https://yliteippaus.fi/

(Kone)ruuveja spesiaalikannoilla?

M

mremonen

Vieras
Mistäköhän kannattaisi etsiskellä koneruuveja hieman erikoisemmilla kannoilla? Vai onko ebay paras paikka? Tarvetta olisi 6x19 (6x20) ruuveille jollain muulla kuin kuusiokolo- tai ristipääkannalla. Kun tuli hankittua tuollaiset wattikammet fillariin, niin ei viitsisi kuudensadan euron kampea jättää ihan kuusiokolon varaan.

Mikä sen kolmisiipisen ristipään nimi on? Toinen voisi olla sellainen kuusiokolo tai torx jossa on se tappi keskellä.
 
Kuusiokololla nuo on liian helposti vietävissä. Ei se spesiaalikantakaan sen parempi ole kuin vanteiden lukkopultit, mutta eipähän lähde sitten ihan sen ekan mukaan.
 
Pirkkaniksi: Kuusiokolo täyteen kuumaliimaa. Ei avattavissa kenttäolosuhteissa, mutta kotikorjaamolla kyllä.
 
Kuumaliima voisi olla kyllä yksi vaihtoehto. Kun ei tuota nyt joka päivä ole tarkoitus irrottaa.

---
Tuonne h-linnaan voisi heittää mailia. Luulisi että pari ruuvia kulkee kirjekuoressa.

---
Ja wikipediasta saa apuja siihen, että minkälaisia on olemassa... https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_screw_drives
 
Polkupyörän osat ovat haluttua tavaraa. Pojan maastopyörästä vietiin koulun alkaessa ekana päivänä uusi takalokasuoja, kiinnikkeen irroittamiseen on tarvittu kuusiokoloavainta. Hyvin oli joku varustautunut ekaan koulupäivään koska työkalut ovat olleet mukana.
Uuden lokasuojan kiinnikkeen ruuvasin torxilla ja poraamalla rikoin kannan, ei ainakaan työkaluilla aukea. Lokasuojan kiinnikkeeseen laitoin mustalla vetoniitillä ja liimalla.
 
Törmäsin omituiseen ruuvin kantaan johon kohtuullisen laajasta valikoimastani ei löytynyt sopivaa avainta. Kyseessä oli lopulta Torx plus, joka ei ole se tavallinen Torx. Muistuttaa kovasti Ribe kantaa mutta ei kuitenkaan ole sama. Torxissa sakaran kärjet ovat pyöreät ja Torx plussassa terävänurkkaiset. Kaiken kukkuraksi perus Torx plus on kuusisakarainen. Turvaversio Torx plussasta on keskitapilla mutta viidellä sakaralla! Selvitystyötä vaikeutti termiviidakko, johon törmäsin. Muutamia havaintoja tästä :

Torx = Star (merkintä T tai TX, keskitapilliset turvakärjet samalla merkinnällä, paitsi joskus T-Tap)
Torx plus = Star plus (merkintä TP tai TPS, keskitapillinen 5-haarainen turvakärki esim. TP40H)
Ribe = Poly drive (merkintä esim. RM14 tai pelkkä 14)
XZN = Triple square = Spline (merkintä esim. M6 tai pelkkä 6)
Kuusiokolo = Allen = Hex (merkintä esim. M6 tai pelkkä 6)

Edellä oleva taulukko ei ole läheskään kattava, kaukana siitä. Lisäksi Spline hylsyistä puhuttaessa tarkoitetaan usein ns. monitoimihylsyjä, jotka käyvät erilaisiin kantoihin vaihtelevalla tarkkuudella.

Numerointikin voi johtaa harhaan. Esim Torxin T40 kärki sopii Torx hylsyyn, jonka merkintä on E8.

Eli  tarkkana saa olla, kun valitsee kärkeä tai hylsyä omituisen näköiseen ruuvin kantaan tai pulttiin. Helpoimmalla pääsee, kun keskeyttää homman jos sopivaa työkalua ei löydy. Parempi vaihtoehto on ajaa vaikka 200 kilometriä lähimpään työkalukauppaan ja hankkia se sopiva kärki tai hylsy ja maksaa siitä pyydetty hinta. Jos väärällä kärjellä tai hylsyllä pyöräyttää kannan pilalle, niin remonttihomman haaste kasvaa ihan uuteen potenssiin.
 
Ei ole nyt koneruuveista kyse mutta ruuvi kuitenkin.
PH2 ja PZ2 kantoihin kumpaankin käy hyvin PH2R kärki, kovasti eri näköinen kun kummatkin ensin mainitut mutta tosiaan toimii hyvin. Ei kyllä löydy ihan kaikista kaupoista
Mahdollisuuksien mukaan korvaan assy ja torx tyyppiset pienet ruuvit ristipäällä kun pysyvät paremmin kiinni bitsissä.