https://www.popvakuutus.fi/asiakaspalvelu/yhteistyokumppaneiden-edut?utm_source=autostadium&utm_medium=banner&utm_campaign=autovakuutus_autostadium_jatkuva&utm_content=autovakuutus_0418

Kirjoituskoneet

Penguin

Grand Legend
Liittynyt
25.12.2013
Tuolla kelloaiheessa oli maininta kirjoituskoneista, niin piti ihan oma aihe siitäkin aloittaa. Kirjoituskoneella siis tarjoitetaan joko mekaanista tai sähkömekaanista laitetta, jolla kirjoitetaan tekstiä paperille kirjain kerrallaan.

Eihän noita vanhoja kirjoituskoneita tule hirveästi enää käytettyä, mutta ei noita enää poiskaa raaski heittää. Oman "kokoelmani" helmi on vuonna 1938 valmistettu Olympia Modell 8, joka on vielä harvinaisempi pitkätelainen malli. Koneen on valmistanut Olympia Büromaschinenwerke A.G. Erfurtissa, jossa tehdas toimi vuoteen 1991 saakka.

Olympia Modell 8.jpg


Kone oli 1970-luvulla käytössä isäni ja hänen veljiensä yhteisessä yrityksessä joka päiväisessä käytössä, mutta kone oli vaarini omistama. En tiedä milloin kone oli hänelle tullut, mutta taksiyrittäjänä hän oli sitä johonkin tarvinnut, vaikka taksia ajettiinkin mustalla Plymouth Valiantilla. Kun taksihommat jäi, niin kone jatkoi poikien yrityksessä. Sielläkin siirryttiin kuitenkin modernimpaan, kevyempään ja heikkokestoisempaan teknologiaan 70-luvun lopulla ja olin 6 tai 7 vuotias kun sain tämän koneen vaarilta. Hän antoi sen minulle, että voin vaikka purkaa sen, minä kun tykkäsin purkaa ja rassata kaikkea. Jo silloin kuitenkin ymmärtäsin, että vuodesta 1938, joka koneen takana seisoo valmistusvuotena, on paljon aikaa ja että kyse on museokoneesta. Kone on nyt kulkenut mukanani 37 tai 38 vuotta ja viime viikolla se sai ensimmäisen kerran arvoisensa säilytyspaikan työhuoneessani vitriinissä.

Toinen museokone on vanha Remington, sellainen armeijan vihreä laite. Malliakaan en muista, kun kone on isälläni lainassa, hän sitä edelleen käyttää lähes viikottain, vaikka tietokoneet ja tulostimet on keksitty. On kuulemma parempi kuin sähkömekaaninen brother, jollainen hänellä seisoo edelleen konttorissaan sivupöydällä.
 

Quality

Moderaattori
Liittynyt
18.12.2013
Onhan noilla, sekä mekaanisilla että varsinkin sähkömekaanisilla, tullut hakattua opiskeluaikana sivu jos toinenkin. Koska en milloinkaan oppinut kunnolla kymmensormijärjestelmää, pyrkivät kirjasinvarret yhtäaikaa liikenteeseen, ja seurauksena oli varsinkin yhdessä mallissa, jonka merkkiä en nyt muista, että kirjasimet menivät lyttyyn, ja tekstistä näytti puuttuvan paloja.

Nuokin paranivat aikaa myöten, ja olihan Facit-merkkinen viimeinen hankkimani. Se taitaa vielä olla meillä kotona jossain, muut olen valitettavasti hävittänyt. IBM:n pallokoneella en juuri ehtinyt kirjoittaa, kun tietsikan perään kytketty "laatukirjoitin" alkoi suoltaa tekstiä.

 

Penguin

Grand Legend
Liittynyt
25.12.2013
Facit oli hyvä kone. Ei ehkä niin legendaarinen kuin IBM:n pallokone, joka taas hyvin kuvastaa IBM:n konservatiivisuutta, sillä heidän ensimmäiset henkilökohtaisten tietokoneiden tulostimetkin olivat samoja pallokoneita, tosin ilman näppäimistöä.

Tuossa minun Olympiassa tulee hyvin esiin QWERTY-näppäimistön "tarve" ja näppäinten korostuneen pitkät liikeradat. Sillä ei vaan voi kirjoittaa nopeasti, muuten kirjasinten varret osuvat toisiinsa ja jumittavat.
 

Autoilija92

Klassikkoainesta
Liittynyt
26.1.2016
Opiskeluaikoina 90-luvun alussa oli konekirjoitusta yhtenä aineena vaikka silloin oli jo tietokoneetkin käytössä toisissa oppiaineissa. Kirjoituskoneena taisi olla joku sellainen missä teksti kirjoitettiin ensin LCD-näytölle jossa sitä pystyi vielä korjaamaan. Enterin painalluksella kone tulosti tekstin paperille kuin konekivääri :D