https://www.popvakuutus.fi/asiakaspalvelu/yhteistyokumppaneiden-edut?utm_source=autostadium&utm_medium=banner&utm_campaign=autovakuutus_autostadium_jatkuva&utm_content=autovakuutus_0418

Koska kesärenkaat alle?

Maanantaina menee kesärenkaat alle. Muita menemistä ovat: a) vähintään 2kpl rengasta ostoon b) 1kpl 20" vannetta ostoon c) auto pyöräkulmien tarkistukseen
IMG20230318230221.jpg
 
Onkohan tuossa lasissa oikeasti kalvo vai onko kyseessä vain lämpösäteilyä heijastava lasi, sehän näyttää juuri tuollaiselta sopivasta kulmasta katsottuna :unsure:
Sehän selviää katsastuksessa. Näitä sivuikkunat tummentaneita pitäisi laittaa jonoksi asti uusintakatsastukseen, sillä eivät ne kaikilla ole tehdasvarusteita.
 
Viimeksi muokattu:
Etelä-Savossa 49cm lunta ja taas satoi 10cm lisää viimeyönä.
Ei ole vielä kovin iso kuumeilu että pitäisi alkaa hössöttämään kesärenkaista.
Kitkat on varsin mukavat ajella. Vuosi sitten vaihtelin 16.4, varmaan menee nyt vielä pitemmälle kun on niin kovin talvista.
 
Pk-seudullahan on mitä parhainta nastarengaskautta vielä jäljellä monilla yli 2kk, joten ei oo kiire! :ROFLMAO: Hieno kuunnella taas sitä v*tun ropinaa lenkillä kun +10 ja aurinko paistaa.
 
Pk-seudullahan on mitä parhainta nastarengaskautta vielä jäljellä monilla yli 2kk, joten ei oo kiire! :ROFLMAO: Hieno kuunnella taas sitä v*tun ropinaa lenkillä kun +10 ja aurinko paistaa.
Ongelman tänäkin "keväänä" tuo se, että ainakin seuraavaksi viikoksi on luvattu kunnon yöpakkasia. Päivällä ollaan hiukan plussalla, auringossa toki lämpöisempää. Aamulla kaikki jäässä ja päivällä ei. Illalla pakkasta. Sit ihmetellään kun tiet on ihan surkeessa kunnossa. Tähän auttaisi se että olisi nastakielto etelä-suomessa.
 
Isot tiet ja suurin osa pienistä jo PK-seudulla täysin sulat ja lumet hupenevat vauhdilla. Ihan reiluja yöpakkasia lupailee vielä 10vrk ennuste jakson loppupuolelle, joten ihan vielä ei viitsi alkaa varailemaan renkaanvaihtoaikaa. Ottaa kyllä hieman aivoon ropistella menemään täysin paljaalla ja kuivalla asfaltilla.
 
Kaksi vuotta sitten innostuin jo huhtikuun alussa vaihtamaan kesärenkaat alle. Kun sitten 6.4.2021 jouduinkin aamulla ennen töihin lähtöä vaihtamaan talvirenkaat takaisin, lupasin itselleni olla enää ikinä vaihtamatta kesärenkaita huhtikuussa. Katsellaan sit wapun jälkeen. Tässä Uusmaalaista maisemaa kyseiseltä aamulta:

20210406_075302.jpg
 
Näyttää just sellaiselta keliltä, missä Keskimääräistä Paremmat Yksilöt ajavat 20 km/h 255/35 BlingBlongeilla. Ja perille päästyä kehuvat, kuinka ihan hyvin selvisi kesägummeilla, kun vaan osaa ajaa.
Se että vuonna 1987 satoi huhtikuussa vielä lunta, ei siltikään ole syy ajaa juhannukseen asti nastoilla. Tämän vuoksi kitkat ovat niin loistavat, kun voi vaihtaa ajoissa alle ja myöhään pois.

Totuus on jossain näiden välissä. Ei tietenkään pidä mennä kesärenkailla ajamaan tuollaisessa kelissä kuin kuvassa, mutta toisaalta on myös olemassa niitä, jotka ''varmuuden vuoksi'' pitävät nastat alle pitkälle kesäkuuhun, koska voi olla yöpakkasia vielä juhannuksena.

Järjen käyttö sallittu tässäkin aiheessa. Itse pyrin vaihtamaan renkaat mahdollisimman aikaisin, mutta se ei tarkoita sitä, että lähdetään ajamaan kelissä kuin kelissä mikäli takatalvi yllättäisi. Nyt vaimo tarvitsee autoa aamuisin töihin, joten kovin paljon riskejä tuossa ei voi ottaa.
 
Omaan työhöni liittyy sivujuonteena myös asfaltin kitkanmittaus. Lämpötilalla ei ole juurikaan tähän merkitystä. Eli jos asfaltti on kuivaa, on aivan sama vaikka olisi 10 astetta pakkasta. Silti kesäkelit.
 
Omaan työhöni liittyy sivujuonteena myös asfaltin kitkanmittaus. Lämpötilalla ei ole juurikaan tähän merkitystä. Eli jos asfaltti on kuivaa, on aivan sama vaikka olisi 10 astetta pakkasta. Silti kesäkelit.
Jotta tästä ei jää virheellistä käsitystä lukijoille, niin varmaan hyvä mainita, että tuolla 10 asteen pakkasella voi kuitenkin olla merkittävä vaikutus kesärenkaaseen.
 
^Tämä. Kesärenkaan ja talvirenkaan kumiseos on täysin erilainen. Kesärenkaan pito alkaa heiketä sitä enemmän mitä lähempänä +0 keliä ollaan, pakkasesta puhumattakaan. Siinä ku lanaat ihmisen ylitse ku ei jaksanu oottaa viikkoa niin onnea vaan loppuelämään.
 
Ei se pohjoismainen talvirengas silti meinaa saada kesärengasta kiinni niin kauan kun pysytään kuivalla asfaltilla, vaikka kesärengas ominaisuuksiaan kylmetessä menettää..

Tässä kaavio miltä tilanne näyttää pysähtymismatkan pituutena kun lämpötila laskee, tilanne on kuiva asfaltti.


1679431662052.png
 
Eipä nyt vaikuta omaan renkaanvaihtoaikan mitenkään, mutta muistutuksena että kyllä se vo olla liukasta kesärengasaikana. Oisko kolme vuotta sitten, kun lähdettiin yönselkään ajamaan kohti Naantalia venetraileri perässä, niin aika yllärinä tuli kun Hiluxin takapyörät ylämäessä 90 km nopeudessa sutaisi tyhjää. Kuski laittoi nelikon päälle, mutta sama toistui pian.
 
Aikoinaan 2000-luvun alkupuolella tuli yleensä aina laitatettua pks:lla kesärenkaat alle maaliskuun loppupäivinä tai aivan huhtikuun alussa, kun ei ollut pakkoajoja syrjäseudun teille. Myös sitä ennen itäisessä osassa maata asuessani viimeistään huhtikuun puolivälissä. Nyt on siinä ja siinä, voiko edes huhtikuun puolivälissä vaihdattaa etelässäkään. En ole ilmastotutkija, mutta väitän että nykyisin on yhä enemmän keväällä pohjoisia arktisia ilmavirtauksia pakkasineen ja lumisateineen, siis silloin kuin pitäisi jo olla ns. terminen kevät (yölläkin plussalla). Tästäkin syystä olen kokenut nastattoman pohjoismaisen talvirenkaan oikein hyväksi kompromissiksi. Nyt on renkaanvaihtoaika varattuna 17.4. mutta epäilys on josko sitä pitää siirtää vapun kieppeille.
 
Voisin hyvin vaihtaa jo kesärenkaat alle. Ei ole pakkoajoja yhtään, ja hätiksessä vois ajaa pösöllä. En silti vaihda. Katellaan viikko pari vielä.
 
Aika tarkasti on vaihto ajoittunut aina huhtikuulle, ekasta viikosta eteenpäin. Samalta näyttää tänäkin vuonna toistaiseksi eli pariin viikkoon ei tarvitse edes ajatella vaihtoa.
 
Ensi viikko näyttää ennusteiden mukaan aika talviselta ihan etelärannikoa myöten.
Niin tekee! Kitkarenkailla ajavaa ei haittaa, mutta monesti olen tässä kuukauden vaihteessa renkaat vaihtanut.


PkpVwHD.png
 
Lauantaina 25.3 Jyväskylä ja paluu sunnuntaina 26.3 pk-seudulle. Kulkineessa kesärenkaat alla. Onnistuukohan kunnialla 🤔