https://tummennuskalvot.fi/

Tuholaistorjunta

Turbodog

Klassikkoainesta
Liittynyt
16.9.2014
Viestejä
1 946
Onko kokemuksia tuholaistorjunnasta?

Syksyn tullen olen joutunut tällä saralla aktivoitumaan, kun hiiren pirulaiset ovat alkaneet rapistelemaan juuri makuuhuoneen seinässä ja välikatossa. Onhan niitä aiempinakin talvina ollut, mutteivät ole juuri häirinneet. Kyseessä siis vanha puurakenteinen omakotitalo.

Hiiret eivät ole päässeet asuintiloihin, yksi löytyi muutama vuosi sitten hajun perusteella sulakekaapista, jossa oli kohdannut sähköisen loppunsa. Lisäksi pannuhuoneessa on ollut papanoita ja hiiri oli syönyt yhden joulutonttunuken silmät pois päästä ja naaman muutenkin ruvelle, minkä seurauksena lapsille koitui traumaattisia hetkiä.

Toissa talvena pidin muutamia loukkuja tuloksetta pannuhuoneessa ja autotallissa. Nyt kun rapina taas ensimmäisinä pakkasöinä alkoi, pyysin paikallista tuholaistorjujaa käymään. Käytiin läpi ulkovuokrauksen rakoja ja lisäksi ehdotti kuukauden teholoukutusta pihapiirissä. Loukutuksen satojen eurojen hinnasta johtuen päätin kuitenkin ensin kokeilla, miten hyvin saan hiirten kulkureitit tukittua.

Nyt pari lauantaipäivää on kulunut puuhastellessa. Seinien lautaverhoilun alapään reiät on olleetkin periaatteessa tukossa rei'itettyjen pellinpalojen avulla, joskin tarkemmin tutkiessa löytyi paljon hiiren mentäviä aukkoja. Parantelin työtä galvanoidulla teräsverkolla, jossa 5mm reikäkoko. Lisäksi sikaflexia sellaisiin kohtiin, joihin verkkoa ei saanut. Päätin myös vilkaista pannuhuoneen puisten portaiden taakse ja kuinka ollakaan, siellä ei mitään verkkoa ollutkaan, eli hiirillä vapaa pääsy seinään. Pannuhuoneen oven ilmaventtiileissä ei myöskään ollut mitään suojausta, laitoin sinnekin samaa verkkoa.

Tänään vuorossa oli takapiha, jossa verhoilulaudat menevät terassin tason alapuolelle. Irrottelin terassilautoja ja ilokseni huomasin, että sieltäkin löytyi reikäpeltiä. Mutta parista kohdasta olivat hiiret keksineet, että pelti oli hieman kohollaan maasta ja olivat syöneet / kaivaneet tiensä suodatinkankaan läpi. Niinpä laitoin sinnekin reikäpellin jatkoksi teräsverkkoa, jonka hautasin n. 5cm syvyydelle maahan. Katsotaan vieläkö menevät tuolta.

Uskoisin, että nyt helpoimmat reitit on tukittu n. puolen metrin korkeuteen maanpinnasta. Sanovat kuitenkin, että hiiret kiipeävät hyvin, eikä tuollainen höyläämätön lauta pitäisi olla mikään ongelma. Eli täytyy vielä jatkaa työtä hieman ylempänä. Lisäksi välikattoon menevää luukkua oli vuosia sitten syöty aika reilusti, liekö tikka vai oravat olleet asialla, varsinkin oravapopulaatio täällä tuntuu paisuvan kovaa vauhtia. Eli täytynee vielä verkottaa tuo reitti välikattoonkin. Mielenkiinnolla taas pakkasöitä odottelen...
 
D

dingdongpingpong

Vieras
Olen tämmöistä "teholoukutusta" käyttänyt....juustoa pala jokaiseen ja avot

 
P

pyllerö

Vieras
Kissa on yllättävän tehokas tappamaan kaikki tuollaiset tuholaiset, etanat ja madot lienee ainoat jotka ei hidasliikkeisyyden takia(?) kelpaa.
 

vincent

Klassikkoainesta
Liittynyt
28.12.2013
Viestejä
1 041
Kyllähän tuo nakitus on tehokas tapa hoitaa hiirulaiset. Siinä vaiheessa kun lähtevät liikenteeseen niin nakkeja saa kokea tiuhaan, mutta sitten rauhoittuu kun kelit alkavat pysyä tasaisen kylminä. ( näin ainakin meillä päin ) Täytyy vain löytää ne oikeat paikat 'miinoitettavaksi'.

Meillä hiirillä reittinä asuinrakennukseen on ollut talon yhteydessä oleva varastorakennus, tuonne kun asettelee sopivasti nakkeja seinän vierustoille niin saalis on varma ja harvemmin kukaan pääsee läpi varsinaisen talon rakenteisiin asti. Näin toki voi käydä jos ei muista käydä tarkastamassa tilannetta tarpeeksi usein 'ottiaikana'. Saalis on ollut luokkaa 3-5 hiirtä syksyä kohti.

Sen verran laiska olen, että en ala noita lauenneita nakkeja tyhjentämään vaan sysään roskiin saaliineen ja uutta syötteineen tilalle.
 

Penguin

Grand Legend
Liittynyt
25.12.2013
Viestejä
23 038
Pari yötä sitten katseltiin hiirulainen kansaa toisiamme silmästä silmään vaatehuoneessa. Eihän tuota millään kiinni saanut ja johonkin seinän sisään katosi minimaalisesti raosta lattialistojen saumassa seinän nurkassa. Pitänee taas aloittaa niille "ulkoruokinta", jos saisi ainakin vähemmäksi.
 

Turbodog

Klassikkoainesta
Liittynyt
16.9.2014
Viestejä
1 946
dingdongpingpong sanoi:
Olen tämmöistä "teholoukutusta" käyttänyt....juustoa pala jokaiseen ja avot

No ei ainakaan tuosta hiiri elävänä pääse ;D
Onko samanlainen barrikaadi vastassa joka puolella taloa?
 

-TimoS-

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
22.12.2013
Viestejä
3 682
Meillä hiiriongelma rivitalossa poistui kun naapuri muutti pois.
Pihalla aikanaan oli kymmenkunta lintujen ruokintavempelettä, eli harkintaa tarvitaan tuohonkin eläin/lintu-ystävällisyyteen.
 

Arcca

Klassikko
Liittynyt
13.9.2014
Viestejä
4 218
Loukutusta terasseilla kokeilin minäkin aikoinaan, ei semmoinen tuntunut riittävän ollenkaan. Melkein joka aamu sai kantaa hiiren raatoja metsään mutta silti niitä paineli taloonkin.

Mutta sitten tein vastaavaa kuin Turbodog aloitusviestissä eli laitoin ulkoverhoilun tuuletusraon verkottaen + kaksi kissaa taloon, jo loppui hiiri ongelmat. Veikkaan, että ratkaisevin oli noi kissat.
 
D

dingdongpingpong

Vieras
Turbodog sanoi:
No ei ainakaan tuosta hiiri elävänä pääse ;D
Onko samanlainen barrikaadi vastassa joka puolella taloa?

Talon joka kulmalla yksi "lautanen". Hiiri on muuten tyhmä elukka, näkee kaverin siinä retkottamassa loukussa niskat poikki mutta menee viereiseen loukkuun kokeilemaan onneaan  :)
 

Penguin

Grand Legend
Liittynyt
25.12.2013
Viestejä
23 038
Arcca sanoi:
Loukutusta terasseilla kokeilin minäkin aikoinaan, ei semmoinen tuntunut riittävän ollenkaan. Melkein joka aamu sai kantaa hiiren raatoja metsään mutta silti niitä paineli taloonkin.

Raatoja ei pidä heittää metsään, toisten hiirten ja rottien ravinnoksi, vaan ne pitää hävittää niin etteivät raadonsyöjät pääse niihin käsiksi. Itse poltan kaikki kiinni saadut hiiret ja etenkin toissa syksynä ja talvena niitä riitti. Viime talvena ei paljon havaintoja ollut, nyt on jo tältä syksyltä moninkertainen määrä havaintoja vuoden takaiseen verrattuna.