https://yliteippaus.fi/

Kylpytynnyrit

Eilen ehtoolla tuli ensimmäiset kylvyt otettua, vähän yli tunnn kesti lämmitä sopivaksi.
Tarvii hommata tuo kelluva lämpömittari niin mukava seurailla lämpötilaa, mutta todella rentouttava tuolla on rauhoittua ja olo tuon jälkeen on rentoutunut myös.
Kaippa tuo tarvii taas ehtoolla lämpimäksi laittaa  :D.
 
Nyt tuolla mökin pihalla lämpenee kaksi paljua, toinen vuokrattu. Ulkokaminaisen lämmittämisestå ei kokemusta, mutta puolilta päivin pitäisi kummankin olla kylpykunnossa. 16 noin kymmenvuotiasta mimmiä tulossa tänne saunomaan ja paljuamaan.
 
Omasta mielestä tuo ainakin lämpesi ihan kivassa ajassa ja hyvin tuntuisi tuo ulkopuolinen kamina kierrättävän lämmön ammeessa, kerran sekoitin harjanvarrella itse.
Paha mennä viellä arvioimaan kun yksi lämmityskerta vasta takanapäin, mutta tänään on taas ehtoolla tynnyri lämpöisenä ja siihen sopivasti kolea ehtoo tulossa.
 
Vähän tullut taukoa viime kylvyistä, mutta tänä viikonloppuna asia korjattava.

 

Liitteet

  • uploadfromtaptalk1455371373979.jpg
    uploadfromtaptalk1455371373979.jpg
    106,9 KB · Katsottu: 293
Tynnyri lämpeen ja hiukan olutta [emoji41] .
ca18d2718ace5c71b6a3df3fe83e27de.jpg
 
Tiedän heppulin joka on tehnyt rosterisesta säilöstä itselleen kylpytynnyrin ja pitää nuotiota sen alla. Se on nimetty ihmispadaksi ja hyvin toimii  ;D
 
Mukava paikka tuo tynnyri näin keväälläkin, ehtoolla sai katsella lintujen touhuja, kuunnella luonnon ääniä ja juoda olutta  ;D. Aika nopeasti näillä keleillä tuo lämpeneekin, katsellaan jos tänään taas lämmittäisi niin pääsisi päivällä muksutkin tuolla käymään.
 
Ei nyt ihan kylpytynnyristä kyse, mutta asennettiin tänään mummon mökille uima-altaan yhteyteen Kiramin Tube XL II -kamiina (http://www.kirami.fi/fi/muut-tuotteet/kylpyvarusteet/kamiinat/ulkoisetkamiinat/P00098). Parhaimmillaan 50 kW teholla hakkaa lämpöpumput ja aurinkopaneelit 100-0. Parin tunnin suht varovaisen ensipolttelun jälkeen puski 8-asteisen veden tilalle 12-asteista. Eli eiköhän tuolla saa ihan näppärästi sitten kesällä 15-asteisen veden lapsille (ja varsinkin minulle) sopivaksi 20-asteiseksi.

Laite on laadukkaanoloinen ja Kiramin kanssa hommat sujui kuin Strömsössä. Hintakin saatiin kivutta viilattua siedettäväksi.
 

Liitteet

  • Kamiina.JPG
    Kamiina.JPG
    46,2 KB · Katsottu: 632
Purin Kiramin paljun paneelit ja asensin yläosaan eristelevyn, 10mm solumuovia. Yläosassa ei olekaan eristystä 64 cm:n osalta ja tyroxi osuus loppuu istuinosaan siis. Paneelien takaisin laittaminen olikin hankalaa ja otti aikaa. Sai taistella oikeisiin kohtiin noita, jotta osuisi jako oikein reikiin nähden ja menisi suoraan. Jäi silti vinoon näköjään.

UV-lamppua en saanut kiinni jäykkiin ja tiukkoihin pumpun letkuihin. Pitää hakea erilaista liitosputkea tuota varten.
 
Hiekkasuodattimen asensin tänään, uv-valonkin ajattelin laittaa jos löytyy kulmaan sopiva.
Ohlssonilla oli ennen myynnissä, ovat ilmeisesti luopuneet tuotteesta.-mistäköhän löytyisi.
 
Kale sanoi:
Mikäs tarkoitus tuolla valolla on?
Tappaa bakteerit tehokkaasti. Käytössä isoissa uima-altaissa. Pärjää vähemmällä kloorilla jatkossa ja siis sama vesi käytössä pitkään kuten altaissa ja akvaarioissa. Kloori synnyttänyt kiteitä merialumiinikamiinaan. Ebaystä tuli lamppu 60€:lla.
 
Tyhjensin äsken kylpytynnyrin vedestä ja purin myös massasuodattimen. Lopuksi kaikkien osien huolellinen pesu mäntysuovalla. Rassasin myös kamiinan puutarhaletkulla niin puhtaaksi kuin vain sain. Täytynee vielä joku päivä ottaa koko kamiina irti tynnyristä ja pestä se painepesurilla ihan kunnolla, sen verran sieltä tuntui tulevan tavaraa, vaikka kuinka suodatin on ollut käytössä koko kesän ja vedessä on käytetty aktiivihappea, levänestoainetta ja tarvittaessa myös saostusainette. Myös veden pH on pidetty kohdillaan.
Oikeasti nousi vähän puklua suuhun kun ajattelinkin vuokrapaljuja, joita ei varmasti koskaan puhdisteta noin tarkasti. Hyvä jos pestään käytön jälkeen. 🤢
 
^ Itse pidän paljua väliajat tyhjänä - murtovettä pumpulla merestä ja aina käytön jälkeen palju tyhjäksi, samoin kamiina pohjapropusta...
 
^Niin mäkin pitäisin, jos olisi sitä vettä saatavilla muualta kuin kunnan vesijohdosta tai kaivosta, joka kuivuu kun tynnyrin on vasta puolillaan.  :-[ Kiramin kamiinassa ei ole ollenkaan proppua, vaan sen pitäisi tyhjentyä kokonaan samasta rööristä kuin itse tynnyrikin. Käytännössä kamiinan pohjalle kuitenkin jää vähän vettä, joka on kyllä otollinen kohde epäpuhtauksien muodostumiselle. Pitää aina muistaa huuhdella kamiina letkulla tynnyrin pesun yhteydessä.
 
^ Lämmitetty luonnonvesi pilaantuu nopeasti ja pesu ynnä huuhtelu on tarpeen. Ennen käyttöä spuulaan kamiinan säiliön virtauttamalla vettä reilusti liitosyhteiden kautta. Itselläni on Vekas-palju merialumiinisella kiukaalla...
 
Meillä on sama vesi ollut abaut koko kesän nyt paljussa. Välillä toki pitää lisää mutta kemikaaleilla ja hiekkasuodattimella pysyy hyvänä. 2 kertaa shokkiklooraan per kesä.

Vettä saa hanasta 8€ kuutio ja se on 3asteista. Oon vaa laiska.
 
Sain äsken inspiraation ottaa kamina irti tynnyrin kyljestä ja pestä se painepesurilla joka paikasta. Tuo painepesuri on mun mielestä ylivoimaisesti helpoin konsti hoitaa myös kaminan nuohous. Vesitilan pohjalta tuli odotetusti ikävän näköistä mönjää, mutta lisäksi sieltä tuli ulos metallinen puikko. Ensin ajattelin tietysti, että se on hitsauspuikon pätkä, mutta sitten mietin asiaa tarkemmin ja tajusin, että tuskin sitä alumiinista kaminaa puikolla on kasaan hitsattu. :rolleyes: Seuraavaksi katse osui kaminan etuseinään ruuvatun magnesiumanodin kantaan ja otin sen irti. Sieltähän se puikon alkuperä sitten selvisikin. Kuvassa oleva irtonainen osa oli alunperin yhtenä kappaleena, mutta katkaisin sen tarkoituksella varmistuakseni sen olevan varmasti magnesiumia. Eli kannattaa joskus kurkata sen anodin kunto ja uusia se tarvittaessa. Kun vertaa tuota mun kaminasta irrottamaa tankoa linkin uuteen vastaavaan niin eipä tuossa vanhassa enää paljoa magnesiumia jäljellä olekaan. :rolleyes:

https://kauppa.kirami.fi/product/268/magnesium-anoditanko-kamiinaan

Samalla vauhdilla laitoin myös suodattimen paikoilleen ja uudet kuitupallerot suodattimen pönttöön. Nyt ei puutu enää kuin vesi ja aikaa lämmittää koko keksintö.  :-[
 

Liitteet

  • IMG_20210513_135210__01.jpg
    IMG_20210513_135210__01.jpg
    86,2 KB · Katsottu: 136
Minua kyllä ei houkuta ajatus hypätä tynnyriin, missä on sama vesi viikkoja tai jopa kuukausia. Mielestäni joka käytön jälkeen vesi vaihtoon.

Mökille houkuttaisi tynnyri hommata, mutta olen liian laiska sitä joka kerta tyhjennys/täyttö ohjelmaa suorittamaan.
Olenpa siis ilman.
 
Vaihdetaanko uimahallin vesi joka päivä? Entäs tuollaisen ulkoporealtaan? Mä en oikein näe mitään eroa niillä ja kylpytynnyrillä, jos molemmissa huolehditaan veden puhtaudesta sekä mekaanisesti (suodatin), että kemiallisesti. Tuo ei ihan oikeasti ole kummoinenkaan homma kylvyn jälkeen laittaa suodatinta päälle ja heittää desinfiointiainetablettia kelluvaan annostelijaan. Seuraavana päivänä sitten kauhaisee testilaitteeseen tynnyristä vettä, heittää testilaitteen yhteen lokeroon tabletin aktiivihapen tai kloorin pitoisuuden määrittelemiseen käytettävää ainetta ja toiseen lokeroon pH-arvon määrittelemiseen käytettävää ainetta ja katsoo tulokset laitteen kyljestä. Tarvittaessa sitten hienosäätää arvoja lisäämällä oikeaa ainetta tynnyriin. Ja vesi on varmasti puhtaampaa kuin suoraan järvestä laskettuna, jos tynnyri on alunperin täytetty puhtaalla vedellä.
 
jrinnes sanoi:
Vaihdetaanko uimahallin vesi joka päivä?...
Ei vettä suoranaisesti vaihdeta, mutta vesitäyttö uusiutuu kävijäkuormituksen mukaan tyypillisesti luokkaa 30 litraa uimaria kohden. Lämpimissä altaissa veden suodatuskiertoa tehostetaan siten, että veden viipymä altaassa on esimerkiksi puolesta tunnista tuntiin...
 
Juu ei ne uimahallissakaan ole minulle uusia vesiä vaihtanut.
Vettä kuitenkin kylpijää kohti on jokunen kuutio, ehkä kymmeniä kuutioita ja vissiin se jollakin tahdilla vaihtuukin.
Perustynnyrissä taitaa olla alle 2 kuutiota ja siellä muhii useampi ihminen kerrallaan.
Pelkästään omassa käytössä ehkä ok, mutta esim kyläpaikassa ei vaan houkuta tuollaiseen hypätä.
 
Muutaman vuoden kokemuksella suodattimella varustettusta tynnyristä niin tuntuu kyllä oudolta että vettä ei vaihdeta joka kerta.
Kyllähän veden saa pysymään kelvollisena, mutta vesirajan kyllä muodostuu likakerros ja lapset tuo helposti hiekkaa näihin taas ei auta suodatin tai kemikaalit.
Tietysti jos on kovin säästäväinen niin kivahan siellä on killua...
Joka kerran jälkeen painepullosta pesuaine, harjaa, kuivaus ja kansi päälle.