https://www.popvakuutus.fi/asiakaspalvelu/yhteistyokumppaneiden-edut?utm_source=autostadium&utm_medium=banner&utm_campaign=autovakuutus_autostadium_jatkuva&utm_content=autovakuutus_0418

Lattiamateriaalit ja kokemukset vinkkeineen

F

focceristi

Vieras
Millaiset lattiamateriaalit sinulla on? Laitoitko itse? Itse suunnittelen parketin vaihtoa uuteen vastaavaan. Vanha ja kulunut joten en harkitse hiontaa vaan hakusessa toinen sävykin. Ei lai tuo mahdotonta tehtävää ole kunhan vain pohjat on suorat ja tasaiset? Kokemuksia ja vinkkejä erilaisista pinnoista, kiitos!
 
focceristi sanoi:
Millaiset lattiamateriaalit sinulla on?

Asuintiloissa julkisentilan laminaatti, paitsi kettiössä jossa laatta kuten kodinhoitohuoneessa sekä sauna osastollakin.


focceristi sanoi:
Laitoitko itse?

Luonnollisesti, meille ei tule kädettömät tuhertamaan.... 8)

Laminaatin asentamien on kun alkuun pääsee kuin legopalikoita asentelisi.
Kulmia jos on paljon on niiden sovittaminen haasteellista ettei jää liian pieniä suikaleita kulmiin tms.

Meillä eteinen - olohuone-takkahuone samaa tilaa joissa yhtenevä laminaatti, kulmia muistaakseni liki parikymmentä.
Piirsin cad:llä pohjan, johin laminaatin jossa pieni V-sauma päälle omana tasonan jota liikuttamalla sitten hain paikan jossa jokainen kulma natsasi niin sai lähdön oikealla mitalla liikkeelle.
Loppu olikin sitten lähinnäpieniä kavennuksia lukuunottamatta laminaatin pätkimistä.

Laatoitus on sitten hieman haasteellisempaa laattojen leikkaammisen osalta, mutta jos pohjat Ok niin normaali järjellä sekin menee kun pitää huolen että linjat pysyy suorana sekä tietty mitoitus myös kulmiin/taitteisiin kohdalleen alkuaa.
 
focceristi sanoi:
Millaiset lattiamateriaalit sinulla on? Laitoitko itse? Itse suunnittelen parketin vaihtoa uuteen vastaavaan. Vanha ja kulunut joten en harkitse hiontaa vaan hakusessa toinen sävykin. Ei lai tuo mahdotonta tehtävää ole kunhan vain pohjat on suorat ja tasaiset? Kokemuksia ja vinkkejä erilaisista pinnoista, kiitos!

Parketti asennettu tähän sekä edelliseen kämppään. Lukkopontillista. Yhtä helppoa kuin laminaattikin.

Hionta on loppupeleissä arvokasta. Taisi olla reilu 20e/m2 ja sitten uusi lakka päälle. Tuolla melkein saa jo perusparkettia kaupasta.

Vanha pois. Uusi vaimennusmatto ja lautaa lätkimään päälle.
 
Yläkerrassa + alakerran makkareissa laminaatti, eteisessä muovimatto. Itse laitettu ja vieläpä parketin päälle! Alla oleva parketti on huonokuntoinen, 80-lukua henkivä mosaiikkiparketti... Muovimatto tuli tuon parketin päälle aivan puhtaasti siitä syystä, että lapset melskaa kuitenkin kengät jalassa tuossa. Laminaatin alla askeleristeenä solumuovi.

Jos parketti olisi ollut jotain fiksumman näköistä kuin tuo mosaiikki, niin sitten olisi hiottu ja lakattu se uusiksi. Nyt sen saa joku joskus laminaatin alta "löytää" jos tykkää siitä enemmän...

Vessat ja pesutilat vielä alkuperäisillä laatoilla, ihan ok näköiset vielä, mutta remonttiin menevät jossain välissä.
 
Makkareissa laminaattia ja muissa huoneissa parketti, nyt jos olisin laittamassa makkareiden lattioita niin en kusisikaan laminaattiin päin, on se sen verran kylmä materiaali parkettiiin verrattuna. Muissa tiloissa on asunnon alkuperäinen koivuparketti joka hiottiin reilu 3v sitten kun asunto ostettiin, maksoi ~20€/neliö mutta melkein koko hinnan saa kotitalousvähennykseen jolloin todellinen neliöhinta laskee mukavasti.
 
Karvis sanoi:
Makkareissa laminaattia ja muissa huoneissa parketti, nyt jos olisin laittamassa makkareiden lattioita niin en kusisikaan laminaattiin päin, on se sen verran kylmä materiaali parkettiiin verrattuna.
Oma kokemus useammasta laminaattilattiasta on se, että laminaatissa ja laminaatissa on eroja. Jotkut pirun kylmiä ja jotkut (yleensä ne kalliimmat) on sitten ihan ok tuolta osin. Kaveri laittoi mökilleen tuota vinyylilankkua ja on kehunut todella hyväksi.
 
Olohuoneessa on parketti, valkoöljyttyä tammea. Lasten huoneissa on myös parketti,lakattua koivua. Keittiössä ja eteisessä sen vieressä on keraamiset laattalattiat. Alakerran työhuoneessa on laadukas laminaatti ja ylärren aulassa halpa. Meidän makkarissa on semmoinen hybridi, laminaattirunko ja puuviilu päällä,tuntuu mukavan lämpimältä jalan alla. Tuo halpa laminaatti oli vihoviimeistä asentaa. Tila on melko monimuotoinen joka vielä lisäsi vaikeutta.Toista kertaa en semmoista hanki.
Kaikki lattiat ovat kyllä kestäneet 11 vuoden asumisen hyvin, mikään ei ole vaihtokunnossa eikä parketteja tarvitse vielä vähään aikaan hioa.
Nyt en laittaisi keittiöön laattaa. Tuo on täysin armoton putoaville lasiesineille ja sirpaleet leviävät isolle alueelle. JOkin vinyyli- tai korkkimateriaali voisi olla parempi.
 
Eteisen käytävällä, pesuhuoneessa ja vessassa laatta muualla parketti. Itse kyllä kiertäisin laminaatin kaukaan ennemmin lattiamatto kuin laminaatti. hyvä matto taas alkaa olemaan niin kallista, että aika sama onko parketti vai matto.

EDIT: Meillehän parketin asennutti rakennuttaja. Ilmeisessti parkettiliike säkkinen
 
P.Alikka sanoi:
Oma kokemus useammasta laminaattilattiasta on se, että laminaatissa ja laminaatissa on eroja. Jotkut pirun kylmiä ja jotkut (yleensä ne kalliimmat) on sitten ihan ok tuolta osin. Kaveri laittoi mökilleen tuota vinyylilankkua ja on kehunut todella hyväksi.

Mekin ostettiin jotain mukamas parempaa laminaattia, samaan rahaan olisi saanut tarjouksesta tammiparkettia mutta sen väri ei miellyttänyt. Mutta kylmä se vaan on tuo laminaatti kun parkettiin vertaa..
 
Laadukas parketti koko kämpässä kylppäriä lukuunottamatta. Laminaattia ei tule koskaan, kylmä, kova ja aivan yhtä arka materiaali kuin parkettikin, eikä voi korjata.

Itse asensin, poistin vanhat materiaalit (oli parkettia, muovimattoa ja laattaa) ja tasoitin itsetasoittuvalla tasoitteella koko kämpän yhdellä kertaa. Pari mokaa tuli (tietoisesti) tehtyä. En halunnut yhtenäiseen tilaan (eteinen, olkkari ja keittiö) saumoja joten ne ovat kaikki samaa pintaa. Nyt parketti ei juuri sopivalla säällä (riittävän kostea) pääse liikkumaan aivan tarpeeksi ja keittiössä nousee aavistuksen kuprulle. Toinen seuraus yhtenäisestä alueesta on se, että käytävämäisessä eteisellä lankut menee väärään suuntaan, tuo pitää siis vähän ääntä ja liikkuu sopivalla säällä (riittävän kuiva). Kumpaakaan ei tosin ole kukaan muu huomannut vaikka olen käskenyt ihmettelemään, joten eipä noista ole haittaa.

Ei tuo mitään rakettitiedettä ole, lukkopontillista parkettia, kunnon välineet (pyörösaha/sirkkeli+terä, hyvä selkäsaha/parkettisaha pikkukoloihin, lyöntiraudat ja paljon kiiloja) vaan ja pohjat kuntoon (tasoitus vaikka näyttäisi tasaiselta) sekä laadukas äänieristymatto (ei mitään vaahtomuovia) niin hyvä tulee. Ja muistaa noudattaa niitä asennusolosuhteiden rajoituksia mitkä paketissa on.
 
Alkuperäinen, 40v vanha muovimatto kämpässä kaikissa tiloissa. Hyvässä kunnossa, ei mitään tarvetta vaihtaa mihinkään. Silloin tällöin lattiaa vahattu, siinä kaikki. Lämmin jalan alla.
 
Mikko sanoi:
Laadukas parketti koko kämpässä kylppäriä lukuunottamatta. Laminaattia ei tule koskaan, kylmä, kova ja aivan yhtä arka materiaali kuin parkettikin, eikä voi korjata.

Me vaihdoimme parketin laminaattiin juuri siitä syystä, että parketti ei kestä kovaa elämää ja käyttöä. Perheessä on kaksi koiraa jotka saavat parketin kuin parketin ruvelle mutta kun ostaa kunnon laminaattia niin ei mene kovassakaan raavinnassa miksikään. Edellisessä asunnossa hiomme parketin ja yksi koira ajoi sen vaihtokuntoon 4 vuodessa. Nykyinen laminaatti maksoi 35€ m2 joten halpaa se ei ollut mutta kestoltansa pitäisi olla "ikuinen". Eikä ole kylmä kun on koko asunnossa lattialämmitys. Kosteissa tiloissa sekä eteisessä on laatta.

Olen loppuviimeksi itsekin sitä mieltä, että parketti on laminaattia mielyttävämpi ja lähtökohtaisesti tyylikkäämpikin muttta se ei vaan kestä meillä. Onneksi laminaatteja on moneen junaan ja tyylikkäitäkin ainakin nykyään.

Isovanhemmillani on aito vanha "kalanruoto" parketti, hiottu 70-luvulla ja edelleen kuin uusi kun on hyvin hoidettu. Se on tyylikäs lattia/parketti se..
 
Meillä on koko alakerta laattaa. Pitää sisällään mm. eteisen, keittiön, olohuoneen ja työhuoneen. Itse ainakin tykkään. Lattia on aina miellyttävän lämmin kun lattiassa on anturi huolehtimassa että se on aina muistaakseni vähintään 25 asteinen.

Yläkerta jossa on makkarit ja olohuone on parketilla.
 
Kotona laitettiin pari vuotta sitten lattioihin tammiparkettia. Mökillä alakerta kuusilautaa ja yläkertaan tuli valitettavasti laitettua laminaattia. Kosteat tilat on molemmissa laatoitettu. Laatat molempiin laitatin ja myös parketin kotiin, mutta mökillä tein lattiat itse ja ammattimiehet hioi ja lakkasi (ei laminaattia) ;D
 
Yhteenvetoa..
Jos lattialämmitys laadukasta laminaattia ja laattaa (tämänpäivän vinyyli myös vaihtoehtona..)
Muut lämmitysmuodot parkettia (vinyyli vaihtoehtona ?)
Ja joka tapauksessa ne pohjat kuntoon  :(
 
Yläkerta, eli lastenhuoneet ja ompelu/tietokonehuone ovat laminaattia mallia halpa = 5€/m2.
Olohuone parkettia, keittiö + kosteat tilat laattaa.

Kaikki itse asennettu kymmenisen vuotta sitten.
Parketti ihan karmeassa kunnossa, pitäisi hionta ottaa tai uusia.
Laminaatit kuin uudet, mutta vaatii selvästi enemmän lämmitystä kuin parketti.
Laatoitukset ok ,mutta saumat kerää likaa..

Meillä koko talossa vesikiertoinen lattialämmitys, eli laminaatti ok, mutta kyllä parketti jalalle silti on
lämpimämpi.
Parketin/laminaatin asennus on niin helppoa ett siitä ei paljoa maksaa kannata.
Toisaalta ammattimies/kotitalousvähennys voi olla nopea ja kohtuuhintainenkin.
 
Keittiöön mietin vielä tuota materiaalia. Laattaa ei! Korkki, linoleumi, parketti? Muovimattoa enää ei! Pieni köökki n.10-12neliötä. Kaapistot uusittu 2009 ja pähkäilin mikä on oikea tapa asentaa lattia. Laitanko kaapistojen jalkojen allekin vai sokkeliin asti? Nyt on muovimattoa. Elämisvaraa tietenkin pitäis olla.
 
Korkki on loistava materiaali, mutta ei käy keittiöön kulutuskestävyyden takia, meidän keittiö remontoitiin 2006 ja nyt sen korkkilattia pitäisi uusia. Nyt valitaan myös korkki, mutta vinyylipintaisena eli vinyylikorkki.
 
Alkuperäistä tammiparkettia on pääosin tässä vanhempieni v. 1980 rakentamassa talossa ja tyytyväisiä on oltu. Koira lähti v. 2008 ja osa hiottiin silloin hintaan 12,70/m2 sisältäen lakan.

Miellyttävän tuntuista laminaattia en ole vielä nähnyt.
 
Aikoinaan oli yhdessä kämpässä korkkilattiat ja oli tosi miellyttävä materiaali. 2012 kun tehtiin himassa täysremppa, niin tarkoituksena oli laittaa lattiat korkista, mutta sopivan näköistä en löytänyt :( Jos nyt löytyy omaan silmään hyvän näköistä, niin suosittelen.
 
Kun ei tiedä, niin kysyvä ei tieltä eksy:
Kerrostalokämppä. Kokemuksia vinyylilankkulattiasta? Hyvät ja huonot puolet?
 
+Lämmin jalan alla, ei ole liukas, ei ole arka pienille vesimäärille
-Kalusteista jää herkemmin jälkiä kuin laminaattiin

Harkitsisin kyllä parkettia jos itselle olet lattiaa laittamassa.
 
Mielestäni käytännön vaihtoehdot ovat: budjettiluokka = laminaatti. Muussa tapauksessa parketti.