https://www.popvakuutus.fi/asiakaspalvelu/yhteistyokumppaneiden-edut?utm_source=autostadium&utm_medium=banner&utm_campaign=autovakuutus_autostadium_jatkuva&utm_content=autovakuutus_0418

Laiturit

Meinasin että jos homma hoituu sillä että lukitukset auki ja vetää maalle viisi minuuttia elämästä ja huoleton talvi.
No, jos 5 minuutissa tuon teet, niin sitten... :)

Meillä kelluva pääty on ankkuroitu neljään kettinkiin sakkeleilla. Toki irroitettavissa ja rannalle vedettävissä, mutta eipä ole ollut intoa, eikä tarvettakaan. Toisekseen se on meillä talvellakin käytössä, avantouinti laiturina. Avannon olisi toki tänä talvena voinut tehdä runko-osan päähän, missä muutenkin on toiset uimatikkaat, mutta useana talvena on vesi niin alhaalla, että kelluva pääty on ainut järkevä avannon paikka.
 
Ihan saa unohtaa muut kiinteät kun paikalla valetut betonirakenteet.
Sopivaa laituria määrittää aika moni asia... Meidän mökille on tekeillä arkkulaituri eli piiruista tehty kehikko, jonka sisään tulee >15tn kiveä. Lopuksi umpilaudoitus. Ei heilahda ihan pienestä, kun on vielä paalutettu nurkista pohjaan. Koko ja muotokin on näissä käytännössä vapaasti valittavissa, jos ei lompakko ala rajoittamaan...

Tuleeko sun rantaan sähköt? Isäukolla oli aikoinaan hieman vastaavanlainen pyörivien ponttonien avulla tehty laituri, joka vedettiin ylös sähkövinssillä.
 
Juu, kyllä tulee sähköt, on meillä mönkkäri jolla se kanssa lähtisi kuivalle maalle. Meillä on ihan kunnon hiekkaranta sata metriä leveä mökin kohdalta ja riippuen vedenkorkeudesta niin 20-30m saa kävellä töyräältä uinti syvyyteen.
Yksinkertaisesti mikään raskas betonirakenne ei sovi maisemaan, joten mentävä vähän matalammalla profiililla.
Ponttoonilautta oli parina vuonna ankkuroituna pohjaan noin 15m päässä rannasta jotta lapset saivat oleskella siinä.
Pituutta taasen joutuu rajoittamaan ettei joku raahaa rakennustarkastajaa paikalle.
Laiturin on myös yhdistettävä mökin/saunan terasseihin jotta ei tule hiekkaa jaloissa.
 
Yksinkertaisesti mikään raskas betonirakenne ei sovi maisemaan, joten mentävä vähän matalammalla profiililla.
Ymmärrän... Toisaalta, ei se arkkulaituri mikään betonihirviö ole, koska se verhoillaan. Kiinteänä ratkaisuna vaatii rakennusluvan ja naapurien kuulemisen.
(Kuva lainattu suuresta ja mahtavasta internetistä: merilaituri.fi)

1708592477328.png
 
^Jos jäillä on tapana tulla rantaan, niin kyllä ne jyrää tuon kuvan mukaisen laiturin kappaleiksi. Mulla on irtolaituri kivien päällä, jonka nostan aina syksyllä ylemmäksi. Siitä huolimatta jäät painoi laiturin mutkalle muutama vuosi sitten ja ei ollut kaukana, että olisivat runnoneet myös mökin luonnonkivistä kasattua kivijalkaa.
 
  • Tykkää
Reaktiot: MRe
Mulla ei ole mökkiä, eikä niinikään laituriakaan. Mutta sanoisin, että ensin pitää tuntea paikalliset olosuhteet, ennekuin alkaa pahasti neuvomaan. Mun pikkuserkulla on mökki Ahvenkoskella melko suojaisassa poukamassa. Kallioranta ja laituri (oli) rakennettu niin, että parin-kolmen kuution teräsbetonirakenne, josta sojotti kaksi ratakiskoa meren päälle. Siihen kansi ja tikkaat kelluvalle ponttonilaiturille. Ponttoni vedettiin aina talveksi ylös, koska teräsbetoni kestää mitä vain. Kunnes yhtenä keväänä teräsbetoni oli rouhetta ja ratakiskot sojottivat taivaalle. Ahtojäät oli painaneet. Jos ne siirtää R-kioskin kokoisia kiviä, niin ei siinä yksi mökkilaituri paljon hidasta.
 
Ymmärrän... Toisaalta, ei se arkkulaituri mikään betonihirviö ole, koska se verhoillaan. Kiinteänä ratkaisuna vaatii rakennusluvan ja naapurien kuulemisen.
(Kuva lainattu suuresta ja mahtavasta internetistä: merilaituri.fi)

katso liitettä 105497
Laiturin rakennusluvan ehdot vaihtelee kunnittain. Jossain hyväksytään aika isotkin rakennelmat ihan ilmoitusmenettelyllä. Oma laituri, joka on vähän tuon kuvan laituria isompi, tulikin tehtyä jo 2015 (niin se aika rientää) ja en siitä ilmoittanut minnekään. No ilmoitin mä siitä vastarannan mökkinaapurille, joka oli sitä mieltä että ei siitä tarvii ilmoitella, kun sehän on peruskorjattu vanha laituri...
 
Laiturin rakennusluvan ehdot vaihtelee kunnittain.
Sehän se jaksaa ihmetyttää, kun rakennuslaki ym määräykset on samat, mutta tulkinnat vaihtelee. En nyt muista enää miten meidän mökin kohdalla meni, mutta ei se (lupa) aivan yksiselitteinen asia ollut. Taisi olla jokin minimiraja, jonka ylittäessä piti olla lupa tms. Meillä neliöitä tuli sen verran, että haettiin lupa.

Ja siitä olen MRe:n kanssa samaa mieltä, että paikalliset olosuhteet ja käyttötarve ratkaisee oikean vaihtoehdon. Ja joissain tapauksissa budjetti.