https://www.popvakuutus.fi/asiakaspalvelu/yhteistyokumppaneiden-edut?utm_source=autostadium&utm_medium=banner&utm_campaign=autovakuutus_autostadium_jatkuva&utm_content=autovakuutus_0418

Partasudin remontointiprojekti

Näyttäisi siltä, että tuossa paikassa on kohdannut useampi aikakausi. Joko on tehty nuukailemalla, tai ei ole ollut silmää.
 


Otin kompostorin käyttöön vasta alkutalvesta, minkä vuoksi multaantuminen ei ehtinyt päästä käyntiin ennen kylmiä ilmoja. Säiliö on täyttynyt nyt melkein täyteen. Tilavuudeltaan suurimman osan vie kuivike, toisena tulevat kahvin suodatinpussit ja kolmantena sitten vihannesten jämät.

Päätin tällä viikolla, että jatkossa heitän suodatinpussit sekajätteeseen. Ehkei siitä roviolle joudu. Katsotaan tilannetta uudestaan kesän jälkeen, miten ne multaantuvat lämpimällä kelillä.
 
Päätin tällä viikolla, että jatkossa heitän suodatinpussit sekajätteeseen. Ehkei siitä roviolle joudu. Katsotaan tilannetta uudestaan kesän jälkeen, miten ne multaantuvat lämpimällä kelillä.
Talviasunnolla menee suodattimet sekajätteisiin ja Vantaalla uuniin, niin antavat siellä oman pienen panoksensa alueen lämmitykseen. Kesäasunnolla käytetyt kahvinpurut menevät happaman maan kasvien, kuten rhododendron ja mahonia, juurille.
 
Pakollinen viikoittainen remonttikatsaus on taas tehty. Kylpyhuoneeseen on ilmestynyt laatoitus sekä seiniin että lattiaan. Pelkäsin että kuusikymmentä senttiä leveä laatta olisi visuaalisesti liian suuri, mutta ihan hyvältä tuo näyttää.



Keittiöön on tullut kokolattiamatto. Olin ajatellut laatoituksen laastin vedettävän siihen kipsilevyjen päälle, mutta ovat laittaneet myös kangasta lisäksi.



Työnjohtajalta kuulin, että taloyhtiö vaatii äänimittauksen mikäli lattialle laitetaan laatoitus. En tiedä onko sellainen tehty, mutta voi olla että urakoitsija tekee asian varman päälle tuon maton avulla. Kipsilevyt vaimentavat jo sellaisenaan ääntä ja tuo matto vielä ylimääräiset 13 desibeliä.



Sähköasentajan kanssa sovittiin, että välitilan levyyn upotetaan kolme pistorasiaa. Paikat kahdelle on näköjään jo merkitty. Ilmeisesti se kolmas ei sitten sopinutkaan.

 
Minusta tuo matto näyttää parketin alle askeläänivaimennukseen tarkoitetulta korkkimurupahvilta, joka joustaa. Mitenkähän laatat viihtyvät
 
Laatoituksen alle tuleva matto on tuo:


* * *

Mieleeni tuli olohuoneen lattialle laitettu matto, jälleen kerran. Siinä on parketin päälle liimattu kangaspaloista tehty matto, jonka ideaa en vieläkään tiedä. Tekisi melkein mieli kysyä entisiltä asukkailta.



Maton palat on laitettu siihen kohtaan, jossa oli alun perin neljäs makuuhuone. Väliseinät on poistettu ja alle jäänyt alue matotettu. Koska matto yhtyy suoraan käytävän laatoitukseen, aloin miettiä kuinka se on tehty. Oletettavasti sekä parketti että laatoitus ovat alkuperäisiä. Koska en usko että väliseinä on laitettu kummankaan päälle, jäin miettimään mitä siinä kohtaa on.

Etsin kohdan, jossa metallinen lista oli sopivan lyhyt ja ruuvasin ruuvit siitä irti. Ne olivat hyvin lyhyet ja kiinni vain matossa. Listaa piti paikoillaan liimamainen aine.



Väänsin sormilla listan auki, jotta pääsin yhtä maton palaa irrottamaan.



Kävi ilmi että väliseinän alla on sementtiä, joka on suoraan kiinni sekä laatoissa että parketissa. Sementti on samassa tasossa parketin kanssa. Tästä voisi kuvitella, että sementti on levitetty väliseinän purkamisen jälkeen



Maton alla olevan liiman voisi poistaa asetonin kaltaisella aineella liuottamalla, mutta on mahdollista että parketin pinta jää karheaksi. Jos taas hioo ainoastaan maton alla olevan osuuden, jää se erilaiseksi kuin muualla. Voisin kysellä parketin kunnostaliikkeistä mitä mieltä he ovat.
 
Ei tuo niin paljon jousta että ongelmia tulisi, tuo on just tohon käyttöön tarkoitettu eristemateriaali.
 
Kaupunkiasuntoni kylpyhuoneeseen ovat ilmestyneet huonekalut suurimmaksi osaksi. Vesikin näkyy tulevan hanasta.



Kattoon on tehty tukipalkit, joihin kiinnitetään panelointi.



Poistoilmanvaihdon hormiin tehdään pidennetty pala, jotta ilman saa tulemaan alaslasketun katon läpi.



Lämmityspatterin putket olivat alun perin takaseinällä, mutta urakoitsija ehdotti, että ne vedettäisiin ensin ylös alaslasketun katon sisään ja uudestaan alas toisella seinällä.



Keittiöön on myös tullut laatoitus ilman saumalaastia.

 
Kävin taas viikoittaisella katsauksella kaupunkiasunnossani tarkastamassa miten remontti on edennyt. Keittiö ja eteinen on laatoitettu valmiiksi.



Nyt kun lattialle on laitettu ensin laastia, sitten kipsilevyä, askeläänieristettä, lisää laastia ja viimeisimpänä laatoitus, on lattian pinta kohonnut sen verran, että se on yli ulko-oven kynnyksen. Myös eteisen kaappien pohjat ovat alempana kuin laatoitus. Ulko-oven kynnyksen joutunee vaihtamaan.



Urakoitsija oli laittanut kiristekalvoa keittiön poistohormiin. Ilmeisesti sieltä puskeva kylmä ilma ei ollut mieleen.



Jäin miettimään kylpyhuoneen patterin venttiilejä.



Sitten kun paneeli laitetaan kattoon, jäävät nuo piiloon. En tiedä tarviiko noita koskaan sulkea, mutta voisin kysyä laitetaanko tuollaisiin huoltoluukkua.
 
Taloani ympäröi havuaita aika monella puolella. Lumi tuppaa kasautumaan sen päälle ja hieman asiaa mietittyäni tulin siihen lopputulokseen, että lumi kannattaa harjata havujen päältä pois. Vaikka valkoinen vaippa onkin kaunis, litistää se myös helposti havut kasaan. Onneksi aita ei vielä tuon korkeampi ole. Jossain vaiheessa vuosien päästä päälle ei enää yllä.



 


Lumityökaluni. Kun muutin talooni, ei minulla ollut runsasta kokemusta lumen poistamisesta. Piti siis arvioida minkälaisia välineitä kannattaisi hankkia. Ensimmäiseksi ostin lumentyöntimen lähinnä sen takia, koska kolat olivat juuri loppuneet kaupoista. Tämä osoittautui hyväksi välineeksi. Työntimellä on kevyttä puskea lunta pois ja pystyy sillä halutessaan myös lapioimaan.

Hankin myös lumilapion sekä harjan, ja viimeiseksi myös kolan sitten kun sellaiset olivat tulleet taas saataville. Herkuttelin aluksi myös lumilingon hankkimisen ajatuksella, mutta koska tuota kokemusta ei lumiasioista ollut niin paljon, ajattelin lopulta selvitä yhdestä talvesta ensin. Kaikkia hankittuja laitteita täytyy kuitenkin säilyttää jossain.

Lumikolaksi valikoitui sattumalta sellainen, johon oli kiinnitetty terävä kärki. Tarkoitus on raapia lumi ja jää pois pintakerrosta myöten. Periaatteessa tuo toimii sillä tavalla, mutta toisaalta tökkää helposti jokaiseen epätasaisuuteen kiinni. Kolaamisessa oppii tasapainoilemaan kolauskulman kanssa. Liian jyrkkä tarttuu kiinni, liian loiva ei poista riittävästi.

Tekisi silti mieli hankkia myös toinen kola pyöreämmällä reunalla, mutta kahden kolan säilyttäminen vie tuplasti tilaa. Teen usein niin, että käytän lumentyönnintä lumen kasaamiseksi portille ja lopuksi kolaa muodostuneiden kinoksien poistamiseen.

Lumilapiota ja harjaa käytän sitten vain portaiden puhdistamiseen riippuen kuinka paljon lunta niille on kertynyt.

Viimeisenä käytännön huomiona olen havainnut, että välineet kannattaisi tuoda ulos jäähtymään varttituntia ennen käyttöä. Säilytän niitä lämpimässä ja lämpimänä lumi sulaa niihin kiinni. En käytännössä koskaan muista tai viitsi odottaa tuota jäähtymistä.
 
Käytössä tuo sama kola. Ekana talvena tökki, ei enää. Nyt tekisi mieli vaihtaa aika kulahtanut terä uuteen, jos selkaisen löytäisin.
 
Lumilapiota ja harjaa käytän sitten vain portaiden puhdistamiseen riippuen kuinka paljon lunta niille on

Varsinkin portaiden työstöön hyväksi olen havainnut Masi Swing lumilastan. Toimii myös käytävissä varsinkin laatoitetuissa ja saa kätevästi lunta pudotettua esim leikkimökin jmv päältä.

 
Olen tehnyt laittomia asioita, olen vaihtanut sähköpistorasian.

Kaikki asuntoni pistorasiat ovat samanlaisia kahden pistokkeet malleja. En ole yhdessäkään tuntenut tarvetta liittää sellaiseen kahta sähkölaitetta, ja ovat rasiat jo kovasti kellastuneetkin. Minulla oli yksi ylimääräinen pistorasia entisestä elämästäni. Ajattelin kokeilla sellaisen vaihtamista yhteen olemassa olevista rasioista.

Kaupunkiasuntooni olen joka kerta kutsunut sähköasentajan käymään kun on ollut tarvetta irrottaa tai kiinnittää pistorasioita. Reilu kahdeksankymmentä euroa hän on kerta kerralta siitä veloittanut. Ei sinänsä suuri summa turvasta ja taivaspaikasta. Täällä maalaisasunnossani asentajat ovat kaukana ja helposti vain ärsyyntyvät kun heitä häiritsee pienillä asioilla. Onhan heillä parempaakin tekemistä kuin vaihdella rasioita. Sitä paitsi, kolataanhan lumiakin itse, miksei myös pistorasioita vaihdeta. Kuinka vaikeaa se voi olla.

Keskellä asuntoani heti keittiön reunassa oli mahdollinen kohde. Löysin siihen vaikuttavan sulakkeen helposti ja itse rasia oli mukavalla työskentelykorkeudella ja vieläpä tason yläpuolella.



Irrotin peitelevyn ja mittasin jännitetunnistimella virran. Reilu kuusikymmentä volttia siitä edelleen tuli. Ilmeisesti sulakkeen katkaiseminen ei tee johtoja jännitteettömiksi. Sulake kytkettynä siitä tulee hieman yli 230 volttia. Pääasia on ettei saa tsäpäreitä.



Irrotin myös aluslevyä kiinnipitävät ruuvit, vedin rasian irti ja ihailin laatoittajan työnjälkeä.



Katsoin miten johdot on vedetty kohteeseen. Näyttäisi siltä että siniset menevät neutraaliin ja valkoiset sitten live-kohtiin.



Valkoinen päällilevy on rasiassa kiinni klipseillä, mutta en keksinyt kuinka sen saisi irti. Ehkä sitä ei ole tarkoitettu irroitettavan kiinnittämisen jälkeen. Päädyin katkaisemaan johdot pihdeillä ja kuorimaan eristeet lyhyeltä matkalta.



Kiinnitin johdot uuteen rasiaan samalla tavalla. Tämäkin ottaa kaksi johdinta liitintä kohden, joten käytin kaikki jotka löytyivät.



Työnsin rasian takaisin onkaloonsa ja ruuvasin ruuvit kiinni.



Testailin uutta pistorasiaa erilaisilla sähkölaitteilla, maadoitetuilla ja maadoittamattomilla, ja kaikki toimivat. Asennus taisi onnistua ainakin sinne päin.

 
Aloitin lintujen ruokinnan alkutalvesta sillä se tuntui oikealta tavalta. Tässä talven aikana on ainakin oppinut minkälaiset ruokinta-astiat toimivat ja minkälaiset ovat sellaisia, joita ei kannata käyttää. Myös yleisiä ideoita ruokintaan liittyen on tullut mieleen.

Yleisesti ottaen oravat tuppaavat tulemaan ruokinta-astioille mikäli ne vain pääsevät niihin käsiksi. Oravat ovat vekkuleita eläimiä, ja useimmat pitävät niistä. Ne ovat myös aika tuhoavaa sorttia yrittäessään päästä käsiksi ravintoon. Yhden ruokinta-astian pohjan ne onnistuivat jo kynsimään irti. Tuo alla oleva on vielä ehjä vaikka hajottamisen yritystä on ollut.



Metalliset astiat ovat siten suotuisampia, jos ruokinta-aukko on ahdas. Myös käytön helppous ihmisen näkökulmasta kannattaa ottaa huomioon. Ruoan lisäämisen täytyy olla helppoa, jotta sitä tulee tehtyä. Osa ruoasta on myös tahmaista ja se tarttuu helposti tiukempien astioiden kylkiin kiinni. Avonainen sisus on parempi.



Myös eri ravintolaadut ovat selvästi eriarvoisia sekä lintujen että oravien keskuudessa. Hirssi ei tunnu kelpaavan kenellekään. Sitä ei kannata hankkia ensi talvena.



Auringonkukan siemenet kelpaavat mikäli muuta ei ole tarjolla. Myös talipallojen kysyntä riippuu muun ravinnon saatavuudesta.





Ehdoton hittituote on maapähkinät. Ne kelpaavat sekä murskattuina että kokonaisina sekä linnuille että oraville. Myös jänikset papanoista päätellen ovat niitä syöneet. Jos pähkinöitä on saatavilla, juuri muu ruoka ei kelpaa.

Voin sanoa yhteenvetona, että voisin ensi talveksi tehdä sekoituksen maapähkinöistä, auringonkukan siemenistä ja ehkä myös kauran tähkistä, ja laittaa kaikki mökkimäiseen ruokinta-astiaan. Yhden varaa oraville ja toisen pikkulinnuille. Ja nuo voisi laittaa johonkin muualle kuin terassin ylle. On nimittäin vähemmän puhdistettavaa keväällä. Jostain syystä etenkin linnut tykkäävät heitellä ruokaa maahan.



Talipallojen astiaksi tuollainen verkkohäkki sopii hyvin. Ideana on, että pallojen syöttö onnistuu helposti.



Opetellaan ensi talveksi sitten lisää kikkoja.
 
Kuituasentaja yllätti puhelinsoitolla ja oli tulossa asentamaan päätelaitetta. Sen alkuperäinen sijainti hieman muuttui ja nyt se laitettiin talon toiseen kulmaan. Ulos tuli se osa, johon varsinainen operaattorilta tuleva kuitu tulee tuota alumiiniputkea myöten. Tällä hetkellä se on vielä tyhjä, mutta kun lumet sulavat ja maa pehmenee, niin kuitu asennetaan siihen.





Sisäpuolelle tuli vastakappale ja sen alapuolelle kytkin, joka muuntaa valosignaalin tietokoneen ymmärtämäksi verkkoliikenteeksi. Sisällä tarvitsee vain laittaa laite päälle ja kytkeä verkkojohto talon kaapelointiin.



 
Paneuduin ovikellon toimintaan. Se on laitteena samanlainen likaisenvärinen valkoinen laatikko niin kuin monella muulla.



Sisältä paljastuu neljä isoa paristoa.



Tuo yksinäinen on mennyt vanhaksi jo 2017 ja ehkä sen takia vuotanut pidikkeeseensä. Ovikello toimii vielä, ihme kyllä, ehkä paristosta sai vielä kontaktia. Mittasin jännitteen ja edelleen yli puolitoista volttia tuppaa. Paristot on laitettu sarjaan, joten kokonaisuudessaan ne tuottavat 6,2 volttia.

Minua kiinnosti tietää kuinka ovikello teknisesti toimii. Hieman tuumailemalla havaitsen, että jos johtoihin liittyvät liittimet oikosulkee, soi ovikello. Johdot lähtevät sitten ulko-oven ulkopuolelle, jossa on painonappi. Sitä painamalla saa aikaan tuon oikosulun. Muuhun virtaan johtoja ei ole yhdistetty.

Puhdistin vuotaneen pariston ja laitoin se takaisin, sillä juuri nyt ei ole korvaavia käsillä. Siltä varalta, jos ateismin todistajat tulevat oven taakse.
 
^Se on sähkömagneetti, jonka vastajouset on viritetty niin, että nappulaa painettaessa vasara kolahtaa toiseen rautaan ja nappia löysytettäessä jousi heittää sen toiseen rautaan. Siksi noita kutsutaan ding-dongiksi tjms.

Patterit eivät kulu muulloin joten kestävät vuosikaudet. Painonappi on arin osa.
 
Heti ulko-oven vieressä seinässä on sähkölaitteen suojalevy. Sen ympärillä seinässä näkyy haaleana suorakaiteen muotoinen rajauma. Niin kuin siinä olisi ollut jokin kotelo aikoinaan, joka on sittemmin poistettu ja jäljelle jäänyt aukko peitetty levyllä.



Tuollaiset levyt on helppo ruuvata irti ja katsoa mitä siellä alla on. Sisällä on sähkölaitteen rasia, jossa on runsas sykerö ohutta johtoa.



Johdot ovat samanlaisia kuin liiketunnistimen sisällä toisaalla, sellaisen jonka otin pois toiminnasta jokin aika sitten. Luulen nyt, että nämä liittyvät toisiinsa. Oven vieressä on varmaan on ollut hälytyslaite, joka on sittemmin poistettu. Siitä hälytys on kytketty pois väen saapuessa taloon. Jos hälytystä ei ole poistanut toiminnasta, on se aktivoitunut kun liiketunnistimen eteen on kävellyt.

Johtonippuja lähtee rasiasta kaksi, joten ehkäpä jossain kolmannessa paikassa on ylimääräinen vielä löytämätön laite. Tosi jännittävää on tämä omakotitalossa asuminen.
 
^Eikö edellinen omistaja jättänyt uudelle omistajalle mitään paperia josta tällaiset asiat saisi selville? Me kun myimme talomme lähes 6 vuotta sitten, jätimme uudelle omistajalle 10 cm paksun mapin kaikenlaista paperia ja lupasin vielä vastata jos kysyvät jotakin. Eivät ole kysyneet.
 
Puhelinjohtojahan ne ovat. Onko sitten käytetty esim. ADSL tai ISDN-modeemiin vai murtohälyttimeen.
Toki voisi ollut myös puhelimen rele kahdelle puhelimelle ja yhtä puhelinliittymää varten, jolla estettiin ettei toisesta puhelimesta voinut kuunnella rinnan toisen puhelimessa käytyä keskustelua.
Tai sitten vaan ovikelloon liittyviä, ei sisällä ole toista jälkeä esim. kuurojen "valo-ovisummerista".