autoilua & elämää

Kirjoittaja Aihe: Kannettavat tietokoneet  (Luettu 105855 kertaa)

Vaarivanhus

 • Vieras
Vs: Kannettavat tietokoneet
« Vastaus #940 : 04.10.2018 18:29 »
Suunnitelmissa vaihtaa erääseen läppäriin HDD-kovalevyn tilalle SSD-levy. Helpoiten se kävisi kloonaustelakan avulla, mutta ehtona onnistumiselle on, että kohdelevy on lähdelevyä suurempi.

Nyt en osaa tulkita, onko SSD-levy, jonka ostamista suunnittelen kohdelevyksi suurempi kuin koneessa oleva levy. Alla olevassa linkissä "himoitsemani" SSD-levy ja leikekuvassa koneessa tällä hetkellä olevan HDD-levyn tiedot. Onnistuuko kloonaamalla?

https://www.data-systems.fi/tuote/kingston-240gb-ssd-sata3/

Poissa mtr1

 • Klassikkoainesta
 • ***
 • Viestejä: 1587
Vs: Kannettavat tietokoneet
« Vastaus #941 : 04.10.2018 18:46 »
Ei onnistu. Jos käännät koneessasi olevan levyn koon "samalle kielelle" tuon himoitsemasi levyn kanssa, niin se on 250 gigatavua.

Suoraan kloonaus onnistuu jos etsit vaikkapa 256 gigatavun SSD:n. Mutta löytyy tuohon semmoisiakin softia jotka osaa kloonata eri kokoiselle levylle kunhan kloonattavalla levyllä on vähemmän tavaraa kuin kohdelevyllä.

Vaarivanhus

 • Vieras
Vs: Kannettavat tietokoneet
« Vastaus #942 : 04.10.2018 19:07 »
Selvä juttu. Yritin mennä siitä, mistä aita on matalin eli kloonaamalla, kun oli vielä alennettuun hintaan tuo Kingstonin levy. Pitää katsella, josko löytyisi ripauksen isompi SSD-levy Sulo Vilenin hinnalla tai antaa ajan kulua, eipä tuon kanssa jäniksen selässä olla.
Kiitoksia!

Poissa Taky

Vs: Kannettavat tietokoneet
« Vastaus #943 : 04.10.2018 20:35 »
Mutta löytyy tuohon semmoisiakin softia jotka osaa kloonata eri kokoiselle levylle kunhan kloonattavalla levyllä on vähemmän tavaraa kuin kohdelevyllä.


HDClonella muistaakseni olen perinteisen HDD:n isomman kannettavan levyn SSD:lle toimivasti "kloonannut" Verkkiksen kloonaus telakalla... https://www.verkkokauppa.com/fi/product/19413/hbhdr/Fuj-tech-Clone-Dock-2-USB-3-0-telakka-kahdelle-2-5-3-5-SATA
Volvo Xc40 D3 Business R-Design automaatti 2018. -> KIA Niro EV Business Luxury 2020
Mini One 1,6L, Panoramic Sunroof 2001, Volvo S40 2.4i manuaali, 170hk, 2005

Vaarivanhus

 • Vieras
Vs: Kannettavat tietokoneet
« Vastaus #944 : 04.10.2018 21:15 »
Minulla on tuo verkkiksen Clone-Dock ja sen mukana tuli kaapeli, jolla telakan voi liittää läppäriin. Pitääpä latailla tuo HDClone ja tutkiskella asiaa. Minulla on kaapin kätköissä useita "tarpeettomaksi käyneitä" 2,5" sata-HDD-levyjä, joilla voi harjoitella ohjelman käyttöä, ennenkuin ostaa uuden SSD-levyn.
Kiitokset myös Takylle!

Vaarivanhus

 • Vieras
Vs: Kannettavat tietokoneet
« Vastaus #945 : 08.10.2018 19:12 »
Ajauduin jostain syystä tekemään remonttia HP Pavilion dv7- läppäriin. Ikäähän tuolla jo melko paljon, ollut uusi vuonna 2009. Käyttöjärjestelmä W7 Home Premium, prosessori AMD "Turilas" II, koneessa kaksi 320GB kovalevyä ja muistia 4GB. Kuumeni kovasti ja puhallin tohisi täysillä. Arvelin, että pöly on tukkinut jäähdytysilman kierron ja laite kaipaa perusteellisen puhdistuksen, niin sielun kuin ruumiinkin osalta.

Aloitin homman helpommasta? päästä. Totesin, ettei käyttöjärjestelmä suostunut päivittymään, jo parisen vuotta ollut juntturassa. Aikansa vierähti ihmetellessä, ajelin Microsoftin sivuilta löytyneitä päivityksen korjaustyökaluja vaan eipä auttanut. Sitten aloin tutkia koneen biosia, sieltä löytyi muistin ja kovalevyn testiajo. En oikein muutakaan keksinyt niin laitoin aikani kuluksi pyörimään. Muisti sekä levy olivat testien mukaan kunnossa. Vaan biosissa käynnin jälkeen käyttöjärjestelmä ei jostain syystä enää suostunut käynnistymään ollenkaan, alkoi ajaa jotain käynnistymisen korjausajoa. Lähti kuitenkin lopulta, kun aikansa jyysti. Ihme kyllä, päivitys alkoi toimia. Mitähän mahdoin tehdä, ei aavistustakaan, mutta hyvä juttu kuitenkin. Siinä sitten päiviteltiin. Noin 8 tunnin ja noin 45 päivityspaketin jälkeen käyttis alkoi olla ajan tasalla.

Sitten olikin vuoro ryhtyä jäähdytyksen korjuuseen. Katselin purkuohjeita Youtubesta, näytti kovasti suuritöiseltä ja monimutkaiselta, ennen kuin pääsee käsiksi "jäähdytysjärjestelmän" puhdistukseen. Pantava vehjes melkein yksiin kappaleisiin. Meinasi mennä pupu pöksyyn, mutta rohkea rotan syö ja kaivoin sopivankokoisia ruuvitalttoja esille ja keittiön pöytälaatikosta löytyi kampeamiseen soveltuva vanha pöytäveitsi, Hackman@co Sorsakoski lukee veisten kyljessä. Sellainen ohutteräinen malli, läppärin purkutyökaluksi soveltuva.

Aikani ruuvailin ja menihän tuo palasiksi. Yritin painaa mieleen, mikä ruuvi kuuluu mihinkin kohtaan, valokuviakin otin. Näppäimistöä irrottaessa yhdestä näppäimestä lähti hattu irti. Yritin keksiä, miten hatun saa takaisin paikoilleen, mutta ei onnistunut. Päätin säästää sen kiinnityksen myöhempään vaiheeseen, koska arvelin, saanko laitetta yleensäkään enää uudelleen kokoonpantua. Jos en saisikaan, niin yhdentekevää yhdelle näppäinhatulle.

Löytyihän sieltä se jäähdytystiet tukkinut pölypesä, piti lainata (salaa) erikoistyökaluksi pullasuti. Sillä lähti päällimmäiset pölyt ja purkitetulla paineilmalla viimeistely. Prosessori ja pari muuta piiriä sai uudet lämpötahnat, jota satuin löytämään kaappini kätköistä. Oli kokoonpanon vuoro. Melkoisesti joutui pähkäilemään, mikä ruuvi kuului mihinkin paikkaan, mutta kyllä ne loppujen lopuksi paikkansa löysivät. Näppäinhattukin asettui paikoilleen ja homma eteni lopulta siihen vaiheeseen, että piti painaa virtapainiketta. Ihmeiden aika ei ollut vieläkään ohi, kone lähti käyntiin ja tohina ja kuumeneminen oli kadonnut. Hetkisen oli olo kuin Tankki täyteen-ohjelman partorilla, kun hänen moponsa käynnistyi rukouksen jälkeen.  :)


Vaarivanhus

 • Vieras
Vs: Kannettavat tietokoneet
« Vastaus #946 : 11.10.2018 16:38 »
Vaihdoin "keikkaläppäriini" HP Elitebook 8440p i5-prosessori ja 8GB muistia, HDD-levyn tilalle SSD-levyn. Otin aikoja koneen käynnistymisesta ja sammutuksesta ennen levynvaihtoa ja sen jälkeen. Kuten odottaa saattaa, kone nopeutui huomattavasti.

Alkuperäinen HDD-levy: Seagate Momentum 7200A 250GB
Uusi levy: Kingston SA400S37 480GB (ale-hinta 75,90€)
https://www.data-systems.fi/tuote/kingston-480gb-ssd-sata3/

Kopioinnin tein kloonaustelakalla. Onnistui napinpainalluksella, koska kohdelevy oli suurempi kuin lähdelevy. Kloonaus kesti 53min. Levyn irrotukseen ja uuden levyn asennukseen meni muutama minuutti, koska kovalevy on kyseisessä läppärissä kätevästi luukun alla.


Aikoja keskimäärin:
Käynnistys sisäänkirjautumisikkunaan:
●HDD 40s
●SSD 18s
Salasanan annosta ja enterin painalluksesta työpöydälle:
●HDD 7s
●SSD 1s
Salasanan annosta ja enterin painalluksesta selain käynnissä:
●HDD 13s
●SSD 3s
Koneen sammutus:
●HDD 40s
●SSD 9s

Muita havaintoja:
Levynvaihdon jälkeen kone ei ensiyrittämällä tunnistanut uutta kovalevyä. Menin biosiin ja ajoin kiintolevyn testiajon, jonka jälkeen biosista poistuessa ei kone vieläkään käynnistynyt, tunnisti kuitenkin jo levyn, mutta valitti jostain levyvirheestä jonka virheen korjasi ilman sen kummempia käyttäjän tekemiä toimenpiteitä. Sen jälkeen kone alkoi käynnistyä ja sammua normaalisti.

Selain toimii aiempaa nopeammin. Myös Office-paketin sovellukset käynnistyvät nopeammin kuin HDD-levyllä.

Kannattiko vanhaan tietokoneeseen, josta maksoin käytettynä 130€, vaihtaa nopeampi kovalevy? Makuasia ja ennen kaikkea tottumiskysymys. Kyllähän kone nopeutui huomattavasti ja on näin ollen miellyttävämpi käyttää kuin hitaampi laite. Ehkäpä koneen jäljellä oleva elinikäkin piteni, koska se lämpenee SSD-levyllä vähemmän kuin HDD-levyllä? Akkukäytölläkin taitaa akussa riittää sähköä aiempaa kauemmin? Sitä tosin en älynnyt testata.Keke78

 • Vieras
Vs: Kannettavat tietokoneet
« Vastaus #947 : 20.10.2018 19:22 »
Onkohan kaikki toivo menetetty jos läppäri vetää bluescreenit / vaakaviivaa näyttöön startissa?

Bios toimii ja muutenkin kaikki on ok kunnes windows yrittää käynnistää näyttiksen ajuria, siinä vaiheessa vetää jumit ja bluescreenit.

Voiko olla pelkkä softavika vai onko rauta paskana?


Vaarivanhus

 • Vieras
Vs: Kannettavat tietokoneet
« Vastaus #948 : 20.10.2018 19:43 »
^Vaikea sanoa, mutta mahtaisitko kone käynnistyä vikasietotilaan? Alla linkissä ohjeita Windows kympille.
https://support.microsoft.com/fi-fi/help/12376/windows-10-start-your-pc-in-safe-mode

Keke78

 • Vieras
Vs: Kannettavat tietokoneet
« Vastaus #949 : 20.10.2018 19:46 »
^Vaikea sanoa, mutta mahtaisitko kone käynnistyä vikasietotilaan? Alla linkissä ohjeita Windows kympille.
https://support.microsoft.com/fi-fi/help/12376/windows-10-start-your-pc-in-safe-mode


Ei käynnisty mihinkään tilaan.

Eikä onnistu palautus edelliseen toimivaan tilaan tai "tehdas-asetuksiin".


Vaarivanhus

 • Vieras
Vs: Kannettavat tietokoneet
« Vastaus #950 : 20.10.2018 20:01 »
Miten olet yrittänyt käynnistää konetta vikasietotilaan? Onko koneessa Windows 10?
« Viimeksi muokattu: 20.10.2018 20:04 kirjoittanut Vaarivanhus »

Keke78

 • Vieras
Vs: Kannettavat tietokoneet
« Vastaus #951 : 20.10.2018 20:06 »
Miten olet yrittänyt käynnistää konetta vikasietotilaan?

Siihen tulee valikko mistä voi valita kaikenlaista kun ensin yrittää käynnistyä normaalisti.

Palautus ostotilaan onnistui mukamas mutta siinä vaiheessa kun pitäisi käynnistää windows tuli sama bluescreen.

Näyttiksessä on se ongelma.

Voiko näyttis hajota silleen että perus vga toimii mutta ei mikään muu?


Poissa Taky

Volvo Xc40 D3 Business R-Design automaatti 2018. -> KIA Niro EV Business Luxury 2020
Mini One 1,6L, Panoramic Sunroof 2001, Volvo S40 2.4i manuaali, 170hk, 2005

Vaarivanhus

 • Vieras
Vs: Kannettavat tietokoneet
« Vastaus #953 : 20.10.2018 20:23 »
Voiko näyttis hajota silleen että perus vga toimii mutta ei mikään muu?
En osaa sanoa, mutta koska biosissa näyttö toimii, mutta käyttöjärjestelmän yrittäessä ladata näytönohjaimen ajureita menee bluescreeniin, niin eikös se liene merkki siitä "vga" toimii? Vikasietotilaan käynnistettäessä ei käsittääkseni näytönohjaimen ajureita ladata.
Osaisiko joku muu paremmin kärryillä oleva auttaa miestä mäessä?


Poissa Kale

 • Klassikko
 • ****
 • Viestejä: 2789
Vs: Kannettavat tietokoneet
« Vastaus #954 : 20.10.2018 20:31 »
Isommalla näytöllä olevaa haussa, olisiko noista jompi kumpi kohdallaan ei peli käyttöön?

Mikä juju näissä isoissa läppäreissä on? En haasta riitaa mutta omasta mielestä näyttö on liian pieni versus erillinen näyttö ja samalla koneesta tulee ei niin kannettava. Vaimon siskolla tämmöinen on sohvapöytä käytössä ja pidän konetta varsin kömpelönä. Nimensä mukaisesti toimii huonosti myös sylissä. Onhan tuossa IPS näyttö sentään ja toki kait noissa löytyy numeronäppäimistö.
« Viimeksi muokattu: 20.10.2018 20:33 kirjoittanut Kale »

Poissa jalkkis

 • Sisäänajettu
 • *
 • Viestejä: 311
Vs: Kannettavat tietokoneet
« Vastaus #955 : 20.10.2018 21:15 »
Siihen tulee valikko mistä voi valita kaikenlaista kun ensin yrittää käynnistyä normaalisti.

Palautus ostotilaan onnistui mukamas mutta siinä vaiheessa kun pitäisi käynnistää windows tuli sama bluescreen.

Näyttiksessä on se ongelma.

Voiko näyttis hajota silleen että perus vga toimii mutta ei mikään muu?

Saisitkohan jostain linux-usbitikun niin vois koittaa ihan eri käyttiksellä? Kyllä tuo voi edelleen olla softavika...

Poissa njs

 • Sisäänajettu
 • *
 • Viestejä: 117
Vs: Kannettavat tietokoneet
« Vastaus #956 : 20.10.2018 21:16 »
Mikä juju näissä isoissa läppäreissä on?

Vaikka onkin raahattavia niin silti helposti liikuteltava vrt. koneeseen + näyttöön. Jos ei esim. ole paikkaa koneelle niin tuon saa laitettua pois kaappiin. Itse menin monta vuotta tuollaisella läppärillä ja olihan se kätevää kun koneen sai tarvittaessa toiseen huoneeseen siirrettyä. Ei nuo näytöt mitään pieniä ole mun mielestä, hyvin riittää moneen käyttöön.
Octavia III 1.4 TSI DSG - ex: Octavia II 1.8 TSI DSG - Octavia II 2.0 TDI DSG

Poissa jalkkis

 • Sisäänajettu
 • *
 • Viestejä: 311
Vs: Kannettavat tietokoneet
« Vastaus #957 : 20.10.2018 21:24 »
Mikä juju näissä isoissa läppäreissä on? En haasta riitaa mutta omasta mielestä näyttö on liian pieni versus erillinen näyttö ja samalla koneesta tulee ei niin kannettava. Vaimon siskolla tämmöinen on sohvapöytä käytössä ja pidän konetta varsin kömpelönä. Nimensä mukaisesti toimii huonosti myös sylissä. Onhan tuossa IPS näyttö sentään ja toki kait noissa löytyy numeronäppäimistö.

Meillä on kotona 15 tuumainen läppäri. Se on koko ajan pöydällä eikä sitä siirrellä kuin aniharvoin. Voisin korvata sen vähän isommallakin, jos näyttö ja koneen muu rakenne on tarpeeksi hyvä. Pienempään en välttämättä vaihtaisi. Eikä pöytäkone näyttöineen ole vaihtoehto, kun sille ei ole tilaa.

Keke78

 • Vieras
Vs: Kannettavat tietokoneet
« Vastaus #958 : 20.10.2018 21:29 »
Saisitkohan jostain linux-usbitikun niin vois koittaa ihan eri käyttiksellä? Kyllä tuo voi edelleen olla softavika...

Kävin hakeen töistä läppärin tilalle. 

Tässä on windows7, onkohan mahdollista tehdä usb-tikku jolta käynnistetään jokin diagnostiikkaohjelma.

Vittuko ei jaksais säätää.

Poissa rosso

 • Vakiokalustoa
 • **
 • Viestejä: 626
 • BMW X1 xDrive 18d
Vs: Kannettavat tietokoneet
« Vastaus #959 : 20.10.2018 21:47 »
Kävin hakeen töistä läppärin tilalle. 

Tässä on windows7, onkohan mahdollista tehdä usb-tikku jolta käynnistetään jokin diagnostiikkaohjelma.

Vittuko ei jaksais säätää.

Minäkin aikoinaan kärvistelin windows läppäreiden kanssa kunnes hankin macbookin. Loppui säätely ja aikaa jää muuhun käyttöön 😀😀