https://tummennuskalvot.fi/

Pienoismalliautot

Penguin

Grand Legend
Liittynyt
25.12.2013
Onkos täällä kukaan muu keräillyt pienoismalliautoja? Itsellä on vuosien varrella jonkun verran kertynyt ihan "pikkuauto" koossa erilaisia, yllätys-yllätys suuri osa Peugeoteja. Itseasiassa VW-kuplia on kyllä kaikkein eniten jostain syystä. Oikeastaan kokoelma on minun ja kolmen lapsen ja tuntuu karttuvan kokoajan. Nykyisin vaan se kiinnostus noihin on suurin minulla ja tytöllä, pojat on kai tilapäisesti kasvaneet ulos pikkuautoista.

Joskus 15 vuotta sitten ja sitä ennen tuli keräiltyä 1/18 koossa olevia pienosmalleja muutama, siellä on sitten merkkikirjoa enemmän. Ovat vaan niin tilaa vievää tavaraa säilytellä niin, etteivät olisi pölyssä. Noissa on siten enemmänkin sellaisia unelma-autoja, joihin vain yksi Pösö on päässyt mukaan: 406 Coupe. Muuten on Ferraria, Corvettea, Viper, no ei tästä nyt viitsi luetteloa alkaa tekemään. Jaa onhan tuolla toinen pösö, Grönholmin MM-auto 206 WRC. Myös saman miehen Focus WRC löytyy. Muistelen, että mulla piti olla myös yksi Mustang jossain, mutta ehkä se on jossain vaiheessa mennyt vaihtokaupassa jostain toisesta.

Nyt uusimmat hankinnat ovat olleet 1/43 koossa, jossa hankin Vehoniemen miittireissulla kokoelmiin Peugeot 404:n ja 205 Turbo 16:sta. Eilen tuli lopulta vastaan Norevin valmistamana vaimon autosta varsin tarkka pienoismalli, tosin sisustan väri ei mene oikein, mutta ehkä kaikkea ei voi saada. Joka tapauksessa 1/43 kokoinen Peugeot 208 Ligne S on matkalla maailmalta. Oman auton pienoismalli pitää vissiin ostaa merkkiliikkeestä, kun ei sitä näy posteineen yhtään halvemmalla saavan maailmalta. Nämä 1/43-kokoiset tuppaavat olemaan ihan saman hintaisia kuin 1/18 koossakin, mutta vievät ainakin paljon vähemmän tilaa. Toisaalta noissa isommissa on ainakin Buragon, Norevin ja Gaten tekemissä yksityiskohdat paikallaan, jousitukset toimivat, etupyörät kääntyvät kun ohjauspyörää kääntää, ovat ja luukut ovat avautuvat, jne.

Onhan se tämäkin tapa säilöä ajoneuvohistoriaa. Olenkin nyt ottanut tavoitteeksi, että hankin jokaisesta omistamastani autosta pienoismallin. Sen voin antaa periksi, että varustelun ei ole pakko olla aivan sama ja värikin saa poiketa, jos samaa väriä ei löydy. Toinen tavoite olisi hankkia myös jokaisesta isäni omistamasta autosta pienoismalli.
 
Minulla on myös pienoismalleja osasta autoista, joita olen omistanut. Harmittaa, kun ei ole löytynyt kaikista pienoismallia.
 
Minulla ei näistä metallimalleista ole juurikaan kokemusta. Joitain vuosia takaperin sain syntymäpäivälahjaksi puolisolta 1:18 mittakaavaisen Buragon 57 Corveten. Valinta oli ehkä se puolison unelmauto, mutta hienohan se koriste-esineenä on. Koneena se 327 pikkulohko mekaanisella ruiskulla.

Sen sijaan muovisia itsekasattavia pienoismalleja keräisin aikoinaan runsaasti, pääosin mittakaavassa 1:24 ja 1:25 mutta joitakin harvoja oli myös 1:43, 1:32 ja 1:18 mittakaavassa. Jonkinlaisia näyttelyitäkin, siis ihan yleisölle avoimia, järjestettiin yhdessä nuorisotoimen kanssa. Aikuisiällä, kymmenisen vuotta inspiraatio iski takaisin kun löysin muuton yhteydessä pari kasaamatonta 1:24 mallia. Ostin myös joitakin lisää mutta vain pari noista valmistui ja puolenkymmentä on kasaamattomina varastossa. Loppui vaan taas inspiraatio ja lasten myötä aika ja rauha. Ehdin kuitenkin hommata jo ruiskut yms. tarvikkeet eli valmius aloittamiseen olisi vaikka tältä istumalta.

Minulla ei ollut erityistä suuntaa millä perusteella malleja keräilin, suurin osa oli kuitenkin tuolta jenkkiautoharrastamisen kulta-ajoilta joten enemmän ja vähemmän rakenneltuja jenkkikulkineita siis. Kuitenkin eri tyylisuuntia aika tasapuolisesti, oli muskeliautoa, tinarekeä, entisöityä, rodia yms. mutta mm. kisa-autoja europpan radoilta jne.
 
Eli nyt puhutaan metallisista diecast malleista eikä pienoismalleista jotka muovisia sekä itse kasattavia?  :)

Sen kummemmin keräillyt, mutta muutama kaapissa. Yksi jopa taisi olla pösön ralliauto.
 
Sama se vaikka puhutaan molemmista. Diecast mallejakin on itse kasattavia, pitäisikin jostain etsiä itselle se aikaan myynnissä ollut Peugeot 607, jossa oli eri sisustusvaihtoehdot mukana ja niillä sai kasattua haluamansa auton. Tietty kasaaminen ja kustomointi aika vähäistä verrattuna muovisiin liimattaviin malleihin. Minulla on työnalla ollut jonkin aikaa Land Rover Defenderin pienoismalli, joka on metallinen, muovinen ja kuminen, riippuu mitä osia katsoo. Toisaalta siitä tulee myös radio-ohjattava, mutta tässä tapauksessa pyritään pienoismallimaiseen autentiisuuteen ja moottori, ohjaus, vinssit, yms. radio-ohjattuna ovat enemmänkin vain autenttisen toiminnallisuuden tavoittelua. En kuitenkaan mäntämoottoria ajatellut tuohon laittaa.
 
Eiköhän tähän ketjuun käy ihan kaikki sekä metalli- että muovimallit.
Mulla oli noita muutamia metallisia 1:18 malleja joita tuli jostain aina joskus ostettua mitkä miellytti silmää. Oli ainakin -65 Pontiac GTO, -70 Chevelle SS, -56 Chrysler 300B. Nuo taisi kaikki olla eri valmistajien. Sitten oli Revellin Kupla (-73 muistaakseni), Volvo Amazon ja Volvo PV. Sitten oli muutamia oliskohan ollu 1:43 koko volkkareita, lähinnä junakeulapakuja ja muutamia niitä ihan pieniä 1/87 Kuplia ja junakeulia ja vanhempia Porscheja. Oli kai jotain 1:24-25 kokoisiakin.
Myin kaikki pois joskus kun ei ollut oikein järkevää paikkaa säilytellä noita. Olishan noita mukava keräillä, mutta pitäis keskittyä johonkin yhteen teemaan eikä randomina keräillä kaikkia mikä silmää miellyttää, tulee aika iso kokoelma sillä tavalla :)
Yhden muovimallin rakensin joskus, 1957 Chevyn, mutta se oli niin pitkä projekti että en ole jaksanut sen jälkeen.
 
Penguin: Sulla tällänen? Onko tarvetta saada? Voisin luopua.


Muovimalleja tullut rakenneltua pari kymmentä vuotta. Tosin viimeisen 10v aikana hiljaista ollut tekeminen. Joskus jotain, mutta ei paljoa.
Kaapissa on useampia kymmeniä malleja odottamassa tekemistä.
 

Liitteet

  • IMG_7358-poso.jpg
    IMG_7358-poso.jpg
    207,2 KB · Katsottu: 636
Wau! 405 Turbo 16 Dakar -malli. Jos hinnasta päästään sopimukseen, niin kyllähän tuo kiinnostaa. Hierotaanko kauppaa seuraavassa miitissä Järvenpäässä. Ei noi tosin hirveitä näytä eBayssa maksavan ;)
 
Penguin sanoi:
Wau! 405 Turbo 16 Dakar -malli. Jos hinnasta päästään sopimukseen, niin kyllähän tuo kiinnostaa. Hierotaanko kauppaa seuraavassa miitissä Järvenpäässä.

Oy Maan Auto Ab tarra pohjassa.
Otan mukaan (jos unohdan niin äkkiäkös hakee sen) ja eiköhän päästä sopimukseen tuostakin. Eikä maksa hirveitä tämäkään ;)
 
Ei näitä varsinaisesti ole tullut keräiltyä, mutta kaapinperällä on yksi erikoinen 1/18 WRC Subaru. 1500kpl numeroitu erä josta mukana myös dokumentit, Tommi Mäkisellä moinen ollut ajossa 2002 Saksan rallissa. Kun ostin auton niin kävelin suoraan Tommi Mäkisen ralli teamin esittelyteltalle ja mestari itse veti paketin kylkeen omakätisen nimmarin, tämä Nesterallissa joskus -05 tai -06.
En tiedä liekö tuolla mitään erityistä arvoa, mutta hieno ja todella yksityiskohtainen malli se kuitenkin on :)
 
Niitä itsekasattavia muovimalleja 1:24 ja 1:25 vai mitä ne koot olivatkin, tuli junnuna harrastettua ja kaikki varaosineen ovat vieläkin tallella. Ongelmaksi tuli täydellisyyden tavoittelu ja siinä epäonnistuttuani ja teini-iän iskettyä rock'n'roll vei sieluni 😊
 
-Jeep ZJ-malleja on löytynyt pari metallista ja yksi tilaustyönä hienosti koottu ja maalattu kuin oma Jeep.  8)
-Oldsia ei ole ensimmäistäkään, on niin harvinainen auto muutenkin... :-\

Tahtoo noista omista pienoismalleja, saa vinkata!  ;)  -Ei ole eepay tilejä tms.

 
Grand Cherokeetä löytyy jenkeistä hyvin tuota vuosimallia, myös eBayssa noita useampia. Pienellä googlailulla voi väritkin osua tuon omasi kanssa kohdalleen. Oldsia ei tullut nopeasti googlaillen yhtään vastaan samalla korimallilla. Vanhempaa Ninety Eightiä kyllä löytyy, mutta noissahan on silmin nähden suuret erot eri vuosimallien välillä. Ei ehkä mikään helppo tapaus löydettäväksi, ellei sitten ihan sattumalta tai jonkin pienoismalleihin erikoistuneen myyjän kautta löydy.
 
Penguin sanoi:
Grand Cherokeetä löytyy jenkeistä hyvin tuota vuosimallia, myös eBayssa noita useampia. Pienellä googlailulla voi väritkin osua tuon omasi kanssa kohdalleen. Oldsia ei tullut nopeasti googlaillen yhtään vastaan samalla korimallilla. Vanhempaa Ninety Eightiä kyllä löytyy, mutta noissahan on silmin nähden suuret erot eri vuosimallien välillä. Ei ehkä mikään helppo tapaus löydettäväksi, ellei sitten ihan sattumalta tai jonkin pienoismalleihin erikoistuneen myyjän kautta löydy.

-Olen huomannut noi samat asiat, mutta täytyy ihmeitä tapahtua että "tallini" autot lisääntyy...  :-\
 
Penguin sanoi:
Wau! 405 Turbo 16 Dakar -malli. Jos hinnasta päästään sopimukseen, niin kyllähän tuo kiinnostaa. Hierotaanko kauppaa seuraavassa miitissä Järvenpäässä. Ei noi tosin hirveitä näytä eBayssa maksavan ;)

Aijai, tuollainen muuten taisi lapsena löytyä omasta laatikostakin, mutta sittemmin on kadonnut jonnekin.
Aihe tuli itselläkin joku viikko sitten mieleen, ja vanhan leikkimökin perukoilta piti silti pelastaa lapsuuden muistot Bburagon 1:26 Mercedes 500 SEC ja samaisen firman 1:18 300SL avomalli. Valitettavasti ensin mainitusta on toinen ajovalo kadonnut, ja jälkimmäisestä aika on vienyt tuulilasin muovin.
Myös Matchboxin pikkuinen harmaa Volvo 760 GLE pääsi takaisin hyllyyn.  :)

Aiheeseen on kyllä viime viikkoina tullut pientä syttymistä ja kovasti nettikauppoja selailtua. Aivan jäätäviä malleja olisi tarjolla, esim. Mersumiehille Hitlerillä varustettuja diktaattorimalleja.  Oma suurin kiinnostus luontaisista syistä kohdistuu Volvoon. Lähinnä haaveena olisi ainakin hankkia kaikki itsellä olleet autot, edes oikeana korimallina.

Atlas Editionsin Volvo Collection kiinnostaa, mutta hinta ja mallien pienuus vielä pitänyt sormen pois enteriltä. Omaan makuun tuo 1:18 kokoluokka olisi makein, mutta tuossa koossa valinnanvaraa on valitettavan vähän verrattuna 1:43:een.

Jälkikasvua piti käyttää syysmarkkinoilla, ja mukaan tarttui oman Volvo-kokoelman startti (ellei mainittua wanhaa 760, Emekin 240-farkkua ja Sikun punaista V40 -pikkuautoa lasketa): Wellyn vanha XC90 V8 AWD 1:24. Saapi töissä koristaa konttorin hyllyä.

Tänään kokoelma laajeni huuto.netistä edukkaasti löytyneillä Bburagon C70 1:24, Hongwellin V50 pre-facelift 1:43 ja se tärkein: Hongwellin XC60 R-Design Passion Red 1:43!  8)

1412764988-Volvo%20XC60(143ND-002).jpg


Ps. Harvinaisin lapsuudesta talteen jäänyt malli lienee aina kuvun alla säilynyt (olisiko vuoden 1991) ilmeisesti 1:43 Nigel Mansellin Renault Williams Formula. Joku nettikauppa näytti jo yli viittä kymppiä moosesta huutavan...
 
Pienoismalliautoja on tullut keräiltyä jonkinverran vuodesta 2004 alkaen, lisäksi lapsuuden leikkiautot mitä on tallessa, mm. Nyrhisen ja Ståhlbergin muoviset leikkiautot, Saab 900 Turbo, Volvo 240 ja Toyota Corolla DX, lisäksi Emekin Scania 142H sorarekka 80-luvulta :)
Viimeisin hankinta on viime vuoden lopulla saapunut Suomen Saab 99 poliisiauto.
Saab99_Poliisi_2.jpg


Muutaman mallin olen myynyt poiskin tori.fi kautta.
 
Hieno poliisisaab Autoilijalla.

Pekan Cabriopienoismallissa vähän väärän värinen sisusta. Saisko sen maalattua esikuvaansa vastaavaksi :)
 
Kohta 9 vuotta on ollut tällainenkin Hotwheelsin Ferrari Enzo 1/18 mittakaavassa mutta harvoin tullut otettua esille laatikostaan saati kuvattua mutta tänään tuli otetuksi pitkästä aikaa :)
Enzo_2016_phot.jpg

Enzo_2016_phot2.jpg

Enzo_2016_phot6.jpg

 
Dubai Mall:in Hamleysillä oli ihan sattumalta juuri samanlainen auto kuin aikanaan Suomessa omistin eli hopeanharmaa Corvette C5 Targa. Pakkohan se oli ostaa pois. Malli siis Buragon 1:18. Korin sovitukset vastaavat myös osapuilleen ameriikan Joen laatua ihan mittakaavassa.

https://drive.google.com/file/d/0B82Ooa8fWzbicVduUFJfX3lUOFU/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0B82Ooa8fWzbiX19MUTVLWDRzTW8/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0B82Ooa8fWzbiYTg0X2duNGdCelE/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0B82Ooa8fWzbicUlkelFZQk04WUE/view?usp=sharing 
kuulara sanoi:
Korin sovitukset vastaavat myös osapuilleen ameriikan Joen laatua ihan mittakaavassa.
;D
Joskus yrittänyt itse turailla autojen ja laivojen muovisia pienoismalleja, mutta Gloterin toteama täydellisyyden tavoittelu yhdistettynä omiin nakkisormiin vie hohdon harrastuksesta. Maalaustyöt on itselle vaikeimpia, ei saa aidon näköistä pintaa aikaiseksi kynäruiskulla eikä pensselillä. Kesämökin pienoismalli vanhempien kesämökistä jäi sekin kesken, oli tarkoitus antaa isälle synttärilahjaksi. Mielenkiintoinen projekti tosin ja jatkuu ehkä joskus. Ei vaan osaa. Joillain homma on hanskassa esim: http://www.pienoismallit.net/galleria/malli_14488/