https://tummennuskalvot.fi/

Tietokonekomponenttien päivitys

P

pokkus

Vieras
Tänään itsellä tuli postissa 16Gb (2x8Gb) DDR3-muistia vanhan pöytäkoneen päivittämistä varten. Tämä päivitysoperastio olisi pitänyt tehdä jo aikoja sitten, koska koneessa oli aiemmin vain 4Gb muistia ja koneella on muutenkin ikää varmaan jo yli 6 vuotta.

Muistin vähyyttä ei tosin surffailukäytössä juuri huomannut nopean SSD aseman takia. SSD siis toimi "keskusmuistin roolissa" tallettaen tiedot omaan muistiinsa. Vasta muutama viikko sitten tajusin mitä oikein tapahtuu, kun ajoin SSD-levyn tarkistusohjelman lävitse ja huomasin, että levylle on kirjoitettu dataa teratavujen edestä, vaikka kone on aika vähällä käytöllä nykyisin ja kyseessä on suht uusi SSD-levy. Levyn kestävyyden kannalta olisi siis parempi, että tietojen kirjoitus vähenee levylle eli ei muuta kuin odottamaan hyvää keskusmuistitarjousta ja sitten tilausta vetämään :)

Itse päivitysoperaatio oli kyllä maailman helpoin ja nopein. Piuhat irti koneesta ja kotelo auki. Vanhat muistit pois, uudet tilalle ja koppa sekä piuhat takaisin kiinni. Boottaus biossiin ja varmistus, että muistit pelaa kunnolla. Kaikki ok ja käynnistys Windowsiin. Aikaa koko operaatioon kului alle 5 minuuttia ja vanha kone sai taas uutta elinvoimaa ;) Seuraavaksi sitten emo ja prossu vaihtoon.

Päivityksen jälkeen vilkaisin paljonko kone sitä tietoa lataa muistiin selaimen ollessa auki. Yllätys oli aika suuri kun 5Gb raja meni melkein heti rikki. Toisin sanoen vanhalla muistimäärällä kone minimissään swappasi gigan verran tavaraa jatkuvasti SSD-levylle. Kovemmassa rasituksessa varmasti vielä paljon enemmän. Ei siis ihme, että levylle oli kertynyt paljon dataa kirjoitetuksi. Nyt pitää seurailla nopeutuiko kone kuinka paljon tällä päivitysoperaatiolla ja onko kuinka pian tarvetta lisäpäivityksille.
 
Hyvin muistit pelittää. MemTestiä ajoin ensimmäisen yön läpi ilman ainuttakaan ongelmaa. Testin tosin jouduin tekemään alemmilla kellotaajuuksilla, koska vanha emoni ja prossu ei tue muistin nopeinta kellotaajuutta. Nyt vielä pientä säätöä latenssien suhteen ja sitten uusi MemTest rullaamaan. Kone nopeutui päivityksen seurauksena peruskäytössä (=nettisurffailu) hiukan, mutta ei merkittävästi. Pitää myöhemmin vielä katsoa saako kuvankäsittelyssä lisämuistista enemmän hyötyä irti :)
 
Itsellä on tosiaan ollut takaraivossa vielä emon ja prossun päivitys uudempaan. Ajatus oli nyt päivittää Intelin Broadwell suoritinarkkitehtuuriin perustuvaan i5 tai i7 ytimeen, mutta kun katselin viimeisimpiä uutisia niin 6. sukupolven Skylake prosessorit ovat tuloillaan vielä tämän vuoden puolella. Taidan siis odotella tuota uusinta arkkitehtuuria, koska nykyinen laitteisto jaksaa vielä vallan mainiosti nykykäytössä.

Mitäs suurimpia eroja tuossa uusimmassa kuudennessa sukupolvessa onkaan verrattuna nykyiseen viidenteen sukupolveen? Mietin vain, että onko odotus sittenkään kannattava, jos nyt löytyisi joku hyvä diili nykyisiin prossuihin?
 
Odottaminen ei näissä piireissä kannata koskaan. Aina tulee uutta ja hieman parempaa, jos malttaa odottaa. Mitä Skylakesta on tähän mennessä irronnut, niin enpä itse ainakaan odottelisi, vaan laittaisin alle nykyistä Inteliä.

Tällä hetkellä koneessa hyrrää 4670K, enkä ole vielä omassa käytössä huomannut tarvetta tehokkaammalle. Päivityksessä Skylakeen en näe myöskään mitään järkeä, mutta nämähän on omia valintoja  :)
 
Tämmöinen koneenpäivityssetti tuli sitten tänään tilattua:

Intel i5-6600K prossu & MSI Z170A Gaming M5 emolevy = 347 dollaria
G.SKILL Ripjaws 4 series 16GB (2 x 8GB) DDR4 2400MHz (15-15-15-35) = 95 dollaria
Cooler Master Hyper 212 EVO prossutuuletin = 25 dollaria
YHTEENSÄ: $467

Vanhan koneen emosta, prossusta ja muisteista voi vielä saada jonkun kympin takaisin myydessä. Tai lähinnä muistit tuossa taitaa olla arvokkaimmat, koska kyseessä on 2x8Gb DDR3 2400Mhz muistisetti.

Sitten jostain hyvästä tarjouksesta pitää vielä bongata käyttislevyksi Samsungin SM951-NVMe.
 
Seurannan mukaan huomenna pitäisi olla kaikkien rojujen kotiovella. Sitä tietääkin mitä viikonloppuna on ohjelmaa edessä :)
 
^Oho, aika suorituskykyistä, upouutta PC-komponenttia tulossa pokkukselle. :) Tuo uusi Intelin Skylake prosessori 14 nm tekniikalla on todella kiinnostava uutuus.

Varsin edullisiakin nuo ovat USA:n puolella. Pikakatselulla Suomesta hankittuna prossu (272 €) ja emolevy (201 €) ovat puolet kalliimpia… :(

=======================

Pitäisiköhän mobilisoida jotain IT-kisan poikasta, jotta nähtäisiin mm. mihin Skylake pystyy. Mietintämyssyssä onkin yksi kilpailukehitelmä, jonka vähän syksymmällä voisi pistää pystyyn (sopivasti muutaman sadepäivän jälkeen).

Eli, nyt kaikki ehtivät vielä imuroida pölyt tietokoneestaan ja ehkäpä hankkia uutta Hardwarea mahiksien parantamiseksi. Sanottakoon vinkkinä, ettei tähän kilpailuun kannata massamuisteja päivittää… (PS. Ja nyt kisa on OS-riippumaton...) 8)
 
pantero sanoi:
^Oho, aika suorituskykyistä, upouutta PC-komponenttia tulossa pokkukselle. :) Tuo uusi Intelin Skylake prosessori 14 nm tekniikalla on todella kiinnostava uutuus.

No tällä olisi tarkoitus pärjätä seuraavat >5 vuotta ilman suurempia päivityksiä. Ellen sitten innostu pelaamaan, niin sitten varmaan joutuu uusimaan rautaa useammin. Ehkä.

Minusta nuo Skylaken mukana tulleet Z170-emot ovat selkeämpi uudistus ja parannus kuin prosessorit itse.

pantero sanoi:
Varsin edullisiakin nuo ovat USA:n puolella. Pikakatselulla Suomesta hankittuna prossu (272 €) ja emolevy (201 €) ovat puolet kalliimpia… :(

Prossu ja emo olivat sopivasti pienessä pakettialennuksessa liikkeessä, jossa Bank of American luottokortilla sai vielä ylimääräisen 10% pois hinnasta.

Jonkin verran tuossa MSI:n emossa on ollut ongelmia suoraan paketista otettuna. Pitää toivoa, ettei itselle tule maanantaikappaletta. Harmittavasti seuraavana päivänä tuli melkein vastaava Asuksen emo tarjoukseen 30 dollaria halvemmalla :-\
 
Tuo muistien latenssi (CL15?) tuntuu aika korkealta, mutta en näiden päälle niin ymmärrä, niin täytyy kysyä onko tuo tuolle kellotaajudelle ihan keskivertolukema vai keskivertoa parempi? Emon suhteen kannattaa varmaan varmistaa, että firwaren tuorein versio on asennettu.

Yllättyisin, jos tuota tarvitsee viidenkään vuoden päästä nopeuden takia päivittää pelikäytössäkään. Näytönohjain lienee tuon i5:n kanssa vielä pitkään ainoa merkittävä pullonkaula, mitä suorituskykyyn tulee. Näytönohjaimen päivitystarve taas riippuu paljon siitä mikä nyt on käytössä, millä resoluutiolla ajat pelejä, pitääkö nettiräiskinnöissä saada kaikki mahdollinen etu ja tarvitseeko kaikkien herkkujen olla päällä.
 
RoccoScientist sanoi:
Tuo muistien latenssi (CL15?) tuntuu aika korkealta, mutta en näiden päälle niin ymmärrä, niin täytyy kysyä onko tuo tuolle kellotaajudelle ihan keskivertolukema vai keskivertoa parempi?

Nämä itselle tulevat on uusia DDR4-muisteja. DDR4:n mukana tuli karkeasti ja yleisesti seuraavat muutokset DDR3-muisteihin verrattuna:
-korkeammat kellotaajuudet
-huonommat latenssit samalla kellotaajuudella
-tuplasti isompi muistikapasiteetti (16GB/kampa vs. 8GB/kampa)
-selkästi alhaisempi jännite (1.20V vs 1.50V)

Huonompaa latenssia siis korreloidaan osittain tuolla korkemmalla kellotaajuudella. Homma ei kuitenkaan ole ihan noin yksiselitteinen ja sovelluksesta riippuen samalla kellotaajuudella, mutta eri latenssilla tulokset vaihtelevat:

http://www.anandtech.com/show/8959/ddr4-haswell-e-scaling-review-2133-to-3200-with-gskill-corsair-adata-and-crucial/8

Tuo CL15 on siis aika perusarvo uusille DDR4-muisteille ellei halua maksaa itseään kipeäksi pienemmästä latenssista. Eiköhän nuo latenssitkin tipu ja hinta halpene kunhan DDR4 yleistyy enemmän.

Skylake kuitenkin hyötyy suuremmasta kellotaajuudesta jonkin verran, vaikka latenssi kasvaakin samalla. Normikäytössä +3000MHz muistien hyöty on aika marginaalinen 2400MHz verrattuna ellei tee videoeditointia tai raskasta kuvankäsittelyä. Luultavasti nuo omatkin muistit kellottuu sinne 3000MHz arvoihin kun ensin nostaa jännitteen vakion 1.20V --> 1.35V.
 
Kylläpä ottaa päähän. Katsoin tänään töissä, että kaikki uudet komponentit on tulossa tämän päivän kuljetuksella, joten hyvin mielin valmistauduin uuden koneen kokoamiseen. Prossu, emo ja muistit tulivatkin UPS:n kyydillä ennen kuin olin päässyt edes kotiin. Kotona sitten nohevana avasin vanhan koneen kopan ja poistin vanhan emon, prossun ja muistit aikaa säästääkseni illalla. Mutta FedExin autoa ja prossutuuletinta ei vaan näkynyt. No mietin, että joskus niillä menee toimitus myöhäksi. 21 aikaan jo luovutin ajatuksen ja soitin paketin perään. Jostain kumman syystä olivat ottaneet paketin pois auton kyydissä ja nyt pitää odotella maanantaihin ennen kuin saa lisää infoa miksi näin. Viikonloppuisin kun eivät paketteja toimita.

Eniten tässä ottaa päähän, koska olin maksanut 2 päivän kuljetuksesta. Tänään oli jo kolmas päivä ja maanantaina neljäs. Osan myynyt firma olikin tehnyt oharit ja lähettänyt paketin halvimmalla mahdollisella toimituksella eli ns. etanapostilla. Menee kyllä samantien boikottiin nuo lafkat, jotka tuollalailla huijaavat postituksien kanssa.

Edit: niin ja sekin toki ärsyttää ettei nyt ole konetta käytössä, kun ei millään jaksa laittaa vanhaa emoa ja kaikkia piuhoja takaisin paikalleen.
 
pokkus sanoi:
Tämmöinen koneenpäivityssetti tuli sitten tänään tilattua:

Intel i5-6600K prossu & MSI Z170A Gaming M5 emolevy = 347 dollaria
G.SKILL Ripjaws 4 series 16GB (2 x 8GB) DDR4 2400MHz (15-15-15-35) = 95 dollaria
Cooler Master Hyper 212 EVO prossutuuletin = 25 dollaria
YHTEENSÄ: $467

Vanhan koneen emosta, prossusta ja muisteista voi vielä saada jonkun kympin takaisin myydessä. Tai lähinnä muistit tuossa taitaa olla arvokkaimmat, koska kyseessä on 2x8Gb DDR3 2400Mhz muistisetti.

Sitten jostain hyvästä tarjouksesta pitää vielä bongata käyttislevyksi Samsungin SM951-NVMe.
Tänään ostoskoriin lähti vielä polttava DVD-asema ja parempi virtalähde. Vanha DVD-asema oli IDE-liitännällä ja sellaista ei uudessa emossa enää ole, joten piti ostaa uusi sata-liitännällä. Todella harvoin tuota DVD-asemaa nykyisin enää tarvitsee, mutta hätätapauksia varten se on hyvä olla olemassa. No, 13 dollarin ostohinta oli sen verran edullinen, että jos sitä edes kerran tarvitsee, niin on maksanut itsensä takaisin :)

Vanha virtalähde (Corsair 400CX) sai väistyä paremman tieltä. Tilalle tuli ”markkinoiden paras” virtalähde omassa luokassaan eli EVGA Supernova G2 550W. JonnyGURU:n testissä täydet 10/10 pistettä. Tuosta jää kapasiteettia myöhemmäksikin, jos vaikka innostun vielä laittamaan erillisen näytönohjaimen pelaamista varten. Virtalähteelle jäi hintaa 70 dollaria.

http://www.jonnyguru.com/modules.php?name=NDReviews&op=Story&reid=440

Nyt kun ottaa huomioon nämä tämän päivän hankinnat ja eilen myymäni DDR3-muistit ($65), niin päivitykselle on kokonaisuudessaan tullut hintaa 485 dollaria. Vanhasta emosta, prossusta, virtalähteestä ja DVD-asemasta uskon saavani vielä muutaman kympin, joten uskallan aika varmasti sanoa, että tämä päivitys maksoi kokonaisuudessaan vähemmän kuin 450 dollaria. Mielestäni aika hyvin, koska minkään komponentin laadusta en ole joutunut tinkimään. Itse kasaaminen onkin minusta huomattavasti parempi vaihtoehto kuin ostaa valmis konepaketti, jossa on aina kompromissejä mukana.

Edit: lisättäköön, että kokonaishinta onkin tällä hetkellä $475, koska sain 10 dollarin hyvityksen myöhästyneestä prossujäähystä :)
 
Virtalähde tuli tänään. Jumaliste mikä työ oli asentaa uus poweri tietokoneeseen. Luulin, että sehän on reilu vartin homma kunhan vaan ottaa vanhan pois ja lykkää uuden tilalle. Ei puhettakaan. Puol konetta piti ensin purkaa että sai edes vanhan ulos. Hyvä ettei tarttenu sentään emoa poistaa kotelosta. Prossun tuuletin kylläkin piti ottaa veke. Muuten ei olis poweria saanut mitenkään muuten kuin rälläkällä ulos. Ehkä lopulta ihan hyvä niin, koska tahnat jäähyn ja prossun välissä ei ollut levittynyt kovinkaan tasaisesti. Huomenna pitää vielä asentaa saapuva dvd-asema ja ensi viikolla tuleva toinen 5 terainen varastolevy.
 
Pantip Plazalta J.I.B:n myymälästä löytyi vielä yksi kappale Asus Radeon R 290 CU II näytönohjainta, kohtuuhintaan 9600 bahtia. Sehän sitten piti ostaa mukaan pelikoneen päivitystä varten.

Suunnitelmissa oli etsiä Nvidia 970 sarjalainen, mutta ne olivat järjestään sata euroa kalliimpia kuin tuo R 290.
 
jollekkin etsivälle tehtävä =

emo msi p965 neo ? intel 2,4

muistit nyt 2gb ddr

tartteis saada lisää toiset mokomat....

käyttis vista 64


eli jos joku osais laittaa ebay/muun linkin, mistä sais sopivat muistit...

tack!
 
Multa löytyis kaapin periltä 3kpl 1Gb DDR2 667Mhz kampoja. Pitäisi kaiketi sopia tuohon. Ei tarvi maksaa itseensä kipeeksi...
 
Autofobia sanoi:
Multa löytyis kaapin periltä 3kpl 1Gb DDR2 667Mhz kampoja. Pitäisi kaiketi sopia tuohon. Ei tarvi maksaa itseensä kipeeksi...

jos pk-seutu niin vois olla kaupanhierontaa....postijuttuihin yms en jaksa lähtee...
 
Postihan ne ebaystäkin tuo, kestää vaan kauemmin ;D Etelä-Pohjanmaalla sijaitsee.
 
Penguin sanoi:
Melkoisen ydinvoimalan tarvitsee tuo pokkuksen kone jo käydäkseen.
Eihän tuo kone käytä tällä hetkellä kuin murto-osan tuon powerin kapasiteetista. 300 wattinen powerikin kun olisi nyt riittänyt vallan mainiosti. Mutta jos tulevaisuudessa haluaa hankkia erillisen pelinäyttiksen, niin ne voivatkin imaista yksinään sen 300W.

Poweri on vaan väärä paikka säästää kun uutta konetta hommaa. Mieluummin hommaan powerin, joka ei ylikuumene, jonka konkat ei poksahtele, on turvallinen, sisältää pelivaraa tulevaisuuteen jne. Tuo oli melkein parasta mitä rahalla saa, mutta samalla sai 7 vuoden takuun eikä ole mikään ihme vaikka poweri kestäisi seuraavat 10 vuotta.
 
Pelikoneisiin laitetaan normaalisti 600, 750 tai 1000 W poweri, riippuen näytönohjainten määrästä ja laadusta.
 
HatYai sanoi:
Pelikoneisiin laitetaan normaalisti 600, 750 tai 1000 W poweri, riippuen näytönohjainten määrästä ja laadusta.
Juu varman päälle powerin kanssa ja kone pelittää, varsinkin pelikoneissa. Itsellä tehokkain Poweri on 850W ja teollisuuslaatua eli kestää ja kestää mitä vain, pari muuta hyvää poweria 650W, tullut vuosien aikana aika monta pelikonetta laitettua. Kyllä kelpaa formuloita ajella ei lopu tehot kesken, muutkin komponentit valittu enemmän järjellä kuin tunteella, oma pelikone toimii mm. i5 prossulla, i7 olisi jo silkkaa brassailua ja varmaan joissain raskaissa sotapeleissä paree en tiedä kun niihin ei aika ja kiinnostus vielä riitä :)
 
HatYai sanoi:
Pelikoneisiin laitetaan normaalisti 600, 750 tai 1000 W poweri, riippuen näytönohjainten määrästä ja laadusta.

Useimmissa tapauksissa tuollainen >750W poweri on ihan ylilyönti 1000 watista puhumattakaan. Toki jos sisällä on kaksi tai jopa kolme näyttistä, niin silloin tarve on eri, mutta usemmissa tapauksissa edes sillä yhdellä todella tehokkaalla näyttiksellä ei olla 550 wattisen powerin äärirajoilla. Muutenkin laadukas 550W poweri on parempi ratkaisu kuin halpa 750W poweri. Moni poweria ostaessa ei kiinnitä huomiota muuhun kuin wattilukuun, joka on aika iso virhe.

Itse eilen katselin muun muassa oman prossun tehontarvetta. Idlatessa tai kevyessä surffailussa se vaati noin 4 wattia. Kokeeksi laitoin 3 youtube videota pyörimään samaan aikaan HD:na niin tehontarve nousi ~10 wattiin.
 
Tuohon powerin riittävyyten vielä palatakseni. Kysyin asiaa vielä guruilta, niin tuollainen 550W poweri riittää hyvin esimerkiksi seuraaville näyttiksille GTX 980 Ti, R9 Fury ja R9 390 (yksi näyttis kokoonpanossa). Nuo nyt sattuu olemaan parhaita näyttiksiä, joita rahalla saa tällä hetkellä ja hinnat alkavat yli 600 dollarista ja siitä ylöspäin :) Oma pelailu ei onneksi kahta tuollaista vaadi :)

power-load.gif

http://techreport.com/review/28685/geforce-gtx-980-ti-cards-compared/5

power-load.gif

http://techreport.com/review/28612/asus-strix-radeon-r9-fury-graphics-card-reviewed/11

Toisin sanoen noillakin korteilla koko systeemi käyttää vain noin 330W kovassa rasituksessa. Siinä jää vielä reilu 200 wattia pelivaraa 550W powerillakin. Joku yli 800W poweri on tosi kova ylilyönti, jos koneessa ei ole useampaa näyttistä. Eihän siitä toki haittaa ole, mutta maksaa enemmän ja hyötysuhde voi olla huonompi alhaisella kuormalla. Powerien hyötysuhde kun yleensä on parhaimmillaan siinä 50%:n rasituksessa nimellisestä tehosta ja huonoimmillaan alhaisella rasituksella.

https://en.wikipedia.org/wiki/80_Plus
 
Nvidialta löytyy kaksi tuota GTX 980 Ti:tä tehokkaampaa näytönohjainta: GTX Titan X (löytyy muuten molemmista graafeista), jolle speksien mukaan pitää olla vähintään 600 W virtalähde (samoin kuin GTX 980 Ti:lle), ja GTX Titan Z, jolle vuorostaan pitäisi löytyä 700 W virtalähde ("with a minimum 12V current rating of 42A on a single rail"). Spekseissä on selvästi kyllä otettu huomioon se, että käytössä oleva poweri ei välttämättä ole se paras mahdollinen, jolloin kuormitettuna saatetaan jäädä selvästi luvatusta wattimäärästä. Kyllä tuo EVGA:n poweri varmasti siis riittää vielä vuosiksi eteenpäin, jos yhdellä näyttiksellä mennään.