https://www.popvakuutus.fi/asiakaspalvelu/yhteistyokumppaneiden-edut?utm_source=autostadium&utm_medium=banner&utm_campaign=autovakuutus_autostadium_jatkuva&utm_content=autovakuutus_0418

Nurmikon perustaminen ja hoitaminen

Ironic32

Yleisvalvoja
Liittynyt
18.12.2013
Näyttäisi kohtuu märkä talvi edesauttaneen sammaleen valtausta nurmikolla ja viime kesänä kokeiltu sammaleen poistaja ei kovin hyvää tulosta yksistään saanut aikaiseksi. Varmaankin pitäisi myös kalkita nurmikkoa ja joku vihjaili apilan kylvämisestä olevan apua myös taistelussa sammalta vastaan.

Yksi syy lienee varmasti myös liian tiivis pinta, eli jonkinlaista ilmaustakin pitäisi varmaan suorittaa. Onko kokemuksia noista sähkökäyttöisistä ilmauskoneista (esim. Gardenan ES 500, EVC 1000 / Boschin AVR 1100)? n. 100-200 eur hintaluokassa noita näyttää saavan, mutta tekeekö noilla oikeasti mitään?

Ajatuksena siis ilmata nurmikko ja sitten kalkkia + sammalsyöppöä perään.
 
Sammaltuho kyllä auttaa siten, että se tappaa sammalen siihen paikkaan, mutta kuollut sammal pitää kuitenkin silti poistaa mekaanisesti eli haravoimalla (lähtee irti helposti).

Paras keino taisteluun sammalta ja myös rikkaruohoja vastaan on tiheä ja hyvin kasvava nurmikko. Itse olen päässyt hyvään lopputulokseen sillä, että levitän lannoitetta (vaikka Kekkilän Nurmikon Kevät/Kesä/Syksy tms.) kolme kertaa kauden aikana, eli ekan kerran nyt vapun tienoilla, toisen kerran about juhannuksena, ja viimeisen kerran elokuun lopulla. Sitä tärkeämpää ja kenties yksittäinen tärkein asia on nurmikon hoidossa on sen säännöllinen leikkaus, ts. se pitäisi leikata kaksi tai jopa kolme kertaa viikossa oikeastaan riippumatta siitä, että näyttääkö se olevan leikkauksen tarpeessa. Pelkästään tällä pääsee jo hyvään tulokseen, ja yhden kauden jälkeen nurmikko on jo ihan toisen näköinen. Asiaa parantaa, jos käytössä on ns. boileikkuri, joka silppuaa ruohon koneen alle pieneksi silpuksi joka sitten lannoittaa maata edelleen. TUosta sammalesta kuitenkin sen verran, että pitää kuitenkin muistaa ja hyväksyä se tosiseikka, että jos paikka on kovasti varjoinen ja maa on kovaa, niin jonkin verran sammalta tulee aina.

Rikkaruohot kannattaa myös poistaa, ja itse pidän rikkaruohoina kaikkea mikä ei ole ruohoa, eli myös apilaa. Paras käyttämäni myrkky on nimeltään Toxan (saa kaikista K-Raudoista yms), joka tappaa voikukat, ratamot ja muut vastaavat todella tehokkaasti, mutta ei kuitenkaan vahingoita ruohoa. Itse käytän tuota 2-3 kertaa kesän aikana lähinnä voikukkien ja muiden hävittämiseen, ja esim. viime vuonna - joka oli neljäs kesä tässä talossa - voikukkia ei enää tullut nurmikolle nimeksikään verrattuna sihhen kun talon hankimme, ja nurmikko on muutenkin muutaman vuoden takaiseen verrattuna erinomaisessa kunnossa ja naapurien jatkuvan kummastelun ja ihastelun aihe.

Pienet ja esim. kukkapenkeissä "löysästi" maassa kiinniolevat rikkaruohot voi myös poistaa mekaanisesti eli käsin tai sitä varten suunnitellulla ja käsin käytettävällä laitteella, joka repii rikkaruohot juurineen irti. Itse olen tosin huomannut, että osa juurta katkeaa etenkin voikukan kohdalla melko helposti maahan, ja uusi rikkaruoho kasvaa samalla paikalla parin viikon kuluttua. Eli myrkyillä mennään täällä.

Noista ilmastuskoneista puhuttaessa mutsilla ja faijalla on ALKO:n pystyleikkuri jolla nurmikkoa voi ilmeisesti ilmastaa. Itse kokeilin tuota pari vuotta siten, mutta ainakin omissa käsissä se sai enemmän tuhoa aikaan kuin mitään muuta repien nurmikkoa irti juurineen. Todennäköisesti ongelma oli kuitenkin enemmän käyttäjässä... Ilmastukseen paras tapa lieneekin ilmastuskengät (tavallisten kenkien pohjaan remmeillä kiinnitettävät "piikkipohjalliset", vaikka Plantagenistä noin 15 eurolla) tai kapeapiikkinen talikko jolla hakataan nurmikkoon reikiä melkolailla tiheästi. Noilla kengillä homma lienee helpompaa ja nopeampaa, eikä mene paikat (selkä ja käsivarret) paskaksi.

Ilmastoinnista ei vain saa hirveästi hyötyä, ellei sen jälkeen täytä noita (tuhansia) reikiä hiekalla, josta systä hommasta tuleekin äkkiä melko suuritöinen. Heikkaa pitäisi levittää ilmastoinnin jälkeen nurmikolle noin 0,5-10mm kerros, joka sitten haravoimalla valuu noihin reikiin. Nurmikon pinta-alasta riippuen hiekan menekki voi olla tolkuton. Itse en ole koskaan ilmastanut, mutta talon varjoisalla päädyllä maa on sen verran kovettunut että homma lienee jossain laajuudessaan tänä kesänä edessä. Tod. näk. haen noi kengät ja hoidan hommaan ilman hiekkaa.

Eli kiteytettynä ja tärkeysjärjestyksessä:
- Leikkaa nurmikko läpi koko kesän kaksi kertaa viikossa
- Poista rikkaruohot myrkyllä nurmikolta tarvittaessa 2-3 krt kesän aikana, ja sammal kerran vuodessa myrkyllä ja mekaanisesti haravoimalla
- Lannoita nurmikko 2-3 krt kasvukauden aikana esim. mainituilla tuotteilla
- Kalkitse nurmikko joka toinen vuosi
- Ilmasta nurmikko tarvittaessa ja maan kovettuessa

Luulen, että jos muuta ei jaksa tehdä niin kahdella ekallakin kohdalla pääsee jo todella pitkälle.
 
Vähän samankaltaisia haasteita meilläkin kuin edellisilläkin kirjoittajilla, mutta pienenä bonuksena ehkä on pinnassa olevat puiden juuret. Puiden kaataminen ei ole vaihtoehto, mutta juuret pitäisi saada piiloon eli varmaan siis uutta multaa päälle "riittävästi"?

Nurmikolla on aikalailla sammalta jota on myös mainittujen juurten välissä. Kannattaako/pitääkö sammal ottaa ensiksi pois ja vasta sen päälle uutta maata vai voiko sammalen jättää alle jonne se toivottavasti maatuisi? Miten käy esimerkiksi voikukkien kanssa? Pitääkö ne hävittää samalla sammalen kanssa vai pääseekö niistä eroon kunhan vaan levittää tarpeeksi paksulti multaa?
 
ePa sanoi:
Vähän samankaltaisia haasteita meilläkin kuin edellisilläkin kirjoittajilla, mutta pienenä bonuksena ehkä on pinnassa olevat puiden juuret. Puiden kaataminen ei ole vaihtoehto, mutta juuret pitäisi saada piiloon eli varmaan siis uutta multaa päälle "riittävästi"?

Puiden juurien peittämisessä pitää olla todella varovainen. Hyvin usein puiden kuivuminen aiheutuu uudesta maakerroksesta juurien päällä. Juuret eivät saa riittävästi happea ja puu kuivuu. Koskee siis tilanteita, joissa juuret ovat tottuneet siihen, että voivat olla suoraan ilman kanssa kosketuksissa. Näinhän ei toki useinkaan ole.
 
Laajensin otsikkoa, koska olen juuri perustamassa uutta nurmikkoa mökille ja haluaisin siihen ohjeita. Itse asiassa pohdin myös kuntta-vaihtoehtoa, koska pohja on harjusoraa. Se on kuitenkin siinä määrin kallis ratkaisu, että siitä pitänee luopua.

Tänään ja huomenna sorapohja tasataan ja kaadot laitetaan kohdalleen. Sitten, ja varsinkin jos sadejakso jatkuu pitempään, levitetään multa. Tarkoitus olisi saada sitä ~20 cm:n kerros, jonka jälkeen se lannoitetaan ja kylvetään, kun säät sallivat. Vanha nyrkkisääntö on, että heinäkuussa ei kannata kylvää eikä istuttaa mitään, mutta tänä vuonna tuota sääntöä on voinut soveltaa jo toukokuusta kesäkuuhun. Kastelu on tietysti välttämätöntä, mutta se edellyttää jatkuvaa valvontaa.

Sorapohjan vuoksi mullan pitäisi olla savipitoista, jotta kastelusta olisi hyötyä. -- Sekä kesä että paikka ovat melkoisen haasteellisia.

-- Comments?
 
Nyt kun on ollut kuivaa, niin nurmikkoa ei ole uskaltanut leikata oikein ollenkaan, ainoastaan koneen korkealla leikkusäädöllä sieltä missä on parempi kasvu. Huonommin kasvavia paikkoja on joutunut kastelemaan ettei nurmi ihan kulottuisi.
 
Näyttää tapoja sekä toiveita olevan erillaisia. Itse olen kuivuudesta riemuinnut ja koittanut leikata lyhyeksi. Toiveena ollut oikeesti, vähän tuhota mökiltä nurmikkoa. Kun vois siellä muutakin tehdä kuin leikata sitä ja haravoida, kun ei aina ehdi ajoissa hätiin.

Mutta, tämä ei ollut neuvo nurmikkoa tekevälle :rolleyes:
 
Ironic32 sanoi:
apua myös taistelussa sammalta vastaan.

Milläs sais sammalta nurtsin tilalle? Se kun tuppaa kasvamaan hitaasti...

Mitä sammaleisempaa olis pihalla, ni sen nätimpi ja parempi. Turha noita ruohonkorsia kasvatella meidän pihalla. Kukkaketoa ollaan annettu kasvaa osa nurtsista. Vielä kun pääsis nurmikosta kokonaan eroon ilman, että kiveää koko pihan...
 
Meillä on mökillä sitä sammaltakin, mutta mutta, älä luule ettei se kasva....
 
Mietin vielä, pitäisikö perussorapohjan ja mullan väliin laittaa suodatinkangas? Ainakin se vähän pidättäisi veden valumista suoraan sorakerrokseen ja hidastaisi näin nurmikon nopeaa kuivumista.

Ja tosiaan, meillä ei mökillä nurmikolla juhlita, vaan pyritään säilyttämään alkuperäistä metsänpohjaa mahdollisimman paljon. Ainoa paikka on tuossa mökin vieressä noin 150 m2 alue, joka on nyt soralla, ja jossa ei viiteenkymmeneen vuoteen ole enää ollut alkuperäistä kunttaa. Sehän se parasta olisi, mutta kun ei raaski niin ei raaski. 20 € / m2 on paljon rahaa.
 
Quality sanoi:
Mietin vielä, pitäisikö perussorapohjan ja mullan väliin laittaa suodatinkangas? Ainakin se vähän pidättäisi veden valumista suoraan sorakerrokseen ja hidastaisi näin nurmikon nopeaa kuivumista.
Muistelen jostakin sellaista ohjetta, että ohkainen savimaa kerros, tasoitettuna tuohon mullan ja huokoisemman maan väliin, auttaisi vettä pysymään mullassa, eikä karkaisi sinne hiekkaan.
 
Quality: Ei se kuntan hankinta sitten parin vuoden päästä harmittaisi yhtään. Sen sijaan nurmikon hankinta saattaa kyllä harmittaa. Naapurin puutarhasuunnittelija sanoi, että nurmikko on pihan kallein ja työläin materiaali. Ja kyllä se vaan näin on jos sen meinaa pitää hyvänä niin työtä teettää niin kuin Marty tuolla aiemmin mainitsi ja päälle vielä lannoitteet, kalkit, hiekat, työvalineet jne.
 
Sammal on happaman maan merkki, joten riittävä kalkitus ja lannoitus säännöllisesti pitää sammalen loitilla. Jos äityy sammalongelma pahaksi, niin liitukalkki auttaa kun nostaa ph:n nopeasti ja on kymmeniä kertoja halvempaa kuin sammalenpoistajat. Ostin liitukalkkia Hankkijalta 600 kg: n säkin 120 euroon.

Kyllä puiden juuret voi ohuella maakerroksella peittää, koska ovat muuten mekaaniselle vaurioille alttiina ja kuolevat erilaisiin tauteihin. Eri juttu, jos tontin tasoa nostetaan kymmeniä senttejä, niin silloin ainakin pintajuurisille puille tulee noutaja. Kaupungeissahan laittavat puun kaivonrengaiden sisään, niin juurille ei tule niin paljoa maata.
 
Kale sanoi:
Quality: Ei se kuntan hankinta sitten parin vuoden päästä harmittaisi yhtään. Sen sijaan nurmikon hankinta saattaa kyllä harmittaa. Naapurin puutarhasuunnittelija sanoi, että nurmikko on pihan kallein ja työläin materiaali. Ja kyllä se vaan näin on jos sen meinaa pitää hyvänä niin työtä teettää niin kuin Marty tuolla aiemmin mainitsi ja päälle vielä lannoitteet, kalkit, hiekat, työvalineet jne.

Tuossa on paljon perää. Olen vaan jäämässä vähemmistöön perheen äänivaltaisten jäsenten kesken enkä ole (ainakaan kertahankintana kalliin tuotteen) hyvä myyntimies. Sitäpaitsi, ei taida kunttakaan pärjätä aivan omillaan siirron jälkeen.
 
Kunttaa pitää ainakin alussa kastella paljon mutta kai se sen jälkeen pärjää omillaan. Näin olen ymmärtänyt.
 
Jos on hiekkamaa alla, niin kannattaa laittaa savea ensin ja vasta sitten kunnon multaa päälle.

Meillä kun on talo  hiekkaharjun päällä, niin kaivettiin hiekkaa pois 50cm ja tilalle savea 40cm ja kunnon valmiiksi kalkitettua ja lannoitettua multaa 10cm ja hyvin kasvaa ja pitää kosteuden.
 
Apila alkaa valtaamaan nurmialueita ja ilmeisesti se johtuu typen puutteesta. Mitenkäs tuota apilan laajentumista voisi estäää?
 
Kale sanoi:
Apila alkaa valtaamaan nurmialueita ja ilmeisesti se johtuu typen puutteesta. Mitenkäs tuota apilan laajentumista voisi estäää?

Myrkyttämällä lähtee ainakin. Itsekään en apilasta tykkää nurmen joukossa ja leviää helposti.

Apila ilmeisesti tykkää kalkista, mutta sitä kevätkalkitustakin olisi hyvä tehdä.
 
Kale sanoi:
Myrkkyjä on monenlaisia

Itse käytin Trim tiivistettä (voikukille+muille leveälehtisille), mutta sitä ei ilmeisesti enää saa tiivisteenä. Uskoisin, että muutkin vastaavat leveälehtisille tarkoitetut myrkyt käy, esim. äkkiseltään Keeper tiiviste rikkahävite?
 
ePa sanoi:
Mitä vikaa apilassa on?

Niin, tästähän on kahta koulukuntaa. Osa tykkää, osa ei. Osa kylvää nurmikon joukkoon, osa poistaa.

Itse en tykkää, nurmikko nurmikkona ja lasken apilan samaan joukkoon, kuin voikukan ja muut rikkakasvit.

Kyllähän tuo voikukka tekee nurmikosta ns. tuuheamman oloisen, mutta omaan silmään tulee liian kirjavaksi ja kukiessaan nurmikko on täynnä ampiaisia.

 
Tuohon aikaisemmin kyseltyy nurmikon perustamiseen piti jo aikaisemmin vastailla. Oma vinkkini hommaan olisi perustajille, että odotelkaa kärsivällisesti myöhäissyksyyn/alkutalveen homman kanssa ja ripotelkaa siemenet märkään/kylmään/jäiseen maahan.

Omaa nurmikkoa perustettaessa tein pariin otteeseen sellaisen virheen, että kun keväällä/kesällä kylvin, niin vaatii silloin tarkkaa kastelua + kesäiset ukkoskuurot vie helposti siemenet ja vielä pahimpana se, että uudessa mullassa on kasvuvoimaa yleensä sen verran, että siinä alkaa vauhdilla kasvaa muukin tavara, kuin vaan nurmikko, eli rikkaruohot. Ja yleensä rikkaruohot kasvaa vielä nopeammin, kuin uusi nurmikko, niin siinähän sitten joutuu kirkentähommiin heti aluksi...

Kolmannella kerralla tein homman sitten myöhäissyksyllä ja hieman homma epäilytti, mutta ei voisi helpompaa keinoa olla! Keväällä lumien sulettua alkoi kivasti pukkaamaan uutta nurmikkoa ja tuon rikkakasviongelman vältti käytännössä kokonaan  :)
 
ePa sanoi:
Mitä vikaa apilassa on?

jnf sanoi:
...
Itse en tykkää, nurmikko nurmikkona ja lasken apilan samaan joukkoon, kuin voikukan ja muut rikkakasvit.

Kyllähän tuo voikukka tekee nurmikosta ns. tuuheamman oloisen, mutta omaan silmään tulee liian kirjavaksi ja kukiessaan nurmikko on täynnä ampiaisia.

Meillä päin ampiaiset viihtyy ihan jossain muualla mutta kimalaisia kyllä riittää sekä mehiläisiäkin vähän pyörii.
Sama homma. Ei näytä hyvältä, kimalaispitoisuus liian suuri, kosteana liukas, kuivana muuttuu ruskeaksi.