https://tummennuskalvot.fi/

Tulisijat (takat, takkaleivinuunit, leivinuunit...)

M

Makkis

Vieras
Enpä löytänyt aiheesta keskustelua.

Kirposi siitä kun on ajankohtaista tehdä uuniremontti ja eilen tuli hankittua Tulikiven (Kermansaven) kaakelitakka + leivinuuni vanhan aikansa eläneen paikalleen muuratun tiilitakan korvaajaksi. Vanha, vielä hyvin palveleva leivinuuni-liesi saa jäädä paikoilleen.

Samalla myös huoneet hieman muuttuu, nykyinen takka on "takkahuoneessa" keskellä taloa ja nyt uusi tulee olohuoneeseen, helpohkossa paikassa tuo hormi joten muilautus onnistuu. Saadaan isoon olohuoneeseen tunnelmaa ja nopeammin lämpöä ja tuskasen kuuma takkahuone (lämmitettäessä) muuttuu toivon mukaan vähemmän kuumaksi.
 
Makkis sanoi:
Saadaan isoon olohuoneeseen tunnelmaa ja nopeammin lämpöä ja tuskasen kuuma takkahuone (lämmitettäessä) muuttuu toivon mukaan vähemmän kuumaksi.

Kyllä sen uunilla olohuoneenkin saa lämpimäksi - ei kun tuskaisen kuumaksi, nim 3500kg tiiltä olohuone - takkahuone - keittiö kulmauksessa ja kun uuniin sylillisen koivua tuuppaa ja tulta perään on muutaman tunnin päästä kalsarikelit ulkolämpötilasta riippumatta.
Tämä talven keleillä ei voi polttaa tulta kuin 2-4 päivän välein, muuten nahka "palaa" TV:tä katsellessa.
 
Minuakin kummastuttaa tämän tulikiven "uuniksi" kutsuteen tekeleen paino, vaatimattomat 1900 kg. Juuri tuo 3500 kg massaa on minulle ollut raja jossa takka muuttaa nimensä uuniksi ja siitä tulee lämmitysväline.

Niin se vaan kuitenkin on, että verrattuna nykyiseen jo aikansa eläneeseen tiiliuuniin (no, meillä ei kyllä 3500 kiloa, arviolta 2500 kg josta osa haihtunut piipusta ulos) verrattuna pukannee tuo uusi enemmän lämpö' vähemmilä puilla. Toivon mukaan, muuten tuli hukkainvestointi.

Näitä takka-leivinuunin yhdistelmien leivinuunia on moni parjannut tehottomaksi esim. pitsan paistoon, mutta kohtapahan tuo nähdään. Jos tuolla padat, merimiespihvit ja laatikot hautuisi kuitenkin.
 
Makkis sanoi:
Samalla myös huoneet hieman muuttuu, nykyinen takka on "takkahuoneessa" keskellä taloa ja nyt uusi tulee olohuoneeseen, helpohkossa paikassa tuo hormi joten muilautus onnistuu. Saadaan isoon olohuoneeseen tunnelmaa ja nopeammin lämpöä ja tuskasen kuuma takkahuone (lämmitettäessä) muuttuu toivon mukaan vähemmän kuumaksi.

Onhan, Makkis, uuden takan alla riittävän kantava betoni"kakku"?

Meillä kävi 1980-luvun alussa aikamoinen suunnittelun kukkanen, kun umpinaiseen lautatavarasta kyhättyyn mökkiin sommiteltiin tiilestä muurattu takka.

Oltiin innoissamme hankittu "takkaluukut", jotka olivat huiman isot normiluukkuihin verrattuina. Muurarin antamien ohjeiden mukaan oltiin tehty reikä lattiaan ja siihen kohdalle valettu sopivan kokoinen betonijalusta (mökissä oli avoin rossipohja). Kun muurari saapui, hän äimisteli luukkujen kokoa, ja selvisi, että niistä riippui myös takan koko. Ei kun latomaan tiilet pohjimmaiseen kerrokseen niin, että vain toinen pää oli betonikakun päällä ja toinen siinä vapaana ;). Vielä kun uunille tuli massaa melkoisesti suunniteltua enemmän, on suoranainen ihme, että tuo on pysynyt paikoillaan tähän saakka :eek:.
 
Mahdollisen kakun valaja tulee keskiviikkona. Meillä on 10 cm pintavalu jossa raudoitus, alla styroksi ja sitten roskavalu jonka alla hiekka. Pintavaluksi siis melko paksu ja raudoitettu. Arveli tuo uunintekijä että kairataan ensin koereikä ja tehdään pohdinta tarvitaanko piikata auki. Sanoi että äkkiarviolta 5 kpl 120 mm reikiä joihin 100 mm viemäriputki mujujen poiston jälkeen ja valu noihin putkiin eli uuni pilarien päälle.

Vaihtoehto b on että ei tehdä mitään ja c vaihtoehto että piikataan auki ja valetaan kakku. Vanhan uunin alla kakku toki on (kai?) mutta kun paikka tosiaan vaihtuu.
 
Sanoisin, varsinkin nuo Makkiksen vaihtoehdot kuultuani, että takan/uunin perustuksen värkkääminen on se pahin osa näytöksessä. Toivotaan parasta, pelätään pahinta, että selviätte kohtuullisella urakalla.
 
Mielestäni etukäteen tehty vahvistus on se järkevämpi, tietysti haastetta täytyy elämässä saa olla mutta mielummin jossain muussa hommassa.  Jokunen takka/uuni on tullut muurattua ja kasattua noin 30v. aikana. Mielestäni näitä takkoja en suosittele missä piippu lähtee takan päältä ja varsinkin harkkopiippu. Aikojen saatossa se takka voi tulla tiensä päähän niin se purkutyö alkaa sieltä katolta ;D Ehkä se on sitten seuraavan asunnonomistajan ongelma. Teräspiipun ongelma on tietysti se ylikuumeneminen mikä voi johtaa siihen ikävämpään asiaan ja näin usein onkin.
 
Fourvalve puhuu asiaa. Piippu perustetaan omalle betonikakulleen, ja savukanava liitetään siihen sivusta. Sanoisin, että harkkopiippu, jossa on keraaminen, eristetty sisäosa, on täysin turvallinen. Ne peltiset hökötykset pitäisi kieltää, vaikka ovatkin helppoja asentaa.

Niin, ja piippu pitää muistaa eristää vaikka kattohuovalla siitä perustuksesta, että se pysyy kuivana.
 
Kevytpiiput pitäisi kieltää? Älkää nyt viittikö, isot "miehet"..

Nykyisessä ei tuommoista ole, mutta itsekin tuollaisen aikanaan asentanut, ja laadukkaan sellaisen.. En näe tuossa muuta ongelmaa kuin "asennusvammaiset", eli väärinasennetut sellaiset..

Nykyisessä talossa on sekä varaava leivinuuni sekä puuliesi. Kaikki muurattuja ja sellaisella "aidolla piipulla" maasta taivaaseen..

Toki harkinnassa on myös vielä yksi lisätulisija, jos emäntä antaa joskus luvan, niin ihan tuollainen "porinmatti" tyylinen, jopa kevytpiipulla kävisi..
 
Taky sanoi:
Varmasti, meillä siltä pullahtaa viikoittain ruisleipää, välillä vaaleampaakin.

Jos ei pullahtaisi, se olisi silkkaa tyhmyyttä ja laiskuutta samassa paketissa..
 
^^^^ Piippu päältä halvempi ja tuplakierto.
Eikä polteta ko kaksi pesällistä päivässä tai "huomenna" on hiki.
Tiilikasaan verrattuna noissa Kermansavi/Uunisepät/Tulikivi/jne. on huima ero varauskapasiteetissä
 
Tarkoitat varmaan varauskapasiteettia kokoon nähden? Ja tietysti lämmön varauksen hyötysuhde, eli paljonko lämmöstä pihalle. Kuitenkin tuollainen perinteinen tiilikasakin on aika hyvä kun siitä tehdään riittävän suuri ja kanavat on oikein tehty, että savukaasut kiertää hyvin poskissa.

Meillä on tuollainen tiilikasa ja aika hyvä se on edelleen, vaikka tulipesä on jo aika pahoin rapistunut ja useaan otteeseen korjattu. Tarkoitus on korvata se leivinuunilla jossain vaiheessa. Ja takka laitetaan olohuoneeseen erillisenä. Nykyään tuo varaava tiilitakka on lämmityksen kannalta hyvällä paikalla, mutta tunnelmointiin siitä ei ole. Siitä syystä on mietitty olohuoneeseen erillistä, pienehköä (lämm.ala alle 60m2 ) takkaa. Tälle kriteereinä mahdollisimman hyvin sopiva ulkonäkö ja helppous.
Tuohon takkahuoneeseen sitten leivinuuni ihan lämmitys ja leipomistarpeisiin.
Mutta tämä projekti on vielä suunnitteluasteella.
Katsotaan miten homma etenee.
 
Mökille olisi tarkoitus kesällä uusia kaminan tilalle hieman järeämpi tulisija. Tällä hetkellä ajatuksena on laittaa vanhan mallinen pönttöuuni, toki nykyaikaisella versiolla. Onko porukalla kokemusta noista varaavista pönttöuuneista?
 
Eilen ajoi DAF pihaan ja sieltä se uuni sisälle työntyi, itse asiassa melko helposti, ulko-ovi piti irroittaa.

Pohjaksi ohjeiden mukaan 6 kpl 100 mm reikiä timantilla ja styroksin ja hiekan lusikoiminen hieman pois, valut päälle ja koko helahoidon päälle tasausvalu. Vanha uuni purkautui muutamassa tunnissa ilman suuria pölyhaittoja, kiitos ripeiden talkoolaisten.

http://1drv.ms/1dKyv7M

 
Hienoa, Makkis! Projekti on siis maalissa ja tosi ripeästi. Nyt vain nautitte ...

Meillä päädyttiin mökin saunatuvassa Tulikiven klassikkoon, TU 1450/1 -malliin. Se tuottaa ja varastoi hyvin lämpöä, mutta korkeassa tilassa lämpö karkaa ylös, ja pakkasilla sähköäkin tarvitaan lämmitykseen. Tulipesä on kovin pieni, mutta yhdellä pesällisellä uuni lämpiää niin kuumaksi, että sitä tuskin pystyy paljaalla kädellä koskettamaan. Ylläpitolämmitystä varten sen sisällä on myös sähkövastukset.

Vanhalla puolella on se perinteinen tiilikasa, jota pitää lämmittää pitkään ja hartaasti, että sen pinta olisi vähänkään lämmin. Toki lämpöä riittää sitten ptikäksi aikaa. Tuntuu, että "vanhus" olisi hieman väsähtänyt iän myötä.
 
Quality sanoi:
Se tuottaa ja varastoi hyvin lämpöä, mutta korkeassa tilassa lämpö karkaa ylös, ja pakkasilla sähköäkin tarvitaan lämmitykseen.

Ylös karkaavan lämmön saa liikkeelle ja hyödyksi kun asentaa sinne ylös kattotuulettimen josta voi vaihtaa pyörimissuunnan ;)
 
Kiitos kiitos. Kyllähän tässä sipistelyä vielä riittää, mutta tosiaan uuni lämmittää ja lämmöstä voi nauttia. Melkein uskaltaisin tällä kokemuksella suositella näitä valmiina paikalleen asennettavia.

Me päädyttiin Kermansavi -versioon juuri sen vuoksi, että näissä pinta ei lämpene kuumaksi. Luukkuu kyllä lämpeää mutta lapset oppi jo edellisen uunin aikaan kantapään kautta, ettei luukkuun parane koskea. Tarkasti ottaen sormien kautta.

Mutta, nyt voi olohuoneessa olla kalsareillaan  ;D Ennen lämmön leviäminen kesti niin pitkään, että takkahuoneessa piti viettää tuo kalsarilaatuaika.
 
Karvis sanoi:
Ylös karkaavan lämmön saa liikkeelle ja hyödyksi kun asentaa sinne ylös kattotuulettimen josta voi vaihtaa pyörimissuunnan ;)

Kiitos, Karvis, hyvästä vihjeestä. Eipä ole tuo tullutkaan mieleen. Pitää varmaan laittaa harkintaan.