https://www.popvakuutus.fi/asiakaspalvelu/yhteistyokumppaneiden-edut?utm_source=autostadium&utm_medium=banner&utm_campaign=autovakuutus_autostadium_jatkuva&utm_content=autovakuutus_0418

Kirjallisuus

M

Makkis

Vieras
Mielestäni tuohon Musiikki, tv ja elokuvat otsikkoon voisi lisätä myös kirjallisuuden.

Lukeekos jengi kirjallisuutta minkä verran? Itse luen runsaasti, hyvinkin monipuolisesti eri kirjallisuuden aloja joskin runokirjoja ei ole kirjahyllyyn joutunut kuin muutama ja niitäkään en ole lukenut.

Tuli vaan mieleen kun vaimo aikoinaan teki tilin tuonne Elisa Kirja -palveluun niin alkaa hänellä jo melkoinen kirjahylly olla sielläkin. Hän kuuntelee mielellään äänikirjoja, itse taas luen ekirjoja. Nyt on kirjaviikkojen kunniaksi Elisalla joka päivä kolme eri kirjaa hintaan 3,90 eur. Hinta on niin edullinen että olen luvannut itselleni tilata kirjan joka ilta ennakkoluulottomasti ja luen kun jaksan/ehdin. Kun halvalla kerran saa, sanoisi Karvosen Tauno, joka muuten on ystäväni Laakkosen Tommin eno. (Sulo Vilen)
 
Niinpä olikin. Modet siirtäköön kirjoitukseni sinne. Tosin, ehkä silti voisi olla osana tuota musiikki yms. otsikon alla, muihin harrastuksiin itsekin ensin ajattelin kirjoittaa.



Tämä aihe on siirretty alueelle Muut harrastukset - juupeli  :)
 
Jo muutaman päivän takaa tämä uutinen:

http://www.hs.fi/kulttuuri/a1441701232807

Stephen Kingin kirjoja olen jokusen lukenut ja muutenkin tullut äijän elämää seuranneeksi. Muistan vanhan haastattelun missä King rehellisesti kertoi että arvostaa toki suosiotaan kauhukirjailijana mutta toivoisi että hänet nähtäisiin myös tämän genren ulkopuolella.

Uransa alkuaikoihin verrattuna, hänen kirjansa ovat tosiaan tänä päivänä laajentuneet liki pelkästä kauhusta paljon muuhunkin. Voisin kuvitella että SK olisi kaiken kokemansa jälkeen nyt varsin tyytyväinen tuohon merkittävään huomionosoitukseen  :D
 
Meiltä löytyy jo ennestään mainio aihe täällä Muissa harrastuksissa:

Lukeminen: Minkä kirjan luit viimeksi?

Tämä aihe, Kirjallisuus, voisi jatkossa keskittyä jonkun tietyn kirjan arvioinnin sijaan enemmän kirjailijoihin sekä kirjallisuuteen yleensä.
 
Lainaus on toisesta kirja-aiheesta. Vastaan tänne kun saattaa sopia tänne paremmin.

MMV sanoi:
Miten voikin mielenkiintoinen ja about 900-sivuinen romaani loppua niin töksähtämällä?!

Tuo on oikeasti harmillinen juttu. Sillä pystyy pilaamaan paljon "matkan aikana" kerättyä. Liki vastaavanlainen kokemus omasta takaa kun Stephen King sai lukijapalautteen kannustamana vihdoin viimein puserrettua kasaan moniosaisen Musta Torni -sarjansa. En ilmeisesti ollut yksin mielipiteineni kun koin lopetuksen aika väsähtäneeksi suhteuttaen sen kirjailijan normitasoon.
 
Totenkopf sanoi:
...Teos löytyy kirjahyllystäni, sieltä muiden klassikoiden joukosta.

Tästä tuli mieleeni ettei tämäkään ole aina itsestäänselvyys että lukemista harrastavilla välttämättä on isoja kirjahyllyjä joissa luetut teokset odottavat seuraavaa lukukertaa. Kirjastojen palvelut, äänikirjat, e-kirjat... tilanne ei taida olla vielä niin "paha" kuin musiikissa missä CDt, LPt, DVDt yms. alkavat hiljalleen jäädä muiden formaattien jalkoihin.

Minulle kirjan pitää vielä olla kirja. Kovakantisuudesta olen oppinut tinkimään koska pokkarit ovat välillä aika käteviä. Suosikkikirjailijani kirjat kerään hyllyille, mutta muuten siellä on lähinnä musa-aiheisia muistelmia.
 
juupeli sanoi:
Jos haluaisit avata enemmän taustoja näille keräilykohteillesi, vaikka tuolla:

https://www.autostadium.fi/index.php?topic=1755.msg77313#msg77313

niin olisi kiva kuulla mikä sai sinut koukkuun näiden kirjailijoiden kanssa  :)

Tää olikin paha - jos nyt jotain yrittäis "avata".

Elsa Anttilan salanimellä kirjoja löytyy 18 kpl, ensimmäinen on julkaistu v. 1980 jolloin itse lueskelin vielä nuortenkirjoja enkä edes pysty sanomaan missä vaiheessa olen ekan kerran näitä lukenut - alkupään kirjat myöhemmin, mut ehkä jossain 1985 alkaen heti niiden ilmestyttyä (koska ne jo ilmestyttyään ostettu omaksi), viimeinen on julkaistu 1997.
Kirjat on kirjoittanut Jorma Kurvinen, jolta löytyy myös lukuisa määrä sotaromaaneja ja nuortenkirjoista mm. ns. Susikoira Roi -sarja (jotka mulla on kans omana lähes kaikki).
Tsekkasin äsken wikipediasta ja totesin, että siellä luetelluista Kurvisen kirjoista varmaan alle viisi on sellaisia jota en ole koskaan lukenut - suurimman osan moneen kertaan.

Anttilan kirjoista kaksi kertoo samasta(/samoista) päähenkilöistä, mutta ovat kuitenkin itsenäisiä kertomuksia tietystä ajanjaksosta.
Voisi sanoa, että kaikissa päähenkilönä on yksi nainen jota ympäristön valtaapitävät nokkimisjärjestyksestään tarkat naiset ja enemmän sivuosiin jäävät miehet yrittävät pistää ruotuun eli tietyn aseman  omaavan olipa sitten pankkineiti, opettaja, hoituri täytyy elää ympäristön asettamien sääntöjen/henkilöiden arvojärjestyksen mukaisesti eli pokkuroida niille jotka ovat mielestään ylempänä asteikossa - tähän päähenkilö ei lähde vaan pistää hanttiin, josta sitten erilaisia kommelluksia/tapahtumia. Lisäksi päähenkilö on reipasotteinen naishenkilö eikä mikään rinsessa tai "hiirtä kirkuen pöydälle pakoon hyppivä".

...ehkäpä nuo "kolahtavat" itselle siksi, että mun on helppo samaistua tuohon päähenkilöön - ei turhia inise/pyytele/matele vaan menee/tekee/"pistää järjestykseen".
Olen nuo moneen kertaan kaikki lukenut ja tulen varmaan vieläkin moneen kertaan ne lukemaan - siitäkin huolimatta, että muistan pääosin kirjojen "tapahtumat" lukemattakin. Hyvän kirjan voi silti lukea aina uudelleen  :)

Jätän tuon toisen keräilykohteen (kirjoittajan kirjat) - Enni Mustonen kirjailijanimellä - johon juupeli viittaa vielä hautumaan mitä siitä "sanoisi". Siinäkin mielessä, että ko. kirjailijalta toisinkuin Kurviselta tulee vieläkin uusia kirjoja - seuraavan arvioitu julkaisupäivä on 15.4.  :p 
 
Mielenkiintoista luettavaa kirjoitit tunnelmistasi. Koet ilmeisesti että mies osaa kirjoittaa naisesta kirjoihinsa niin hyvin että homma toimii, vai onko se peräti yksi asetelman viehätyksestä. Ehkä aivan typerä kysymys mutta kun muistan vanhoja juttuja milloin mieskirjailijoita on saatettu moittia miten luokattomia tai stereotyyppisiä naiskuvauksia ovatkin väsänneet.
 
^Itse asiassa olen varmaan lukenut vähintään puolet tai enemmänkin noista Anttilan kirjoista ennenkuin mulle selvisi että salanimen takana niiden kirjoittaja onkin oikeasti mies eli aluksi olen luullut niitä naisen kirjoittamaksi.

Ehkä se myöhemmin on jollain tasolla vaikuttanut, vaikkakin jotenkin on helppo mieltää Kurvisen kirjoittaneen nuo nuortensarjat ja sotaromaanit & muut romaanit. Mutta yhtälö siitä, että sama henkilö on kirjoittanut nuo sotaromaanit ja nää Anttilan kirjat tuntuu oudolta...
Ja edelleenkin kun luen niitä, luen Elsa A:n kirjoja enkä Kurvisen joten jollain tasolla en varmaan vieläkään miellä niitä miehen kirjoittamaksi, vaikkakin sen hyvin tiedän  :eek:
 
SkoNalle sanoi:
Mutta yhtälö siitä, että sama henkilö on kirjoittanut nuo sotaromaanit ja nää Anttilan kirjat tuntuu oudolta...

Kiva kuulla asiantuntijan näkemystä. Eli hyvin on kirjailija "huijannut" joten homma toimii. Tuo lainaamani lauseesi on todellakin melkoinen saavutus kun on ilmeisesti ottanut haltuun sekä että. Wikistä ennätin tutustumaan Kurvisen taustoihin ja siellä sanottiin mm. näin:
"Kurvinen kirjoitti myös useita viihderomaaneja mm. salanimellä Elsa Anttila. Teoksia on kiitetty naisten keskinäisen solidaarisuuden kuvauksista."
 
juupeli sanoi:
Wikistä ennätin tutustumaan Kurvisen taustoihin ja siellä sanottiin mm. näin:
"Kurvinen kirjoitti myös useita viihderomaaneja mm. salanimellä Elsa Anttila. Teoksia on kiitetty naisten keskinäisen solidaarisuuden kuvauksista."

Mielenkiintoinen kuvaus, en tota itse lukenutkaan.
Onhan niissä tiettyä solidaarisuutta kun ne "valtaapitävät" naiset ryhmineen pitävät yhtä ja tukevat toisiaan. Ja toisaalta päähenkilö pitää yhtä henkilöiden kanssa jotka ovat aiemmin jääneet tuon toisen joukon "jalkoihin" tai olleet tavallaam sivustakatsojia.
Noiden ryhmien väliset yhteenotot ovatkin sitten jotain muuta... toisaalta nuo ryhmittymien sisäiset/keskinäiset toiminnat ja yhteenotot jotka tuo "tapahtumia" ovat hyvin tasapainossa eli molempia on sopivasti.
 
Jos faktakirjat lasketaan niin kyllä tulee luettua, kaunokirjallisuus ei oikein koskaan kiinnostanut. Viime vuosina erityisesti nämä aiheet:

-teoreettinen fysiikka kuten suhteellisuusteoria ja kvanttimekaniikka, ei matematiikkaan painottuen mutta sanoin kuvailtuna. Esim Stephen Hawkingin kirjat.
-neurologia ja aivojen toiminta, erityisesti miten ihmismieli muodostuu kemiallisista rektioista aivoissa, esim Higgins: Neurosciense of Clinical Psychiatry
-edellisiä vähän kevyempänä aiheena, start-up toiminta ja liiketoiminnan perustaminen. Viime vuonna löysin erittäin hyvin ja hauskasti kirjoitetun kirjan Guy Kawasaki: The Art of the Start. Piti oikein ottaa kuvia muutamista sivuista ennen kuin palautin kirjastoon.

Nyt viikonloppuna kahlasin läpi oman asunnon ja vanhempien asunnon etsien paria kirjaa, lopulta löytyi varmasti diplomi-insinööreille tutut Erwin Kreyszigin Advanced Engineering Mathematics ja Young & Freedman: University Physics with Modern Physics. Olleet kateissa vuosikausia. Opiskeluaikoina tuli vain tarpeen mukaan lyhyesti' selailtua, mutta nyt ihan harrastusmielessä mukavaa lukemista. On ihmeellistä kuinka tarkasti asiat pystyy ennustamaan pelkällä matematiikalla, esim simulaatiokuva siitä mustasta aukosta.
 
Sattuipa vastaan artikkeli kirjasta joka herätti mielenkiinnon, Suvi Vaarlan kirjoittama Westend, joka kertoo 90-luvun lamasta. Kirjoittaja on vieläpä syntynyt samana vuonna (1974) kuin meikäläinenkin. 80-luvun nousukaudelta 90-luvun yllättävän syvään lamaan on varmasti ikäänkuin sukupolvikokemus, juuri kun peruskoulu oli päättymässä ja jatko-opiskelu sekä työelämään siirtyminen alkamassa.

https://radionostalgia.fi/podcast/suvi-vaarla-nostalgian-iltapaivassa-katja-stahlin-vieraana/

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006262993.html

Pitänee hankkia tämä kirja ja lukea.
 
Juuri lähetin apuraha-anomuksen, tarkoituksena kirjan kirjoittaminen.
En ole sellaista ennen tehnyt. Olen kirjoittanut näytelmiä, lähinnä koulun juhliin, jonkun verran runoja ja jotain muuta pientä. Tämä on ollut jonkinlainen haave.
Sain idean (omasta mielestäni hyvän) viime vuoden lopulla ja aloin joutoaikoina kirjoittaa. Jos tulisi avustusta niin voisi jäädä vaikka kuukaudeksi pois töistä ja keskittyä kirjoittamiseen.
Tyylilaji on Science Fiction, tarkemmin vaihtoehtoinen historia. Paikkana Pohjoismaat ja ajankohta 40-luvun lopulta eteenpäin.
 
Juuri lähetin apuraha-anomuksen, tarkoituksena kirjan kirjoittaminen.
En ole sellaista ennen tehnyt. Olen kirjoittanut näytelmiä, lähinnä koulun juhliin, jonkun verran runoja ja jotain muuta pientä. Tämä on ollut jonkinlainen haave.
Sain idean (omasta mielestäni hyvän) viime vuoden lopulla ja aloin joutoaikoina kirjoittaa. Jos tulisi avustusta niin voisi jäädä vaikka kuukaudeksi pois töistä ja keskittyä kirjoittamiseen.
Tyylilaji on Science Fiction, tarkemmin vaihtoehtoinen historia. Paikkana Pohjoismaat ja ajankohta 40-luvun lopulta eteenpäin.

Respektiä tästä, hieno projekti ja hienoa että lähdet rohkeasti omia haaveita kohti.👍