https://www.popvakuutus.fi/asiakaspalvelu/yhteistyokumppaneiden-edut?utm_source=autostadium&utm_medium=banner&utm_campaign=autovakuutus_autostadium_jatkuva&utm_content=autovakuutus_0418

Tuulilasin pesunesteet

vai huononeeko?

ChatGPT:n vastaus:

Minä
Laimentamaton lasol pakkasen kesto


ChatGPT
Kysyt ilmeisesti laimentamattoman lihan (laimentamaton liha) pakastamisen kestosta pakkasessa....

Tarkennus:

Jos -60 °C:n lasolitiiviste on suunniteltu lisättäväksi -20 °C:n lasoliseokseen, se voi parantaa seoksen pakkaskestävyyttä. Tämä on yleinen käytäntö monissa autojen jäähdytysjärjestelmissä, joissa lasolitiivistettä lisätään veden ja lasoliseoksen parantamiseksi pakkasenkestävyyttä ja jäähdytystehokkuutta.
 
ChatGPT:n vastaus:

Minä
Laimentamaton lasol pakkasen kesto


ChatGPT
Kysyt ilmeisesti laimentamattoman lihan (laimentamaton liha) pakastamisen kestosta pakkasessa....
No Mitäpä viisastuit vastauksesta :)
Mä en kyllä tuosta osaa päätellä mitään...

Valmistaja kertoo ehkä selkeämmin kuin ChatGPT.

Liuoksen pakkaskesto sellaisenaan on -22°C. Tarvittaessa voit parantaa pakkaskestävyyttä lisäämällä sekaan Lasol-lasinpesutiivistettä. Esim. 3L pussi Lasol 100 -22°C + 1L pullo Lasol 100 lasinpesutiiviste = pakkaskesto -30 °C.
 
Juu, markkinanimi taitaa olla tuo Lasol 100, tuollaisella piti sulatella pari vuotta sitten enon Fiiun lasinpesunestesäiliö. Ei jäätynyt enää samana talvena uudelleen, kun oli n. puolet tuota säiliössä. Ja tosiaan sulatti katsastukseen mennessä jäässä olleen nesteen n. puolessa tunnissa.
 
Tuota yritin hakea onnistumatta.
Tuohan on käyttövalmisneste.

Mielestäni 'raaka' on -60C Tiiviste jota lantrataan esim

Laimennussuhde:
4 osaa vettä, 1 osa Lasol-tiivistettä, pakkaskesto -7 °C
3 osaa vettä, 1 osa Lasol-tiivistettä, pakkaskesto -9 °C
2 osaa vettä, 1 osa Lasol-tiivistettä, pakkaskesto -15°C
1 osaa vettä, 1 osa Lasol-tiivistettä, pakkaskesto -29 °C

Itse töräytin tässä säiliöön -20c nesteen lisäksi puolipulloa -60C tiivistettä parantamaan pakkaskestävyyttä.
Sen jälkeen yleensä käytän pesimistä jotta vahvempi neste on myös putkistoissa kun -30 pakkaset tulee.
Eipä pesimiä tarvii pakkasella mutta jäätymisvauriot vähempänä. (Ehkä)
 
Tuli taas täytettyä rouvan autoon pissapoika. Saa olla kyllä koko ajan täyttämässä. Itse täytän ehkä kerran tai kaksi omaan autoon vuodessa.
Meillä on toisinpäin. Vaimo ei raaski käyttää juur ollenkaan; jos alkukesällä laittaa kesäpesulientä, pitää muistaa mun ajaa vaimon autolla ja ruutata se syksyyn mennessä pois, jotta ei lokakuun yöpakkasissa jäädy..
Itsellä pitää suolapaskakeleillä pesuri täyttää monta kertaa viikossa, ehkä joka toinen päivä. Kesälläkin varmaan viikottain.
 
  • Tykkää
Reaktiot: HPP
Liuoksen pakkaskesto sellaisenaan on -22°C. Muistelin myös noin - puhutaanko eri asiasta...

Tuossa on laimennusohje -29 liuokselle 1:1. Mutta myös ohje "pakkasen kiristyessa, lisää laimentamatonta Lasolia". Ja se on -60 asti jäätymätöntä.
 
Taitaa täällä mennä monella kaupassa myytävät valmiit seokset ja raaka pesuneste sekaisin.

Sen verran muistan fysiikan tunnilta, että etanolin sekaan kun sekoitetaan vettä, liuoksen pakkaskestävyys ei ainakaan parane.
 
Taitaa täällä mennä monella kaupassa myytävät valmiit seokset ja raaka pesuneste sekaisin.

Sen verran muistan fysiikan tunnilta, että etanolin sekaan kun sekoitetaan vettä, liuoksen pakkaskestävyys ei ainakaan parane.
Niin menee...

Nuinhan se menee ihan fysiikan osalta. Se 3L pussi -22L liuosta on vaan vedellä lantrattua -60 tiivistettä aka. "raakaa" Lasolia. Yhtään jos enempi ajaa niin ainakin itse mietin että ostanko valmista vai päätänkö itse minkälaista seosta haluan kulloinkin. Olen päätynyt jälkimmäiseen - tallissa on tuota -60 raakaa tiiviste-Lasolia ja sitä laitetaan sitten veden kanssa sopivassa suhteessa vuodenaikaan nähden pissapojan säiliöön.
 
Minun mielestä tässä ketjussa sotketaan jäähdytysnesteet ja tuulilasinpesunesteet. Toisen tehoa vesi heikentää, toisen kohdalla vesi parantaa.
 
Minun mielestä tässä sotketaan jäähdytysnesteet ja tuulilasinpesunesteet. Se mikä toisen tehoa vesi heikentää, toisen kohdalla vesi parantaa.
Kyllähän se muuten jäähdytysnesteessäkin absoluuttinen pakkaskesto on paras mitä raaempi se liuos on, MUTTA... kun siellä sen nesteen pitää johtaa/siirtää lämpöä, niin siellä se raaka seos ei toimikkaan vaan sitä *pitää* jatkaa vedellä. Vesihän olisi sinänsä varsin hyvä lämmönjohdin, mutta kun se tosiaan jäätyy ja ruostuttaakin mokoma paikkoja nin sitä pitä sotkea tuolla glygolilla. :)
 
Etyleeniglykolin sulamismispiste on raakana -12,9 C. Veteen sekoittamalla se laskee tiettyyn rajaan saakkaa, jonka jälkeen se alkaa taas nousta. Propyleeniglykolin sulamispiste on -59 C ja se nousee vettä lisäämällä.