https://www.popvakuutus.fi/asiakaspalvelu/yhteistyokumppaneiden-edut?utm_source=autostadium&utm_medium=banner&utm_campaign=autovakuutus_autostadium_jatkuva&utm_content=autovakuutus_0418

Sisilia

JakeS

Legenda
Liittynyt
22.12.2013
Joulukuun reissua suunnittelen. Alunperin suuntana piti olla balkanin alue mutta tässä aikaa myötä Italian suunta tullut suurimman kiinnostuksen kohteeksi.
Tarkoitus olisi ensiksi itse lentää viikoksi pohjoisitaliaan ja kuun puolessa välissä noukkia perhettä mukaan Roomasta. Siellä ehkä parisen päivää jonka jälkeen pari päivää napolissa. Napolista sitten suoraan villa san giovanniin ja lautalla yli Messinaan. Arvioitu laskeutumisaika sinne olisi 20.12 hujakoilla.
Paluulento Roomasta olisi 31.12 tai 1.1 ainakin perheen osalta.
Sisilia on minulle paikkana outu. Pohjois-Italiaa on tullut työnkin puolesta kierrettyä ja pari kertaa etelämpänäkin.
Onkohan tuolla joulukuussa muuta kuin sadetta ? Lisäksi ajattelin, että olisi kaksi majoituspaikkaa niin, että jouluaaton aikoihin olisimme palermossa, onhan se kuitenkin kaupungeista suurin.
Tällöin osan ajasta voisi olla cataniassa tai siracusassa ? Etna on kuitenkin minulle ehdoton käyntikohde jota en voi ohittaa.
Antakaahan vinkkejä.
Itse vielä mietiskelen, että menenkö peräti autolla vai lennänkö roomaan tai milanoon. Minulla olisi kyllä aikaa ajaakin mutta onhan se aika tympeä matka varsinkin kun joutuisi opelilla ajamaan. Bemuun kun ei mahdu romppeet.
 
Kaiken kaikkiaan turvallinen paikka turistille, sillä tuo bisnes on niin vahvasti tietyn "asujaimiston" hallussa, joten liikoja yksityisyritteliäisyyttä ei sallita.
Ei haluta tyrehdyttää elinkeinoa.
Itärannikko, riva dei ciclopi, eli kyklooppirannikko Odysseuksen harharetkien mukaan.
Catania on iso kylä, jota en tunne. Ainoastaan yks puhjennut rengas tuli siellä vaihdatettua ehjään.
Kuulemma sieltä löytyy runsaasti paikkoja, joissa mamma saa tuhlattua ensi vuodenkin matkakassan.
Itärannikolla myös Siracusa, Archimedes kreikkalaisen asuinpaikka. Sicilia kuului silloin Kreikalle. Löytyy museota, nähtävyyttä, mutta mistäpä Italiasta ei löytyisi.
Etnan pohjoispuolella kulkee joki, jossa on aikas hieno rotko, maksullinen tietysti, Gola di Alcantara. Ehkä ennemmin kesäpaikka, sillä sinne tarttis päästä kahlaamaan.
Taormina, vanha juttu, mutta helppo. Kivaa aluetta kaiken kaikkiaan.
Messina olutta pitää tietysti maistaa.
Sicilian logo on pää, viljaa ja kolme jalkaa. Kuvastaa aurinkoa, saaren viljavuutta ja kolmikulmaisuutta.
Laitan lisää myöhemmin.
 
Etelärannikko on oikeastaan aika karua, askeettista.
No onhan siellä Agricento, älyttömän iso kivikasa, Senigallia vähän pienempi, ehkä helpompi hahmottaa. Mutta noita raunioita, onhan niitä. Ei niistä tahdo saada mitään irti, ellei ole lukenut historiaa ja tiedä kyseisestä paikasta jotain. On kyllä opastettuja kierroksia.
Mutta Ragusa, hieno vanha kaupunki. Iso osa komissario Montalbanon jaksoista on kuvattu siellä. Siellä ja Marina di Ragusassa. Onko tullu katottua?
Sciacca, pieni kalastajakylä, rinteeseen rakennetty, ite tykkäsin. Hyvää kalamättöä.  :)
Gela, hiekkarantaa, mutta muuten tylsähkö satamakaupunki, öljyä.
Falconara, ainoa nähtävyys on yksi linnoitus.
Sanoisin, että tylsin osa maisemiltaan ja anteineen on tuo etelärannikon keskikaistale.
Toki vain oma mielipide.
 
Länsikärki.
Marsala. Italian rumin kaupunki. Toisen maailmansodan aikaan liittoutuneet luulivat Rommelin olevan siellä viiniä maistelemassa, joten koko kylä pommitettiin maan tasalle. No väärässähän liittoutuneet olivat, mutta kylä sitten tehtiin sodan jälkeen nopeasti betonista asumiskepoiseksi. Siksi ruma. Mutta hei, se Marsala viini! Sopii tietysti jälkiruokiin, kastikkeisiin, makeana juomana, vähän liruttaa pannulla kanan päälle jne. Eikäkö, eri ketju.
Sitten ne länsinurkan pienet saaret, kivoja, hiukan eristyneitä paikkoja. Idyllistä.

Yleisesti ottaen, paikoissa joissa ei ole paljon turismia, voi olla vaikea löytää ravintoloita.
Paikalliset syövät kotona. On monia ravintoloita, jotka ovat auki vain sunnuntaisin.
Ja, ei välttämättä mitään kylttejä indikoimassa ruokapaikkaa, tai kauppaa. Paikalliset tietävät. Hednelmälaatikko ovenpielessä, oviaukossa helmiverhot. Ihan selvä hedelmä- ja vihanneskauppa, frutta e verdura.

Kieli. Nykyään puhuvat jo italiaa, mutta Sicilialla on oma kieli, josta on useita murteita.
Kai jo englannilla pärjää turistipaikoissa. Sevverta ainakin, että saavat houkuteltua rahat pois.  ;)

 
Palermosta en sano muuta, kuin että läpi ajettiin. Vauhdit kaupunkibulevardeilla lähes meikäläisten moottoritienopeuksia ja ajettiin todella lähekkäin. Niin ettei ehtinyt nähdä tien hillittömiä vaurioita ja vähän väliä tärähti teleskooppi pohjaan. Mopo oli kovilla.
Mutta tuo luoteisrannikko on aika kivaa, elävää. Monta kaunista kylää, Balestrate, Castellamare jne. Pohjoisrannikolla Cefalu myös aika kiva hallittavan kokoinen. Paljon hyvää ruokaa. Roccalla on Dianan (metsästyksen jumalattaren) temppeli. Lisää kivikasoja siis. Mutta hyvä nousu päivällisen jälkeen. Pohkeille hommaa.  ;)
Sitten Santo Stefano di Camastra, muuten mitätön kylä, mutta sitä keramiikkaa! Mun aarteet, hienoin kulho ja komeimmat tarjottimet on sieltä.
Sitten, jos sitä Montalbanoa on tullut katsottua, siinä oli hetkellinen näkymä hienolle hiekkasärkälle. Jaksossa Retki Tindariin (la gita a Tindari). Kesäjuttuahan moiset hiekkarannat on, mutta muuten Tindari on kuuluisa siitä mustan madonnan kappelista.
Ei juuri mitään siis ellei nyt satu olemaan katolinen.
Pattissa on oltu pari viikkoa, mutta se nyt ei ole oikein mitään. Mutta mikä jäi harmittamaan, ei tullut käytyä niillä Liparin ja Eolien saarilla. Ovat kuulemma hienot.
 
Sisämaa. No just, Corleone. Ei siellä ole mitään nähtävää. Normikylä.
Muuten, asutaanhan siellä, makeita teitä, jokunen järvikin löytyy.
No, nuo nyt kutsuvat järviksi kaikkia lätäköitä, joiden yli ei pääse hyppäämällä.
Paikalliset eivät harrasta uimista. Tehän toki joulukuussa palatte halusta kastautua.  ;)
Mutta siis uimarantoja ei ole.
Onhan siellä Pergusa Ennan lähellä. Järveä kiertää joku pikkuluokille sopiva kilparata.
Sisämaassa ei olla juur oleiltu. Läpi ajettu muutamaan kertaan.

Ei täs ny mitään ihmettä mutta pohjaa vaikka kysymyksille.

Muita juttuja, jotka eivät ole mitenkään outoja, jos nyt on vähänkään matkustellut.
Puoli litraa paikallista viiniä maksaa yleensä vähemmän, kuin pullo tuontiolutta.
Ja ne paikalliset viinit on hyviä.
Yöllä on oikeesti pimeetä.
Paikalliset sapuskat ovat hyvinkin saaneet vaikutteita Afrikasta.
Paikallisia herkkuja mm. kuskus ja arancinit. Meren elävät ilman muuta.
Ja kuten muutenkin etelän maissa, jos tilaat pelkän pihvin, saat pelkän pihvin.
Lisukkeet tilataan erikseen.
Pastat, risotot ja keitot yleensä alkuruokia.
 
Ihmiset. Ehdottomasti lämpimämpiä, ystävällisempi, kuin pohjoisessa.
Ilmaisuissa kuitenkin tiettyä varautuneisuutta. Varotaan loukkaamasta ketään.
Auttaa, jos malttaa opetella muutaman perusilmaisun. Joulukuuhun on viel aikaa.  :D
Liikenne. Ammattilaiselle ei ole mikään kauhistus, mutta vähän aremmalle voi olla pieni shokki. Paikallinen tapa on, että ensin pussataan kojetaululla olevaa Madonnaa, sitten MENNÄÄN.
Jouluukuun sää. Tuosta ei ole omakohtaista kokemusta.
Emmätiiä, mitään tässä muuta osaa sanoa, kuin että nauttikaa, täysillä.
 
Kiitokset vihjeistä. Ajatuksessa on jonkinlainen reitti rakentaa. Manner-italia ei nyt kovin paljoa kiinnosta vaikka hienoja paikkoja sielläkin riittää.
Liikenteestä en ota stressiä, enkä juurikaan mistään muustakaan  :) Lähinnä ajattelen siltäkin perspektiiviltä, että jaksavatko perheen nuoret nauttia Sisilian maisemista kun uintikelitkin taitaa olla kovin vilakat. Pidän kuitenkin kakkosvaihtoehdon myös edelleen mietinnässä. Alkaa vaan tuo itäpuoli olla kokolailla kierretty. Muutamia paikkoja (moldova,romania, albania ja makedonia) on vielä käymättä mutta toisaalta serbiaan menen mielelläni.
Tämä startti alkaisi zagrebista.
Vaikeaa Sisilian kohdalla hieman rytmittää matkaa joulun pyhien vuoksi, ja missä sen 25. ja 26. päivät viettää.
 
Nyt joutui kyllä kaivamaan todella vanhoja kuvia naamakirjasta. Oikeastaan harmittaa, että vanha tieska jolla kaikki kuvat tuolta ovat lakkasi toimimasta jo aikaa sitten.

JakeS sanoi:
Etna on kuitenkin minulle ehdoton käyntikohde jota en voi ohittaa.
Sillä savuttaa lähes jatkuvasti. Tuli tuota kierreltyä työn merkeissä 2010. Majapaikkakin oli melkein juurella, ruokalistalla oli pizza nimeltä "volcano". Muutama tuopillinen olutta meni tuon jälkeen vailla suurempia vaikeuksia.. ;D

Ja joo Palermon liikenne on kyllä manner-Italiaankin verrattuna ihan oma lukunsa.... Toi silta on sisämaasta (muistaakseni) Gelaan johtavalta motarilta. Ihmeteltiin kun tiellä ei näkynyt yhtään liikennettä... Only in Italy! ;D ;D

 

Liitteet

  • 29512_1478745735648_3301722_n.jpg
    29512_1478745735648_3301722_n.jpg
    41,5 KB · Katsottu: 182
  • 30662_1470626092662_908523_n.jpg
    30662_1470626092662_908523_n.jpg
    22,8 KB · Katsottu: 99
Joulukuun reissu on nyt buukattu.  Lennot joulukuun alussa Roomaan. Yöpymisiä varattu seuraaviin paikkoihin.
Rooma, Napoli, Taormina, Catania, Siracusa, Palermo ja Trapani.  Näistä paikoista tehdään retkiä ympäriinsä. Cefalu jäi ajoreitiltä syrjään mutta kaipa sinnekin päivän reissu tehdään. Joulun pyhät ollaan Palermossa.
 
Taormina on oikein mukava paikka ja iso läjä mahtavia rafloja erityisesti jos tykkää merielukoista. Aikaa on kulunut hetken tuosta Sisilian reissusta, joten en osaa juuri nyt mitään suositella. Etnalla kannattaa käydä, sillä jo kymmenen kilsan päässä itse vuoresta alkaa olla purkausaukkoja. Korkeammalle pääsee sellaisella telaketjubussilla.
 
Pitää vaan toivoa ettei tule vettä koko ajan... Tän reissun jälkeen alkaa olla euroopan alueet koluttu. Jää enää romania ja albania jäljelle. No, ehkä moldoviakin kun siellä olen vain pikavisiitillä käynyt. Ensi vuonna joutuu miettimään jo ihan tosissaan. Siirryttävä kaukomatkailuun. Se vain on perheelliselle aika arvokasta ja verottaa minun henk.koht matkailubudjettiani  ;D
 
JakeS sanoi:
Pitää vaan toivoa ettei tule vettä koko ajan...
Minäkään en osaa sinua noiden kelien suhteen neuvoa, itse olin tuolla töissä muutama vuosi sitten muutaman pätkän mutta oli jo kevättä (muistaakseni maaliskuu--->). Silloin oli ainakin jo Suomen kesäkelit ja ajoittain lämpimämpääkin, sateesta ei tietoakaan. Mutta varsinkin sitä saaren eteläpuoliskoa kun katseli niin en oikein jaksa uskoa, että siellä koskaan sataa kovin paljon, aika kuivan karua se on. Pohjoinen on huomattavasti rehevämpää.

Noista Italian isoista saarista tykkäsin kyllä enemmän Sardiniasta. Oikeasti paljonkin tykkäsin... Niin kaikenlaista maisemaa että oli melkein kuin minikokoinen Eurooppa.

Edit;typo
 
Maltatko pistää tarinoita Sardiniasta? Se kolkka on vielä käymättä.
Kiinnostaa, mutta tuo "pitkä" merimatka haittaa, jos meinaa omalla pelillä mennä.
 
Jää Sardinia väliin. Liian kaukana. Kuinka tiuhaan lauttoja menee Messinaan mantereen puolelta ? Ilmeisesti jatkuvasti ilman suurempia odotteluja ?
 
Tuota voisi verrata H:borg - H:gör väliin.
Jatkuvalla syötöllä menee.
Siinä menee "kunnallinen" ja yksityinen.
En muista kummin päin, mutta toisessa ahdettiin menopelit melko tiuhaan, toisessa väljemmin.
Hinnassa ei ollut muistini mukaan eroa.
Voisin vähän kurkata netin syövereistä.
 
JakeS sanoi:
Kuinka tiuhaan lauttoja menee Messinaan mantereen puolelta ?
Kun alat ottamaan Vibo Valentiasta vauhtia niin menee hyppäämällä yli  ;D No vitsi...

Kettu sanoi:
Maltatko pistää tarinoita Sardiniasta? Se kolkka on vielä käymättä.
Kiinnostaa, mutta tuo "pitkä" merimatka haittaa, jos meinaa omalla pelillä mennä.
Tuollakin olin töissä joten sellaista "turistitarinaa" ei multa oikeastaan löydy. Tarkoitan siis käynti-/ raflasuosituksia yms. Mutta mitä omasta "maisemakonttorista" katselin niin olen minä paljon paskempiakin paikkoja elämässäni nähnyt. Aamusella voi käydä laskettelemassa ja iltapäivän viettää biitsillä. NZ style!!!

Itse liikuin tuonne lentoteitse joten noista lautoista ei ole mitään käryä.

Vanhalla ulkoisella kovalevyllä on tuolta joitain kuvia, voin niitä jossain kohdin laittaa. Sisilian kuvat eivät tuolla kovolla ole (harmi) ja kone josta ne löytyisivät ei enää suostu käynnistymään. :(

Edit; Paitsi että yhden suosituksen voin antaa mikäli tykkää Meksikolaisesta keittiöstä; Saaren koillisnurkassa on kylä nimeltä Cannigione. Jos sinne joku joskus eksyy niin voin suositella varauksetta kylän ainoaa Meksikolaista ravintolaa. Paikan omistaja/ kokki on Meksikolainen heppu. Pieni rafla, tilaa noin 20 hengelle. En muista paikan nimeä, hotellit tietävät... En ole koskaan saanut yhtä hyvää Meksikon pöperöä enkä usko että tulen saamaankaan. Heaven!