https://www.popvakuutus.fi/asiakaspalvelu/yhteistyokumppaneiden-edut?utm_source=autostadium&utm_medium=banner&utm_campaign=autovakuutus_autostadium_jatkuva&utm_content=autovakuutus_0418

PC:n rakentelu

P

pantero

Vieras
Nyt pukkaa pientä IT-projektia.

Tarkoitus olisi päästä lopullisesti eroon tuosta lattialla olevasta torni PC:stä. Se on kummallisen epäkäytännöllinen; tulee potkittuakin ajoittain, kun se majailee juuri sopivasti pöydän alla. Sitten kun siihen pitäisi liittää joku ulkoinen laite, saa kyykkiä ja kumarrella oikein hartaasti. Etupuolen USB-liitännötkin rasittaa, kun niihen ei hämärässä osu. Takapuoli kaikkine HDMI-, tulostin-, skanneri-, ääniliitäntöineen on kaikkein pahin.

Nyt on kypsynyt päätös rakentaa vaaka-asennossa oleva PC, joka toiminnoiltaan keskittyy mediaan. Rakennusjärjestyksessä se on neljäs itse koottu tietokone, eli työnimeksi sille tulee PC4. Koska se korvaa juuri tuon tornimöhkön, olisi tarkoituksena hyödyntää maksimaalisesti siinä olevia osia.

Haastetta projektiin tuo kuvassa näkyvä tila, johon PC4 olisi tarkoitus sijoittaa, se kun on korkeudeltaan vain 18 cm.

Budjetti asettunee tuonne 600 e korville. Grafiikkakorttia ei ole suunnitelmissa petrata. Kuitenkin laitteesta pitäisi tulla selvästi nykyistä torni PC3:sta tehokkaampi. Nykyisen PC3:n speksit noin karkeasti ovat:

-AMD:n kuusiydin suoritin (Phenom II 1090 x6)
-emolevy ASRock 890 GM Pro3 R2.0
-keskusmuistia 16 GB
-näytönohjain Radeon HD 5770
-Blue-ray/ DVD

Kaikki ideat ja kommentit ovat tervetulleita. Tarkoitus on pikkuhiljaa viedä projektia eteenpäin kun hiihtokelejäkään ei vielä ole näkyvissä.

=============

Tästä on leikki kaukana, ei ole varaa kevennyksille...
 

Liitteet

  • 31.jpg
    31.jpg
    53,5 KB · Katsottu: 274
Joo, tarkoitus on ottaa koko takalevy pois. Kriittistä tässä projektissa onkin juuri tuo PC:n tuuletus. Vaaka-asento on tässä mielessä huono ja tuo kapea tilakaan ei auta yhtään.

Tällä hetkellä pohdinnassa onkin oikean kotelon löytäminen, jossa tuuletus ja äänieristys olisivat kunnossa.
 
Ironic32 sanoi:
Ottamatta kantaa itse tekniikan toteutukseen, ainakin tuuletusta parantaisin tuossa kaapissa, eli reikäterää esille :)
Jeap, ja pölyn suodatusta kans kannattaa miettiä kans. Koten tuuletus kannattaa suunnitella siten, että ilma virtaa yhteen suuntaa yleensä edestä -> taakse.
 
pantero sanoi:
Nyt pukkaa pientä IT-projektia.

Kaikki ideat ja kommentit ovat tervetulleita.

Sijoitus TV tasossa/olohuoneessa?

Jos niin ääniin/meluun kiinnittäisin varsin paljon huomioita. Itsellä oli PC tv tasossa ja äänet kovalevy äänet jo sitä luokkaa että SSD levy ehdoton.
 
HP:n Prodesk 600 SFF kopassa ja SSD:llä. Ei mene ihan budjettiin mutta lokeroon.
 
PC4 on huoneessa ikkunaseinällä. Päätyseinällä on TV. Kaikki liitännät saa silloin suhteellisen siististi piilossa vedettyä. PC4:n soittimella (BD/DVD) katsellaan elokuvia harvakseltaan.

Molemmat, eli SSD ja isohko kovalevy kuuluvat suunnitelmiin. Kovalevyn takia tuon riittävän hiljaisen kotelon löytyminen on tärkeätä.

Ykkösehdokas koteloksi on tällä hetkellä Fractal Design Node 605 (145 e), joka mahtunee budjettiin.
 
Itseasiassa HP:llä löytyy SFF kopassa myös tehotyösema, olisikohan Z230 haswell-sukupolvessa. Hemmetin hiljainen, mutta voi ampua yli speksien osalta (ja hinnan). Noiden tehareiden etu on hiljaisuus, samoin kotikoneeksi oivia laitteitta on kukkikset (kukkakauppaserverit eli valmistajien halpisserverit) koska ovat hiljaisia. Niitä vaan ei ole SFF koteloituna.
 
PS4 on hyvä ehdotus, mutta painottuu liikaa pelipuolelle. PC4:sta käytetään musiikin kuunteluun, valokuva-arkistona ja elokuvien katseluun, niin ja sitten tietysti myös ärhäkkäänä PC:nä. Pelailut jäävät kyllä tämän toimintakuvauksen ulkopuolelle.

Näyttöinä siinä on 24" lituska näyttö työpöydällä ja TV selän takana. Kun talossa on Elisa Viihde, saa PC4:n kautta striimattua kuvaa TV:hen.
 
pantero sanoi:
Kovalevyn takia tuon riittävän hiljaisen kotelon löytyminen on tärkeätä.

Helpommalla taitaa päästä kun verkottaa levypalvelimen NAS erilleen - on siten laajennusvaraakin, mutta taitaa budjetti tulla vastaa.
 
Levypalvelinta olen kyllä miettinyt, mutta se tosiaan maksaa jo saman kuin koko projekti. Toisaalta yletöntä levytilan tarvetta ei ole kun Elisa Viihteen serveriltä tulee halutessa sinne taltioidut (lähinnä urheilu)ohjelmat. Valikoituja leffoja voi sitten katsoa BD/DVD:ltä.
 
pantero sanoi:
Toisaalta yletöntä levytilan tarvetta ei ole kun Elisa Viihteen serveriltä tulee halutessa sinne taltioidut (lähinnä urheilu)ohjelmat. Valikoituja leffoja voi sitten katsoa BD/DVD:ltä.

No sittenhän pärjää SSD levyllä alkuunsa ainakin.
 
No niin PC4:n ensimmäinen hankintapäätös tuli tehtyä. Koteloksi valikoitui Fractal Design Node 605. Kotelo on korkeudeltaan 164 mm, eli pitäisi sopia kohtuullisesti tuohon hyllytilaan.

Node 605 on netin arvioinneissa saanut poikkeuksetta varsin myönteistä palautetta. Ominaisuuksia:

-positiivinen paine-ero kotelon sisällä (vähentää pölynkertymistä)
-erillinen 3 nopeuksinen kytkin kotelon tuulettimien ohjaukseen
-kaksi Fractalin omaa tuuletinta sisältyy
-suojakannen takana  2 x USB 3.0, 1 x FireWire, 3-in-1 muistikortinlukija ja Audio I / O
-suojakannen takaa aukeaa tila myöskin BD/DVD-soittimelle

Budjetista syötiin 145 e. Mutta mielestäni tähän koteloon kannatti sijoittaa. Positiivista on myös siisti, etulevyllä verhottu ulkonäkö. Kotelo on kuuluisaa Swedish Designia (ote valmistajan sivulta...). Lisäksi omaa käyttöä ajatellen nuo USB:it ja muistikortinlukija (SD, microSD) etupanelissa ovat hyödyllisiä.

Nyt odotellaan, kunnes kotelo saapuu. Sitten pääsee tarkemmin mittailemaan, mitä siihen oikein mahtuu.
 

Liitteet

  • node 605.jpg
    node 605.jpg
    18,9 KB · Katsottu: 194
Jaahas, viikko mennyt, eikä nettikaupasta ole vielä tullut edes tilausvahvistusta. Olen kuitenkin voinut keskustella kohteliaan postimyyntirobotin kanssa, joka vakuuttaa, että tilaukseni on hyvässä  hoidossa(?!).

Joulun myynti on ilmeisesti luonut sellaisen ruuhkapiikin Ruåtsiin, ettei siitä kovin nopeasti selvitä. No aika on kuitenkin tullut hyödynnettyä tehokkaasti, koska jatkopäätöksiäkin PC4:n suhteen on jo tehty.

Tarkoitushan on käyttää maksimaalisesti tuon nykyisen PC3-tornin osia. Onni onnettomuudessa oli, kun salama poltti siitä vuosi sitten emolevyn, ja sain puhuttua takuuna uuden tilalle. Se olikin päivittynyt uudempaan versioon (ASRock 890 GM Pro3 R2.0), johon voi jo sijoittaa myös AMD:n uusia 8-ydinprosessoreita.

Valinta päätyikin kohtuullisen tehokkaaseen AMD FX-8320 X8 3.5GHz 8-ydinprosessoriin, joka tilattiin myöskin Ruotsista. Budjetti vajentui 141 eurolla. Tarkoitus on ylikellottaa prosessori 4,0 Ghz:iin, jolloin se vastaa tehokkaampaa FX-8350:stä. Jos tuo onnistuu, tulee säästöä 45 euroa, jonka verran kalliimpi 8350 olisi ollut. No aika näyttää, miten siinä käy.

Täällä on muuten erinomainen Benchmark-sivusto, josta voi tarkastaa nykyisen tietokoneensa CPU:n suorituskyvyn, jos haluaa tietää miten se suhtautuu muihin:

http://www.cpubenchmark.net/

Jos tuo ylikellotus onnistuu, pitäisi uuden 8320:sen toimia jopa 50 % tehokkaammin kuin nykyinen CPU (Phenom II 1090 T).

Katsotaan ja odotellaan...
 
Tulihan tuo kotelo vihdoinkin. Samassa lähetyksessä saapui myös CPU, mutta muut hilpakkeet ovat vielä matkalla. Sen verran projekti on edennyt, että vanha pystytorni PC3 on nyt historiaa, kun se on purettu osiin pöydille ja lattialla.

Tämä onkin näiden rakenteluprojektien ankeinta vaihetta, kun kaikki osat, pakkauslaatikot, ym on hujan hajan huoneessa. Pidänkin huoneen oven visusti kiinni, ettei tule hpj:n puolelta turhia kommentteja.

Uuden PC4 koneen kasaamista ei voi oikein aloittaakaan, ennen kuin kaikki osat ovat saapuneet. Nykykotelot ovat sen verran ahtaita, että saadakseen kaiken mahtumaan, komponentit on parasta asentaa oikeassa järjestyksessä.

Mutta koteloa on sentään voinut mallata tuohon ajatellulle paikalle. Samalla syntyi uusi idea, josko sen asentaisi kuitenkin tuon pienemmän PC2:n yläpuolelle.
 

Liitteet

  • 24.jpg
    24.jpg
    47,7 KB · Katsottu: 201
No niin, uudella koneella kirjoittelen, PC4 on vihdoinkin saatu tulille. Tänään tuli loput osat ja tietysti heti kasaamaan. Kun kaikki oli tehty viimeisen päälle näytti tältä.

Murphy oli katsellut vierestä ja päätti osallistua projektiin. Virrat päälle, ja ei inahdustakaan... Aika normaalia näissä IT-hommissa. Seuraavana alkoikin pohdiskelu ja systemaattinen vian etsiminen (no, eihän se noin mennyt, vaan trial and error menetelmää sovellettiin tietty...).

Tälläisissa tapauksissa kun emolevy on täysin mykkä, ensimmäisenä kannattaa kokeilla BIOS-ohjelman päivittämistä (kyseessähän on uudempi 8-ytiminen prosessori). Ja viola, sehän tepsi, kone heräsi eloon.

Huomenna jatketaan.

 

Liitteet

  • 44.jpg
    44.jpg
    130,4 KB · Katsottu: 232
Projektin hardware rupeaa nyt olemaan kasassa ja asennettuna. Laitteistohan koottiin vanhoista ja uutena hankituista osista.

Laitteisto:

-kotelo Fractal Design Node 605
-emolevy ASRock 890 GM Pro3 R2.0 (entinen)
-AMD FX-8320 X8 3.5GHz 8-ydinprosessori 
-CPU Cooler Noctua NH-U9B
-keskusmuisti 16 GB (entinen)
-virtalähde Corsair CX600 (entinen)
-näytönohjain Radeon HD 5770 (entinen)
-BD soitin Samsung SN-506 BB
-SSD Kingston Hyperx 240 GB
-HDD Seagate Barracuda 7200 2TB

Uudet osat hankittiin CDON:ista ja Beestingistä. Molemmat ovat tuttuja aiemmista projekteista. Nyt tosin CDON yllätti varsin kilpailukykyisillä hinnoilla. Lisäplussana oli vielä mailiin tipahdelleet etukupongit, joita käytettiin lisähankinnoissa.

Budjettina uusien osien hankinnoille oli 600 euroa, joka pitikin aika hyvin; toteuma on noin 630 €, kun etukupongit huomioidaan. Entisten, koneeseen jäävien osien hankintahinta on kirjanpitoni mukaan ollut hiukan yli 300 euroa. Joten uushankintana puhutaan alle 1000 € tietokoneesta.

Kun W7 siirretään vanhasta, poistuvasta PC4:sta ja Linux OS (Ubuntu) on ilmainen, on tämä myös täydellisen toimivan koneen kokonaishinta. Kun ei laske työtunteja (=> tämähän on harrastus...), voi todeta, että kyllä kannatti, koska tällä hinnalla ei markkinoilta saa yhtä tehokasta myllyä.

Seuraavassa kokemuksia laitteiston kasauksesta:

Kotelo on varsin laadukas tuote. Tosin yksi puute havaittiin. BD:n asennuskiskojen reiistä puutuivat kierteet. Samoin BD-soittimessa on jokin outo liitäntä (kiitoksia vaan kaikille IT-alan standardeille, joita riittää...), johon odotellaan vielä postin tuomaa lyhyttä liitosjohdon pätkää. Kotelon omat tuulettimet ovat erittäin hiljaisia, samoin kuin CPU-tuuletin Noctua, joten eniten ääntä syntyykin nyt virtalähteestä. Jos se rupeaa jatkossa häiritsemään, voi harkita senkin päivittämistä uudempaan (60 – 80 €).

Noctuan Cooler oli heräteostos (CPU:ssahan on jo oma jäähdytin), mutta kyllä se on hintansa väärti (48 €). Hiljainen ja sopii hyvin vaakakoteloonkin ja puhaltaa vieläpä oikean suuntaisesti (=vaakaan). Ainoa moite tulee sen asennuksesta, kun emolevyn läpi menevät jalustan kiinnitysruuvit olivat liian pitkät. Dremel 300 piti kaivaa esille ja pätkäistä ne poikki.

Eli kaikkiaan koneen hardwaren kasaus oli suhteellisen OK, jotain ongelmanpoikastahan näissä aina tuppaa ilmenemään. Tuolla aiemmin kerroinkin, että emolevyn BIOS-ohjelma piti päivittää uudempaan, jotta se tunnisti uuden 8-ytimisen CPU:n.

Seuraavana olikin vuorossa käyttöjärjestelmien asennus, mutta se onkin ihan oma stoorinsa...
 
Kiva projekti. Minäkin kasasin nykyisen koneen itse ja mukavasti siinä säästi verrattuna valmiiseen pakettiin.

Ajattelin sulloa uudet komponentit vanhaan koteloon, mutta eihän ne sinne mahtuneetkaan. Ajattelin, että koko homma hoituisi parissa tunnissa, mutta ensikertalaisena en ottanut kaikkea huomioon.

Kello taisi olla 11 illalla ja aamuksi piti saada yksi CAD-kuva tehtyä, niin pakko se oli lähteä Verkkiksen kioskilta hakemaan isompi kotelo keskellä yötä.  ;)

 
Sinun projektissa on kyllä Murphy katsellut naureskellen vieressä (kuten minullakin...). Senpä takia en itse IT-projekteilleni aseta mitään aikarajoja. On satavarma, että kiville menee.

Mutta tuosta kotelosta. Se on itserakennetussa koneessakin aika tärkeä; se kun yleensä on ainoa osa mikä näkyy ulospäin. Olen tykästynyt noihin vaakaasentoisiin koteloihin ja paluuta vanhaan tornimalliin ei enää ole. Netissä on nykyisin aika hyvin tietoa useimmista koteloista ja niihin rakennetuista tietokoneista. Silloin pääsee tarkastelemaan, miten kone kasataan ja mitä sisään oikein mahtuu.

Itse arvuuttelin tovin, mahtuuko tuo 125 mm korkea Noctua-cooleri koteloon; mahtuuhan se, mutta kattolevyyn jää vapaata tilaa vain muutama milli. Samoin BD soitimen pitää olla 'slim'-mallia.
 
Kotelon ulkonäöllä ei mun tapauksessa ollut väliä, mutta kyllähän tyylikäs kotelo on myös sisustuselementti.

Mä oon vähän pähkäillyt, että tekisin joskus tulevaisuudessa tästä nykyisestä koneesta olkkariin mediasoittimen. Tollanen vaakatasokotelo pitäisi sitten hommata.

Mulla on tässä nestejäähdytys prossulle, niin ei ole jäähdytyssiiliä viemässä tilaa. Näytönohjain olisi sitten se määräävä tekijä. Onko sen asentaminen emolevyn suuntaiseksi jotenkin mahdollista? Sitten saisi tavarat mahtumaan todella kompaktiin koteloon.
 
Joskus aikoinaan hankin Acer koneen, jossa oli todella matala rakenne. Siinä grafiikkakortti oli tosiaan käännetty leveällä lattanauhalla vaakatasoon emolevyn päälle. Kyllähän tuollainen toteutus on siis mahdollinen, mutta vaatii kyllä tarkkaa suunnittelua ja nettitutkimuksia, koska ahdasta tulee.

Nykyisin suuri osa matalemmista HTPC:istä näyttäisi olevan toteutettuja APU-prosessoreilla, joissa on grafiikkasiru CPU:n kyljessä. APU:istakin uusimmat A8, A10 sarjalaiset rupeavat olemaan jo suhteellisen tehokkaita.
 
Seuraavana omassa PC4 projektissa olikin vuorossa käyttöjärjestelmien asennus. Koneesta tehtiin ns. multiboot, eli  W7 ja Linux Ubuntu molemmat erikseen valittavissa käynnistysvalikosta.

Netissä liikkuu paljon kertomuksia ja kyselyjä multibootingiin liittyvistä vaikeuksista. Olihan esim. W8 syntyaikoina kiivasta keskustelua siitä, että Microsoft olisi tarkoituksellisesti blokkaamassa multibootingmahdollisuuden pois liittämällä W8:n UEFI-käynnistykseen jotain erikoisia tarkastuksia. Se taisi kuitenkin kumoutua yleiseen vastustukseen. Eihän tuo multibooting tässäkään onnistunut läheskään Strömsön malliin, mutta paljonko se johtui omista töppäilyistä vai paljonko käyttöjärjestelmien koukuista, en osaa sanoa.

Molemmat OS:t asennettiin 240 GB:n SSD-levylle, mitä varten levy osioitiin erikseen. Sitten tarkoituksena oli kopioda nykyinen PC3:sen W7 suoraan omalle osiolleen. Tätä varten tarvitaan erikoisohjelma. Niitä on useampiakin (mm. HDClone, Paragon, Easeus, Acronis, …), mutta itselläni on tuo HDClone. Ilman pientä rahanmenoa tuollaista levyosiota kloonaamaan pystyvää ohjelmaa ei saane. Näiden ohjelmien 'ilmais'painokset yleensä suostuvat kloonaamaan vain kokonaisen levyn. Niinpä esim. Kingstonin mukana usein tulevalla CD:llä tuo ei onnistu.

SSD tulikin valmiiksi aika pian siten, että toiselle osiolle oli kopioitu W7 ja toiselle ladattiin Ubuntu 13.10 ja samalla sen piti hoitaa tuo multibooting. Eipä onnistunut; kaikenlaista boot-repairia yritettiin, mutta tuloksetta. Harmi, aikaisemmin Ubuntun asennusohjelma on tuon pystynyt kätevästi tekemään.

Eipä mitään; kirjahyllystä pari vuotta vanha W7 DVD sisään ja natiiviasennus käyntiin. Kyllä tuo nopea SSD-levy helpotti paljon, puoli tuntia ja W7 oli jo pyörimässä. Seuraavaksi sitten kaikki päivitykset ja 7.1 Service Pack netistä, joka teki kolme ja puoli tuntia lisää (reilusti yli 1 GB tavaraa, kymmenkunta käynnistystä...), jolloin W7 oli vihdoin ajantasalla sekä grafiikka- ja emolevyajurit ladattuna. Mutta edelleenkin siitä puuttuivat kaikki sovellusohjelmat.

SSD:n kiihdyttämänä Ubuntu asentui 15 minuutissa ja samanverran lisää, niin päivityksetkin oli ajettu. Ja silloinhan Ubuntussa on myös ajurit ja useat sovellusohjelmatkin jo valmiina! Mutta ihan puhtain paperein ei Ubuntukaan selvinnyt, koska multibooting ei vieläkään toiminut. Toista tuntia vierähti lisää, kunnes ratkaisu löytyi. Asennuslevykkeellä pääsee Ubuntun kokeilutilaan, jossa voi antaa korjauskäskyjä. Ongelmatilanteissa Linux onkin paremmin hallittavissa.

Loppu hyvin, kaikki melkein OK. Vielä kun tulee tuo BD:n asennuskaapeli, saa koneen päälikannen kiinni ja 'työ'huoneen siivottua pahvilaatikoista ja muista ylimääräisistä osista. Toki kaikki jo uudessa PC4:ssa toimii ja sovellusohjelmien asennus on menossa,

==================

Mutta kyllä se aika nopea on ;D  Suunnitelmissa onkin järjestää jonkinlaista haastetta nörttisaittilaisille. Kannattaakin pyyhkiä pölyt omasta tieturistaan, pian se alkaa...
 
Onnittelut  :) Uuden pc:n kokoaminen on mielenkiintoista ja palkitsevaa puuhaa kun vihdoin saa kaiken pelittämään !
 
HatYai sanoi:
Uuden pc:n kokoaminen on mielenkiintoista ja palkitsevaa puuhaa kun vihdoin saa kaiken pelittämään !

On, mutta kaikenkaikkiaan hitonmoinen homma ohjelmien asennukset toimivasti, raudan kasaamisessahan ei kauaa mene.

Kotiserveri pitänyt päivittää XP:stä tuoreempaa jo aikoja, mutta kun on lämpötilanvalvontaa, valvontakameraa, web serveri softaa, DLNA mediaserveriä jne niin hommaan pitää paneutua jo ennen päivitystä driveriden hankinna kanssa hyvissä ajoin, muuten projekti venähtää p i t k ä k s i.

Onpa siksi jäänyt toistaseksi tekemättä, rautaa päivitetty pariin otteeseen about kymmenessä vuodessa, käyttis NT:stä XP:hen kerran, mutta toimivaan systeemiin ei pitä mennä sorkkimaan.