https://yliteippaus.fi/

Kuvankäsittelyohjelmat

Pekka T

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
22.12.2013
Tietoa hyvistä ohjelmista ja niiden käytöstä.

Ensinnäkin pitäisi löytää jokin ohjelma autokuvien käsittelyä varten. Picasa löytyy, mutta se on oikeastaan vain verkkoalbumi käyttöön soveltuva, en keksinyt miten sillä saa kuvat pienemmiksi tänne autotallia varten.
 
Kuvien pienentämiseen ja skaalaamiseen, croppaamiseen yms.. suosittelen Irfanview ohjelmaa:LINKKI

Itse tykkään koska on nopea ja helppo. Voi myös tehdä kuvakoko (yms) muutoksia isommalle määrälle kuvia kerralla..

Ei varsinainen editointisofta, mutta pieni ja näppärä!

Kuvien hieromiseen sitten eri softa, jota en nyt muista, koska olen töissä  :eek:
 
Itsellä on FastStone (uusin versio näyttää olevan 4.9 ). Pyörii W:ssä (pthyi...) ja Linuxessa. Yksi harvoista ohjelmista, jotka siirsin W:stä Linuxeen (pyörii siellä wine-emulaattorilla tosi näppärästi), kun siirryin pysyvämmin Linux-käyttäjäksi.

Fast Stone on supernopea arkistointiohjelma, mutta sisältää mukavasti myös  kaikenlaisia kuvan pienennys, käsittely, ym. -parannus ominaisuuksia. Löytyy mm. FileHippo.com :sta.
 
Adoben Lightroom on itselläni käytössä, oli muistaakseni vielä beta vaiheessa, kun ensimmäistä kertaa otin käyttöön.


Tuolla hoituu mielestäni kätevästi kaikki perus säädöt jne ja samalla kuvien arkistointi. Ehdottoman kätevä on tuo kataloogi systeemi, kuvien originaaleihin ei tehdä muutoksia vaan nuo tehdyt muutokset tallentuvat tuonne ja vain halutut kuvat voi "tulostaa' haluamaansa paikkaan. Ja aina on pääsy siihen alkupisteeseen, eli suht rauhassa voi kokeilla eri asioiden vaikutuksia.


Isompaa kikkailua varten on sitten Photoshop, ja nopeita nettisivu jne grafiikoita varten vanha kunnon Paintshop Pro 7, sen käyttö tulee niin selkäytimestä, etten ole edes miettinyt päivittämistä/korvaamista :)
 
Käyttööni on hyvin riittänyt Paint.Net ja IrfanView. Ensimmäisellä muokkauksia ja toisella croppailuja jne pientä.
 
Ääni IrfamView:lle Windows ympäristöön, todella kevyt ja näppärä työkalu rajaamiseen, koon muuttamiseen ja Batch-toiminnalla saa muutettua läjäpäin kuvia kerralla.

Kuvamuokkauksiin tarvitaankin sitten jotain muuta. Itse olen opetellut aikoinani Photoshopin, joten sillä onnistuu kaikki. Nykyään on varmasti monipuolisia ilmaisohjelmia tähänkin. Usein kuitenkin tulee jämähtäneeksi siihen minkä on opetellut...

Macissa käyttiksen mukana tulevalla Preview:lla onnistuu pikkusäädöt nopeasti.
Mitäs muita suosituksia olisi OS X:ään?
 
Macille suosittelen Aperture:a eikä ole edes pahan hintainen, todella monipuolinen ohjelma.
 
Kun itse olen käyttänyt ainoastaan kameran mukana tullutta ohjelmaa ViewNX 2, olen ajoittain pohdiskellut olisiko noissa kaupallisissa jotakin sellaista, että kannattaisi niiden käyttäjäksi ryhtyä. Mitäpä tuumaatte, te, jotka olette myös noita esim. Canonin tai Nikonin omia softia käyttäneet?
 
Minä olen melko laiska kuvankäsittelijä, ja siksi Lightroom 4 on tarjonnut enemmän kuin tarpeeksi toiminnallisuutta minulle. En ole edes kaikkia sen ominaisuuksia vielä oppinut. Paras automaattitoiminto siinä on objektiivikohtainen vääristymien korjaus. Se hoitaa automaattisesti, esim. horisonttiviivan suoraksi, jos optiikka sitä vääristää (kuten esim. Canonin 24-105 mm f/4 L tekee).
 
Markku J sanoi:
...
Paras automaattitoiminto siinä on objektiivikohtainen vääristymien korjaus. Se hoitaa automaattisesti, esim. horisonttiviivan suoraksi, jos optiikka sitä vääristää (kuten esim. Canonin 24-105 mm f/4 L tekee).
Ahaa, tuollaista automatiikkaa en ole tullut ajatelleeksikaan...
Paikallinen Kansalaisopisto tarjoaa Lightroom -kurssin nyt keväällä, ei ehkä olisi pahitteeksi käväistä siellä kääntymässä.

Itseni tulee (turhankin) paljon käsiteltyä kuvia. Talletan nykyään kaikki kuvat RAW -formaatissa ja käyn kuvat yksitellen läpi. Sikäli olisi suotavaa, että ohjelma olisi helppo oppia ja nopea käyttää. En nyt osaa arvioida paljonko yksittäisen kuvan käsittelyyn menee aikaa, mutta viimesyksyisen lomareissun kuvien hypistelyyn meni kyllä koko viikonloppu.

Olen myös viime aikoinan pohdiskellut sitä, pitäisikös ostaa kotiin parempi näyttö juuri kuvankäsittelyä ajatellen. Tällä hetkellä käytössä on edullisen läppärin oma 18,4" näyttö, joka epäilemättä ei ole state-of-the-art -laatua. Jokin max 500 Euron 23" näyttö saattaisi olla passeli? Oikein paljon enempää ei viitsisi pelkkään kuvankäsittelynäyttöön laittaa, kun ei noita kuitenkaan ammatikseen tule editoitua.
 
Lightroomista:

Mikko vois tehdä jonnekin tänne lyhyen tutoriaalin Lightroomin käytöstä. Ei jaksa lukea mitään monisivuisia opuksia :( .
Latasin kokeiluversion tuosta enkä kovin paljoa vielä ehtinyt kokeilla. Tuollaiset kontrastin, saturaation jne. säädöt onnistuu, mutta jos haluaa tarkoituksella tehdä kuvista vähän tai paljon "epärealistisempia" ts. vetää vähän tai vaikka paljonkin överiksi, mutta tyylikkäästi kuitenkin. Muistuu vaan mieleen parikin esimerkkiä tuolla areenalla kun oli alkuperäinen kuva ja käsitelty kuva. Lopputulokset oli upeita käsittelyn jälkeen. Toinen noista kuvista oli tuo avatarisi kuva ja toinen yhdestä Ikean parkkipaikkamiitistä.
Erityisesti kiinnostaisi miten saisi vaikka taivaasta sellaisen dramaattisen näköisen jne. Voiko Lightroomissa valita alueita jos haluaa muutoksia vain tiettyyn osaan kuvaan tietyt korjaukset ja toiseen osaan erilaista esim. kontrastia jne. Ja jos voi niin miten alueita valitaan jne ....

Onko joku peukalosääntö miten esim. "levels" ja "curves" kannattaisi säätää, jos haluaa vain parantaa kuvan laatua ja värejä jne. Siis jos haluaa pitää kuvan about luonnollisen näköisenä.
 
Kannattaa käydä Adoben sivuilla:  http://www.adobe.com/fi/  Sieltä löytyy esittely esim. Elements-tuoteperheestä joka soveltuu hyvin harrastus- ja puoliammattilaiskäyttöön. Sivuilla näytti olevan myös hyvä tarjouspaketti Photoshop+lightroom pilvestä kuukausimaksulla.
 
Voin pistää joku päivä, ehkä jo tänään illalla työnkulut noiden kahden kuvan osalta tänne. Ne ei muistaakseni kuitenkaan ihan pelkällä Lightroomilla onnistuneet. On siis tehty useammasta "valotuksesta" eli käsitelty eri alueet kuvista erikseen (etenkin valotuksen = exposure osalta). Nämä osiot pitää sitten jossain ohjelmassa liittää ja maskata yhteen, minun tapauksessani Photoshopissa.
 
manni sanoi:
Käyttööni on hyvin riittänyt Paint.Net ja IrfanView. Ensimmäisellä muokkauksia ja toisella croppailuja jne pientä.
Tässä on aika vahva pariskunta itsellenikin ohjelmiksi. Työn puolesta käytän molempia. Mm. isojen kuvamäärien batch-konversiot hoituvat Irfanviewillä ja Paint.Net tekee sitten loput.

Paint.Net tukee layereita ja sillä tekee mielestäni aika paljon "isojen poikien juttuja" kun vaan oppii käyttämään. Rouva tuota myös käyttää kun kerran keksi kuinka helppo se peruskäyttöön on. :)

Ilmaissoftia yksityiseen käyttöön ovat molemmat näistä, josta iso plussa...
 
Jo monta vuotta sitten ihastuin pieneen, nopeaan ja helppokäyttöiseen albumiohjelmaan, jolla oli hyvä nimi: ACDSee. Nykyään ohjelma ei ole enää pieni, mutta erinomainen, kun selailee omia kuvia. Ohjelmapaketista on erilaisia versioita nykyään ja olen hankkinut itselleni ACDSee Pron. Siinä on hyvät ja yksinkertaiset muokkaustoiminnot ja kuvat voi helposti julkaista vaikkapa Flickr-kuvapalveluun. Omat kuvankäisttelytarpeet yleensä rajoittuvat vain värien ja koon muuttamiseen. Vähän mutkikkaammissa hommissa käytän Corelin PaintShop Pro X5-ohjelmaa. Sillä pystyy tekemään mitä vain, jos osaa :)
 
Vanha pieru ei opi uusia temppuja.
Aloitin PE2:lla, josta siirryin käyttämään laajempaa CS ykköstä.
Nyt on käytössä CS6 ja siinä taidan pysyä, hautaan asti.

Votosoppi tekee kaikki mitä tarvitsen.
Automaatioita en harrasta ruuanlaitossa, valokuvauksessa, enkä kuvan käsittelyssä.
Toki niitäkin on votosopissa tarjolla jonkin verran.
Ai niin, auto on automaatti.

Homman nimi on vaan, kuten monessa muussakin asiassa, sitä pitäisi tehdä melko säännöllisesti, että ei taidot ruostu.
 
Olen tässä miettinyt, pitäisikö investoida Lightroomiin. Valokuvailen kuitenkin jonkin verran, mutta en kuvia käsittele juuri ollenkaan, mitä nyt rajannut, skaalannut tai jotain värikylläisyyttä säädellyt. Kuitenkin jostain kuvista saisi enemmän irti hyvällä kuvankäsittelyohjelmalla. Tiedättekö, onko Lightroomista tulossa lähiaikoina uutta versioita, jota kannattaisi odottaa? Opiskelijaversiohan on halvempi. Saako sen kuka tahansa opiskelija, vai pitääkö opiskella jotain alaa, johon sitä tarvitsee, jotta sen saa halvemmalla?

Ajattelin ladata Lightroomin kokeiluversion, onkos tuo siihen tarvittava Adoben tunnus ilmainen luoda?

Nykyisin olen käyttänyt Gimpiä ja Paint.Netiä. Gimpiä käytän hieman haastavampiin kuvanmuokkauksiin, esimerkiksi jos pitää poistaa kuvasta jokin kohde tms., ja Paint.Netiä käytän lähinnä, jos kuvalle riittää vaikkapa internetiin laittamista varten rajaaminen ja skaalaaminen pienemmäksi.
 
Photoshop on paras, ei ole vielä tullut vastaan toimivampaa kuvankäsittelyä. Omassa koneessa on ikivanha seiskaversio mutta toimii se omaan käyttöön edelleen mainiosti. Joskus muinoin osasin sitä jopa käyttää ja Wacom piirtopöydän kun siihen liittää niin alkaa löytymään ihan uusia ulottuvuuksia ainakin työkäytössä. Mutta kun nykyisessä hommassa ei juurikaan tarvitse ko. ohjelmaa niin taidot on pahasti ruosteessa... 8)

Corelin tuotokset on kaikki aivan karmeita räpellyksiä, en suosittele ollenkaan.
 
^^Kyllä tuo Lightroom on aika etevä vehje. Itse latasin jokin aika sitten kokeiluversion ja on kyllä monipuolinen vehje kuvien muokkaamiseen ja melko helppokäyttöinenkin. Täytyy tuo varmaan ostaa itselle. Photoshopilla tai esim. Gimpillä sitten muunlaiset muutokset, kuten juuri nuo jos kuvista pitää poistaa jotain tms.
 
On lightroomissakin kloonaustyökalu, jolla roskat, heijastumat ja muut pienemmät jutut poistelee. 15 vuotta olen Photarilla askarrellut, mutta Lightroom on melkein täysin syrjäyttänyt sen. Jos tarvitsee yhdistellä kuvia (tai eri valotuksia) tai sitten lisätä elementtejä kuvaan niin silloin käännyn Photarin puoleen.
 
Latasin tuossa reilu viikko sitten Lightroomin kokeiluversion. Ensin kauhistelin, että onpas vaikean näköinen. Sitten löysin YouTubesta Anthony Morganti -nimisen miehen tekemiä hyviä opetusvideoita. Nyt Lightroom tuntuu paljon helppokäyttöisemmältä. Täytyy kyllä harkita sen ostamista.

Olen kuvannut kuvani aina jpg-muodossa, mutta nyt kokeilin kuvata raakakuvia. En kuitenkaan saa niitä millään yhtä teräväksi LR:n säätimillä kuin jpg:t ovat. Lisäksi niissä tuntuu olevan enemmän kromaattista aberraatiota kuin jpg:issä, vaikka olen ruksinut kromaattisen aberraation poistonkin päälle. Mikäköhän on, en varmaan vaan osaa.

Ja aika jännää, että Windowsin valokuvien katselu näyttää raw-kuvan laajakuvaisempana ja vääristyneempänä kuin jpg-kuvan. Kuitenkin jos avaan raw-kuvan Lightroomissa, se ei ole sen laajakuvaisempi eikä vääristyneempi kuin jpg, vaikken ole edes ruksinut mitään linssiprofiilia päälle, koska kameralleni ei sellaista löydy.
 
Käytän vallan kokonaan Lightroomia.Beta version latasin vuosia sitten.Nyt on käytössä 5.4 versio_Olen ollut enemmän kuin tyytyväinen tähän ohjelmaan.RAW kuvia olen käsitellyt jo melkein 10 vuotta.Eipä ammattikuvaajat ja kuvankäsittelit osanneet tai tienneet RAW kuvista juuri mitään.Kyllä Lightroomilla saa korjattua melkein 99% kuvistani.On minulla Nikonin omakin ohjelma käytössä mutten sitä käytä.Ensimmäisen kerran kun skannasin kuvan digitaalisesti oli vuonna -91 ja kyllä kesti pitkään skannata rummulla.Siitä ajasta ollaan tultu valovuoden päähän.Onneksi on trial versioita ,joita voi kokeilla ja sitten löytää itselleen sopivan ohjelman.Kokeilkaa.