https://tummennuskalvot.fi/

Koeajo & minivertailu: Ford Mondeo, Hyundai i40 & Honda Accord

karhunik

Hallitusjäsen
Liittynyt
22.12.2013
Noniin, eilen tuli käytyä juniorin kanssa autokaupoilla, tällä kertaa puhtaasta mielenkiinnosta ja yleissivistyksen vuoksi otettiin suunta kohti ei-vag osaston kauppoja ;)

Koeajetut autot olivat:
Ford Mondeo Wagon, 1,5Ecoboost 160hv M6, Titanium Business
Hyundai i40 sedan, 1,6GDI 135hv M6, ?
Honda Accord Tourer, 2,2 i-DTEC Lifestyle Business LE 150hv M6

Ensimmäisenä ajoon Mondeo, takapenkin isofix kiinnikkeet olivat hyvin esillä ja juniorin istuimen asennus kävi helposti. Takapenkin oviaukko oli hyvän kokoinen, pojan sai nostettua kyytiin helposti sen enempää pujottelematta. Käytössä juniorilla BeSafe Izicombi Isofix x3 istuin, ja selkä menosuuntaan asennus. Kuskin paikalla sain aika nopeasti sellaisen mukavan ja tukevan ajoasennon, selkänojan kallistukseen kaipasin portaatonta säätöä, tuntui että noista valittavissa olevista pykälistä en päässyt ihan kerrasta sinuiksi auton kanssa. Muuten kuskin penkki tuntui itselleni hyvin muotoillulta, omat mittani ovat 183cm / 95kg, eli sellainen keskimääräistä persjalkaisempi ;) Hallintalaitteet olivat käteen mukavan tuntuisia, ja hyvin selkeästi sijoiteltuna, eli ajoon pääsi ilman sen isompia temppuja. Myyjä näytti erikseen mistä start-stop järjestelmän saa pois päältä, sammutin auton välillä ja ei näyttänyt muistavan valintaa, eli kytkettävä joka kerta erikseen pois.

Sitten ajoon, kävin kaikilla autoilla ~saman lenkin, eli Jyväskylässä Seppälänkankaalta Laukaan suuntaan, Leppävedeltä Vaajakoskelle, ja Vaajakoskelta isoa tietä takaisin Seppälään. Lenkille tulee n. 25km mittaa. Tämä pätkä on itselle varsin tuttu, joten siinä on hyvä verrata eri autoja toisiinsa ja tietysti verrata myös omiin autoihin samalla.

Ensifiilis Mondeosta oli että onpas hiljainen, tähän on selkeästi panostettu edeltäjämallia enemmän. Moottori tuntui erittäin nöyrältä ja kuljetti isohkoa autoa vaivattoman tuntuisesti. Kytkimen ja vaihteiston yhteispeli tuntui myös mukavan jämäkältä ja täsmälliseltä. Mikään varsinainen raketti tämä paketti ei ollut, mutta kyllä tällä pysyy ripeänkin liikenteen rytmissä sen isommin kengittämättä. Alustan toiminta vakuutti myös, mukavan pehmeää ja tasaista menoa, mutta kovemmassa vauhdissa ja isommissa heitoissa silti jämäkkä, tykkäsin! Ohjaustuntuma oli kohdallaan, ei tullut yhtään sellainen keinotekoinen fiilis tehostuksesta. Ratti oli hyvin muotoiltu ja sen sai säädettyä siten, ettei kehä tullut mittarin eteen.

Auton ainoa miinuspuoli liittyy tuohon keskikonsolin näyttöön, tässä oli tuollainen isohko kosketusnäyttö, sen käyttö ei ollut ehkä ihan yhtä sujuva kokonaisuus kuin tämänkaltaisessa hienossa autossa olisin toivonut. Näyttöä piti painaa varsin määrätietoisesti, ja usein onnistuin osumaan täysin väärään kohtaan vaikka mielestäni sormeni olikin oikealla kuvakkeella. Omistajatasolla tähän varmaan tottuisi nopeasti, ja ratin napeilla toki päässee myös tarvittavia säätöjä tekemään. Nopealla koeajolla en tähän niin hirveästi keskittynyt, enemmän ratkaisee auton ominaisuudet ajossa, ei ”nintendon” pelaamisessa.
Mittaristo oli selkeä ja mukavan modernin oloinen omiin autoihini verraten.

Tiloista: Oman ajoasentoni taakse mahduin helposti, tilaa jäi n. nyrkillinen polven ja etupenkin väliin. Apukuskin paikalle mahduin itse myös hyvin, eli perheelliselle tämä tarjoaa mukavat tilat. Takakonttia ei tullut mittailtua, mutta nopealla silmäyksellä sen koko kyllä varmasti riittäisi meidän käyttöön. Nostokynnystä ei ole ja tila oli selkeän muotoinen.

Kuvia:
Mondeo%201.jpg

Mondeo%202.jpg

Mondeo%203.jpg

Mondeo%204.jpg

Mondeo%205.jpg

Mondeo%206.jpgSeuraavaksi ajoon Hyundai i40. Koeajettavissa oli ainostaan sedan ja bensakoneella, itselle kiinnostavampi olisi ollut diesel farmari. Myyjällä ei ollut kovinkaan kova itseluottamus enää mallin tämän hetken konevalikoimaan ja kovasti jo kaipaili tulossa olevan faceliftin teknisiä tietoja ja meille tulevaa valikoimaa tietoon. Epäili minulle tulevan melkoinen kulttuurishokki tuon bensakoneen kanssa kun näki, että millä autolla pojan kanssa pihaan kurvattiin.

Turvaistuin taas takapenkille, kiinnikkeet löytyivät helposti. Oviaukko vähän Mondeota pienemmän tuntuinen, sedanin laskeva kattolinja saattoi tuohon vaikuttaa. Sitten kuskin paikalle, ajoasento löytyi varsin nopeasti kohdalleen. Ensifiilis ihan kelpo, toki mallin ikä näkyi heti aika isona kontrastina uunituoreeseen Mondeoon verrattuna. Lisäksi sellainen yleinen fiilis käsiin oli paljon köykäisempi ja kevyempi. Diesel farkun ja tuon koeajetun Mondeon hintaluokat kuitenkin ~samaa tasoa, eli ei tätä ihan kokonaan halvemman hinnan piikkiinkään voi laittaa.

Sitten ajoon, kone kaipasi selvästi määrätietoista käskyttämistä, mutta tuntui varsin sitkeälle tapaukselle ollakseen vanhaa vaparitekniikkaa. Vaihteiston ja kytkimen yhteispeli oli kohdillaan, tätä joutui tosiaan hämmentämään huomattavasti Mondeota enemmän pysyäkseen samalla tapaa liikenteen rytmissä. Ohjaus ei ihan Mondeon tasolla, mutta ei missään nimessä toivoton. Melutaso selvästi Mondeota isompi, ehkäpä meidän V kopan Variant Golfin tasolla (siis ennen eristyksiä). Tällä huomasi paljon selkeämmin tienpinnan vaihteluiden merkityksen. Alusta kohtuullisen pintakova, tien saumat tuntuivat aika selkeästi, kovempi vauhti ja isommat heitot kuitenkin saivat auton niiaamaan aika kovasti.

Maantienopeudessa nopeuden muutokset eivät kyllä kovin sähäköitä olleet, eli täysi lasti päällä mökkimatkalla tällä on kyllä turha lähteä mihinkään ohituskisoihin ;)

Tilat tässä tuntuivat isommilta kuin Mondeossa, oman asentoni taakse jäi vähän enemmän jaloille tilaa, ja samaten myös etumatkustajan paikalle tuntui jäävän ihan kelpo tilat. Sedanin konttia en tutkinut, liikkeessä sisällä olleen farkun kontti näytti myös ihan kelvollisen kokoiselta.

Kuvia:
i40%201.jpg

i40%202.jpg

i40%203.jpg


Kolmantena autona käytiin koeajamassa Honda Accord, edellisen mallin Accordin olen joskus käynyt testaamassa ja siitä jäi muistiin ihan positiiviset kokemukset. Accord on poistumasa Hondan mallistosta, paikallisella Rinta-Joupilla oli enää tämä kyseinen yksilö myynnissä, maassa on kuulemma vielä joitakin kappaleita olemassa.
Penkki taas takapenkille, asennus helpohko, tila tuntui kahta edeltävää koeajoa pienemmältä. Kuskin paikalla sain asennon taas aika nopeasti hyväksi, hallintalaitteet tuntuivat myös olevan hyvin käsillä ja ohjaamossa oli sellainen laadukas fiilis kokonaisuutena. Tunnelma oli vähän tiiviimpi ja ei ihan yhtä moderni kuin Mondeossa, mutta pidin tätä ehkä jopa vähän laadukkaamman tuntuisena kokonaisuutena. Edelleen ehkä vähän vierastan noita isoja näyttöjä autoissa..

Accord oli kolmikon ainoa diesel, moottorin ääni kuitenkin varsin miellyttävä ja hyvin eristetty. Ohjauksesta välittyi heti sellainen tietty napakkuus ja myös vaihteet tuntuivat loksahtavan kohdilleen mainiosti. Diesel tuntui selvästi Mondeon bensaturboa vääntävämmältä. Vaihteiston välitykset tuntuivat myös pidemmiltä. Kaupungissa vaati siis vähän herkemmin pienempää vaihdetta kuin Mondeo.

Melutaso oli Mondeon kanssa samalla tasolla, eli varsin miellyttävä matkakumppani, eikä tienpinnan vaihtelu mitenkään isommin muuttanut äänimaailmaa. Alustan toiminta oli myös makuuni, pintakovuutta en havainnut ja myös kovemman vauhdin ja isommat heitot auto otti nätisti ilman sen isompia heilahteluita. Teknisiä tietoja en jaksa kaivaa, mutta tuntui aavistuksen Mondeota painavammalta autolta.

Tilat olivat kohtuulliset, kuskin paikalla vähän tiiviimpi tunnelma, samaten takapenkin tilat ei ihan Mondeon / Hyundain tasolla, mutta silti ihan nätisti mahduin itseni taakse istumaan. Etumatkustajan paikalle kaipailisin itse vähän lisää tilaa, kyllähän tuohon mahtuu mutta lisätila ei pitkillä matkoilla koskaan haittaa. Takakontti hyvän kokoinen ja selkeän muotoinen.

Kuvia:
accord%201.jpg

Accord%202.jpg

accord%203.jpg


Kaikilla kolmella siis sama lenkki, keskikulutukset ajotietokoneen näyttöjen mukaan: Mondeo 6.8 l/100km, i40 7.1 l/100km ja Accord 5.9 l/100km. Yhteenvetona tästä kolmikosta oma valintani osuisi Mondeoon, jos tämän hintaluokan ~35k€ autoa olisin ostamassa.

Mondeo:
+ Melutaso ja yleinen fiilis ohjaamossa
+ Tilat ja ajettavuus
+ Moottori oli yllättävän pirteä ja kohtuullisella kulutuksella, kelpuuttaisin dieselin tilalle
- Kosketusnäytön toiminta

Accord:
+ Yleinen fiilis ja ajettavuus
+ Hondan maine varmatoimisena
- Kaupungissa ehkä vähän kankean oloinen
- Tilat ei ihan Mondeon tasolla

i40:
+ Tilat
- Suppea moottorivalikoima
- Yleinen fiilis ja melutaso ei kahden muun verrokin tasolla
 
M

MMV

Vieras
Mukava koeajoraportti ja vertailu. Tosin itse olisin päätynyt 99% varmuudella samaan valintaan ilman koeajoakin.
 

Penguin

Grand Legend
Liittynyt
25.12.2013
Hieno raportti ja näin se minullakin menisi että jo pelkästään listaamalla automerkit valintani olisi tuosta kolmikosta Ford. Onhan se myös noista kolmesta ylivoimaisesti parhaimman näköinen, mikä tietysti on vain minun subjektiivinen mielipiteeni.
 

karhunik

Hallitusjäsen
Liittynyt
22.12.2013
Kiva että tykkäsitte ;)

Katsotaan miten ens viikolla kelit suosii ulkohommia, jos jätkän kanssa käytäis jatkamassa vielä. Onko yleisöllä toiveita / heittoja mitä tuohon kannattaisi rinnalle vielä koeajaa? Pösön 308SW kiinnostaisi uutuusarvonsa takia, on toki pykälää pienempää luokkaa mutta väliäkös sillä.
 

Penguin

Grand Legend
Liittynyt
25.12.2013
Jos tuon 308:n käyt kokeilemassa, niin anna nyt samalla sitten tuomio 508 SW:stä.
 
D

downtime

Vieras
Komppaan ylläolevaa :)

Kiitoksia kattavasta raportista ja ennenkaikkea hyvistä kuvista jossa näytettiin tavasta poiketen miten väljät/ahtaat sisätilat ovat.

Kyllä minunkin valintani noista kolmesta olisi ehdottomasti Ford.