muilta ryöstettyjä maita, siläl Helsingissä on tilaa ylöspäin vaikka kuinka. Historiallisesti arvokkaisiin rakennuksiin ei tarvitse koskea, mutta esim. sota-aikana 40-luvulla rakennetut savitiilikasarmit voisi purkaa maan tasalle ja nykyiset 3-4 kerroksen tilalle rakentaa 20-40 kerroksisia taloja. Päärautatieasemalle voisi keksiä uutta käyttöä ja radan voisi rullata pois sen ja Pasilan väliltä. Ei niiden junien tarvitse tulla kaupungin ytimeen asti, vaan reilusti laajettu metroverkko voi jakaa matkustajat Pasilasta eteenpäin. Sitä ennen tosin pitää ratkaista miten sitä metroa saadaan rakennettua edullisemmin. Siihenkin tosin yksi merkittävä ratkaisu olisi viranomaisbyrokratian ja kontrollin vähentäminen.


Aikalailla samoilla linjoilla mennäään. Eläkkeisiin on pakko tehdä tulevaisuudessa jonkun sortin indeksi-alennus, ei meillä ole varaa maksaa nykyisiä lupauksia.

Sosiaaliturvan alentaminen ei ole niin helppoa miltä se kuullostaa. Jotain pitäs kuitenkin tehdä, ei tarvita kuin 3-5 äpistä niin ei ainakaan pk-seudulla enää kannata lähteä duuniin. Pahinta tässä on se että nykyinen systeemi suosii ns. roskaväen lisääntymistä. NE joilla on työ, ura ja rahaa eivät tee lapsia koska se saattaa vaarantaa edellä mainitut. Toisaalta, tekemällä useamman äpiksen pääsee helposti keskiverto kotitalouden ansioihin.......


Poissa TT_rex

 • Klassikkoainesta
 • ***
 • Viestejä: 1936
Vs: Miten Suomen talous saadaan nousuun?
« Vastaus #14 : 04.08.2014 09:10 »
Hyviä ajatuksia Penguinilta ja Kekeltä.

Poissa tmr97

 • Klassikkoainesta
 • ***
 • Viestejä: 1105
Vs: Miten Suomen talous saadaan nousuun?
« Vastaus #15 : 04.08.2014 12:31 »
Siinä alkuun muutamia juttuja. Lisäksi julkisella sektorilla kenkää noin puolelle porukasta. Ok, kerran se kirpaisee ja kannatus kaikkoaa mutta ei meillä ole varaa nykyiseen systeemiin. Kokonaisveroaste tällä hetkellä 60%. Voi vittu oikeesti ei mitään järjkeä enää tässä hommassa. Ja meillä jotka ajetaan autolla, juodaan viinaa ja poltetaan tupakkaa veroaste on varmaankin lähellä 80%.

Jos lakeja ja hallitovaatimuksia ja tapoja ei muuteta, niin seuraisi kaaos. Oikeasti julkisella puolella työntekijät tekevät töitä. Keskeistä on pitää huoli, että se työ on oikeasti järkevää ja tuottavaa. Autopalstalla paras esimerkki tehottomuudesta on käytetyn auton tuomiseen liittyvä verotus. Tehtävä on tehty niin monimutkaiseksi, että työtä sekä hallinnossa, että oikeusistuimissa on tehty erittäin paljon. Ja se työ ei suurelta osin oikeasti tuota mitään (verrattuna yksinkertaisempaa verotukseen, esim ostokuittiin ja julkiseen veroprosenttitaulukkoon perustuen).

Kun juodaan viinaa ja poltetaan tupakkaa, niin terveydenhoidon kulut kasvavat. Terveydenhuolto on suuri osa julkisesta taloudesta. Ja terveydenhuoltoa ei voi yksityisesti hoitaa. Yksityisen yrityksen tehtävä on tuoda rahaa omistajille ja se ei sovi terveydenhoitoon kuin rajatuissa tapauksissa. Rahaa kun tehdään parhaiten siten, että hoidetaan oireita, mutta ei syytä ja oikea hoito taas on hoitaa se syy pois.

Poissa pokkus

Vs: Miten Suomen talous saadaan nousuun?
« Vastaus #16 : 11.08.2014 16:40 »
Laitetaan tämä sama juttu myös tänne eli pelkkien kansalaisten kyykyttämisen sijaan veroja korottamalla voisi leikata myös noita julkisen puolen suojatyöpaikkoja. Tuossa alla onkin hyvä esimerkki mistä voisi aloittaa. Aika uskomattomalta kuulosti, että minkälainen p*skalafka hommaa pyörittää...

Tämmöiset jutut kyllä raivostuttavat >:( Missäköhän sekin oikea säästökohde olisi kansalaisten kurittamisen sijasta...

http://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2014/08/10/liikaa-virkamiehia-liikaa-palkkaa-liikaa-valtaa-liikaa-tuhlausta/

Se on hienoa kun joku oikeasti kaivelee tämmöisiä juttuja esille.
           

Poissa kt

 • Klassikkoainesta
 • ***
 • Viestejä: 1870
Vs: Miten Suomen talous saadaan nousuun?
« Vastaus #17 : 11.08.2014 17:21 »
Paikallislehdessä oli juttua, kun kaveri asensi aurinkopaneelit varaston katolle. Panelien kiinnikkeet maksoivat Suomessa 30 euroa per kpl ja Luxemburgista sai netin kautta tilaamalla 7 euroa per kpl.

Tilaus meni Luxemburgiin. Kaveri säästi 900 euroa, Suomen valtio hävisi 290 euroa ja Luxemburgin valtion voitti 120 euroa. MOT.
Simca1100,2xLada1200,Avenger1600,Mazda323,2xCarinaII,Avensis,Corolla,Escort,Golf Vari,OcuII1,9dsg,Golf+1,4dsg,Fabia kombi 1,2TSIDSG, Touran 1,4 tsiDSG.

Poissa Karvis

Vs: Miten Suomen talous saadaan nousuun?
« Vastaus #18 : 11.08.2014 18:39 »
Laitetaan tämä sama juttu myös tänne eli pelkkien kansalaisten kyykyttämisen sijaan veroja korottamalla voisi leikata myös noita julkisen puolen suojatyöpaikkoja. Tuossa alla onkin hyvä esimerkki mistä voisi aloittaa. Aika uskomattomalta kuulosti, että minkälainen p*skalafka hommaa pyörittää...


Minulla on parikin tuttua kyseisessä puljussa töissä ja en kyllä nimittäisi sitä suojatyöpaikaksi, kyllä ainakin molemmat tuttuni tekee siellä ihan oikeita töitä, sikäli mikäli konttorihommat lasketaan oikeiksi töiksi. Se on sitten eri asia onko yli 5k€ palkka kohtuullista... ::)
Autostadium Ry:n varapuheenjohtaja


Poissa pokkus

Vs: Miten Suomen talous saadaan nousuun?
« Vastaus #19 : 11.08.2014 19:09 »
Minulla on parikin tuttua kyseisessä puljussa töissä ja en kyllä nimittäisi sitä suojatyöpaikaksi, kyllä ainakin molemmat tuttuni tekee siellä ihan oikeita töitä, sikäli mikäli konttorihommat lasketaan oikeiksi töiksi. Se on sitten eri asia onko yli 5k€ palkka kohtuullista... ::)
Varmaan sitä pitääkin tehdä töitä loppuvuosi kun ollaan töissä, jos vuodesta kaksi kuukautta käytetään lomailuun... ::)

"Jos tilinpäätöksen luvut ovat oikeat, trafilaiset ovat keskimäärin lomilla noin kaksi kuukautta vuodessa. Ja saavat siis tuota yli 5000 euron kk-palkkaa."

Ja sitten koko organisaatiorakenne on aika häränpyllyllä. Varmaankin joku hyvävelijärjestely siellä menossa:

"Pääjohtajan lisäksi löytyy viisi ylijohtajaa ja kaikenlaisia osastonjohtajia. Trafin johtoryhmään kuuluu 10 johtajaa. Tarvitaan aika iso neuvotteluhuone kun johtajat ja heidän sihteerinsä kokoontuvat. Suomen markkina-arvoltaan suurimman yhtiön Nokian johtokuntaan kuuluu viisi jäsentä. Nokia työllistää 56.600 henkilöä."