https://tummennuskalvot.fi/

Puola, Krakova

M

MMV

Vieras
Tuli tehtyä ex tempore varaus Puolaan ja tarkemmin Krakovaan. Ehdotuksia ravintoloista, tekemisestä ja paikoista? Auschwitziin emme mene, sillä tiedän paikan olevan hyvin liikuttava, surullinen ja jopa masentava, emmekä tällä kertaa halua käydä siellä. Olen kuullut juutalaisalueella olevan erinomaisia ravintoloita, ehdotuksia?
 

JakeS

Legenda
Liittynyt
22.12.2013
Tulin sieltä kolmisen viikkoa sitten. Vanha kaupunki on hieno vaikkakin on nykyisin alkanut tuntua siltä, että kaikki vanhat kaupungit näyttää samalta  :)
Juutalaiskortteleissa en itse mitään ihmeellistä kokenut. Vanhann kaupungin aukean ravintolat hinnakkaita ja vastine rahalle heikompi kuin hieman sivummalla vaikkakin mukavahan siellä on komeita heppa-vankkuri yhdistelmiä katsella.
Kaikesta huolimatta löysin aukiolta oman lempiraflan Sioux josta pihvin ystävänä sain maukkaat ja isot annokset ilman turhaa koreilua.
Nähtävää on pariksi päiväksi mm. Wawelin linna, schindlerin tehdas, upeita kirkkoja ja vaikka auschwitzin skippaa niin suolakaivos-reissu on upea.
Keskusta kierrokselle voi mennä sähkö"auton" kyydissä eikä hintakaan ole paha. Kaikenmaailman sisäänheittäjiä ja kauppiata oli rasittavuuteen saakka. Toisaalta kun olin turistisesongin ulkopuolella niin tuntui itsekseen lampsiessa että olen ainut potentiaalinen asiakas, oli sitten kyseessä rafla, pankki tai strippiluola.
Auschwitzista sen verran  etten masentavasta historiasta huolimatta pitänyt sitä kovinkaan kummallisena paikkana. Yksi museo muiden joukossa.
 

gloter

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
27.12.2013
JakeS jo suositteli kohteita. Puolalainen safka on hyvää, ruokapaikkoja en nimeltä muista. Juutalaiskortteleilla tarkoitit kai Kasimierzin kaupunginosaa? Se on ehkä enemmän bilettämisestä pitävien makuun, vähän samanlaista tunnelmaa kuin Berliinissä, idän puolella. Kaupungin baarikeskittymä. Mulla asuu yksi tuttu siellä, voin kysyä noista ruokapaikoista ym. vielä lisää jos kiinnostaa. Raatihuoneen torin, keskusaukion alla on museo. Kaupungin historiaa, vanhoja perustuksia ym. Tuo aukio oli muuten sodan aikana nimeltään Adolf Hitler Platz 
 

vespa68

Klassikko
Liittynyt
17.1.2014
Krakowa ja varsinkin vanha kaupunki oikein mukava kohde.
Omat kokemukset nyt jo muutaman vuoden takaa, kun siellä työn puolesta tuli useita kertoja käytyä.
Mieleen jäänyt slaavilaispohjainen ruokakulttuuri ja hyvät sieniruuat. Ravintolaruuan hintataso oli ainakin silloin vielä suomeen verrattuna edullinen.
Vanhassa kaupungissa on ravintola nimeltä Hawelka, tai jotain sinnepäin. Todella hyvää ruokaa. Yhtenä erikoisuutena leipäruukun sisällä tarjottu sienikeitto. Pitkän kaavan mukaan syödessä hyvä alkupala.
Ja jossain vanhan kaupungin alueella on myös ainakin joskus Michelin tähtiä saanut ravintola, nimeä en muista, mutta siellä myös todella hyvät sapuskat.
Puolassa miltei "kansallisruokana" on zurek -keitto, mikä on joka paikassa vähän erilainen, mutta pohjana on ikäänkuin hapatettu leipäjuuri. Sisältää yleensä paikallisia makkaroita ja kananmunaa, se on myös hyvää, kannattaa maistaa.
 
M

MMV

Vieras
Kiitoksia näistä. Vaimo on Krakovassa työreissullaan käynyt, mutta koska kyse oli nimen omaan työmtkasta, ei nähtävyyksille tai muille ollut erityisen paljon jäänyt aikaa. Itse en ole koskaan Puolassa käynyt ja periaatteessa Auschwitz kiinnostaisi myös, mutta jätämme sen väliin.
 

dosetti

Legenda
Liittynyt
25.8.2015
Pari kertaa olen käynyt viimeisen viiden vuoden sisällä ja menisin vieläkin uudestaan. Kaikki perusnähtävyydet kierrettiin, suolakaivosta minäkin kehun. Kieli on täysin epäymmärrettävää, maitobaarissa hieman hankalaa tilata kun eivät puhuneet englantia, mutta vanhasta kaupungista löytyi sellainen pikaruokakasvisravintola, jossa oli törkeän hyvät ruoat.
 

gloter

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
27.12.2013
Yleisesti ottaen puolalaiset puhuvat todella hyvin englantia ja sillä pärjää kaikkialla, vanhempi polvi poislukien.
 
K

kt

Vieras
Muutama vuosi sitten oltiin Krakovassa. Kaupungilla kierreltiin sähköautoilla pari tuntia ja kuski oli ihan ok opas. Lentokentältä meidät toi hotellille taksilla opiskelijapoika, joka sai myytyä itsensä myös seuraavaksi päiväksi kuskiksemme suolakaivoksille. Kaivoskierroksemme hän odotteli parkissa ja lopuksi  kierreltiin ympäristössä kohtuuhintaan. Suolakaivosreissu on kyllä ok, jos yhtään on kiinnostunut siitä. Auswitz:sta saa paremman kuvat TV-ohjelmissa. Lounas otettiin torin varrella olevista kansankuppiloista, joista sai maukkaita piiraita yms välipalaa.
 
C

clacson

Vieras
JakeS sanoi:
Auschwitzista sen verran  etten masentavasta historiasta huolimatta pitänyt sitä kovinkaan kummallisena paikkana. Yksi museo muiden joukossa.
Auschwitz on sinällänsä vaikuttava, mutta oikeastaan vasta Birkenau on se surullisempi ja järkyttävänpi paikka, koska siellä ne tuhoamiset tehtiin, sehän on n. 1 miljoonan ihmisen hautamuistomerkki.

Mikäli muistan oikein, niin lähdettäessä siitä aukiolla olevan hallin vasemmalta laidalta eteenpäin, niin löytyy useampikin kohtuullisen hyvä ruokapaikka. Tosin vierailusta on vierähtänyt jo 10v.

 

JakeS

Legenda
Liittynyt
22.12.2013
On halpa. Gdanskissa viihtyy sen viikonlopun. Pariksi päiväksi riittää nähtävää. Hintatasoltaan ollut selkeästi halvempi kuin varsova saati sitten krakova.
 

Karvis

Hallitusjäsen
Liittynyt
18.12.2013
Ompa halvat lennot, ja juuri parahiksi kun kesälomareissua leivotaan nippuun. Millainen tuo Gdansk mahtaisi olla kohteena lapsiperheelle, siellä voisi pari-kolme yötä pistäytyä. Toisena vaihtoehtona saman pituinen käväisy Tallinnassa, hinta menee ~samoihin ???
 

JakeS

Legenda
Liittynyt
22.12.2013
Onhan siellä katsottavaa  mm. vanha kaupunki kirkkoineen. Meren läheisyyden aistii ja joen varrella on museolaivaa. Lapsille en varsinaisesti osaa muuta opastaa kuin hyvät uimarannat jos sää suosii. Siutö on aikss kun itse paikalla olen ollut muura kuin läpiajon merkeissä. Se vaan jäi uimarannalla viimeksi mieleen kun rantaan iski todellinen meduusainvaasio. Tokkopa ne vaarallisia mutta aika epämiellyttäviä.
En edes tiennyr että itämerestäkin sellaisia löytyy...

Tallinnan se voittaa satanolla, on kuitenkin melkein helsingin kokoinen.
 

monster

Klassikkoainesta
Liittynyt
20.3.2014
Itse kävin Krakovassa elokuussa. Suolakaivoksissa käytiin. En menisi uudelleen. Juostiin kaivokset läpi oppaan perässä, varsinkin kierrokset lopussa "kevyt" 1,5km siirtymä kaivoksen pohjalla puolijuoksua ei ollut oppaan perässä juosseille vanhuksille mannaa. Auswitch ja Birkenau sensijaan todella vaikuttavia paikkoja. Menisin uudelleenkin. Näin ne mielipiteet vaihtelee missä kannattaa käydä ja missä ei  :) Juutalaiskortteleissa löytyy myös hyviä baareja ja safkapaikkoja.
 
M

MMV

Vieras
Huomenna olisi lähtö Krakovaan. Olisiko viimehetken suosituksia hyvistä ravintoloista mielellään vanhan kaupungin lähistöltä. Tämä siksi, että olemme Karkovassa vasta illalla, joten ei jaksaisi summamutikassa etsiä illalla ruokapaikkaa ja hotelli on juuri tuolla vanhassa kaupungissa. Myös kaikki muutkin raflasuositukset kiinnostaa, kun kuitenkin melkein viikko aikaa ihmetellä kaupunkia.
 

JakeS

Legenda
Liittynyt
22.12.2013
Unohtunut jo nimi mutta vanhankaupungin aukiolla on hyvä pihviravintola. Paras minkä sieltä löysin ja on  siitä aukion tornista (vankilanakin joskus ollut) 50 m päässä. Siis juuri vastapuolella mistä hepat kärryineen odottelee. Lyhyt nimi sioux tms....
 

dosetti

Legenda
Liittynyt
25.8.2015
Green way oli sen kasvisravintolan nimi, jossa käytiin. Sellainen pikaruokaravintola, ruoka tuli nopeasti ja oli meistä hyvää. Itse en siis ole vegetaristi, mutta nuo upposi kyllä. Lähellä Rynek Glownya. Sattui olemaan lähes vastapäätä meidän majapaikkaa ja päiväreissujen päälle ei jaksanut enää lähteä fine diningiin vaan nopeasti mahat täyteen.
 
M

MMV

Vieras
Ensipuraisu Krakovasta erittäin positiivinen. Majoitus apartamento -tyyppisessä huoneessa ja kauppa vastapäätä, joten päädyttiin tekemään illallista itse. Nyt bisse kourassa huoneen parvekkeella ihmetellen hämärtyvää taivasta. Rauhallista ja mukavaa...