https://tummennuskalvot.fi/

Oluen paneminen

Ensi viikolla pitäisi olla kotipanimo valmis.
 

Liitteet

  • IMG_20221002_182535.jpg
    IMG_20221002_182535.jpg
    48,2 KB · Katsottu: 145
Jostain syystä kiinnostaa nyt tämä aihe!
Viikkojen päästä ehkä tuloksia?
 
Ensi lauantaina olisi tarkoitus tehdä ensimmäinen satsi ja valmista kuun lopussa. Saa nähdä mitä tulee... Aloitetaan helposta APA-tyyppisestä oluesta.
 
Omavaraisuus nykyään tarpeen ja kunniassa kaikessa ;)
Näyttää hieman erilaiselle toiminnalle kuin joskus nuoruudessa...
Toivotaan että pulputus lähtee hyvin käyntiin!
 
Viimeistä silausta vaille valmis. Lauantaina lähtee eka batch.
 

Liitteet

  • IMG_20221005_205221.jpg
    IMG_20221005_205221.jpg
    41,3 KB · Katsottu: 122
No jopa on viimeisen päälle vehkeet. Rosteria näyttäisi olevan kaikki. Taatusti tulee hyvää tavaraa tuollaisilla.
 
Laitoin matotkin lattialle! Kääritään pois kun aletaan tositoimiin.

PS. Verhotkin odottaa tuolla talon puolella, jos joku (minä) vain silittäisi ne ensin.
 

Liitteet

  • IMG_20221005_211407.jpg
    IMG_20221005_211407.jpg
    59,6 KB · Katsottu: 114
Veikkaan, että tuotantotilan äänentoistokin on hifi-laatua. Kyllä kelpaa tuollaisessa ympäristössä juomaa valmistaa.  :)
 
Zaphod sanoi:
Saa nähdä mitä tulee... Aloitetaan helposta APA-tyyppisestä oluesta.

Hyvä(ä) siitä tulee.  :)

Kävin joitakin vuosia sitten privaatilla tutustumiskierroksella kotikylän panimolla Virolahdella (Takatalo & Tompuri). Kierrokselta jäi mieleen isännän toteamus siitä, kuinka he eivät mitään APAa tai IPAa halua tehdä. Niitä kuulemma osaa tehdä opetettu apinakin, kun se runsas humala peittää kaikki virhemaut joita huolimaton tuotantoprosessi on mahdollisesti sinne tuonut.

Ja nyt varmuudeksi vielä perään toteamus, että tämä anekdootti ei missään nimessä ole viittaus Zaphodin juomanvalmistustaitoihin, joissa en usko olevan mitään vikaa.  ;D
 
Minulla on haaveena saada setti niin hyvin kuntoon, että pystyy tekemään aidosti hyvää lageria tai pilsiä. Nuo ovat prosessin ja osaamisen kannalta kaikkein hankalimmat oluttyylit paljastamalla kaikki virhemaut. Sinänsä hassua, että bulkkilager on oikeasti prosessin ja valmistuksen kannalta erinomaisia tuotteita. Toisaalta lagerit ovat samaan aikaan isojen panimoiden toimesta todella intohimottomasti pantuja ja hintapiste edellä meneviä.

Saa nähdä mitä tulee. Teoriassa osaan paljon, käytännössä en mitään. Vähän kuin teinipoika, kaikki tieto siitä toisesta panemisesta, mutta käytännössä homma ei välttämättä suju sitten yhtään. ;D
 
Oluista muuta ymmärrä kuin lapsuudenkokemukseni perusteella. Isää alkoi varsinkin kesäkaudella pajassaan ahjon lämmössä työskennellessään janottaa. Kaiveli taskustaan kolikoita, todeten: "käyppä kaupassa", sen tarkemmin määrittelemättä, mitä sieltä pitäisi ostaa. Toki tiesin sen sanomattakin, Presidentti-pilsneriähän tuo oli vailla. 
 
^Jahas, muitakin HOMBRE-ryhmän jäseniä paikalla. Täytyy sanoa, että olen itsekin varsin tyytyväinen tähän.
 
Vanhus sanoi:
Oluista muuta ymmärrä kuin lapsuudenkokemukseni perusteella. Isää alkoi varsinkin kesäkaudella pajassaan ahjon lämmössä työskennellessään janottaa. Kaiveli taskustaan kolikoita, todeten: "käyppä kaupassa", sen tarkemmin määrittelemättä, mitä sieltä pitäisi ostaa. Toki tiesin sen sanomattakin, Presidentti-pilsneriähän tuo oli vailla.

Miten tuo liittyy näihin ”panohommiin”?  ;)
 
silverfox sanoi:
Miten tuo liittyy näihin ”panohommiin”?  ;)
Oluttahan se oli pilsnerikin, hiukan pienemmillä prosenteilla vain.

Jatkan hiukan tästä varsinaisen panemisen sivusta eräästä tuttavastani.
Tästä on jo vuosia taapäin , mutta hän harrsti oluen tekoa ja tekikin todella hyvän makuista tummaa lageria. Tuolloin vielä itsekkin sain sitä maistella.
Kuitenkin hän lopetti harrastuksen ihan yht äkkiä ja kun kysyimme syytä , niin hän vastasi, että "Oli ihan pakko lopettaa, kun kokoajan oli valtava jano, niin kauan kun olutta oli kellarissa".  ;)
 
Mikä jottei vaikka pidettäisi AS-miittiä tuolla. ;) Jonkunhan nuo keitokset on juotava ettei kaikki mene viemäriin.

AV:kin toimii.
 

Liitteet

  • IMG_20221006_153327.jpg
    IMG_20221006_153327.jpg
    75,2 KB · Katsottu: 105
Eka satsi kegitetty ja pullotettu. Hiilihapoton näyte ei maistu ollenkaan hullummalle.
 

Liitteet

  • IMG_20221019_163123.jpg
    IMG_20221019_163123.jpg
    36,1 KB · Katsottu: 75
  • IMG_20221019_171435.jpg
    IMG_20221019_171435.jpg
    56 KB · Katsottu: 79
Resepti tällainen helppo pale ale

Maltaat:
Viking pale ale 2,5kg
Viking cara-pale 0,5kg
Weyermann rye malt pale 1kg
Crisp clear choice pale malt 1,5kg

Mäskäys kertainfuusiona 67 asteessa.

Humalat:
Sabro 40g 60min keitto
Amarillo 40 g 3 min keitto

Ja hiivana SafAle S-04

IBU 44, EBC 11 ja ABV 4,9%
 
Viikko sitten multitaskausta eli stoutin pullotusta ja kuivahumaloidun ruis pale alen panemista. Eilen korkattu ensimmäinen testimaisto stoutista ja DH ruis pale alen pullotus. Seuraava tulossa red ale ja NEIPA.

Kukahan nämä kaikki kaljat juo...
 

Liitteet

  • IMG_20221113_124122.jpg
    IMG_20221113_124122.jpg
    53,4 KB · Katsottu: 88
  • IMG_20221119_115727.jpg
    IMG_20221119_115727.jpg
    57,7 KB · Katsottu: 86
  • IMG_20221120_091154.jpg
    IMG_20221120_091154.jpg
    51,8 KB · Katsottu: 84
Zaphod sanoi:
Kukahan nämä kaikki kaljat juo...

Viittaako tämä siihen ettei ensimmäiset kokeilut maistu edes tekijälle itselleen?  ;D

Jos ongelma kuitenkin on maun sijaan vain runsas määrä, niin kyllä niitä apuja varmaan jostain saa kaavittua kokoon.  :p