https://www.popvakuutus.fi/asiakaspalvelu/yhteistyokumppaneiden-edut?utm_source=autostadium&utm_medium=banner&utm_campaign=autovakuutus_autostadium_jatkuva&utm_content=autovakuutus_0418

Ms-Office vs LibreOffice

V

Vaarivanhus

Vieras
Jonkin aikaa olen tutustunut uudessa läppärissäni LibreOffice-toimisto-ohjelmaan. Vanhassa tietokoneessani on Ms-Office ja sillä tehnyt joitakin sovelluksia, lähinnä Excelillä. On budjettia, autoilun kuluseurantaa, tietokoneiden dokumentointia. Ihmeen hyvin LibreOffice Calc osaa suoraan käyttää Excelillä tehtyjä taulukoita ja tallentaa niitä takaisin Excel-formaattiin, mutta joitakin eroavaisuuksia on. Esim. hyperlinkkejä sisältävien solujen kanssa on pientä ongelmaa, jos niiden avulla availee muita, samaan aihepiiriin kuuluvia dokumentteja. Toimii, mutta hyperlinkin sisältävän taulukon joutuu tallentamaan LibreOffice omaan formaattiin.

Sitten on pientä eroavaisuutta pikanäppäintoiminnoissa. F2 ei toimi LibreOfficessa, joutuu hiirellä klikkaamaan, kun editoi solussa olevaa tekstiä. Solujen muotoilussa on LibreOffisessa pientä vajavaisuutta, kun vertaa Ms-Officeen.

Yllä kerrottu on vain pieni pintaraapaisu ja en ole mikään toimisto-ohjelmien tehokäyttäjä enkä niitä osaa kuin omiksi tarpeiksi. Makroja en vielä ole LibreOffisesta tutkinut, onhan näitä ominaisuuksia vaikka miten paljon.

Ilmaista lounasta ei kuulemma ole, mutta mielenkiintoinen juttu sinänsä tuollainen ilmaisohjelma, LibreOffice.

Löytyisikö muilta käyttäjiltä näppituntumaa aiheeseen?
 
Kotikäyttäjälle tuo libreoffice riittää todella hyvin, varsinkin kun on ilmainen. Porukoilla on ubuntussa tuo ja kyllä sillä ainakin vanhoja kokkausohjeita saa kirjoteltua talteen  :)

Työkäytössä ei vielä mitään jakoja office-tuotteisiin verrattuna. Lähinnä ongelmia tulee siinä vaiheessa, kun raportteja käsitellään jollain muulla ohjelmalla. Virheitä tulee jo tiedoston avauksessa, kun dataa aletaan purkamaan.
 
Aikoinaan töissä oli MS ohjelmat, mutta kotona olen pärjännyt näillä ilmaisohjelmilla vuosikymmeniä hyvin. Ensimmäinen taisi olla StarOffice joskus 15 vuotta sitten, sitten tuli OpenOffice ja nyt LibreOffice. Varmaan LibreOffice eroaa MS:n vastaavasta tai ehkä juurikin päinvastoin.

Sen olen huomannut, että jos kirjoittaa esim pitempiä tekstejä, joissa on alaviitteitä yms ja kuvia mukana, niin kannattaa tallettaa aina ensin odf-formaattiin. Silloin saa kaiken säilymään ja edelleen tallentaminen esim. pdf-muotoon onnistuu. Pdf- muodossa yleensä sähköpostin liitteet aukeavat kaikilla oikein.

Jos tutkii LibreOfficella ikivanhoja esim StarOfficella tai vaikka MSWordilla tehtyjä tiedostoja, niin kannattaa olla tarkkana ja katsoa, että kaikki on avattuna ok ja uudelleen tallennettuna myös meni kohdilleen.
Ainakin muutama vuosi sitten MSdocx-formaattia ei LB saanut auki, mutta nykyiset versiot kyllä aukaisevat. Tuohan lienee juuri MS-tyyliä, että yrittävät standardisoinneista huolimatta estää omien formaattiensa käytön ja täten luoda itselleen suotuisaa markkinointia.

Yleensäkin kannattaa katsoa, että viimeinen LO versio on päivitettynä. Nykyään käytän oikeastaan vain Ubuntua, johon myös LibreOffice-päivitykset tulee automaattisesti.
 
Jänniä nämä pienet, mutta toisinaan jopa huomaamattomat erot.
Eskelisellä olet tehnyt taulukon, suojannut san asiallisesti salasanalla, mutta OpenOfficella aukeaa ilman salasanaa.
Näin oli ainakin pari eskeliversiota taaksepäin. Tällä uudella en ole testannut.
 
En viitsi perustaa uutta ketjua, mutta kiinnostais tietää onko kellään kokemuksia Microsoft 365 paketeista?
Etenkin sähköpostiominaisuudet kiinnostais- tuoko helpotusta hallintaan monella laitteella luettaessa?
 
Verrattuna mihin? Olen itse käyttänyt Internet-pohjaista sähköpostia noin 25 vuotta ja sen jälkeen kun IMAP-protokolla tuli käyttöön en ole liiemmin havainnut itse sähköpostin käytössä monella laitteella eroa, kunhan käytetty sähköpostin asiakasohjelmisto on kunnossa.

Käytän tällä hetkellä rinnakkain neljää eri postilaatikkoa, joista yksi on Office 356 -palvelussa, yksi on GMail, yksi on kotimaisen Internet-palveluntarjoajan palvelu IMAP:illa ja neljäs on Applen iCloud. Aiemmin olen käyttänyt myös Exchange-palvelinta MAPI-rajapinnan kautta (Outlook) ja IMAP:illa rinnakkain, mutta siitä siis siirryttiin Office 365:een viime talvena. Lisäksi on tullut joskus käytettyä Microsoftin Live-postilaatikkoa, mutta se ei ole jatkuvassa päivittäisessä käytössä.

Kaikissa vaihtoehdoissa riippuu paljon siitä mitä asetuksia palvelinpäässä on tehty. Esimerkiksi Office 365 voidaan tehdä todella vaikeaksi käyttää, jos niin halutaan. Yleensä se haluaja on yrityksen tietoturvapäällikkö, jolla tietoturva menee kaiken edelle.

Office 365:sta olen käyttänyt Outlook Web Access:illa, Outlook 2011 for Mac ja Outlook 2015 for Mac -sovelluksilla, iPhonen Mail-sovellusella, iPadin Mail-sovelluksella ja Windows Phonen sähköpostisovelluksella. Hyvin toimivat ristiin ja muutokset näkyvät asiakasohjelman asetuksista ja verkkoyhteyksistä riippuen muissa laitteissa joko välittömästi tai viimeistään kun laite seuraavan kerran on yhteydessä verkkoon/palvelimeen.

GMail minulla on käytössä IMAP:in kautta kahdessa Macissä OS X:n Mail-sovelluksella ja ties millä protokollalla iPhonen ja iPadin Mail-sovelluksissa, Jollassa sen omalla sähköpostisovelluksella ja lisäksi yhdellä läppärillä käytännössä kokoajan auki Gmailin web-käyttöliittymä. Hyvin toimii ristiin ja viestit ja muut on ajantasalla kaikissa, toki samoin ehdoin kuin Office 365:n kanssa.

Kotimaisen palveluntarjoajan IMAP-laatikkoa luen kahdelta Maciltä Mail-sovelluksella, Jollalla, iPhonella ja iPadillä. Toimii kuten edellisetkin.

iCloudin postilaatikko on käytässä Mail-sovelluksessa Maceissä, iPhonesssa ja iPadissä. Ei poikkea edellisistä käytännössä. IMAP:illa en ole kokeillut.

Microsoftin Liven sähköposti eli Outlook.com toimii sekin noilla samoilla sovelluksilla ja sen voi konffata ihan Exchange-palvelimena, niin toimii myös yhteystietojen synkkaus.

Viimeisestä päästäänkin sitten siihen, että Office 365 tarjoaa tietty kalenterin, yhteystiedot, muistion, tehtävälistan ja olikohan vielä jotain muuta, jotka voidaan synkata laitteiden kesken. Testattu esim. kalenteri siten, että toisessa Macissä käytään Outlookia ja sillä myös kalenteria. Puhelimessa Office 365 -kalenteri näkyy iOS:in omassa kalenterissa, kuten myös henkilökohtainen iCloudiin synkattu kalenterini ja Google-kalenterini. iPadissä minulla näkyy näistä muut paitsi tuo Google-kalenteri ja toki siinä on sitten välillä oltava tarkkana, että kun tekee jonkin kalenterimerkinnän, niin mihin kalenteriin se menee. Siinä olisi kyllä parannettavaa ainakin Applella.

Yhteystietojen synkkaus on toinen jota käytin Office 365:n kautta, tosin nyt olen vaihtanut Outlook.com:in siihen käyttöön. Kun lisään yhteystiedon vaikka Jollaani, ilmestyy se automaattisesti myös Windows Phoneen. Näiden kanssa tosin pääsee myös itse ihan solmuun, sillä jokainen yhteystieto on joko paikallinen tai johonkin pilveen sidottu ja näkyy sitten vain niissä laitteissa, joissa tuo kyseinen pilvipalvelu on käytössä.

Millaista helpotusta siihen sähköpostin hallintaan olet vailla?
 
Tällä hetkellä sähköposti web-palvelin tarjoojan hoteissa pop na. Ko hotelli näköjään ylihintainen ja se vaihtuu ja samalla myös nuo laatikot. Moni nyt tarjoilee tuota 365 sta ja siinä ehkä kiinnostaa eniten tuo kalenteri ja office paketti (macille 60,-/vuosi)

Luen postia macillä töissä,  android-puhelimella ja tabletilla. Ois tietenkin hienoa jos yhdeltä laitteelta luettu posti olisi sit "luettuna" kaikilla vehkeillä. Gmaililla tuo tietenkin toimii,  mutta ko laatikot firman domainilla.

Myös tuon hallinta pitäs olla  helppo kun sitä sorvari tekee.
 
POP oli 20 vuotta sitten ehkä kova juttu, mutta kyllähän se on auttamatta historiaa. Kyllä jokaisen palveluntarjoajan luulisi tarjoavan jo nytkin IMAPia ja sen kanssa kerran luettu posti todellakin on luettu kaikilla laitteilla. Toki jos laittaa synkkausasetukset oikein laiskoiksi, niin sitten ei, mutta sanotaan että oletusasetuksilla kyllä. IMAP:issa ja noissa muissa on sitten kansiot ja viestit saa takaisin myös lukemattomiksi jos haluaa ja niitä voi liputtaa yms. Kaikki synkkaa kaikkiin laitteisiin, tosin sitten on jotain erikoisominaisuuksia, joita ei välttämättä jokainen asiakasohjelma osaa.

Microsoftin pilvipalveluita on kyllä siinä kehuttava, että ovat todella paljon panostaneet myös Android- ja iOS-toimivuuteen. Itse olen ainakin ollut tuosta yllättynyt.