Musiikki... Sitä kuluu eri muodoissa: Kotona vinyyli- / cd -levyiltä, autossa sd -kortilta, live -keikoilla ja yllättävän paljon myös itse soitettuna.
Beatlesista se alkoi. Money ja Please Mister Postman; paluuta ei ollut. -80 -luvun alussa ei olisi voinut kuvitella ala-asteikäisen pojan kuuntelevan mitään epämuodikkaampaa musiikkia. Muutamia vuosia myöhemmin yläasteella nuo samasta asiasta v--tuilleet tyypit toimittivat minulle c- kasetteja toivomuksena saada kopio A Hard Day's Night'sta tai Help'stä. Näitä levyjä kuuntelen toisinaan vieläkin, tosin vm. -70 levysoitin täytyisi huoltaa ja neula vaihtaa.
Seuraavassa aallossa levylautaselle valikoitui mm. Juicen, Eppujen, Ganesien ja Scorpionsin levyjä, formaatti alkoi vähitellen vaihtua c-kaseteista ja vinyylilevyistä kohti cd -levyjä. Samoja aikoja myös oma soittoharrastus sai alkunsa, eka esiintyminen oli kuudennen luokan kevätjuhlissa, juuri ennen yläasteelle siirtymistä. Yläasteen ja lukion aikana bändihommia pyöritettiin hyvinkin ahkerasti, parhaimmillaan treenit olivat 4 - 5 kertaa viikossa, kaksi tuntia kerrallaan, puolessa välissä yksi tupakkatauko.
Kun autokortti oli takataskun lompakossa, ilmaantui apukuskin penkin alle kymmenen kasetin boxi, josta vuorossa oleva dj
sitten valitsi soitettavan musiikin. Valikoimiin alkoi ilmestyä Zeppeliniä, Queenia, Kolmatta Naista, Creamia sekä myös Pekka Pohjolaa. Lukio lopulla bändihommat alkoivat hiipua, mutta omaksi iloksi soittelu jatkui uuden akustisen kitaran myötävaikutuksella. Siitä lähtien on tullut soiteltua erilaisissa illanistujaisissa sekä pienimuotoisissa juhlissa. Myöhemmin työelämässä, kun vuodet 1996-2013 kuluivat hyvinkin paljon työn puolesta tien päällä, oli takapenkillä usein matkaseurana tuo sama kitara. Jos joku sattui asumaan viikon samassa hotellissa jossakin Kajaanissa, Seinäjoella, Oulussa jne... on saattanut joutua kuuntelemaan soitantaani - vaikka vasten tahtoansa ???
Soitinosastoa on tullut lueteltua tuolla toisessa topicissa, äänentoistossa on käytössä Pioneerin vahvistin + dvd-soitin + OR:n kaiutinsatsi. Hyvin ovat riittäneet kotikäyttöön. Autossa on vakio RNS 510, tärkeämpää minulle on mitä kuuntelen kuin millä kuuntelen. Mp3 -formaatti on autokäytössä ylivertainen kun ei tarvitse välpätä levyjen kanssa. Ja kuten täällä muutamat muutkin ovat kohdaltansa todenneet, myös minä kuuntelen mieluiten kokonaisia pitkäsoittolevyjä. Tähän on nykyään parhaat mahdollisuudet lähinnä silloin kun olen yksin liikenteessä.
Noina vuosina kun olin paljon tien päällä, oli pimeässä ajaessa nautinto laittaa soimaan reilu tunti ennen määränpäätä levy, joka on muodostunut minulle kaikkein merkityksellisimmäksi: Pekka Pohjolan Pewit -pitkäsoitto. Levy, jonka jälkeen maailma ei enää näyttänyt aivan samanlaiselta kuin sitä ennen. Yksi mielenkiintoinen nyanssi tässä levyssä on se, että se on äänitetty lähestulkoon ilman kompressointia. Lopputuloksena on se, että hiljainen soi hiljaisena ja kova kovana.
Kun erään kerran tarkastelin levykataloogiani (vajaat 200 kpl), huomasin että valtaosa niistä on alunperin julkaistu vuosina 65 - 75. Tuolloin ei vielä ollut ProToolsia yms. kikkailut mahdollistavia softia, vaan soitot täytyi oikeasti soittaa. Jostain syystä kannatan lämpimästi kaikkia analogilaitteita tällä puolella. Pink Floyd, Wigwam, Tasavallan Presidentti, Johnny Winter, CCR/Fogerty, Jack Bruce, Robert Plant, Jukka Gustavson, Royals... Siinä joitain artisteja, joita aiemmin mainittujen ohella on eniten kuuntelussa.
Viime vuosina soittohommissa on internetin erinomainen tarjonta kappaleiden nuottien / soinnutusten / sanojen hankinnassa hyödynnetty moneen kertaan. Tyypillisesti yhden talvikauden aikana tulee harjoiteltua muutama uusi kappale vanhojen jatkeeksi. Suuritöisin tähän mennessä opetelluista oli Zeppelinin Rain Song: Lähemmäs 30 sointua ja DGCGCD -avoviritys. Pari kuukautta taisi mennä ennenkuin kappaleen saattoi soittaa ilman nuotteja. Viimeisimpänä opiskelun kohteena oli keväällä David Gilmourin On an Island, edesmenneen lapsuudenystävän muistoksi :-\
Eri bändien keikoilla olen käynyt aktiivisemmin 17 -vuotiaasta lähtien, eli silloin kun pääsi Tavastialle sisään. Merkityksellisimpiä keikkoja ovat olleet mm. Kolmannen naisen levynjulkistamiskeikka syksyllä -92, Wigwamin 2001 reunion -keikat + 35 v. juhlakeikka 2002 sekä Pekka Pohjolan + Pori Sinfonietan esiintyminen Pori Jazzissa -04. Viime vuosina mieluisimpina tulee mieleen Jukka Gustavsonin esiintymiset lähes minkä tahansa kokoonpanon kanssa - lopputulos on ollut poikkeuksetta aivan omaa luokkaansa.
Hyviä levyjä riittää hankittavaksi ja kuunneltaviksi hamaan tulevaisuuteen asti; matka jatkukoon
Ehkäpä jonain päivänä löydän vielä itseni muiden amatöörisoittajien kanssa samasta treenikämpästä ja kenties jopa yleisön edestä.
Remains to be seen...