https://www.popvakuutus.fi/asiakaspalvelu/yhteistyokumppaneiden-edut?utm_source=autostadium&utm_medium=banner&utm_campaign=autovakuutus_autostadium_jatkuva&utm_content=autovakuutus_0418

Millainen valokuvaaja olet?

ääliö

Klassikko
Liittynyt
27.12.2013
Pistetäänpäs tällainenkin...

Seuraillessani satunnaisesti erilaisia kirjoituksia valokuvauksesta olen hiukan houssut helikopteriperspektiiviin arvioimaan omaa "valokuvailuani". Jokuhan kuvaa työkseen, toiset räpsivät silloin tällöin. Tässä vähän omaa profiiliani:

AMMATTIMAISUUS/HARRASTELU:
- Kuvaan lähes 100-prosenttisesti harrastuksekseni. Poikkeuksena töissä ottamani laitekuvat yrityksemme tuottamista kapistuksista. Noita otoksia sitten käytetään markkinointiin ja muuhun esittelykäyttöön, kuten myöskin vähän arkistoimaan sitä,  mitä kaikkea on tullut tehtyä.

KOHTEET:
- En koskaan kuvaa liikkuvia kohteita. Tai jos kuvaan niin vahingossa.
- Kuvaan varsin vähän ihmisiä, joitakin reissu- ja tilanneotoksia harvakseltaan. Lapsista on tullut otettua kuvia, mutta nykyään hyvinkin vähän.
- Pääosin kuvaan erilaisia luonnon ilmiöitä, eli maisemia, kasveja, yms.
- Edellisen kohdan tuotekuvaukset.

KUVIEN KÄSITTELY JA TALLENNUS
- Kuvaan yksinomaan RAW -formaatissa.
- Käyn kaikki kuvat läpi Nikonin omalla editoriohjelmalla. En ainakaan toistaiseksi ole käyttänyt mitään kaupallista sovellusta (Lightroom, Photoshop, yms.)
- Editoinnin jälkeen tallennan säästöön jäävät kuvat JPG -muodossa tietokoneen kovalevylle. Varmuuskopioin, mutta laiskasti. Pilvipalveluja käytän, mutta hyvin harvoin.
- Yritän arkistoida kuvia hiukan teemoittain, mutta mitään järkevää systeemiä tuossa ei ole.

LAITEKANTA
- Nikonin muutaman vuoden ikäisellä "semi-pro" -järkkärillä mennään. Putkia taitaa olla 5 kpl, joista pari kiinteällä polttovälillä ja loput zoomeja. Putkista kolmessa on parempi valovoima, f1.4-f2.8. Varmaankin 90 % ajasta kiinni on 18-50 mm /f2.8.
- Nikonilta käytössä myös hyvä kompaktikamera, vähän Canonin G16 tyyliin.
- Salamia on pari kappaletta, Nikonin omia molemmat. Eivät kovinkaan aktiivisessa käytössä.
- Jalustaa käytän työkuvien ottamisessa jatkuvasti, harrastekuvissa en juuri koskaan.
- Tietokoneeseen juuri hankittu parempi 24" näyttö editointihommiin.

LAATUTASO, HIFISTELY
- Olen sen verran kärsimätön luonteeltani, että en jaksa/viitsi paneutua suurella huolella kuvaustapahtumaan tai kuvien editoimiseen täydellisiksi. Ehkä voisin kuulua luokkaan "hiukan edennyt harrastelija".
- Järkkärin valikot ja asetukset on kahlattu läpi, mutta varmaakin 90 % rungon lukemattomista asetuksista on samoja kaiken aikaa. Toki jatkuvasti säädellään aukkoa, aikaa, tarkennusta, valkotasapainoa, yms.

KUVAUSMÄÄRÄ
- En ole tuohon kiinnittänyt tarkempaa huomiota. Talteen jääviä kuvia lienee 250 - 1000 kpl vuosittain, riippuen siitäkin, onko osunut lomareissua, tms. vuodelle. Silloin kun taloa rakennettiin ja mökiiä rempattiin, syntyi toki runsaasti dokumentoitavaa.
- Otoksia toki enemmän, mutta säästän vain pienehkön osan.
 
AMMATTIMAISUUS/HARRASTELU:
Tärähtänyt harrastelija jos sitäkään. Kuvaan silloin tällöin kun saan kameraan koskea :D

KOHTEET:
Nykyään pääasiassa liikkuvia. Ei tuo koira hirveesti paikallaan pysy.

KUVIEN KÄSITTELY JA TALLENNUS
Raakakuvina muistikortille ja siitä melkeen suoraan JPG tiedostoksi. Vaimo sitten editoi ne julkaistavat. On muuten aivan järkyttävä ero kun tuollanen vartti-ammattilainen editoi

LAITEKANTA
Meiltä löytyy kaapista kolme Canonin järkkäriä 2 digi ja yks rulla. Digit on 5D ja 450D. Kolmannen mallista ei ole hajuja. 5D löytyy parempaa putkea ja salamaa. 450D kärsii kitti putkesta ja 50mm putkesta. näiden päälle löytyy 3 pokkaria kaikki Canonia :D

KUVAUSMÄÄRÄ
Määrä korvaa laadun?  Pakko räpsiä kuvia minkä kerkeää jos joku sattuisi onnistumaan. Säädöt aina päin peetä ja eihän siitä mitään tule :D
 
AMMATTIMAISUUS/HARRASTELU:
Valokuvaus on pääasiassa harrastus. Olen kuitenkin myynyt muutaman kuvan lehtiin, tehnyt parit toimeksiannot, kuvannut päivätyössä erilaisissa tilaisuuksissa ja kuvannut parit häät tai muut juhlat.

KOHTEET:
Kuvaan sekalaisesti kaikenlaista, kamera kulkee melkein aina mukana. Pääasiassa kuvaan kuitenkin ruoka-annoksia ja erilaisia tiloja ja arkkitehtuuria. Jonkin verran myös luontoa ja "candid photo" tyyliin tuttuja ihmisiä ja joskus myös autoja.

KUVIEN KÄSITTELY JA TALLENNUS
Kuvaan kaiken RAW -formaatissa. Käsittelen kaikki käytettävät kuvat Lightroomilla ja usein myös Photoshopilla. Saatan tehdä kohtuullisen isoja muutoksia kuviin niitä käsittelemällä, en kuitenkaan yleensä poista tai lisää mitään roskia tms. lukuunottamatta. Olen parempi kuvien käsittelijä kuin kuvaaja.

Tallennan kaikki kuvat Lightroomin arkistoon, yleensä poistan vaan täysin epäonnistuneet. Tallennan vain RAWina ja muutostiedot tietokantaan, en säästä exportattuja pakattuja tiedostoja. Kaikki kuvat on tuplana tietokoneella peilatuilla levyillä (kuten kaikki muukin) ja lisäksi olen juuri alkanut käyttämään Adoben pilveä erillisenä varmistuksena. Olen laiska tagittelija, joten kuvia on hankala selata jälkikäteen.

LAITEKANTA
Canonia, 5DmkII ja 40D, putkia 6 kpl (3 L-putkea). Lisäksi Canonin pokkari, jolla tulee kuvattua aika harvoin. Irtosalama ja studiosalamat löytyy jalustoineen ja softboxeineen, pari jalustaa ja monopod myös, jalustaa käytän aika usein. Tietokoneena on täyslaajennettu iMac 27" + 12 TB kovalevytilaa.

LAATUTASO, HIFISTELY
Olen kuvaamisessa harrastelija, osaan perusasiat niin että ne tulee jo selkärangasta, mutta pikkujuttuja en ole vaivautunut opettelemaan, varsinkaan sellaisia jotka voin jälkikäsittelyssä korjata. Käytän editointiin huomattavan paljon aikaa ja saatan hieroa pikkujuttuja todella pitkään.

KUVAUSMÄÄRÄ
Vuodessa tulee kuvattua 10 000 - 15 000 ruutua, jotka melkein kaikki tulee tallennettua. Kovalevytila on niin halpaa, että en poista kuin epäonnistuneet kuvat.
 
ääliö sanoi:
AMMATTIMAISUUS/HARRASTELU:
-Kunhan otan kuvia silloin, kun siltä tuntuu.

KOHTEET:
-Maisemia ja autoja pääasiassa

KUVIEN KÄSITTELY JA TALLENNUS
- Painan nappulaa -> kamera ottaa kuvan -> odottelen, että kameraan kertyy riittävästi kuvia -> jaksan siirtää tietokoneelle. Ei aavistustakaan mikä formaatti, ei varmaan mikään.

LAITEKANTA
- Samsung GS2 -kännykkä
- Sony DSC-WX1 (ilmeisesti)

LAATUTASO, HIFISTELY
- En siedä sormia linssin edessä
- En siedä kuvauskohdetta, joka ei sovi kokonaan kuvaan, kuten auto tai ihmisen pää.
- En jaksa sen ihmeemmin sommitella kuvauskohdetta tai tehdä säätöjä kuvausasetuksiin.

KUVAUSMÄÄRÄ
- Monta kuukautta mennyt todella vähällä kuvaamisella. Vuodessa varmaan pari sataa normaalisti.
 
Lyhyesti ja ytimekkäästi. Määrä korvaa laadun.

Toki haen täydellistä maisemaa pääsääntöisesti. Pari hassua kuvaa Etnasta ja Perlanista Islannissa on niitä joihin olen tyytyväinen. Harvemmin jaksan säätää mitään asetuksia. Olen kyllä ihastunut Sanyangin Fish-eye linssiin. Onneksi tyttärestä on kasvamassa moninverroin omia taitoja paremmalla visuaalisella silmällä oleva taituri kuvaamiseen.

 
Surkea... Oisi kiva oppia kunnolla, kun joku oisi neuvomassa..  Ei oikein ymmärrä itse lukemana noita juttuja mitä ne tarkottaa.. Vapaa ehtosia ?
 
^Hommaa joku kirja/opas, valokuvauksen perusteet tms. onhan niitä, joka selittää kaikki, aukot, suljinajat, ISO-luvut jne. Siis joka lähtee ihan perusteista. Semmoisen minäkin joskus aikoinaan hommasin ja perusteet tuli selväksi. En mä silti hyviä kuvia osaa ottaa. Tai osaan varmaan parempia kuin keskivertonäppäilijä, tyyliin kaks kuvaa tuhannesta on onnistuneita omalla mittapuulla :)

Edit : olisko esim. kansalaisopistossa jotain kursseja?
 
Kirja/opas löytyy.. Mutta sitä tarkotin että ois kiva ymmärtää käytännössä niitten erot.. Toi oma lukeminen kun on mitä on, luen kyllä ajatuksen kanssa.. Mut se on helpompi ymmärtää kun toinen neuvoo vieressä  ;D
 
Tuntemukset kuvaamisesta on vähän kuin TeBsulla.

Ensimmäinen digkamera oli aikanaan Ixus vuodelta 2004. Sen heikkouksiin turhauduin nopeasti ja vuonna 2007 hankin ensimmäisen järjestelmäkamerani Canon 400D:n kittilinssillä. Kuvasin paljon ja yritin perehtyä kuvaukseen. Yhden kirjankin hankin, mutta kahdelta kaverilta sain eniten ja arvokkainta oppia. Kovin pitkälle en siltikään päässyt. Hankin myös Tamron makro-objektiviin, Sigma 10-20 laajakulman ja Sigma 18-200 yleislinssin. Kaksi ensin mainittua jäivät vähälle käytölle ja olen jo myynyt ne pois ihan kelpoon hintaan. Vuonna 2009 hankin Canon 50D rungon, joka on meillä edelleen. Linsseinä tuo 18-200 sekä kiinteä Canonin edullinen kiinteä 50 mm. Tuo tasokkaampi runko oli hyvä hankinta, yllättävän paljon se paikkasi kuvaajan taitamattomuutta esim. valotusasioissa.

Aiemmin kuvasin lähinnä matkoilla tuolla 50D ja 18-200 mm yhdistelmällä. Nykyisessä elämäntilanteessa poika on pääasiallisena kuvauskohteena ja sitä varten hankin tuon kiinteän linssi. Ei niissä kuvissa kehumista ole, mutta perheen muistot tallentuvat ja se on tärkeintä. :) Arkea kuvaan pääasiassa Lumia 1020:lla, joka on varsinkin turistikuvaukseen oikein kelpo laite. Matkoille ei oikein viitsisi edes ottaa järjestelmäkameraa varsinkin, kun tuo 18-200 objektiivi on aika vaatimatonta tasoa. Ehkä vielä joskus päivitän sen.

Suurin ongelma kuvauksessani on kuitenkin se, että määrä todellakin korvaa laadun ja sitten uuvun siihen määrään. Laitan kyllä kuvat talteen ja varmuuskopiotkin otan, mutta jälkikäsittely jää tekemättä. Valtavat kuvamassa on vuosien varrella kertynyt...  :rolleyes: