https://yliteippaus.fi/

Käyttöjärjestelmät

Mitä käyttöjärjestelmää käytät PC:ssä?

  • Käytän pääasiassa Windowsia

    Ääniä: 81 53,6%
  • Käytän pääasiassa MacOS Xää

    Ääniä: 29 19,2%
  • Käytän pääasiassa Linuxia

    Ääniä: 9 6,0%
  • Käytän sekä Windowsia että Linuxia

    Ääniä: 12 7,9%
  • Käytän sekä Windowsia että MacOS Xää

    Ääniä: 15 9,9%
  • Käytän sekä MacOS Xää että Linuxia

    Ääniä: 3 2,0%
  • Käytän pääasiassa jotain muuta käyttöjärjestelmää. Mitä?

    Ääniä: 2 1,3%

  • Äänestäjiä yhteensä
    151
Vanhus sanoi:
Sitäpä samaa tässä olenkin mietiskellyt. Miksi päivittää uudempaan, kun "vanha" toimii kuin "sveitsiläinen kello".
Onhan noiden Microsoftin käyttöjärjestelmien kanssa jo jonkin verran tullut aikojen saatossa värkättyä. Enää meinaa edes muistaa, mikä se olikaan ensimmäinen DOS-versio?

DOS / MS-DOS olivat rinnakkain ja samaan aikaan Win 1.1, jolla muistini mukaa ei pystynyt tekemään yhtään mitään (pelkkä aloituskuva). Vuosi oli 1985. Sitä edeltävää DOS -aikaa en muista / ei havaintoa.
 
^Tosiaankin, joku 80-luvun vuosi se taisi olla, kun työpaikalleni noita alkoi ilmestyä alan ammattilaisen käyttöönottamina. Siitä sitten riehaannuin ja piti tinkiä leivästä, jotta sain ostettua ensimmäisen tietokoneeni kotiinkin.

Ehkä nykyisillä nuorilla suhtautuminen tietokoneisiin on hieman erilaista kuin silloin "ennes vanhaan"? Ikään kuin itsestään selvyyksiä mokomien laitteiden olemassa olo.
Näin tämä maailma vuosien saatossa muuttuu. Joka tapauksessa, todella mielenkiintoista on ollut seurata tekniikan kehittymistä - monellakin eri alalla. :rolleyes:
 
Vanhus sanoi:
Enää meinaa edes muistaa, mikä se olikaan ensimmäinen DOS-versio?

Enpä muista minäkään muuta kuin 3.11 taisi olla se eka käyttökelpoinen, jolla sai jo jonkinlaisen verkonkin rakennettua toimistossa jaetuin printterein yms ???
 
Kuinka ollakaan, jostain muistini syövereistä putkahti esille, että ensimmäinen tietokone työpaikassani oli MikroMikko 2. Sitten niitä tuli enempikin, 10 kpl MikroMikko 3TT-koneita.
https://fi.wikipedia.org/wiki/MikroMikko#MikroMikko_2
*
HiTec sanoi:
Enpä muista minäkään muuta kuin 3.11 taisi olla se eka käyttökelpoinen, jolla sai jo jonkinlaisen verkonkin rakennettua toimistossa jaetuin printterein yms ???
Windows-3.11 tosiaankin alkoi olla jo varsin käyttökelpoinen. Sillä saattoi tehdä jo vaikka mitä. Toki sen aikakauden Windowseissa varsinainen käyttöjärjestelmä oli vielä DOS, jonka "päälle" näitä Windowseja asennettiin.
*
Tässäpä sitä vanhuuttaan tuli innostuttua muistelemaan menneitä W11-ketjuun. Joka tapauksessa, ainahan sitä monella muullakin tekniikan alueella on jouduttu jostain syystä nousemaan "tyvestä puuhun".  ;)
 
Aiheita vähän yhdistelty yleisen pohdiskelun osalta...

Tosiaan Vasta Windows XP oli sellainen käyttis, mikä ei ollut "liimattu" MS-DOS:n päälle. Eli kyllähän kehityskaarta on tälläkin saralla ollut. Samoin erilaisten kosketusnäyttö- ja tabletlaitteiden käytön huomioiminen jostain Win2000 aikaisesta virityksestä on erittäin paljon parantunut.

Eli kyllähän kehitys kehittyy, vaikka suoraan pelkkään foorumikirjoitteluun kaikki ei vaikuttaisikaan, jos se tuntuu "peruskäyttötapaukselta".
 
ConD sanoi:
Tosiaan Vasta Windows XP oli sellainen käyttis, mikä ei ollut "liimattu" MS-DOS:n päälle.

Niin no tuota aikaisempi "en tee" taisi vielä olla DOS-pohjaisia. Ja onhan tuolta ajalta myös oma kehityssuuntansa OS/2, josta ei ihan hirveitä ole sittemmin kyllä kuulunut. Aloitin työelämäni syksyllä -93 perheyrityksessä, jonka varsinainen tuote oli Tepo hoitajakutsujärjestelmä (käytössä yhä tänä päivänä mm. Hki Terhokodissa) ja tuon järjestelmän ns. kansliapääte oli rakennettu juurikin OS/2 päälle ;D
 
Tosi mielenkiintoista on muistella menneitä aikoja. Toisaalta havaitakseen, miten nämäkin asiat ovat hiljalleen alkaneet  kadota muistista.
 
Vanhus sanoi:
Kuinka ollakaan, jostain muistini syövereistä putkahti esille, että ensimmäinen tietokone työpaikassani oli MikroMikko 2. Sitten niitä tuli enempikin, 10 kpl MikroMikko 3TT-koneita.

Jotain Mikkoja ne meilläkin oli 80-luvun lopussa, muistan jonkun sanoneen että 70tmk/kpl, mutta oliko se CAD softinen vai ilman.

No samaan aikaan tuli järeä CAD kone tupla näytöllä yhteiskäyttöön, pari miljoonaan maksoi+satkun pari ohjelmistolisessit/vuosi markkoina.

Samainen kalusto kannetiin ennen vuosituhannen vaihdetta romulavalle, PC olivat tulleet ja menneet ohi sen koneen aika päiviä sitten.
 
Ensikosketus oli yläasteella ABC80, jonka jälkeen amiksessa ABC800 meidän automaatiotekniikan osastolla kun linjajohtaja sattui itsekin olemaan hiukan "nörtti", tietokoneluokassa vaatimattomat MikroMikko I. Tuohon aikaan tuli se omakin Commodore 64 hommattua, josta Amiga 2000 ja Amiga 3000 kautta itse kasattuun Mac+. Toki PC-puoli pyöri tuossa rinnalla, mutta se eka oma kone oli vasta Pentium Pro, joka muuten on vieläkin talossa, tosin sähköissä tuo ei enää muutamaan vuoteen sitten Win8 päivityksen jälkeen ole ollut ;D

Muutenkin tuo oma PC-kalusto on ollut hiukka harvassa, läppäri kun on aina järjestynyt työnantajan kautta. Tämä just nyt näppäilemäni T460p on poikkeus, olisiko peräti 2. ikinä itse omistamani PC :eek:
 
HiTec sanoi:
Muutenkin tuo oma PC-kalusto on ollut hiukka harvassa, läppäri kun on aina järjestynyt työnantajan kautta. Tämä just nyt näppäilemäni T460p on poikkeus, olisiko peräti 2. ikinä itse omistamani PC :eek:
Tulihan sitä aikoinaan työnantajan omistamien koneiden kanssa kotonakin jotain värkättyä. Vaan kaikki ne jäivät sinne työpaikalleni eläköitymisen myötä. Sen jälkeen on tullut jostain kummallisesta syystä osteltua käytettyjä läppäreitä. Viidessä on Windows-kymppi joita niitä tulee päivitettyä säännöllisesti. F-Securekin niissä kaikissa, joten kaikki rakkineet ovat valmiudessa palvelukseen. Näin ollen, mikäli vaikkapa neljä konetta sattuisi kertalaakista särkymään, niin vielä senkin jälkeen "kuso kulkee". Toki tuo "kuso"- sana saattaa olla monellekin outo, liittyy sähkötyksessä käytettyyn lyhenteeseen QSO, joka tarkoittaa "Minulla on sanoma teille".  :)