https://www.popvakuutus.fi/asiakaspalvelu/yhteistyokumppaneiden-edut?utm_source=autostadium&utm_medium=banner&utm_campaign=autovakuutus_autostadium_jatkuva&utm_content=autovakuutus_0418

Sähködiesel

Taky

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
23.12.2013
http://www.tekniikkatalous.fi/energia/audi+valmisti+quotsahkodieseliaquot+vedesta+ja+hiilidioksidista++tekee+autoilusta+laskennallisesti+paastotonta/a1060354

Audi valmisti "sähködieseliä" vedestä ja hiilidioksidista - Tekee autoilusta laskennallisesti päästötöntä.

Audi on onnistunut tuottamaan uutta hiilineutraalia polttoainetta. Pilottilaitos Dresdenissä Saksassa on aloittanut synteettisen dieselin valmistuksen.

Muun muassa liikenne aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä, jotka puolestaan pahentavat ilmastonmuutosta. Uuden tekniikan ansiosta päästöistä voidaan kuitenkin tuottaa uutta polttoainetta perinteisille dieselmoottoreille ja ilmaston lämpenemistä voidaan hillitä.

Audin hankekumppani Sunfire käyttää ympäristöystävällistä energiaa nestemäisen polttoaineen tuottamiseen. Raaka-aineena on vesi ja hiilidioksidi, jota saadaan parhaillaan biokaasulaitoksesta. Osa hiilidioksidista saadaan Climeworksin teknologialla suoraan ulkoilmasta.

Kestävän tuotekehityksen johtaja Reiner Mangold Audilta sanoo yhtiön tiedotteessa, että tuotteen ansiosta autoilu ei laskennallisesti aiheuta päästöjä.

Useita vaiheita

Audin e-dieselin eli sähködieselin valmistus alkaa veden höyrystämisellä. Höyry pilkotaan vedyksi ja hapeksi korkean lämpötilan elektrolyysin avulla. Tarvittava lämpötila on 800 celciusastetta.

Erotettu vety reagoi hiilidioksidin kanssa korkeapaineisessa ja korkealämpöisessä synteesireaktorissa. Tuloksena syntyy nestettä, joka muodostuu pitkistä hiilivetyketjuista. Prosessin hyötysuhde on 70 prosenttia.

Hiilivetyketjuneste vastaa raakaöljyä, ja siitä voidaan jalostaa lopulta ainakin dieseliä. Uudessa synteettisessä polttoaineessa ei ole rikkiä tai aromaattisia hiilivetyjä, ja sillä on korkea setaaniluku.

Sekoitetaan tavalliseen

Toistaiseksi uutta sähködieseliksi kutsuttua polttoainetta sekoitetaan tavallisen dieselin joukkoon.
Audi on jo näyttänyt, kuinka auto kulkee uuden ja vanhan polttoaineen seoksella.

Tulevaisuudessa sähködieseliä on tarkoitus käyttää autoissa sellaisenaan.