https://tummennuskalvot.fi/

Kodin automaatio

ePa

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
22.12.2013
Onkos kenelläkään käytössä kotiautomaatiojärjestelmiä tai kokemuksia niistä? Olen löytänyt itseni useamman kerran tutkimassa erilaisia mahdollisuuksia. Tällä hetkellä mielessä on pyörinyt Z-wave (http://z-wavealliance.org/  http://www.z-wave.com/) tuoteperheen anturit/säätimet/ohjaimet.

Jos ymmärsin oikein, niin noita voi sekoitella keskenään ristiin rastiin ja kaikki tuotteet voivat keskustella keskenään valmistajasta riippumatta.

Aikaisemmin olen luullut, että automaatio on huomioitava jo rakennusvaiheessa johdotuksien jne kannalta, mutta nyt langaton tekniikka on näköjään muuttamassa  tilannetta ja hyvinkin edistyneitä systeemejä voidaan ns jälkiasentaa. Ilmeisesti vaan mielikuvitus on rajana mitä näillä voidaan tehdä.


Sana on vapaa ja minua kiinnostaa kaikki mahdollinen tieto/kokemus.


 
Ei mielestäni... en tästä automaatiosta/integraatiosta/anturoinnista ole mielestäni keskustelua täällä nähnyt, mutta se olisi varsin suotavaa.

Nykyään valaistusta, lämmitystä, turvalaitteita, ym. voi ohjata yhdestä paikasta keskitetysti. Tällainen keskustelu liippaisi montaa eri topikkia, mutta "kotia" tällaiselle keskustelulle en löytänyt mielestäni.
 
No hyvä, että saatiin asiantuntijalausunto :). Tuota samaa itsekin epäilin, joten keskustelu jatkukoon vatuloinnin jälkeen.
 
Juu, siis tähän z-wave tuoteperheeseen voidaan rakentaa myös hälytysjärjestelmä liiketunnistimella, lukoilla, kameroilla.

Esimerkkejä automaatiosta on esimerkiksi kun kotiin tullessa eteisen valot syttyvät oven avautuessa ja siitä eteenpäin valot syttyvät kun liiketunnistin havaitsee elämää.

Herätyskellon soidessa kahvinkeitin ja radio menee päälle. Musiikki seuraa huoneesta toiseen.

Vastaavasti "poissa/kotona" kytkin voidaan säätää lämmittämään asuntoa jo hyvissä ajoin, eikä vasta kun ollaan päästy perille.

Kahdella painalluksella sammuu talon kaikki määrätyt pistorasiat/valot pois lähdettäessä.

Saunan jälkeen ilmanvaihto on tehostettuna 2h.

Elokuvaa katsottaessa verhot menee kiinni, valot hämärtyy, media toistin lähtee pyörittämään leffaa, vahvistimet menee päälle.

Jos veden kulutusta(vuoto) on talon ollessa tyhjä --> hälytys

Savua (tuli) talon ollessa tyhjä/kotona --> hälytys(sireeni).

Olishan näitä vaikka ja mitä.
 
Miten olisi KNX-väylään pohjautuva kotiautomaatio systeemi. Äkkiseltään mietittynä kykynee samaan kuin tuo z-wave
 
Muutamalla Z wave ohjaimella pystyy joko suoraan tai lisäpalikoiden kanssa ohjaamaan myös KNX laitteita. En ole tutustunut (siihenkään) syvällisemmin. Z wave on näköjään tuotteistanut itsensä paremmin markkinoille, kun yhteensopivia laitteita saa suoraan esimerkiksi Clasulta tai Verkkiksestä. Tämä ala on kehittynyt huomaa vauhtia eikä loppua näy.

Tuossa on vähän yhteenvetoa mitä nuo laitteet "puhuu" ja tottelee.
z-wavechart1.jpg


Samsungin SmartThing hubia on kehuttu ja ei ole pahan hintainenkaan (alle 100$), mutta ei vissiin vielä Euroopassa myynnissä. Se tosin ei keskustele kuin 1/10 laitteiden kanssa mitä esimerkiksi Zipato tai Vera.

Jos nyt pitäisi kävellä kauppaan ja jollakin aloittaa, niin Zipaton aloituspakkaus Clasulta olisi aika lähellä mikä tuli ostettua. Sen saa laajennettua esimerkiksi keskustelemaan KNX laitteiden kanssa lisämokkulalla.

Tuossa on joku tehnyt video pätkän miten tuo Zipato pelittää valaistuksen kanssa.


Järjestelmän saa toimimaan vanhoilla on/off kytkimillä joka helpottaa ainakin omalta osaltani. Seinäkytkimien ei tarvitse olla jousikuormitteisia painonappeja tätä varten. Toki niillä homma toimisi vieläkin sivistyneemmin.

Uskaltaiskohan toivoa jo joulupukilta kovaa pakettia?  :rolleyes:
 
Näissä kotiautomaatiojutuissa itseäni arveluttaa niiden elinkaari. Meillä on talo valmistunut 1998 ja automaatiojärjestelmä on Elko Living System. Ikää 17 vuotta ja kertalleen on jo tehty kontrollereiden päivitys vanhasta sarjaportin kautta komentoriviltä ohjelmoitavasta USB-liitäntäiseen graafisen käyttöliittymän kautta ohjelmoitavaan.

Matkan varrella Schneider Electric on ostanut tuotteen itselleen ja käytännössä lopettanut sen. Mielenkiinnolla odotan, miten ja millä mä tuota joskus kymmenen vuoden päästä hallinnoin...

Siinä mielessä suhtaudun varauksella siihen, ovatko automaation hyödyt elinkaarihaasteisiin suhteutettuna riittäviä. Perinteiset sähköt toimii sen sata vuotta minkä talokin, älyhimmeleiden kanssa arpapeliä.
 
Kyllä kova sähkö ja manuaaliset systeemit on paras. Kivoja leluja nuo leikkiautomaatiovermeet on muttei niillä mitään säästä ja sähkökatkojen jälkeen saa buuttailla että valot toimii jne.

Mulla nyt mitään tietoa näistä ole niin marttikulta voi taas sivaltaa sanansäilällä näitä mun juttuja.

RAU:sta olis jotain tietoakin mutta siitähän nyt ei ollukkaan kyse....

Eedit: omassa töllössä on tasan tämän verran "älyä"...
 

Liitteet

  • image.jpeg
    image.jpeg
    237,3 KB · Katsottu: 172
dingdongpingpong sanoi:
Kyllä kova sähkö ja manuaaliset systeemit on paras. Kivoja leluja nuo leikkiautomaatiovermeet on muttei niillä mitään säästä ja sähkökatkojen jälkeen saa buuttailla että valot toimii jne.

Mulla nyt mitään tietoa näistä ole niin marttikulta voi taas sivaltaa sanansäilällä näitä mun juttuja.

RAU:sta olis jotain tietoakin mutta siitähän nyt ei ollukkaan kyse....

Eedit: omassa töllössä on tasan tämän verran "älyä"...

Pitimän kirjoittaa "töllissä"....ajatus oli näköjään töllössä.
 
Aika vähällä Marko_K on päässyt jos samalla hardwarella on päässyt 17 vuotta ja ainoastaan kontrolleri on vaihdettu. Lähes Mielemäisiä lukemia. Siinä on kyllä totuus, että laitteet kehittyvät huimaa tahtia ja eikä takeita tulevasta ole.

Amerikan mantereellaan tämä on wanha juttu jo ja tarjonta on vaikka minkälaista. Joskus pentuna tuli katsottuna MTV Cribs pätkiä jossa isot tähdet esittelivät kun valkokangas rullautuu esiin ja verhot menee kiinni ja kaikkea ohjattiin läppärin kokoisella "kaukosäätimellä".


toisella kotimaisella foorumilla on jo useamman vuoden kuutioitu asian tiimoilta. En vielä ole ehtinyt lukea koko säiettä loppuun asti.

https://www.dvdplaza.fi/forum/threads/kodin-automaatioratkaisut.79819/

Kyllähän kova sähkö ja kytkimet on riittävät 99,99%, mutta eihän tässä siitä ole kyse...  ;D
 
En löytänyt yleistopikkia kotiautomaatiojutuille? Seuraava voisi olla kontekstin puolesta myös ILP-ketjussa, mutta nyt kiinnostaa enemmän se ulkoinen automaatio ja siihen kytkettävyys.

Minkälaiset edellytykset on kytkeä vanha (2005?) Fujitsun ILP kauko-ohjaus johonkin netin yli tapahtuvaan ohjaukseen? Tämän suhteen mökillä ei olla vielä mihinkään systeemiin lukittauduttu, mutta ainakin Tuya:n järjestelmään (ja sitä kautta yhteys vaikka Home Assistantiin) löytysi IR-blastereita joilla voisi lähetellä kaukosäädinkomentoja. Vaan osaako puhua juuri Fujitsulle..?

Miten esim. lämpötilan säätö noissa IR-kauko-ohjauksissa tapahtuu, kun kaukosäätimen näytössä on pyyntöastelukema? Arvaan että astelukeman suhteen kaukosäädin on masteri, ja jokaisella asteluvulla lähetetään eri komento. Tuskin se yhteys kaksisuuntainen on niin että ILP kertoisi kaukosäätimelle missä asteessa mennään, vaikka onhan sekin mahdollista.
 
Mulla on Sensibon värkki lähettelemässä viestejä pumpulle - muitakin vastaavia on, mutta periaate niissä käsittääkseni on sama.

Lämpötilan mittaus ja säätöäly on siinä etäohjaavassa ”kaukosäätimessä” mitä ohjataan appilla tai netin yli, niin tässä Sensibossa. Se komentaa pumppua vastaavin komennoin kuin orkkiskake tekisi ja kertoo vastaavilla merkeillä valitun ohjelman ym. Mutta ei se viestinvaihto tosiaan kaksisuuntainen ole. Eihän orkkiskaukokaan tiedä pumpun jutuista mitään…

Katsoisin tukeeko toi Sensibo air tai Sensibo sky teidän pumppua. Senverta tuo halvempi värkki petti, että Apple homeen sitä ei saanut integroitua, mut IFTTT kautta sen saisi synkkailtua toimimaan miten tykkää - olen jättänyt toistaiseksi integroimatta tuota sen koommin.

edit: ketjut yhdistetty
 
Jos pidetään erillään automaatio ja etäohjaus niin millaisia asioita teillä onautomatisoituna mitkä ei normaalisti ole?

ite en pidä etäohjausta kotiautomaationa. Tähän ei automaatiokastiin kuuluu minusta myös valojen sammutus yhdestä painikkeesta. Ei se ole mitään automaatiota  8)
 
Telldus Live! käytössä ollut ja enimmäkseen ohjaa nykyään vain juurikin valoja Nexa ohjaimin tai etäpistorasiota. Sunset/rise asetuksilla pärjää plus miinus offset. Paljon ollut muutakin aina mielessä rakennella, vaan on jäänyt ajatuksen tasolle. Itselle ollut riittävästi automaatiota. Ilmanvaihtoa voisi parantaa automaatiolla.
 
Marko_K sanoi:
Siinä mielessä suhtaudun varauksella siihen, ovatko automaation hyödyt elinkaarihaasteisiin suhteutettuna riittäviä. Perinteiset sähköt toimii sen sata vuotta minkä talokin, älyhimmeleiden kanssa arpapeliä.

Tässä se ongelma on. Nykytuotteiden elinkaari on lyhyt. Kodin järjestelmien tulisi kestää vuosikymmeniä, ei vuosia.
Meidän taloyhtiön varaaja+VILP laitteet ovat noin 11v ja kaksi, eli noin 10% laitteista, on jo ohjauselektroniikaltaan rikki, niin ettei edes voi korjata. Mekaaninen puoli ei ole antautunut, vaan elektroniikka. Kodinkoneiden ohjaus hajoaa tämän tästä. Uunille tilattiin jo toinen takuukorjaus. Ohjauselektroniikan kestoikä näyttää olevan noin 2v.

Suurin hyöty automatiikasta saadaan, jos se lukisi verkosta haluttuja tietoja, esim sähkön tuntihintaa ja sen perusteella säätäisi lämpöjä. Kämpän voisi nollahinnan tullessa tyhjänä lämmittää vaikka 30 asteeseen ja kalliina aikana antaa mennä hyvinkin kylmäksi.
 
Mulla on pari pientä logiikkaa jotka keskustelevat keskenään sisäverkon ylitse, tekevät perustemppuja kuten valaistuksen ohjausta. Talven aikana olisi tarkoituksena koplata palohälyttimiltä tieto logiikoille, jonka avulla saadaan  hälytyksen sattuessa eri rakennuksissa olevat hälyttimet soimaan sekä ilmanvaihto sammutettua. Juuri sain valmiiksi kastelulle automatiikan, jonka käytännön toimivuus selviää sitten ensi kesänä.

Järjestelmä koostuu pihan alla olevasta sadevesisäiliöstä jossa on pinnanmittaus ja uppopumppu. Pumppu syöttää tihkukasteluletkustoa, jonka perässä on tällä hetkellä tonttia ympäröivät aidat. Myöhemmin voidaan laajentaa kukkapenkkeihin jne jos sattuu olemaan vielä innostusta. Automatiikka seuraa säiliön pinnankorkeutta ja jos pinta ei ole noussut, aloittaa kastelun kolmen päivän kuluttua. Tällöin kastellaan kunnes pinta on laskenut lähtöarvosta -20% ja kastelu tapahtuu joka toinen yö. Toistetaan kunnes sataa tai säiliö on kasteltu tyhjäksi
Ajattelin että luonnollinen kastelu on tehokkaampaa joten voidaan pitää kaksi välipäivää, ja koska kastellaan aina 20% jäljellä olevasta vesimäärästä riittää vesi hieman pidemmäksi ajaksi.
 
tmr97 sanoi:
Suurin hyöty automatiikasta saadaan, jos se lukisi verkosta haluttuja tietoja, esim sähkön tuntihintaa ja sen perusteella säätäisi lämpöjä.

Tähän hommaan tilattuna Themon lattiatermarit.
 
Alkoi itseänikin kiinnostaa nuo Themon älytermostaatit kun vähän googlasin aiheesta. Tällä hetkellä on 6kpl kahta eri mallia olevia vanhoja Deviregin termostaatteja jotka voisi korvata noilla. Sähkösopimuskin tällä hetkellä kiinteähintainen mutta koskaan ei tiedä jos tulee mentyä pörssisähköön jolloin noista olisi vielä enemmän hyötyä.
Hinta näyttää noilla olevan ~150eur/kpl.
Laita tosiaan kokemuksia sitten kun niitä on, millainen oli asennus jne.
 
Mulla on tosiaan noita Themoja 4kpl ollut käytössä puolitoista vuotta. Pörssisähkö-ominaisuutta en ole kokeillut, mutta ainakin viikko-ohjelman tekemällä saa hyvin painotettua lämmitystä itse haluamilleen ajoille.

Kännykän apissa määritellään oma hintaprofiili. Siellä on erikseen tariffi, jossa valittavana kiinteä hinta tai yösähkö, sekä sähkön hinta, jossa valittavana Spot, kiinteä tai yösähkö.Pörssisähkökäytössähän noissa ei saa laitettua mitään rajahintaa, vaan lattiat lämpiää tuon Themon oman tekoälyn mukaisesti. Ymmärtäisin niin, että lämmittää omasta mielestään halvoilla hinnoilla. Toisin sanoen jos tulevaisuudessa olisi tulossa esim. 0,90€/kWh hintaa, niin lämmittää sitten vaikka "halvalla" 0,60€/kWh hinnalla mahdollisimman paljon etukäteen. Esimerkiksi tällä hetkellä (0,05€/kWh) appi näyttää, että sähkö on kallista kun tulevaisuudessa (apissa näyttää 9 tuntia eteenpäin) ei ole kalliimpaa hetkeä tarjolla.

Miinusta siitä, ettei selaimella näe takautuvasti kuin kaksi viikkoa taaksepäin ja appilla vain viikon. Lisäksi saisi olla tariffiin valittavissa kausisähkö, joka itselläni käytössä. Ajattelin talvella kokeilla pörssisähköominaisuutta, vaikka itselläkin kiinteä soppari vielä ensi vuoden elokuulle. Tällä hetkellä termarit on mulla manuaalisäädöllä 18 -asteeseen, koska ilmalämpöpumput hoitavat syksyn lämmityksen.

Asennus oli tosi helppo, asensin ne itse vaikken tosiaankaan mikä sähkäri ole. Sulakkeista virta pois, vanhat termarit irti ja uusiin piuhat ohjeen mukaisille paikoille.