Jos jotain alustukseksi näin mutulla.
Syke jaetaan suunnilleen liikuntaa ajatellen peruskestävyys alueeseen jonka vielä hifistelijät jakaa kahteen osaan (PK1 ja PK2), aerobiseen jota myös vauhtikestävyysalueeksi kutsutaan (VK ja tämänkin voi jakaa), sekä anaerobiseen maksimikestävyys alueeseen (MK).
Nuo jaot perustuu ihan elimistön toimintoihin, eli missä siirrytään leposykkeeltä ylemmäksi ja elimistö lähtee käyntiin. Laktaatti (maitohappo) tasot nousee lepoaineenvaihdutatilaa ylemmäs. Ja kun laktaatin nousi ylittää tietyt rajat niin vaihtuu alue. Sitten kun elimistö ei enää selviä laktaateista, ollan tuolla viimeisellä eli anaerobisella alueella.
Eli,
Keskisykettä kiinnostavampaa on tietää eri sykealueilla vietetyt ajat. Jos esim ylimmällä MK alueella vietetään vaikkapa 20min ja muuten ollaan alle PK sykkeen, niin keskisyke näyttää kohtuu matalalta, vaikka treeni (tai mikä vain oli tämä rasitus) on ollut kohtuu rasittava ja kuluttava.
Ja sama toki toisinpäin. Eli korkea, mutta tasainen keskisyke ilman MK alueen piikkejä ei välttämättä ole ollut niin rasittava, jos ei se ole kestänyt kovin kauaa.
Salibändy ja muuta nopeatempoiset palloilu yms lajit on intervallityyppisiä rasitukseltaan. Syke sahaa ees-taas ja korkeimmat piikit hipoo maksimisykkeitä. Nopeasti nouseva ja erityisesti
laskeva syke on suorassa suhteessa kuntoon tai elimistön rasitustilaan. Mitä huonompi kunto/rasittuneempi hermosto, sitä hitaammin syke reagoi.
Hyvää kuntoilua tuo salibandy, jos siitä tykkää. Tai on kai se hyvää kuntoilua vaikkei tykkääkään, tietysti!

Kehittää keuhkoja ja hapenottoa.
Jotenkin näin olen antanut itseni ymmärtää sykkeitä ja alueita.
Asiantuntijat voi kertoa lisää.
Vielä yks juttu sykkeestä. Tämän kertoi Vuokatissa testejä tekevä henkilö pari viikkoa takaperin. En muista kuulleeni aiemmin. Eli nimenomaan matalasykkeisestä PK harjoittelusta ja sen tärkeydestä. Yhtenä tärkeänä pointtina siinä nimenomaan on sydämen vahvistus. Kun syke on tarpeeksi matala, sydän ehtii tehdä työnsä supistuen ja laajentuen joka lyönnillä maksimiinsa. Tämä kasvattaa sydäntä ja vahvistaa sitä. Kun syke nousee aerobiselle alueelle, sydän kompensoi hapentarvetta nostamalla sykettä. Tällöin pumppaus tapahtuu hieman pienemmällä liikealueella, eikä sydän enää pumppaa tavallaan täydellä kapasiteetilla tilavuutensa puolesta. Tästä syystä niitä sauvakävely yms PK hommia esim hiihtäjät tahkoavat hurjasti, vaikka ois mikä sprintteri tyyliltään.