https://yliteippaus.fi/

Rullaluistelu

Skula

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
22.12.2013
Onko täällä muita rullaluistelijoita? Niitä pyöräteiden kauhuja  ;D

Itse olen kesäisin intoutunut jo about 8 vuoden ajan luistelemaan rullilla..

Aika laiskasti menty edelliset vuodet, semmosta 400-500km/kesä. Tänä kesänä olis tarkoitus pistää paremmaksi.. Nyt menty about 180km, ja kelien vuoksi noinkin vähän, harmittaa kun aikaa olis ollut, mutta kelit ovat olleet kyllä hanurista tänä keväänä.

Meillä on ollut sellainen periaate että kostealle ei mennä, eikä tosi kovalla tuulella, ja noitahan on riittänyt.. Itsehän 90% luistelen siis boridin kanssa, se on jotenkin mukavempaa kahdestaan..

Itse olen myös ihmetellyt sitä miten ihmiset uskaltavat luistella ilman suojia, meillä kun on kaikki suojat paitsi käsi/kämmen suojat, koska luistelemma sauvoilla..

Pääsääntöisesti lenkit ovat 20km, riippuen vähän missä mennään. Tuo on aika hyvä matka, ja aikaa menee se reipas tunti..

Just nyt pähkäilen sitä ostaako uudet luistimet, vai uusia laakerit ja pyörät.. Hyvien pyörin ja laakereiden hinnaksi tulee melkein väkisin 120-140 euroa, ja uudet luistimet sen 250-300e.. Omat nykyiset K2 Mach90:t alkaa olemaan jo niin kulahtaneet että vois jo harkita päivitystä..  Mutta kalliiksi se uusiminenkin tulee kun 95% luistimista tulevat aivan surkeilla rullilla, jotka joutaa vaihtoon 3-4 kerran jälkeen, eikä niiden rullaavuudestakaan voi oikein kehuja antaa..

Nyt on skatepro.fi:n ostoskorissa Matterin 90 SuperJuicet ja Powersliden ILQ7 laakerit. Laakereilla ei ole niin suurta väliä, kunhan ovat edes jokseenkin laadukkaat, kun taas pyörillä on suuri merkitys.. Itse isona ukkona tarvitsen myös kovuutta renkailta, joten 85a tuntuis olevan minimi kovuus rullille.. Viime kesänä ostin Hyperin 360:t kovuusluokassa 84a, ja yllättäen ovat kyllä liian pehmeän tahi tahmean tuntuiset, vs entisen 85a kovuusluokan rinkulat..

Illalla pitäis taas lähtee, kun keli EHKÄ suosii.. Nyt näyttää hyvältä, mutta mutta..
 
M

mremonen

Vieras
Vaihtelevasti pyöräilyn vastapainona. Nyt mennyt pari vuotta, etten ole oikein rulliin koskenut. Sen sijaan muutama kesä sitten en pyöräillyt lainkaan, vaan vedin vain rullilla. Jossain vaiheessa lapset olivat sellaisessa iässä, että sai hyvän lenkin kun itse meni rullilla ja pennut ajoivat fillarilla. Kaikille tuli kunnolla liikuntaa.

Itse vedän sauvoilla ja suojina mulla on kädessä hanskat ja päässä kypärä. Muutaman kerran on tullut vedettyä lipat ns. huolella, mutta kyllä se jalka on aina Jouluksi parantunut  ;D

Luistimina mulla on varmaan 12-15v vanhat Salomonit (Salomonhan ei ole luistimia tehnyt varmaan kahdeksaan vuoteen). Ja tuli joskus ostettua rengas- ja laakerisarjojakin niin, että niitä on riittänyt suoraan hyllystä. Ja jarrupaloja on pieni muovikassillinen...

Mutta ihan mukavaa liikuntaahan tuo on. Ensimmäiset lenkit vaan on sellaista tappomeininkiä ettei mitään rajaa. Seuraavana päivänä ei sängystä meinaa päästä ylös. Vaikka talvella tulee pelattua lätkää, on rullaluistelupotku kuitenkin ihan erilainen kuin hokkareilla.
 

kahe

Hallitusjäsen
Liittynyt
28.1.2015
Tänään ajattelin juuri kaivaa vanhat Hypnot varastosta esiin. Noilla tuli kymmenisen vuotta sitten enemmänkin luisteltua, mutta sitten paino karkasi liiaksi ja viimeisen viiden vuoden aikana satunnaisia kertoja käynyt luistelees. Tarkoitus on herätellä jälleen luistelu kesäkeleille yhdeksi liikuntamuodoksi.

Itsekin vedän nykyään kaikki suojat päälle. Kerran kun on lentänyt prätkän kanssa kuperkeikkaa, niin kummasti ymmärtää varusteiden tarpeellisuuden ja asfaltti ihottuma ei tosiaan ole kivaa.

Harkinnassa ollut myös uusien luistimien hankinta, mutta sitten ajan myötä, kunhan taas saa vähän luistelukuntoa alle.
 
A

Ale

Vieras
Itsellä on temppuluistimet ja niillä tulee harvakseltaan lenkkiä käytyä polkemassa. Aika raskasta on painavilla kengillä ja pikkurenkailla mutta menee hyvästä kuntoilusta. Temppuilemassa en ole uskaltanut pitkään aikaa käydä, pitäisi kyllä joskus mennä. Ehkä kesällä keskellä yötä ettei kukaan näe.

mremonen sanoi:
Jossain vaiheessa lapset olivat sellaisessa iässä, että sai hyvän lenkin kun itse meni rullilla ja pennut ajoivat fillarilla. Kaikille tuli kunnolla liikuntaa.

Offtopic: Oon monesti ihmetellyt esimerkiksi pariskuntia joista mies juoksee ja vaimo ajaa polkupyörällä. Jos on ajatus että molemmat saisi liikuntaa niin kyllä pitäisi olla lajit valittu vähän tarkemmin, aikamoista itsepetosta muuten.

Odotan kovasti itse sitä aikaa kun tyttö ajaa polkupyörällä niin kovaa ja pitkän matkan että itse voisin juosta.
 

-P-

Grand Legend
Liittynyt
22.12.2013
Eipä ole tullut käytyä vähään aikaan vaikka koko ajan on harkinnassa. Itselläni K2 varrettomat luistimet 100mm pyörillä. Tekis mieli jo päivittää nuo uudempiin mutta jostain syystä noita isompirenkaisia näyttää olevan nyt aika huonosti tarjolla. Rouva semmoisia myös haikailee vanhojen Salomoniensa tilalle mutta naisten isopyöräisuä malleja on viekä vähemmän tarholla kuin miehille.
Sauvojen kanssa mennään täälläkin ja kaikki  suojat kyllä mulla tuppaa "unohtumaan". Rouva sentään käyttää kypärää.
20 kilsan lenkki on semmoinen ihan sopiva jossa saa ho pikkuisen liikuntaa.
Se vaan kun ei ole oikein kunnon paikkoja missä luistella. Kaikki pyörätietkin on nykyään paskana ja halkeamia ja reikiä täynnä.  Olis kans mukava kun ei olis kovin paljoa risteyksiä ettei aina tarttis jarrutella niissä ja varoa autoja.
 

JiiJii71

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
23.12.2013
Mennee hiukan offariksi, mutta meillä pikkumimmi vetäsi eilen lipat rulliksilla. Olivat kaverinsa kanssa olleet rullaluistelulenkillä ja keskellä pitkää alamäkeä oli risteys. Jompikumpi tai kumpikin oli saanut päähänsä hidastaa ennen risteystä ja olivat onnistuneet telomaan toisensa nurin. Suojatkin taisivat olla hiukan vaillinaisia, onneksi sentään kypärä oli kummallakin päässä.

Toiselle tuli haavat polveen ja kämmeniin, toiselta aukesi hanuri.

Ei tainnut pahoja traumoja tulla kun tytär (se jolle tuli haava polveen) oli jo käynyt toisen kaiffarinsa kanssa rullaluistelemassa. Suojatkin taisivat olla käytössä, ainakin kotiintullessa noita oli pitkin poikin eteistä ja ulkokuistia.
 

kahe

Hallitusjäsen
Liittynyt
28.1.2015
JiiJii71 sanoi:
Suojatkin taisivat olla käytössä, ainakin kotiintullessa noita oli pitkin poikin eteistä ja ulkokuistia.
Vai oliko ne heitetty turhina siihen jo ennen luistelua? Kyllä suojat ovat monessa lajissa tarpeen ja etenkin lapsia kannattaa muistuttaa
ja miksei vähän vanhempiakin.
 
M

mremonen

Vieras
-P- sanoi:
20 kilsan lenkki on semmoinen ihan sopiva jossa saa ho pikkuisen liikuntaa.
Jep. Samanlaisia minäkin olen heittänyt: 15-20 km.

Se vaan kun ei ole oikein kunnon paikkoja missä luistella. Kaikki pyörätietkin on nykyään paskana ja halkeamia ja reikiä täynnä.  Olis kans mukava kun ei olis kovin paljoa risteyksiä ettei aina tarttis jarrutella niissä ja varoa autoja.
Ja nythän mä muistankin, mihin tuo mun rullaluistelu viimeeks pysähty: oli pyörätiet sen verran remontissa, että koko ajan joutui kävelemään. Aina yhtä iloinen ylläri on joku keskelle alamäkeä tehty pyörätien katkaisu ilman mitään etukäteismerkintöjä.

Muuten tuo lenkki, jota olen vetänyt, on aika hyvä: vain Itäväylän ylitys Itäkeskuksen kohdalla katkaisee menon pariksi minuutiksi, jos valot eivät ole armollliset. Muuten taitaa kahdenkympin lenkille osua 7 risteystä, joka on ihan sidettävä. Varsinkin kun niistä yleensä pääsee suoraan yli, vaikka Helsingissä ollaankin.
 

Skula

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
22.12.2013
Meillä kierretään pääsääntöisesti Tuusulanjärvi, se on passeli 20km. Jaarujakaan ei tarvitse käyttää oikeastaan kuin Hyrylässä yhdessä laskussa jonka loppupäässä on tieristeys, josta onneksi tosi harvoin tulee auto, mutta vaikkei tuliskaan niin 2-3 napakkaa jarrutusta on tehtävä ennen kun näkee tuleeko autoja vai ei.. Joten jarrupaloja menee tosi vähän, varmaan kerran olen nykyisiin luistimiin vaihtanut palan..

Totuushan on että aivan liian kovaa tulee mentyä, keskisyke lähempänä 160 kun 150  ;D

Itse aloitin jollain Rollerbladeilla, joissa oli 60-jotain-sarjan pyörät, ja ne oli muuten ihan sairaan hyvät, rullaavuus (=kovuus + laakerit) oli viimosen päälle, ja kestivätkin pari kesää.. Sitten en enää löytänyt jarrupalaa ko.luistimiin ja pyörätkin olivat kiven alla.. (nettipuoli vielä aika huonoissa kantimissa silloin)

Nykyään mennään 90 rullilla, eikä noista mitään huonoa sanottavaa, ovat ihan jees, 100mm olis varmaan parempi omaan matkaan, kun rullaillaan melko tasaisella alueella, toki 4-5 isoa nousua on mukana, jotka on taas helpompi mennä pienemmillä rullilla, mutta suurimman osan ajasta menis kevyemmin jos olis isommat pyörät.. Joskin näillä nousee kunto paremmin  ;D

Täytyy olla aktiivinen noiden ostosten kanssa.. Nyt sais melko hyvät vehkeet täältä:

http://www.warehouse-one.de/en/sports/skate/inline-skates/radical-100-inline-skate-2015.html

tuossa on kuuleman mukaan erinomaiset vehkeet, toki noihinkin pitäisi melkein heti vaihtaa rullat. En ole kuullut originaalirullista jotka kestäis puoliakaan laatu tarvikkeista..
 

Skula

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
22.12.2013
mremonen sanoi:
Luistimina mulla on varmaan 12-15v vanhat Salomonit (Salomonhan ei ole luistimia tehnyt varmaan kahdeksaan vuoteen). Ja tuli joskus ostettua rengas- ja laakerisarjojakin niin, että niitä on riittänyt suoraan hyllystä. Ja jarrupaloja on pieni muovikassillinen...

Tätä en minä ymmärrä, Salomon teki ehkä parhaat monot aikanaan mutta lopetti touhun kokonaan. Miksiköhän?

Periaatteessa ei tarttis vaihtaa noita jollei halua, mutta itselläni tuli aikanaan ostettua puoli numeroa liian pieni mono, ja se aiheuttaa pientä tuskailua välillä.. Ja siksi haluaisin ostaa uudet, mutta taloudellinen tilanne ei ole paras mahdollinen laittaa n.350e luistimiin ja uusiin pyöriin..
 

Lukkomutter1

Klassikkoainesta
Liittynyt
2.2.2015
Aika paljon tullut luisteltua, mutta jo viime kesänä jäi luistelut vähemmälle. Tästä kesästä ei tiedä, koska tiet on täällä päin entistä järkyttävämmässä kunnossa. On isoa sekä pientä reikää, puoliks paikattua, jyrsittyä ja siellä täällä pätkä paikattua, joten on aika ikävää luisteltavaa. Toisekseen on luisteltava käytännössä aina maantiellä, koska päällystettyjä väyliä ei juuri ole. Kaikkia autoilijoita ei tunnu luistelijat kiinnostavan, vaan taakse on kytättävä koko ajan ja aika usein joutuu liinat vetämään kiinni ja pomppaamaan penkalle.

Täytyy vissiin fillarilla sotkea menemään ja onhan se toki mukavaa sekin, vaikka ei luistelua voitakaan.
 
M

mremonen

Vieras
Skula sanoi:
Luojan kiitos Uudellamaalla on vielä hyvässäkin kunnossa olevia pyöräteitä.. Ja niitä on paljon..
Käyppä huvikses Vuokatissa... ainakin vielä muutama vuosi sitten siellä oli ilo rullaluistella.
 
V

vakio

Vieras
Täällä myös yksi maastopyöräilyn vastapainona rullaluistelua harrastava. Sauvojen kanssa tulee luisteltua ja onhan tuo jonkinlaista tuntuman ylläpitoa talven luisteluhiihtoakin silmällä pitäen. Kaikki muut suojat paitsi kämmensuojat on käytössä. Lenkkien pituus tavallisesti 20-30 km. Mukavaa hommaahan tuo on.
 

Skula

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
22.12.2013
Niin mukavalta tämä homma tuntunut että 300 km on täynnä.. Ja uudet pyörät piti laittaa tilaukseen, kun en raati näillä hinnoilla vielä ostaa uusia luistimia, vaikka tarttis.. Samalla uudet laakerit kun vanhoista on jo muutama huonossa rapisevassa kunnossa, ja en jaksa hifistellä..

Matter Super Juice 8 kpl (90mm - F1)
Powerslide Twincam ILQ-7 laakerisetti

Meni siis tilaukseen..
 
T

Trollsten

Vieras
Muistakaa laittaa sitten napit korviin ja ottaa sauvat mukaan. Sitten huitoa koko väylän leveydeltä niin ettei kuule mitään ja luulla olevinaan väylän nopein kulkija joiden ei tarvitse väistää ketään.
 

Skula

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
22.12.2013
Trollsten sanoi:
Muistakaa laittaa sitten napit korviin ja ottaa sauvat mukaan. Sitten huitoa koko väylän leveydeltä niin ettei kuule mitään ja luulla olevinaan väylän nopein kulkija joiden ei tarvitse väistää ketään.

Ei tarvi nappeja korviin, ei sitä mitään kuule, etenkään kun itseään nopeammilla pyöräilijöillä ei pyöränsä varustukseen kuulu dinkelidonkeli kelloa.. Pitää koko ajan olla varuillaan milloin suhahatavat ohitse..

Toki aika vähän alkaa olla ohittelijoita kun keskinopeus lähenee tai ylittää tuon 20km/h..

Mut joo. Tapanamme on vilkuilla taakse satunnaisin välein josko joku on tulossa...
 
V

vakio

Vieras
Niin, aika usein kyllä joutuu noita pyöräilijöitä ohittelemaan.

Eilen vasta pääsin ensimmäisen kerran tänä vuonna luistelemaan. Kauden aloitus oli karvan yli 20 km. Samalla oli tilaisuus kokeilla oikeita rullasuksivehkeitä, sekä perinteisen että luisteluhiihtoon tarkoitettuja. En ole aikaisemmin tuollaisia kokeillut. Pitää varmaan jossain vaiheessa investoida noihin luisteluun tarkoitettuun rullasuksiin. Mutta toistaiseksi mennään nykyisillä

Skula sanoi:
Matter Super Juice 8 kpl (90mm - F1)
Powerslide Twincam ILQ-7 laakerisetti

Meni siis tilaukseen..
Meni minulta ohi, mistäs näitä "varaosia" kannattaa tilailla?
 

Skula

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
22.12.2013
vakio sanoi:
Niin, aika usein kyllä joutuu noita pyöräilijöitä ohittelemaan.

Eilen vasta pääsin ensimmäisen kerran tänä vuonna luistelemaan. Kauden aloitus oli karvan yli 20 km. Samalla oli tilaisuus kokeilla oikeita rullasuksivehkeitä, sekä perinteisen että luisteluhiihtoon tarkoitettuja. En ole aikaisemmin tuollaisia kokeillut. Pitää varmaan jossain vaiheessa investoida noihin luisteluun tarkoitettuun rullasuksiin. Mutta toistaiseksi mennään nykyisillä
Meni minulta ohi, mistäs näitä "varaosia" kannattaa tilailla?

En tiedä halvimmasta paikasta, mutta itse olen pari kertaa tilannut www.skatepro.fi osoitteesta, nopea toimitus, ja ainakin kohtuu fiksut hinnat vs. kivijalat..

Luistimet lienevät vielä halvempia ja ehkä osa osistakin : www.rullaluistimet-store.com
 
V

vakio

Vieras
Ok. Kiitos infosta. Ei sen hinnan tarvitse kaikista halvin olla, mutta toimiva palvelu ja hyvä hinta-laatusuhde riittää.
 

Skula

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
22.12.2013
Ja ainakin siis itse olen tyytyväinen skatepron toimintaan..

Mutta ainahan näissä voi muutoksia tapahtua, se selviää ensi viikolla  ;D
 

Skula

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
22.12.2013
Nyt tuli paketti tuolta SkateProlta.

Oikea kama, ja ihan hyvä toimitusaika. Voin suositella..

18731954719_15b776b5a0_b.jpg
 
I

Ile

Vieras
Mitähän voiteluainetta noihin laakereihin kannattaa laittaa??

Ja ei kait ne pahaa tykkää, jos löpöllä pesee noi vanhat laakerit....
 

kahe

Hallitusjäsen
Liittynyt
28.1.2015
Tallia siivotessa löytyi luistimet ja suojat, joten parina päivänä käynyt nyt luistelees. Kivaa on, vaan jalka ei tykännyt luistimesta ja turposi jalan kaaresta. Pitäs varmaan hommata jalalle sopivammat luistimet.