käytetyt id.t olisi saaneet hyvän kysynnän, jos päivitys olisi toteutunut.
Akun esilämmitys tuskin on suurikaan "este" käytettyjen kysynnälle, vaikka vanhemmissa sitä ei ole. Moni sähköautoa käytettynä hankkiva on ensimmäistään kaupan ja siinä vaiheessa ei tuollainen nyanssi tule edes pieneen mieleen miinus AS porukat, mitä meitä nyt jokunen tuhat on. Klonkswaageni, Skoda ja Tojo on kuitenkin ne perusautomerkit, josta monikin sitä käytettyä katsastaa. Vanhemmissa, tällä hetkellä +3v Vaagenin malleissa ei esilämmitystä ole eikä Tojossa.
Paitsi, että on siis VAGgineissa. Niissä on ollut day 1 automaattinen akun (esi)lämmitys eli ne nostavat akun lämpötilan +3 degC aina ajossa, joten sen kylmemmällä ei tulla laturille jos edes jonniin matkaa on takana. Ihan samoilla puhdeilla ne vanhatkin lämmittävät kuin uudemmatkin (oikealla tosisähköautomiesten esilämmityksellä varustetut) eli 5.5 kW vastuksella, joka alkaa alkaa puhkua kun matkaan lähtee (+ samaa kohti lämmittää myös ajastetussa esilämmityksessä).
Uusissa Klonksvaageneissa on vaan se ero, että akun lämpötilalle on myös toinen lämpötilatavoite eli +25 degC, jonka saa aktivoitua "esilämmitys" toiminnolla.
Niin se +3 --> +25 degC väli ottaa n. 15 min eli lämpiää sellaiset 1,5 degC per min. Nopeammin lämpötila nousee tuossa mitä menee uusien esilämmitykseen ajon aikana (joka tarvitsee puolisen tuntia tai vähän päälle) koska lataushäviöt lämmittävät akkua sen lämmitysvastuksen lisäksi pikalatauksessa. Tuon vartin aikana lataustehokin nousee asteettain lähemmäs sitä lämpöisen akun maksimia mikä se siinä varaustasossa onkaan. Oman empiiriristen havaintojen mukaan lataustehoon tulee sellainen 10-15 min lovi niin että 10-70% välin latausaika nousee kesälatauksien n. 30 min tasosta 40-45 minuuttiin joten ei se nyt kyllä ihan yö ja päivä ole tuon esilämmityksen vaikutus.
Eniten suhteellisesti ylimääräistä aikaa saa laturilla viettää, jos tarvitsee vain pikku siemaisun latausta jotta pääsee perille, siinä ero on luokkaa reilut tuplat kun kesälämpöisellä akulla 10% varaustasossa ottaa oma '22 malli 135 kW ja +3 asteen akunlämmössä lähtöteho on n. 60 kW eli jos tarvis olisi siemaista se 10 kWh niin se tulisi lämpöisellä vajaan 5 min aikana ja talvella joutuu kuppaamaan sen 10 min laturilla kattoon syljeskellen ja kiroten vaagenin ja sen lupaukset sinne minne ei päivä paista
Osan tuosta kiroilusta saa tosin takaisin, koska siihen maagiseen esilämmitykseen menee se 3 kWh or so (tai jopa enemmän riippuen ulkolämpötilasta, akun ja ulkoilman lämpötilaeron jäähdytysvaikutus kasvaa lämpötilaeron mukana), joten sekin on ladattava siinä pitstopissa sen muuten tarvittavan päälle.