https://www.popvakuutus.fi/asiakaspalvelu/yhteistyokumppaneiden-edut?utm_source=autostadium&utm_medium=banner&utm_campaign=autovakuutus_autostadium_jatkuva&utm_content=autovakuutus_0418

Jolla-puhelin ja Sailfish-käyttöjärjestelmä

Penguin

Grand Legend
Liittynyt
25.12.2013
Onkos tänne jo päätynyt muita Jollan hankkineita? Itse kuulun niihin, jotka varasivat omansa jo toukokuussa 2013 ja noudin oman Limited Edition kappaleeni Narinkatorin julkistustilaisuudesta 27. marraskuuta. Olin alunperin ajatellut tuota puhelinta 13-vuotiaalle pojalle joululahjaksi, mutta kävikin niin että laitoin oman iPhone 5s -ostoksen jäihin, kun tuo Jolla vaikutti niin kiinnostavalta myös käytännössä. Pojalle ostin oman Jollan heti kun tulivat DNA:lla julkiseen myyntiin, mutta jouluun ei viitsitty odottaa, vaan poika sai sen heti käyttöön ja Lumia 820 vaihtui Jollaan hänellä päivittäisessä käytössä.

Itselläni on edelleen pääasiallisena puhelimena vanha iPhone 4 ja Jolla on lähinnä kehitys- ja testauskäytössä. Päivän ja viimeisen viikon aktiivinen kehityksen ja testauksen kohde on ollut natiivin Whatsapp-yhteensopivan Mitäkuuluu-sovelluksen kehittäminen Jollaan.

Softahan on Beta, kuten Jollakin sen esittää ja siitä puuttuu vielä paljon toiminnallisuutta. Paljon pelastaa Android-yhteensopivuus, kun ne Android-softat ensin löytää ja löytäähän niitä etenkin jos yhtään on hakkerimentaliteettia. Ihan peruskäyttäjille tarjonta on varsin suppeaa. Kehitys itse käyttöjärjestelmän ja siten myös puhelimen suhteen on ollut hurhan nopeaa. Kuukausi sitten akku ei kestänyt puolta päivää, nyt sillä kahden kolmen käyttöjärjestelmäpäivityksen jälkeen selviää jo kolmatta päivää reilusti. Vielä on korjattavaa energian kulutuksen rintamalla, mutta varsin helposti korjattavia asioita eli uskon, että vähintään päivä löytyy vielä helposti toiminta-aikaa lisää. Toki esim. puhumalla akun saa edelleen ja jatkossakin tyhjäksi muutamassa tunnissa, kuten muissakin puhelimissa.

Olen jonkin verran seurannut Jollan kysyntään kaupoissa (siis DNA-kaupassa) ja yllättävää on kuinka paljon asiakaskunnasta on yli 60 vuotiaita miehiä ja naisia. Heille pitää olla suomalainen puhelin, heille pitää olla puhelin jota amerikkalaiset eivät vakoile. Jälkimmäistä ei muuten Jollakaan voi luvata. Olen myös aktiivinen yhteisössä ja seurannut Jollaan liittyvää kirjoittelua mediassa. On ollut jännä huomata miten eri tavalla media kohtelee Jollaa kuin Googlea, Applea, Nokiaa, Microsoftia, Samsungia, Sonya, LG:tä, HTC:tä ja muita vakiintuneita käyttöjärjestelmä ja laitevalmistajia. Jolla nykyisillä puutteilla sen voisi lyödä täysin maanrakoon. Media ei sitä ole kuitenkaan tehnyt, vaan kerrankin hyvin objektiivisesti kertonut järjestelmästä, puutteista, siitä että sitä vasta kehitetään ja suhtautunut objektiivisen luottavaisesti siihen että tuo vielä paranee. Mielenkiintoinen oli esimerkiksi Forbesin kolumnistin kirjoitus Jollasta. Hän kirjoitti ensimmäisen kerran, kun oli pitänut puhelinta hallussaan 24 tuntia. Kirjoitus oli hyvin kiihkoton, kuten edellä mainitsin. Yllättävää oli tieto, että hän aikoo käyttää puhelinta kuukauden ja tutustua siihen, sen mahdollisuuksiin ja puutteisiin ja toimintaan päivittäisessä käytössä ja kuukauden päästä kirjoittaa jutun kokemuksistaan. Kutsuisin tätä jo tutkivaksi journalismiksi, toisin kuin useimpia puhelinten pikakokeita, joissa ne pääsääntöisesti joko lytätään maanrakoon tai mainosten toivossa ylistetään suorastaan jumalaisiksi.

Itse jatkan Jolla kakkospuhelimena ja tavoite olisi että kevään aikana tuosta voisi tehdä vaikka sen ykköspuhelimen. Aika näyttää.
 
Itse kävin kokeilemassa Jollaa DNA:n kaupassa lähinnä tutustuakseni Sailfishiin. Valitettavasti täytyy sanoa, että pidin tuota Sailfishiä rikottuna Meegona. Käyttölogiikka vaihtelee sen mukaan missä ruudussa olet, eikä muutoinkaan käyttis ole esim. WP:n tavoin toiminnoiltaan intuitiivinen. Tämä on mielestäni valitettavaa, mutta mielestäni käyttiksestä ei saa järkevää ilman merkittävää käyttölogiikan muutosta. En laskenut itse Jollan raudan varaan juuri mitään (koska se on yksinkertaisesti vanhentunut jo esittelyssä), vaan odotin Sailfishistä olevan kilpailijaksi Androideille edullisemman pään puhelimissa.
 
Itse en havaitse käyttölogiikassa erilaisuutta, mutta sen sijaan suuri haaste on sen ymmärtäminen juuri jossain myymälädemossa. Se demo pitäisi aloittaa opetusohjelmasta, jotta oppii miten tuo puhelin toimii. Opetusohjelma tulee vastaan jokaisella käyttäjällä kun puhelinta otetaan käyttöön eli sitä ei pidä myöskään toisen käyttäjän valmiiksi asettaa toiselle käyttökuntoon tai sitten pitää käydä se opetusohjelma läpi vielä myöhemmin.

Meego tuo ei ole, sen käyttölogiikan voi unohtaa tuota käyttäessään vaikka siellä pari samaa elettä toimiikin. Samoin iPhonen ja kaikkien muiden Nokialaisten käyttölogiikan voi unohtaa tuon kanssa. Jos jotain samankaltaisuutta on, niin se voi olla täysin sattumaa. Androidin kanssa yhtäläistä on tällä hetkellä Android-sovellusten käyttölogiikka. Sekin tulee vielä muuttumaan jonkin verran, mutta täysin sitä ei voi rikkoa ja pakottaa Sailfishin logiikkaan, se vaatisi jo itse Android-sovellusten muuttamista.

Toki mikä yhden mielestä on selkeää voi toisen mielestä olla kaaosta. Esimerkiksi omasta mielestäni WP:ssä ei ole mitään intuitiivisesti toimivaa ja kaikki on sillä todella hankalaa. Tuo mielipide ei edes perustu mihinkään myymälädemoon, kun noita WP-luureja työn puolesta pyörii ympärillä enemmän kuin tarpeeksi ja niitä myös joutuu käyttämään. Vapaa-ajalla käytän vain Lumia 1020:n kameraa, eikä siinä puhelimessa ole edes SIM-korttia, sen verran hirveä se WP on käyttää.
 
Ai, mikä WP:ssä tökkää? Tarjoan puulaakissamme puhelinten ja muiden mobiililaitteiden kanssa mahdollisuutta BYODiin tai vaihtoehtoisesti käyttäjä saa valita vapaasti Applen, Androidin (tietosuojan takia vain Samsung) tai WP:n välillä. Käytännössä 75% valitsee WP:n juuri helppokäyttöisyyden takia. Toki tässä on Suomi-spesiaalia vääristymään Nokian takia, mutta myös WP Samsungeja on aiemmin mennyt (Omnia W).
 
Muotoillaan tuota edellistä sen verran uudelleen että asia tulee paremmin ymmärrettyä. Vapaa-ajalla käytän Lumia 1020:sta vain kameraa. Muuten en käytä sitä yhtään mihinkään. En jaksa alkaa luettelemaan mikä siinä mättää, mutta lista mikä ei mätä tuli jo tuossa mainittua. Jatketaan WP-keskustelua jossain sille omistetussa ketjussa, tai jatkakoon ne joita se kovasti innostaa.
 
Oman Jollani sain 11.12. ja on ollut siitä asti ykköspuhelimena. Kakkospuhelimeksi jäi N9.

Olen ollut Jollasta innostunut. Tilasin sen jo ennakkoon viime vuoden toukokuussa. Käyttölogiikka eroaa N9:stä, vaikka samantapainen onkin. Aluksi tuli sipaistua väärään suuntaa ja käyttö oli hapuilevaa. Kärsivällisyyteni on kuitenkin riittänyt. Pari asiaa tuossa vielä itseäni harmittaa, mutta uskoisin, että jotain muutosta tulee. Esimerkiksi olen monen vuoden jälkeen taas tehnyt haamusoittoja. Luuri-ikonista tulee ruutuun viimeiset puhelut ja siitä lähtee helposti soitto.

Android-laitetta minulla ei ole koskaan ollut. Siksipä innostuin aluksi paljon lukuisista turhista ohjelmista ihan vaan sen tähden, kun ne saa Jollassa toimimaan. Toisaalta minulle tärkeä SportsTrackerin Android-versio ei toimi. Mutta esimerkiksi Sygic-navigointi toimii täysin. Kuntoharjoituksiin pitää vielä N9 ottaa mukaan, mutta oikeastaan mitään muuta minulle tärkeää ei puhelimesta puutu. Pystyn hoitamaan sen mitä kännykällä pitääkin Jollan kanssa. Internet-käytössä laite on paljon ketterämpi kuin vanha N9. Käytän selaimenakin Firefoxin Android-versiota. Se synkkaa tiedot muihin koneisiin jne.

Jollan näyttöön ja suorituskykyyn olen tyytyväinen. Sailfish on mukava käyttää. Huomioarvo Jollalla on iso. Kaikki tuttavat ja työkaverit ovat siitä olleet kovin kiinnostuneita. Minulla on puhelimessa vieläpä tuo oranssi "The First One" -tekstillä varustettu "The Other Half"-takakansi. Puolikkaassa on NFC tarra. Valitun kannen mukaan pitäisi puhelmessa vaihtua teema, soittoäänet ja taustakuvat. Minulla se ei ole toiminut. Ja softabugin vuoksi otin koko NFC-tarran pois. Nyt Jollassa kestää akkukin erinomaisesti. Akun kova kuluminen huolestuttikin aluksi. Mutta nyt ei ole mitään ongelmaa sen suhteen. Kameraan olen vähän pettynyt. Ei se ihan huono ole, mutta jää kirkkaasti vaimon vanhalle N8:lle. N9 ja Jolla taitavat olla tasavertaisia.Uusille Nokialaisille ei mitään vastusta.

Minulle on tulossa uusi auto parin kuukauden sisällä. Sitten pääsen testailemaan osaako Jolla keskustella auton Bluetooth-systeemin kanssa. Nykyisessä 05-mallisessa kotterossa ei moisia hienouksia ole.

Kyselijöille olen sanonut, että Jolla on hyvä puhelin, mutta ei sovi aivan kaikille. Siinä ei ole mitään sellaista vikaa, että estäisi käytön. Mutta vähän harrastuneisuutta Jolla-käyttäjällä pitää olla. Pitää mielellään lukea paljon Jolla-aiheisia sivustoja ja vinkkejä. Itse asensin Googlen Play-kaupan ja sekin vaati vähän virittelyä. Minua tämä aihe kiinnostaa kovasti ja haluan seurata miten Sailfish kehittyy ja lähtee yleistymään. Minulle Jolla on ehkäpä se paras puhelin, vaikka markkinoilta löytyy täydellisempiä ja hienompia laitteita. Sama linja minulla on autojenkin kanssa  ;)
 
SportsTrackerissä ei toimi kartat, kun olettaa Google Mapsin löytyvän ja toimivan. Muuten se tracker kyllä toimii ja jälkikäteen reititkin saa näkymään kartalla esim. PC:ssä. Itse en hirveästi ole käyttänyt, mutta kaveri käyttää päivittäin ja sanoi ettei se karttojen puute mitään haittaa, ei niitä karttoja siellä taskussa kukaan katsele kuitenkaan.

Itse sain juuri ensimmäisen sovellukseni sen verran valmiiksi, että laitoin ulos Jolla-käyttäjien saataville. Jollassa ei emoji eli hymiöt ja muut esim. Whatsappin käyttämät merkit näy oletuksena oikein, joten rakensin siihen tuen niille eli koostin fontin, jossa kaikki iPhonen tukemat emojit ja näppäimistön millä niitä voi kirjoitella.
 
Penguin sanoi:
. Muuten se tracker kyllä toimii ja jälkikäteen reititkin saa näkymään kartalla esim. PC:ssä.
En ole yrittänyt edes tuota trackingia, kun karttaa ei tullut näkyviin. Tosiaan muuten sain asennetuksi ja toimimaan. Muualta luin, että SportsTrackerin seuranta katkeaa, jos erehtyy käyttämään jotain muuta ohjelmaa samaan aikaan. Seuraava probleema on sitten sykevyö...
Sailfish-versiota ei ole ihan heti luvassa. Toivottavasti Android-versiosta saadaan yhteensopivampi.
http://support.sports-tracker.com/customer/portal/articles/1407270-jolla-sailfish
Penguin sanoi:
Itse sain juuri ensimmäisen sovellukseni sen verran valmiiksi, että laitoin ulos Jolla-käyttäjien saataville. Jollassa ei emoji eli hymiöt ja muut esim. Whatsappin käyttämät merkit näy oletuksena oikein, joten rakensin siihen tuen niille eli koostin fontin, jossa kaikki iPhonen tukemat emojit ja näppäimistön millä niitä voi kirjoitella.
Loistavaa. Kiitos. Asensin vähän aikaa sitten Mitäkuuluu-ohjelman. Pitää testata.
 
1.0.7.16 Saapunki ohjelmaversio tuli. Nyt toimii Jollassa 4G. Päivitin oman liittymäni, jotta pääsin kokeilemaan uusia nopeuksia. Sattumoisin täällä maalaiskylässä Elisan 4G-verkko toimii jo hyvin. Aikanaan 3G-kuuluvuutta ei meinattu saada millään. Mobiilidata-nopeuksia olen mittaillut netradar-ohjelmalla. Nopeudet kotona ovat 30Mbit/s molemmin puolin. Nopeus on jo sitä luokkaa että jos tämä olisi ollut kolme vuotta sitten tiedossa, niin se olisi ollut "hei hei" kylän valokuituhankkeelle. Onneksi se ehdittiin tehdä.

Mittailin eilen yhteysnopeuksia vähän siellä täällä. Samaan aikaan kokeilin ensimmäistä kertaa SportsTrackerin Android-versiota polkupyörälenkillä. Kuten aiemmin jo epäilin, ei SportsTrackeriin jäänyt kuin osa ajetuista kilometreistä. Johtui varmaan siitä, että jätin ohjelman taustalle noita netradarilla tekemieni mittausten aikana. Onneksi oli vanha luotettava N9 varmistamassa.