https://tummennuskalvot.fi/

Remonttitöiden tarjouspyynnöt

D

DyyD

Vieras
Hei,

Onko kellään kokemuksia remonttien tarjouspyyntöjen tekemisistä, vastausten saamisesta ja niiden toteuttamisista?

Omalla kohdalla projekti on käsillä lähinnä kattoremontin sekä ulkolaudoituksen osalta. Lähipiiristä löytyy karuja esimerkkejä siitä, miten tarjous on annettu yksityiselle henkilölle ILMAN alvia ja laskuttaessa karu totuus on selvinnyt. Esimerkkejä on myös siitä, miten arvioidut kustanteet eivät ole toteutuneet vain prosentuaalisesti korotettuna, vaan jopa tuplaten alkuperäiseen tarjoukseen verrattuna.

Kokemuksia, mielipiteitä lähinnä aiheeseen liittyen kaivataan. :)
 

Penguin

Grand Legend
Liittynyt
25.12.2013
Tuosta ALV:n ilmoittamatta jättämisestä on kokemusta, isälleni tehdyssä kattoremontissa. Tarjouksessa ei mainittu ALV:stä mitään ei sitä ettei se kuuluisi hintaa, eikä että kuuluisi. Laskuttaessa remonttiyritys yritti laskuttaa ALV:n tuon tarjouksen summan päälle, mutta kohtasi kovan ja oikeuksistaan kiinni pitävän asiakkaan, joka ei suostunut maksamaan senttiäkään enempää kuin mitä tarjouksessa, urakkasopimuksessa oli summana. Lopputuloksena tuo remonttifirman isäntä vielä poltti päreensä niin, että jätti kaikki työkalut pitkin pihaa lojumaan. Kasattiin ne pihan nurkkaan missä olivat kaksi kuukautta vesi sateessa, kunnes kävin kaverin kanssa hakemassa ne pois. Oli remontoija niiden perään kysellyt yli vuotta myöhemmin, mutta isäni oli vain todennut että hän ei ole nähnyt kuka ne on sieltä pihalta vienyt, mutta että hyvä kun on pois viety. Oli muuten ihan totta, että isäni ei sitä nähnyt, kun ne vietiin. Veikkaan että tuo yrittäjä ei kuitenkaan oppinut ALV:tä merkitsemään tarjouksiinsa. Kuluttajalle kun kaikki hinnat on ilmoitettava arvonlisäverollisina ja jos mitään mainintaa verosta ei ole, niin voidaan olettaa veron sisältyvän hintaan.

Positiivista hommassa oli, että työ tuli kuitenkin tehdyksi kunnolla.
 

Quality

Moderaattori
Liittynyt
18.12.2013
Ensinnäkin tuosta ALVstä. Tarjous pitää ehdottomasti pyytää aina kirjallisena, ja ellei ALVn osuus näy yksiselitteisesti tai siitä ei mainita mitään, on asiakkaan velvollisuus selvittää, sisältävätkö hinnat ALVn. Oikeastaan, jos maininta puuttuu, ALV ei mielestäni voi sisältyä, koska urakoitsija joutuu sen erikseen tilittämään, ja se on siis hänen kannaltaan läpikulkuerä.

Teetimme kylppäriremontin  vuosi sitten. Meillä oli tuttu rakennusinssi asiantuntijana ja valvojana, ja hän pyysi tarjoukset. Tarjouspyyntö lähti ensimmäisellä kierroksella ainakin seitsemälle yritykselle, mutta yhtään tarjousta ei saatu. Toisella kierroksella saatiin kolme tarjousta, joista edullisin valittiin. Valvoja selvitti firmojen taustat, ja sopimus laadittiin kirjallisena aloituskokouksessa.

Ilmeni, että valittukin firma oli enemmän reppu-tyyppinen, mutta työntekijät olivat luotettavia ja ammattitaitoisia, työn jälki oli pääosin moitteetonta. Meille oli tärkeää, että asiantuntija arvioi ja tarkasti kulloisenkin työvaiheen, joten meidän maallikkoina ei tarvinnut puuttua siihen. Toki saimme sanoa, jos jokin asia askarrutti.

Tästä varmuuskertoimesta huolimatta, ja vaikka kaikki oli viimeisen päälle kirjattu sopimukseen, urakoitsija yritti joidenkin lisätarvikkeiden kohdalla rahastaa, ja jouduin siitä huomauttamaan.

Lopputulos niin työn jäljen kuin kustannustenkin osalta oli vähintäänkin tyydyttävä. Soveltamamme ratkaisumalli sopi hyvin meidän tilanteeseemme, ja voin suositella sitä muillekin. Korostan erityisesti, että on ensiarvoisen tärkeää kirjata kaikki tarkoin ylös, ettei jokaisesta yksityiskohdasta ja aikatauluista tarvitse erikseen vääntää. Aikataulu tulee kirjata sopimukseen siten, että siitä myöhästyminen merkitsee ilman muuta viivästyssakkoa.
 

Karvis

Hallitusjäsen
Liittynyt
18.12.2013
Quality sanoi:
Ensinnäkin tuosta ALVstä. Tarjous pitää ehdottomasti pyytää aina kirjallisena, ja ellei ALVn osuus näy yksiselitteisesti tai siitä ei mainita mitään, on asiakkaan velvollisuus selvittää, sisältävätkö hinnat ALVn. Oikeastaan, jos maininta puuttuu, ALV ei mielestäni voi sisältyä, koska urakoitsija joutuu sen erikseen tilittämään, ja se on siis hänen kannaltaan läpikulkuerä.

Kuluttajakaupassa käsitellään aina verollisia hintoja, ei ole asiakkaan velvollisuus selvitellä kuuluuko vero hintaan vai ei.
 

nemos

Klassikko
Liittynyt
24.12.2013
Dooxessa kilpailutin pari vuotta sitten peltikaton maalausta. Tarjouksia tuli paljon haarukassa 3500-5000 euroa niin kotimaisilta kuin virolaisilta. Yksi paikallinen yrittäjä jätti tuota kautta yksityisviestin tms., että haluaa tulla katsomaan. Teki sitten paikan päällä tarjouksen 2800 euroa. Työ tuli tehtyä kunnolla ja sovitussa aikataulussa. Hieman hämäräperäinen yrityskuvio tuokin oli, kun laskuttava yritys oli eri (ja toiselta puolelta Suomea) kuin minkä firman nimissä yrittäjä sähköpostia lähetti, peräkärryssä luki kolmannen yrityksen nimi ja maalauksen suorittaja puhui vielä neljännestä firmasta.
 

Penguin

Grand Legend
Liittynyt
25.12.2013
Kuluttajalle ei saa hintoja esittää arvonlisäverottomia hintoja, vaan kuluttajalle on aina annettava verollinen hinta, josta voidaan erikseen eritellä veron osuus. Tarjousta tai sopimusta ei siis saa myöskään tehdä niin, että siinä olisi veroton hinta ja ALV, mutta ei verollista hintaa.

Kas, Karvis ehtikin jo tuosta samasta laittaa. Lisätään nyt vielä, että kyse ei siis ole vain siitä onko kuluttajalla velvollisuutta selvittää veron osuutta vai ei, vaan myös kuluttajansuojasta. Kuluttajan kun ei voida olettaa tietävän kunkin tavaran tai työn verokantaa ja osaavan laskea veroja oikein. Yritykseltä tätä sen sijaan edellytetään.

Vielä lisää aiheesta: Nythän tuli kuluttajalle voimaan ilmoitusvelvollisuus verottajalle kaikista rakennusluvan vaativista remonteista, joten mikäli on sellaisesta kattoremontista kyse, johon vaaditaan rakennuslupaa, on tämä syytä huomioida. Sitä kautta tulee aika tiukat vaatimukset mitä pitää ilmoittaa ja missä ajassa ja niihin kannattaa tutustua huolella.
 

Jones

Vakiokalustoa
Liittynyt
17.1.2014
Taitaa paljon nuo Alv.sotkemiset johtua siitä, että rakennusalalla ns. Käänteinen verotus jolloin ostaja maksaa alvit hommasta. Sekin vielä riippuu monesta eri tekijästä (onko homman teettäjä yleisesti rakennuttaja ja miten työnjohto kuluu hommaan jne.)
 

Penguin

Grand Legend
Liittynyt
25.12.2013
Ei koske kuluttaja-asiakasta tuo käänteinen verotus. Kuluttaja maksaa aina arvonlisäverollisen maksun ja kuluttajan tehtävä ei ole arvonlisäveroja mihinkään tilitellä. Kyllä noissa alvittomien tarjousten esittämisessä ja sitten alvin laskuttamisessa on kyse yksinomaan huijaamisesta. Jos yrittäjä muuta väittää, niin on yksinkertaisesti tyhmä.
 

MJ

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
23.12.2013
Tuosta alv:stä sen verran, että tämän kuun alussa voimaanastuneen rakentamispalveluiden tilaajan ilmoitusvelvollisuuteen (joka siis koskee rakennusluvallisissa, yli 15.000 € urakoissa töissä myös yksityishenkilöitä) kuuluu se, että ilmoittaja ilmoittaa urakan kokonaissumman verottajalle ilman arvonlisäveroa. Ilmoitus on tehtävä kuukausittain siihen asti kun urakka on valmistunut. Ensi vuoden alusta ilmoitettavien asioiden määrä laajenee siten, että urakan kokonaissumman lisäksi on ilmoitettava myös kuukausittain joko laskutetut tai maksetut summat niinikään ilman arvonlisäveroa. Ja jos samalla työmaalla on menossa samanaikaisesti useampia yli 15 K€ urakoita, on kukin urakka ilmoitettava erikseen.
 

fourvalve

Vakiokalustoa
Liittynyt
25.12.2013
Tuosta viivästys-sakosta sen verran että rakennusalan yleisissä kuluttajasopimusehdoissa on 0,5%  per alkava viikko. Jos remontti venyy kahdesta viikosta noin 1,5kk ja rempan hinta 12000€ niin korvaus on 2% urakkasummasta , 240€. Itse olen näissä varsinkin kylppärirempoissa päivittäin ja tiedän etteivät nämä urakoitsijat välitä aikatauluista juuri olemattoman viivästyssakon takia, ei toki kaikki mutta näin se menee. Voisihan sitä olettaa että laitetaan tuntuva viivästyssakko, mutta kuinka moni urakoitsija suostuu, kun voi vedota tuohon kuluttajasopimusehtoihin. Yksi jolla varsinkin voidaan hieman pelata aikaa on kylppäristä löytynyttä kosteutta, pari viikkoa venyy kummasti ;D näistä voisi kirjoittaa vaikka kirjan ;)
 
M

Makkis

Vieras
Itsellä käynyt vissiin hyvä tuuri parissa edellisessä remontissa tai sitten sawossa löytyy vielä työmoraalia.

Kesällä 2012 piti tehdä salaojat uusiksi. Pyysimme tarjousta kolmelta urakoitsijalta joista kaksi vastasi. Toinen laittoi niin utopistisen hinnan joskin hinnat ja aikataulut selkeästi näkyvissä ilman epäselvyyksiä, toisella taas hintakin oli kohdillaan, ei varsin halpa mutta ei missään nimessä utopistinen. Tämä urakoitsija sitten sai urakan tehdäkseen ja kaikki sujui tismalleen sovitusti, loppusumma hieman ylittyi mutta syy siihen oli kalliimpi pintamateriaali pihaan kuin alun perin oli sovittu. Tästä hinnankorotuksesta toki urakoitsija kertoi ennen kuin meidän tarvitsi tehdä päätös asiasta.

Vaikka kyse oli urakasta, laskun liitteenä oli selkeä tuntierottelu mitä minäkin päivänä oli tehty ja paljonko siihen oli mennyt aikaa. Kaikista tarvikkeista ja materiaaleista oli liitteenä toimittajien laskukopiot (kaivot, sorat jne.) ja bonuksena oli nippu, kymmenkunta, A4 tulostetta värillisinä jossa oli valokuvattu eri työvaiheita ja toteutustapoja.

Homma meni niin hyvin että melkein teki mieli maksaa ekstraa  ;D Se, että urakoitsija oli hidas ja kova höpöttämään mm. naapureiden kanssa ja tupakkataukoja oli alvariinsa, ei haittaa yhtään koska niistä laskutettu. Rautakauppareissujen essonbaari -hetkistäkään en tiedä, mutta koska kaikki meni tismalleen kuten sovittu ja luvatussa aikataulussa, niin omapahan on murheensa vaikka olisi päivän istunut kaivoja hakiessaan essonbaarissa.

Isommassa sisäremontissa 2011 saatiin aluksi tarjous kahdelta taholta myös. Toinen oli aivan ylimalkainen ilman mitään kunnolla speksattua sisältöä tai aikataulua. Toinen taas oli paljon kalliimpi, laadukas ja eksakti. Valittiin tuo kalliimpi vaan kun tilausta tehtiin niin liike katosi kuin pieru saharaan, tuli ilmeisesti parempia urakoita tilalle.

Tuli vähän paska tilanne mutta tuttava suositteli erästä muuraria joka tekee kyllä kaikki muutkin työvaiheet. Kaveri otettiinkin sitten meille palkolliseksi (hänellä siis ei ollut yritystä) ja toki ennen tuota hän tutustui hommaan ja teki, joskin ihan suusanallisen, arvion ajasta ja loppusummasta. Tämä ylittyi myös mutta taas ainoastaan meidän itsemme päättämistä lisätöistä johtuen ja kaikesta sai etukäteisarvion tuntivaikutuksesta.

Tästä kaverista ainoa kauneusvirhe oli että hänen teinipoikansa ajoi joka asiassa kaiken yli. Jos pojan moposta tippui ketjut, muurarilta tippui laakista työkalut kädestä ja mopon ketjut lähdettiin asettamaan paikoilleen. Koska kaikki poikaan käytetty aika kuitenkin puuttui selkeästä tuntikirjanpidosta, niin hyvähän se on jos isä poikaansa rakastaa.
Muurarista tuli tuossa puolessa vuodessa käytännössä ystävä jolla on teetetty sitten jatkossa kaikki muutkin remontit ja mistään ei ole mitään valittamista.

Molemmissa edellä mainituissa tapauksissa oli sellainen hassu mutta harvinainen juttu, että osasivat käyttää puhelinta. Koskaan ei tarvinnut soittaa perään jos oli kysymistä, vaan soittivat etukäteen itse jos vaikka tuli sairaspäivä tms. muu keikka joka ei kuitenkaan sotkenut aikataulua. Lisäksi molemmat vastasivat aina puhelimeen mikä myös on harvinaista. No, uskaltaahan sitä vastata kun ei ole mitään pakoiltavaa.
 

Quality

Moderaattori
Liittynyt
18.12.2013
On kyllä ollut esimerkillinen tuo Makkiksen salaojaurakointifirma. Noinhan asioiden pitäisi aina mennä, jotta olisi koko ajan selkeä tieto siitä, mitä kulloinkin tapahtuu ja mitä se maksaa.
 
M

Makkis

Vieras
On kyllä ollut esimerkillinen tuo Makkiksen salaojaurakointifirma

Jep, nuo työvaihekuvat oli kyllä bonus jota en odottanut. On minulla kyllä sitten päinvastaisiakin esimerkkejä omalta kohdalta, mutta laitettaanko kolmas positiivinen kun rakennusfirmoja aina parjataan.

Meillä kävi 2008 putkivaurio ja puhelu vakuutusyhtiöön ajoi paikalle jonkinmoisen kosteusjantterin, itse en hemmoa tuntenut, mutta siis vakuutusyhtiö sen paikalle laittoi. Totesi vaurion olleen äkillinen, ennalta arvaamaton ja näkemyksensä mukaan vakuutusyhtiö on maksava taho tässä tapauksessa. Kyseessä oli pieni sulkuvuoto tulovesiputkessa, sen siis kävi putkiliike heti vaihtamassa ennen tuon jantterin tuloa ja tämän 150,00 ekua maksoin itse. Vuoto antoi tipan vettä silloin ja toisen tällöin, mutta ilmeisen pitkään noita tippoja oli tullut koska lattian valu oli märkä yllättävän laajalta alueelta ka seinärakenteet ympäriltä oli jo havaittavassa homeessa. Hieman kyrsi kun kosteusjantteri sanoi että mitään ei aleta korjaamaan vaan jokain vaurioitunut kohta vaan puretaan pois ja uusi rakennetaan tilalle. Oltiin sitten 1,5 kk vessan osalta bajamajan armoilla (onneksi oli kesä) vastasyntyneen tyttären kanssa.

Lähtötilanteessa urakoitsijan valinnan ykköskriteeri oli aloitusaikataulu ja työkaveri kertoi isänsä yhden miehen mies, koira ja hiace firmasta ja aluksi ei innostanut kun firma oli Tuusiniemeltä saakka eli päivittäinen työmatka 150 km per sivu. Hän kuitenkin pääsi heti aloittamaan, vaikutti luotettavalta mieheltä ja vakuutusyhtiö hyväksyi hänen hintansa joten ei kun hommiin. Oli kyllä tuokin hyvä ukko tekemään, mahoton höpöttäjä mutta teki töitä höpöttäessäänkin ja aina oli aamulla 7-8 maissa työmaalla. Hoiti pari kertaa vauvaakin kun tuli äkillinen tarve  ;D

Todella mukava mies ja teetettiin sillä sitten lisätöitäkin omaan laskuun, näiden osalta kaikki oli justiin jämptiä ja laskun liitteenä oli aina kopiot rautakaupan laskuista. Jälkikäteen kuulin sitten että ko. yhden miehen yritys tekee aika paljon kotiseudullaan vakuutusyhtiiön maksamia keikkoja ja niitä olisi enemmänkin jos laajentaisi toimintaa ulkopuolisilla työntekijöillä. Syynä kuulemma juurikin se että vakuutusyhtiö saa höneltä myös laskut ja dokumentaation yhtä selkeinä ja ei tarvitse pelätä jälkipyykkejä.

Tämä ei sinänsä liity tarjouspyyntöihin, enemmänkin vaan siihen että kyllä alalla on suoraselkäisyyttäkin.

Sinänsä kuriositeettina voi mainita, että niin tämän artikkelin remontin tehnyttä firmaa kuin tuota salaojaputkittajaakaan ei ole koskaan näkynyt kauppalehden maksuttomissa mainoksissa, mediasta ei ole tarvinnut koskaan lukea yhtikäs mitään ja samalla y-tunnuksella on toiminta pyörinyt vuosikausia ilman mitään sulautumisia mihinkään. Molempien tilit tavaran toimittajiin toimivat saumattomasti ja koskaan ei kottia kyselty, mikä vaan kuvastaa sitä että finanssiasiat valtion määrääminen maksuineen hoidetaan huolella ja ainakin itselleni antaa uskoa että myös se tekeminen tapahtuu huolella jolloin sinne kaappiin ei niitä haamuja muodostu.
 

Taky

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
23.12.2013
Quality sanoi:
Oikeastaan, jos maininta puuttuu, ALV ei mielestäni voi sisältyä, koska urakoitsija joutuu sen erikseen tilittämään, ja se on siis hänen kannaltaan läpikulkuerä.

Yksityiselle olevassa tarjouksessa hinnan pitää sisältää ALV - piste. Oli sitä mainittu tai ei.