https://yliteippaus.fi/

Tuulilasin hiominen?

jni

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
22.12.2013
Volvossani on tuulilasissa neljän talven (ja edellisen omistajan, nainen?) jäljiltä naarmuja etenkin pyyhkijöiden jättäminä, mutta muutama myös vääränlaisesta skrapauksesta aiheutunut. Mitään suuria nuo eivät ole, eivätkä vielä haittaa näkyväisyyttä, joten kyllähän tuo lasi katsastuksesta läpi menisi. Itse kun olen autojen suhteen perfektionisti, niin aurinkoisella kelillä varsinkin häiritsee.

Kovasti olen "toivonut" kiveniskemää, jotta voisi hyödyntää lasivakuutusta... :), mutta kun ei...

Olen muistavinaan joskus kuulleeni, että lasiliikkeet edullisesti pystyvät nuo pienet jäljet hiomaan lasista. Onko kenelläkään kokemusta moisesta?
 

Karvis

Hallitusjäsen
Liittynyt
18.12.2013
Kysyin ensimmäiseen Ocuun tuota hiomista ja lasiseppä sanoi ettei kannata koska on sen verran tyyristä hommaa, toki Ocun lasi maksaa vain n.250€ joten kalliimman lasin hionta voi kannattaakin. Nykyiset lasit on vain sikäli pehmyttä tavaraa, että pitkään se ei hyvänä pysy :-\
 

JiiJii71

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
23.12.2013
Moikka!
Ei pitäis käsitellä työasioita tällein Jouluaattona mutta muksujen nukahdettua menköön. Kuten tuossa edellä jo mainittiin niin autojen lasit ovat sen verran edullisia, ettei niitä kannata lähteä hiomaan. Esim hitaasti pyörivään koneeseen on olemassa 125 mm laikat, jotka käytetään hienommasta karkeampaan päin ja takaisin. Laikkojen kustannus saattaa olla luokkaa kaksi - kolmekymppiä pientäkin naarmua kohden ja työt tuohon päälle niin ei juurikaan lyö leiville.

Lähinnä noita käytetään esim. veneteollisuudessa jos asennuksen jälkeen huomataan jossain lasissa olevan naarmu niin irroittamatta voidaan hioa naarmu pois.

Mukavia Joulupyhiä vaan kaikille!
 

kahe

Hallitusjäsen
Liittynyt
28.1.2015
Onko kokemuksia tuulilasin hionnasta? Coltin ehjä lasi pahasti pesunaarmuilla, mutta onko hyötyä tehdä vai vaihtaako vaan uuteen.
 

Taky

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
23.12.2013
kahe sanoi:
Onko kokemuksia tuulilasin hionnasta? Coltin ehjä lasi pahasti pesunaarmuilla, mutta onko hyötyä tehdä vai vaihtaako vaan uuteen.

Uusi jos on tasaisesti kulunut, jos joku yksittäinen naarmu niin ehkä hointa.
 

PgPete

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
16.8.2017
kahe sanoi:
Onko kokemuksia tuulilasin hionnasta? Coltin ehjä lasi pahasti pesunaarmuilla, mutta onko hyötyä tehdä vai vaihtaako vaan uuteen.
Ei ole kokemusta, mutta ekan kerran tästä hionnasta kuulin autoverhoojalta kun mainitsin mahdollisesta tuulilasin uusinnasta.

Sanoi, että vanhoja on hiottukin, kun ovat kestävämpää laatua.
Vähän kyllä epäilen, että tätä vuoden -92 lasia kannattaa enää hioa, luulisi olevan kova työ.

Kyllä, veikkaan lasia alkuperäiseksi merkintöjen ja vuoden -96 verotarrasta päättelemällä.

Kysymällä liikkeistä selvinnee, kahe.  :)
 

JiiJii71

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
23.12.2013
Tuo tuulilasin hionta nousee aina silloin tällöin esille.

On olemassa järjestelmiä, jotka ovat tehty lasien hiontaan. Nuo ovat peräisin niinkin kaukaa kuin kuvaputkitelkkareista ja niiden tekemisestä. Jos töllöön tuli naarmu ruutuun ammattimies saattoi saada sen kuntoon. Nykyään noita on käytössä lähinnä vene- ja bussifirmoissa. Noissa niitä käytetään jos uuteen vermekseen on tullut kasauksen aikana syystä tai toisesta naarmu vaikka tuulilasiin. Silloin tuo on mahdollista hioa näkymättömämmäksi ilman että uudesta bussista tai veneestä tarvitsee alkaa irroittaa ruutua ja ottaa riski sisustan tms sotkeutumisesta liimalla tms.

Eli menetelmä on olemassa, mutta melko harvoin käytössä. Tuulilasien hiontaan kulutusnaarmuista se ei taas oikein sovi. Tuo vaatii kuitenkin vettä syöttävän hiomakoneen ja harjaantuneen kaverin. Yksittäiseen naarmuun voi laskea kaikkineen steppeineen plusmiinus puolituntia. Ja jos ammattimiehen veloitus työkaluineen on vaikka 75€/h (sis alv 24%) tulee kulutusnaarmujen hionnasta yllättävän kallista. Usein edullisemmin saa kyllä uuden ruudun vaihdettua.

Toki varovasti itse voi kokeilla vaikka ihan normaaleilla myllytysmenetelmillä hioa naarmuja pienemmiksi jos on aikaa. Riskinä siinä vaan on hiomapyörteiden jääminen lasiin jolloin lopputulos ei ole välttämättä toivottu. Noilla lasin parantuminen perustuu siihen, että naarmujen terävät reunat pyöristyvät ja naarmut eivät ole niin selvästi esillä.
 

Hesusnis

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
11.3.2018
Jos jäädytän ämpärin vettä -20 asteessa ja sen jäätyminen vie 20 tuntia, niin missä ajassa se sulaa, jos on varjo ja lämpötila +20 astetta?
 

Taky

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
23.12.2013
JiiJii71 sanoi:
Toki varovasti itse voi kokeilla vaikka ihan normaaleilla myllytysmenetelmillä hioa naarmuja pienemmiksi jos on aikaa.

Kertaalle kokeilin - ja vaihtoon lopulta meni - 318 -92 Bemari lasi jossa oli pyyhkiöiden kaarimainen jälki kuskin edessä.

Hain linssien hiontaa tarkoitettua ainetta alan tekijältä - hienoa hioma-aineista joka sekoitettiin veteen jolloin siitä tuli tahnaa jota sitten myllytyskoneella karvalaikalla duunattiin lasiin.

Niin hidasta hommaa jotta edes jotain jälkeä olisi saanut poistettua ettei hommasta tullut mitään - ei jatkoon.
 

CorAveRav

Legenda
Liittynyt
20.1.2019
Lasinhiomatahnoja on myynnissä vaikka Motonetissä.
Huonolla menestyksellä itse yritin kiillottaa pyyhkijänsulan jättämää suunnanvaihtokohdan naarmuja.

Seuraavalla kerralla kun joutuu kulkemaan enemmän soratiellä ja autoa seisottamaan pölyisellä alueella, otan vesipullon mukaan lasin huuhtelua varten...
 

kahe

Hallitusjäsen
Liittynyt
28.1.2015
Ok, eipä taida kannattaa kun ei tuo lasi montaa satasta edes maksa. Erikoisia naarmuja ihan vaakasuunnassa. Ilmeisesti putsattu jollain likaisella liinalla tai harjalla lasia.
 

antsu

Legenda
Liittynyt
23.6.2018
Ei tarvitse edes metalliraappaa. Kun lasin pinnalla on ensin kuraa ja sen päälle kertynyttä jäätä poistetaan voimalla, uria syntyy.
 

kahe

Hallitusjäsen
Liittynyt
28.1.2015
Nyt ajeltu enemmän autolla, niin on tuossa samoja naarmuja sivulasissakin, joten varmaan ovat raapalla aiheutettuja tai likaisella pesukintaalla/harjalla. Ikäviä näin matalan kevätauringon aikaan.