- Liittynyt
- 22.12.2013
Kummalla ajelisit: bensalla vai dieselillä? Etu- vai takavedolla? Manuaalilla vai automaatilla? Mersulla vai Bemarilla? Matilla vai Mervillä? Näistä elämää suuremmista kysymyksistä käydään tälläkin foorumilla aika ajoin hyvinkin aktiivista keskustelua, joskin vastaukset näihin kysymyksiin ovat toistaiseksi olleet selkeydessään kääntäen verrannollisia objektiivisuutensa Passatin hansikaslokeroon kadottaneeseen saksalaisen AutoBildin autotoimittajan vastaukseen kysymykseen ”kumpi on parempi vai Volkswagen?”
Makuasioita, joku sanoisi noista kysymyksistä, turha niistä on kiistellä. Au contraire! Eivätkös makuasiat ja mielipiteet itse asiassa ole ainoita asioita, joista ylipäänsä voi kiistellä? Kaikki muuhan on faktaa ja jollain tapaa oikeaksi tai vääräksi todistettavissa. Paraskaan myyntimies ei saa ketään – ei edes saarijärveläisiä - ylipuhuttua uskomaan Jyväskylän Laajavuorta maailman korkeimmaksi vuoreksi, koska jo ala-asteen maantiedon kirja tiesi mitatun tiedon muodossa kertoa, että se titteli kuuluu Mount Everstille. Samaan tapaan kenenkään lienee turha yrittää vakuutta naapuriaan siitä, että Rekku, tuo meidän puolikuurosokea suomenpystykorva on varmasti maailman nopein eläin, koska kaikki tietävät, että muuttohaukka (haa, luulit tietysti että se olisi gepardi!) saavuttaa syöksyssä yli 350km/h nopeuden. Googlaa vaikka.
Sen sijaa kun keskustelu siirtyy autoihin tai autoiluun ylipäänsä, niin mitatut tosiasiat alkavat menettää merkitystään ja usein jopa mittaustulostenkin oikeellisuus kyseenalaistetaan. Otetaan esimerkiksi autolehtien testit ja vertailut: auto XY voitti lehden ZX vertailun, ja ajomukavuutta ja meluvaikutelmaa lukuun ottamatta kaikki muut seitsemäntoista arvostelukohtaa olivat mitattavissa ja näin ollen luonnollisesti mitattu. Näistä mitattavissa olevista osa-alueista XY voitti jokaisen ja siten myös itse testinkin melko selvällä marginaalilla muihin osallistujiin. Vaan eipä kelpaa testin tulos lukijoille - paitsi tietysti XY:n omistajille, jotka onnittelevat itseään oivasta valinnasta ja siirtyvät hetimiten trollamaan suomi24:n sitikkaosioon. Muut sen sijaan kyseenalaistavat koko vertailun: Milloin ovat testin tulokset maksetut mainosrahoilla, milloin on mikäkin väärin mitattu, ja milloin on pisteet painotettu ihan väärin ja tarkoitushakuisesti. Ja sitä paitsi se toimittajakin taitaa ajaa XY:llä, eikä sillä muutenkaan ole kuin 20 vuoden kokemus tuosta hommasta, joten mistä sekään puusilmä mitään tietää.
Kuluneena syksynä samoissa autolehdissä vertailtiin perinteisesti talvirenkaita. Kyseiset vertailut herättivät minussa poikkeuksellista mielenkiintoa, koska perheen uskollisen työjuhdan eli vuosimallin 2011 Peugeot 5008 HDI 163 Sport Automaatin kolmivuotiaat 16” Nokian Hakka 7 talvirenkaat alkoivat olla mielestäni loppu, ja uusien hankinta oli todennäköisesti edessä. Nastoista oli kateissa keskimäärin noin 25-35% ja vaikka kulutuspintaa oli jäljellä reilusti yli lakisääteisen minimivaatimuksen eli noin 6mm, niin paras pito tuntui jo viime kevättalvella jääneen jonnekin matkan varrelle.
Vaikka en autoani lehtien vertailuiden voittajista koskaan valitsekaan – lähinnä väärien testausmenetelmien ja puusilmäisten toimittajien vuoksi
, niin renkaiden valinnassa olen aina uskonut rengastesteihin sokeasti, ja viimeiset kolmet–neljät kesä- ja talvirenkaat olen valinnutkin lehtien testien top-kolmosesta hieman omia mieltymyksiäni painottaen. Talvirenkaista puhuttaessa olen muuten antanut kertoa itselleni jo pari vuosikymmentä sitten, että kitkarenkaat ovat hengenvaaralliset ja muutenkin s**tanasta, josta syystä olen aina ajanut ja tulen aina ajamaan nastoilla, ja olen vastoin parempaa tietoa ja ilman mitään kokemusta – niin kuin näissä autopiireissä on tapana ja yleisesti hyväksyttyä - parjannut kitkoja suureen ääneen kaikille jotka ovat minua jaksaneet asian tiimoilta kuunnella. Maailmani kuitenkin muuttui odottamattomasti, kun testejä lukiessani hämmästyneenä huomasin, että parhaat uudet kitkarenkaat alkavat pärjätä jo yllättävänkin monella osa-alueella muillekin kuin halpisnastarenkaille. Tähän kun yhdistää sen, että iän karttuessa mukavuudenhalu on lisääntynyt myös autoilun saralla, ja satamahinaajan lailla huutavien nastarenkaiden alle laitto on jo vuosia ollut syksyn masentavimpia ja vastenmielisimpiä toimenpiteitä, oli päätös kitkarenkaiden kokeilusta syntynyt yllättäväkin nopeasti.
Rengasvaihtoehdoiksi olin tuossa vaiheessa rajannut Nokianin, Goodyearin ja muistaakseni Contin kitkat, joista GY oli pienoisessa johdossa hieman edullisemman hintansa ansiosta. Kun AutoStadium sitten haki yhteistyössä Nokianin kanssa vapaaehtoisia ja rengaspalkalla kirjoittavia bloggaajia, en malttanut olla osallistumatta kisaan koska renkaille oli tarvetta, veromätkyihin menee tänä syksynä käytännössä kaikki ylimääräinen raha ja tuleehan tänne kirjoiteltua joka tapauksessa muutenkin. Nöyrin kiitos raadille valinnasta.
Koska kuitenkin renkaiden maksaja ei tällä kertaa käy omalla kukkarolla, niin sattumalta netissä halvalla myynnissä olleista Peugeotin 17” orggisaluista johtuen päädyin tilaamaan 215/50R17 renkaat ja kävin kuopaisemassa nuo käytetyt vanteet itselleni vaivaisella 200€:lla. Vanteet ovat muuten identtiset kesävanteiden kanssa rengaspainetunnistimineen, ja ovat itse asiassa 5008:n alkuperäiset vanteet, mikä on kokonaisuutena tietysti vähän tylsää.
Itse renkaiden asennus ko. vanteille ja auton alle laitto tehtiin perjantaina 14. marraskuuta, joka oli noin viikkoa myöhemmin kun oli toiveeni. Tämä tosin johtui lähinnä omasta kiireisestä aikataulustani. Asennuksen varaus ja itse asennus Vianor Airportissa Vantaalla sujuivat mallikkaasti ja ilman kommelluksia. Asennuksen ajan odottelin lapsineni ensin kahvihuoneessa ja sitten hallin ulkopuolella noin 270 asteista kaakota jäähdytellen ja ystävällisen, Vianorin henkilökuntaan kuuluneen vanhemman herran kanssa rupatellen. Asennuksen jälkeen tuli tosin pieni takaisku huonojen uutisten muodossa: kesärenkaina autossa oli uusien talvirenkaiden kanssa saman kokoiset ja noin vuoden vanhat Nokian Hakka Blackit, joista oikealla edessä olleen renkaan kyljen rakenne on jostain syystä pettänyt ulkoreunastaan ja siinä on noin 5x7cm kokoinen 5-6mm korkuinen patti. Mitään muuta näkyvää damagea ei renkaassa tai vanteessa siinä kohdin ole, mutta onhan rengas siitä huolimatta saattanut osua kanttariin, kivetykseen reunaan tms. aiheuttaen ko. vian. Noh, ainakin kaksi rengasta menee sitten vaihtoon ensi keväänä. Vaimo prkl.
Olen pari kertaa aikaisemmin ajanut autoa kitkoilla, mutta molemmilla kerroilla kyseessä oli lumikeli ja auton koeajo, joten renkaisiin ei noilla kerroilla tullut kiinnitettyä huomiota koska keskittyminen oli autossa itsessään. Mutta ensimmäiset kilometrit "omilla" kitkoilla: Onpas hiljaista. Ja onpas kevyt ohjaus. Ja onpas mukavat, verrattuna siis kesäkumeihin eli noihin kovahkoihin ja mielestäni tähän autoon sopimattomiin Hakka Blackeihin. Alla luovutuspäivänä oli pääteiden osalta kuivahko asfaltti, ja vaikka pääosin varovasti ja tunnustellen pienen lenkin kautta kotiin ajelinkin, niin ehdin myös panna merkille renkaan aliohjautuvuuden ja sortamistaipumuksen nopeammin mutkia ajaessa, mikä tosin oli odotettuakin Hakka Blackien jälkeen.
Valitettavasti tuon jälkeen kilometrejä on toistaiseksi tullut itselle hyvin niukasti, koska olen näistä reilusta 10:stä päivästä ollut matkoilla 6 päivää, ja koska sain kakkosautomme Fiat 500:n talvirenkaat vaihdettua alle vasta eilen, on Pösö ollut vaimon käytössä käytännössä koko ajan. Hän on tosin nakuttanut mittariin 400km, ja on kiitellyt renkaan hiljaisuutta ja pitoa viime päivien puolilumisilla/jäisillä pikkuteillä. Seuraavat pari viikkoa menevä edelleen omasta puolestani työmatkustelun ja muiden työkiireiden merkeissä, mutta tästä tämä talvi ajoineen kuitenkin pikku hiljaa alkaa ja eiköhän noita kokemuksiakin ala sitten kertymään.
Kitkat vs. nastat. Onko kysymys vain makuasiasta vai onko kyse jostain muustakin? Pärjääkö niillä vai lähteekö lapasesta? Ja mikä tärkeintä, saadaanko nastamies käännytettyä? Näistä kaikista yritetään nyt ottaa sitten ottaa selvää tulevan parin talvikauden aikana. Testeihin on tutustuttu, mittaustulokset on analysoitu ja kokemuksia ja mielipiteitä on luettu foorumeilta ja keskustelupalstoilta, joten taustatyö on tehty. Seuraavaksi tien päälle.
No entäs Matti vs. Mervi? Makuasia? Aiheesta ei taida testituloksia eikä edes - mikä hämmästyttävintä - täällä omaa topiccia. Ennen kuin Skula ;D sellaisen kuitenkin aloittaa niin vastaan omasta puolestani ja heteroseksuaalisena miehenä että Matti. Jos vastaus arveluttaa niin palstalaiset voivat kaapia sieltä hyllystään, siitä AutoBildien vasemmalta puolelta viimeisen kymmenen vuoden seiskatpäiväälehdet, joiden lukuisat reportaasikuvat puhunevat puolestaan. Ja vaikka numeerista faktaa asiasta ei olekaan, niin samoista kuvista voi kohtuullisella luotettavuudella päätellä myös sen, että Mervin päästessä ns. niskan päälle menisi siinä oma lantio helpostikin tohjoksi.
Makuasioita, joku sanoisi noista kysymyksistä, turha niistä on kiistellä. Au contraire! Eivätkös makuasiat ja mielipiteet itse asiassa ole ainoita asioita, joista ylipäänsä voi kiistellä? Kaikki muuhan on faktaa ja jollain tapaa oikeaksi tai vääräksi todistettavissa. Paraskaan myyntimies ei saa ketään – ei edes saarijärveläisiä - ylipuhuttua uskomaan Jyväskylän Laajavuorta maailman korkeimmaksi vuoreksi, koska jo ala-asteen maantiedon kirja tiesi mitatun tiedon muodossa kertoa, että se titteli kuuluu Mount Everstille. Samaan tapaan kenenkään lienee turha yrittää vakuutta naapuriaan siitä, että Rekku, tuo meidän puolikuurosokea suomenpystykorva on varmasti maailman nopein eläin, koska kaikki tietävät, että muuttohaukka (haa, luulit tietysti että se olisi gepardi!) saavuttaa syöksyssä yli 350km/h nopeuden. Googlaa vaikka.
Sen sijaa kun keskustelu siirtyy autoihin tai autoiluun ylipäänsä, niin mitatut tosiasiat alkavat menettää merkitystään ja usein jopa mittaustulostenkin oikeellisuus kyseenalaistetaan. Otetaan esimerkiksi autolehtien testit ja vertailut: auto XY voitti lehden ZX vertailun, ja ajomukavuutta ja meluvaikutelmaa lukuun ottamatta kaikki muut seitsemäntoista arvostelukohtaa olivat mitattavissa ja näin ollen luonnollisesti mitattu. Näistä mitattavissa olevista osa-alueista XY voitti jokaisen ja siten myös itse testinkin melko selvällä marginaalilla muihin osallistujiin. Vaan eipä kelpaa testin tulos lukijoille - paitsi tietysti XY:n omistajille, jotka onnittelevat itseään oivasta valinnasta ja siirtyvät hetimiten trollamaan suomi24:n sitikkaosioon. Muut sen sijaan kyseenalaistavat koko vertailun: Milloin ovat testin tulokset maksetut mainosrahoilla, milloin on mikäkin väärin mitattu, ja milloin on pisteet painotettu ihan väärin ja tarkoitushakuisesti. Ja sitä paitsi se toimittajakin taitaa ajaa XY:llä, eikä sillä muutenkaan ole kuin 20 vuoden kokemus tuosta hommasta, joten mistä sekään puusilmä mitään tietää.
Kuluneena syksynä samoissa autolehdissä vertailtiin perinteisesti talvirenkaita. Kyseiset vertailut herättivät minussa poikkeuksellista mielenkiintoa, koska perheen uskollisen työjuhdan eli vuosimallin 2011 Peugeot 5008 HDI 163 Sport Automaatin kolmivuotiaat 16” Nokian Hakka 7 talvirenkaat alkoivat olla mielestäni loppu, ja uusien hankinta oli todennäköisesti edessä. Nastoista oli kateissa keskimäärin noin 25-35% ja vaikka kulutuspintaa oli jäljellä reilusti yli lakisääteisen minimivaatimuksen eli noin 6mm, niin paras pito tuntui jo viime kevättalvella jääneen jonnekin matkan varrelle.
Vaikka en autoani lehtien vertailuiden voittajista koskaan valitsekaan – lähinnä väärien testausmenetelmien ja puusilmäisten toimittajien vuoksi
Rengasvaihtoehdoiksi olin tuossa vaiheessa rajannut Nokianin, Goodyearin ja muistaakseni Contin kitkat, joista GY oli pienoisessa johdossa hieman edullisemman hintansa ansiosta. Kun AutoStadium sitten haki yhteistyössä Nokianin kanssa vapaaehtoisia ja rengaspalkalla kirjoittavia bloggaajia, en malttanut olla osallistumatta kisaan koska renkaille oli tarvetta, veromätkyihin menee tänä syksynä käytännössä kaikki ylimääräinen raha ja tuleehan tänne kirjoiteltua joka tapauksessa muutenkin. Nöyrin kiitos raadille valinnasta.
Koska kuitenkin renkaiden maksaja ei tällä kertaa käy omalla kukkarolla, niin sattumalta netissä halvalla myynnissä olleista Peugeotin 17” orggisaluista johtuen päädyin tilaamaan 215/50R17 renkaat ja kävin kuopaisemassa nuo käytetyt vanteet itselleni vaivaisella 200€:lla. Vanteet ovat muuten identtiset kesävanteiden kanssa rengaspainetunnistimineen, ja ovat itse asiassa 5008:n alkuperäiset vanteet, mikä on kokonaisuutena tietysti vähän tylsää.
Itse renkaiden asennus ko. vanteille ja auton alle laitto tehtiin perjantaina 14. marraskuuta, joka oli noin viikkoa myöhemmin kun oli toiveeni. Tämä tosin johtui lähinnä omasta kiireisestä aikataulustani. Asennuksen varaus ja itse asennus Vianor Airportissa Vantaalla sujuivat mallikkaasti ja ilman kommelluksia. Asennuksen ajan odottelin lapsineni ensin kahvihuoneessa ja sitten hallin ulkopuolella noin 270 asteista kaakota jäähdytellen ja ystävällisen, Vianorin henkilökuntaan kuuluneen vanhemman herran kanssa rupatellen. Asennuksen jälkeen tuli tosin pieni takaisku huonojen uutisten muodossa: kesärenkaina autossa oli uusien talvirenkaiden kanssa saman kokoiset ja noin vuoden vanhat Nokian Hakka Blackit, joista oikealla edessä olleen renkaan kyljen rakenne on jostain syystä pettänyt ulkoreunastaan ja siinä on noin 5x7cm kokoinen 5-6mm korkuinen patti. Mitään muuta näkyvää damagea ei renkaassa tai vanteessa siinä kohdin ole, mutta onhan rengas siitä huolimatta saattanut osua kanttariin, kivetykseen reunaan tms. aiheuttaen ko. vian. Noh, ainakin kaksi rengasta menee sitten vaihtoon ensi keväänä. Vaimo prkl.
Olen pari kertaa aikaisemmin ajanut autoa kitkoilla, mutta molemmilla kerroilla kyseessä oli lumikeli ja auton koeajo, joten renkaisiin ei noilla kerroilla tullut kiinnitettyä huomiota koska keskittyminen oli autossa itsessään. Mutta ensimmäiset kilometrit "omilla" kitkoilla: Onpas hiljaista. Ja onpas kevyt ohjaus. Ja onpas mukavat, verrattuna siis kesäkumeihin eli noihin kovahkoihin ja mielestäni tähän autoon sopimattomiin Hakka Blackeihin. Alla luovutuspäivänä oli pääteiden osalta kuivahko asfaltti, ja vaikka pääosin varovasti ja tunnustellen pienen lenkin kautta kotiin ajelinkin, niin ehdin myös panna merkille renkaan aliohjautuvuuden ja sortamistaipumuksen nopeammin mutkia ajaessa, mikä tosin oli odotettuakin Hakka Blackien jälkeen.
Valitettavasti tuon jälkeen kilometrejä on toistaiseksi tullut itselle hyvin niukasti, koska olen näistä reilusta 10:stä päivästä ollut matkoilla 6 päivää, ja koska sain kakkosautomme Fiat 500:n talvirenkaat vaihdettua alle vasta eilen, on Pösö ollut vaimon käytössä käytännössä koko ajan. Hän on tosin nakuttanut mittariin 400km, ja on kiitellyt renkaan hiljaisuutta ja pitoa viime päivien puolilumisilla/jäisillä pikkuteillä. Seuraavat pari viikkoa menevä edelleen omasta puolestani työmatkustelun ja muiden työkiireiden merkeissä, mutta tästä tämä talvi ajoineen kuitenkin pikku hiljaa alkaa ja eiköhän noita kokemuksiakin ala sitten kertymään.
Kitkat vs. nastat. Onko kysymys vain makuasiasta vai onko kyse jostain muustakin? Pärjääkö niillä vai lähteekö lapasesta? Ja mikä tärkeintä, saadaanko nastamies käännytettyä? Näistä kaikista yritetään nyt ottaa sitten ottaa selvää tulevan parin talvikauden aikana. Testeihin on tutustuttu, mittaustulokset on analysoitu ja kokemuksia ja mielipiteitä on luettu foorumeilta ja keskustelupalstoilta, joten taustatyö on tehty. Seuraavaksi tien päälle.
No entäs Matti vs. Mervi? Makuasia? Aiheesta ei taida testituloksia eikä edes - mikä hämmästyttävintä - täällä omaa topiccia. Ennen kuin Skula ;D sellaisen kuitenkin aloittaa niin vastaan omasta puolestani ja heteroseksuaalisena miehenä että Matti. Jos vastaus arveluttaa niin palstalaiset voivat kaapia sieltä hyllystään, siitä AutoBildien vasemmalta puolelta viimeisen kymmenen vuoden seiskatpäiväälehdet, joiden lukuisat reportaasikuvat puhunevat puolestaan. Ja vaikka numeerista faktaa asiasta ei olekaan, niin samoista kuvista voi kohtuullisella luotettavuudella päätellä myös sen, että Mervin päästessä ns. niskan päälle menisi siinä oma lantio helpostikin tohjoksi.