https://tummennuskalvot.fi/

Ilmalämpöpumput

N

nikob

Vieras
Avataan keskustelu ilmalämpöpumpuista kun semmoinen olisi tarkoitus tämän vuoden puolella varmaan hommata. Entisessä rivarissa oli vanha Panasonicin laite, tuohan ei oikein jaksanut lämmittää talvisin enään oikein -15 asteen jälkeen. Tuokin tekniikka on muuttunut nyt parempaan suuntaan kehityksen mukana, nyky laitteissa taitaa olla tuo lämmitys hyöty paljon pitemmälle.
Minkä merkkistä ilmalämpöpumppua kannattaisi lähteä ensimmäisenä miettimään?
Kuulopuheiden perusteella Mitsubishin pumput olisivat parhaimmasta päästä, kuinka mahtaa pitää paikkansa. Meiltä löytyy 100 neliöö lämmitettävää pinta-alaa ja talo on yksikerroksinen.
 
Entäpä poistoilmalämpöpumppu? Jos sinulla on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä niin saattaisi olla pidemmän päälle parempi ratkaisu. Toki on kalliimpi mutta punnitse molempia/muita vaihtoehtoja.

E pientä korjausta
 
MacVolsu sanoi:
Entäpä poistoilmalämpöpumppu? Jos sinulla on vesikiertoinen lämmirysjärjestelmä niin saattaisi olla pidemmän päälle parempi ratkaisu. Toki on kalliimpi mutta punnitse molempia/muita vaihtoehtoja.
Ei ole vesikiertoinen lämmitys. Sähkölämmitys ja suurimassa osassa taloa lattialämmitys. Takkaa tullut syksystä lämmitettyä joka päivä.
 
Meillä on talossa 2009 ostettu Mitsubishi, joka on ainakin näillä tämän talven parinkympin pakkasilla puskenut samalla tavalla lämpöä kuin plussakeleilläkin.
Talliin on tulossa Hitachi Summit, josta omaa kokemusta ei vielä ole, mutta kuulemma testeissä menestynyt ihan hyvin.
 
Eikös TM:n rakennusmaailmassa ollut vastikään testi? Tällaista muistelen nähneeni kannessa joskus. Lehteä en tosin lukenut. Myyjiltähän näistä on kyllä aika turha kysellä. Samaten asentajilta, jos heillä on mitään kytkyä laitteen myyntiin.

Itsellä on aikanaan negatiivistä huomioita saavuttanut Ultimaten valmiiksi tyhjiöity, joista suunnilleen varoiteltiin ostajia, kun aineet karkaa ja muutenkin penaalista. Tuossa se on nyt syksystä 2007 puhissut ja maksoi itse asennettuna muistaakseni 930€ kaikkineen. Vuosittainen sähkönkulutus tippui 4-5000kWh, joten hinnankuoletus on jo toteutunut useaan otteeseen. Onneksi en tuolloin kuunnellut varoittelijoita ja kiertäviä kauppamiehiä. Naapuri osti samana vuonna omansa, kunnon merkkilaitteen ammattilaisen asentamana. Siihen on vaihdettu puhallin ja kompura, mitä minulle on kertonut.

Eli kaipa tässäkin hommassa tuurilla mennään. Itse en uskoisi valmistajien ilmoituksia hyötysuhteista yms. Vain mitatut/vertaillut datat ratkaisee. Mulla ratkaisi aikanaan jostain lehdestä kaivettu testi, jossa tämä halvin pumppu oli kuitenkin tasaisen tehokas vielä kovassa pakkasessa, vaikkei tehokkain ollut missään lämpötilassa.

Laitteen sijoitus merkkaa todella paljon, riippuen talon mallista ja ilmastoinnin toteutuksesta. Ulkoyksikön ilmansuunnalla jne tuskin niinkään merkitystä.

Sori kun ei merkin kanssa osaa auttaa sen kummemmin.
 
Daikin, Fujitsu, Mitsubishi, Panasonic, Sanyo tai Toshiba.
Erot todellisuudessa aika pieniä eli melko sama mihin päätyy.

Kannattaa miettiä haluaako että laite puhaltaa silloinkin kun ei ole lämmitystarvetta.
Meillä Daikin sammuttaa puhaltimen kokonaan kun lämmitystarvetta ei ole.
Jos lämmittää takkaa, olisi ehkä hyvä että puhallus jäisi päälle ilmaa kierrättämään.

Alakerrassa meillä Onnisen Onnline ja se taas puhaltelee aina.

Daikin tuntuu puhaltelevan lämmintä hyvin vielä -25 ulkolämptiloissa,
hyötysuhde silloin varmast huono.
Onnline taas aloitaa jo -10 asteen lämmöissä kerran tunnissa sulattelun
ja lämmöntuotto lähenee sitä kuuluisaa lehmän henkäystä.

Jos nyt ostaisin uuden pumpun luultavasti ottaisin mitsun tai fujitsun.




 
Merkeistä tähyilisin Mitsubishin, Toshiban tai Hitachin suuntaan. Valintani olisi todennäköisesti edelleen Mitsu, vaikka VABH mallia ei enää myydäkään. Mökillä on Sharp l. IVT ja ei ole kyllä parhaasta päästä ominaisuuksiltaan.

Tarkista tämä: http://lampopumput.info/foorumi/index.php

Sieltä löytyy runsaasti tietoa. Jotta saat ilmalämpöpumpulla säästöjä, sitä pitää myös käyttää "oikein".
 
Meillä on 135 neliötä yhdessä kerroksessa. Vuodesta 2007 on ollut Panasonic, joka ei kyllä jaksa lämmittää enää -10:n asteen jälkeen yksinään koko kämppää.

Hommasin uuden Panasonicin HE9PKE:n ja nyt ei vielä -20:ssä ole mitään ongelmaa. Panasonicin ostin, koska vanha on toiminut moitteettomasti melkein 7 vuotta ja se on vieläkin käyttökunnossa.

Sisälämpötila on +21:n asteen tuntumassa.

Suorasähkölämmitteisen asunnon + 5 neliön ulkorakennuksen kulutus oli viime vuonna n. 15000kWh, josta lämpimän veden ja taloussähkön osuus noin 9000kWh. Ennen lämpöpumppua kulutus huiteli aina  20000kWh:n yläpuolella.

Pumppu maksaa itsensä takaisin suunnilleen kolmessa vuodessa.
 
Pelkkä merkki ei ole tae hyvästä pumpusta. Pitää myös mennä malleihin "sisälle".

Meillä hyrrää Mitsun FD-25VABH tuossa jo kolmatta vuotta. -25 rupeaa olemaan sellainen keli jo, että lämpöä sisälle ei enää piisaa ja jurnutus alkaa kasvamaan turhan suureksi. Kulutusta ei oikein voi vertailla, kun laite tuli melkeen heti tähän muuttamisen jälkeen. Asuntona siis vajaa 90 neliöinen rivarin pääty suoralla sähköllä lämpiävänä.

Nyttemmin mitsulla on mallisto uudistunut, muttei ainakaan merkittävästi huonontunut:

http://www.scanoffice.fi/fi/tietoa-laempoepumpuista/vtt-n-testiraportit/

Tuolta lueskelemaan juttuja ja vertailemaan speksejä. Mitsun FH-sarjalaiset ovat varsin varmoja valintoja mielestäni, joskaan ei Panasonicistakaan kuulopuheiden perusteella pahaa ole sanoa. Tiedän parikin taloutta missä on Panat toimineet kuten Timppelläkin - pitkään ja suhteellisen hyvin.
 
Tuo Mitsun FH35 on kyllä aika huikea peli kovilla pakkasilla. FH25 riittänee kyllä ainakin Etelä-Suomessa, jos varautuu siihen, että yli 25 asteen pakkasilla tarvinnee käyttää muutakin lämmönlähdettä.

Panasonic:lta on tullut uudet VE -sarjan mallit, joissa on ulkoyksikössä lämpöakku. Tuosta lämpöakusta otetaan sulatuksiin tarvittava lämpö, eikä sisäyksikköä tarvitse vetää kylmäksi sulatuksien ajaksi.

Nuo uudet Pansut ovat vaan aika tyyriitä pelejä. Asennettuna hinta lienee siellä 3500€:n paikkeilla...
 
Syksyllä 2006 ostin Panasonicin pumpun ja eihän tämä nyt mikään huippupumppu silloinkaan ollut, olihan se kuitenkin inventteri mallli. Muutaman vuoden päästä sisäyksiköstä alkoi kuulumaan se Panan tyypillinen siritys. Laakereiden vaihto oli edessä, netistä löytyy hyvin tietoa miten vaihto tehdään ja sinne sopii rullaluistimissa käytetty laakerikoko. Yllättävän hyvin on laite toiminut, jos lämpö on säädetty sinne n. 20 asteeseen niin -15 pakkasessa alkaa jurnutus eikä lämpöä juurikaan tule. Nyt viime pakkasilla testasin kun lämpötila laski sinne -22 säädin lämpötilan 23 asteeseen niin yllätävän hyvin puski lämmintä sisälle, ilmeisesti pitää vaan nostaa muutan asteen enemmän pakkasen kiristyessä,  tiedä sitten kuinka huono hyötysuhde onkaan.
 
Meille asennettiin kolmisen vuotta sitten hyvin palvelleen, lähes 10 -vuotiaan Panasonicin tilalle TM:n testissä ykköseksi noussut Toshiba Super Daiseikai Premium RAS-10 PKVP/PAVP. Se on toiminut loistavasti, ja sähkölaskussa huomasi hurjan ison pudotuksen vanhaan Panaan verrattuna. Talviajan osalta arvioisin -20-25% kulutuseroa.

Viime keväänä asennutin yläkertaan Toshiba Super Daiseikai 6:n. Pykälää halvempi malli. Erilaiset suodattimet ja valmistusmaa muistaakseni Thaimaa, kun tuo kalliimpi on Japanissa valmistettu. Hintaero ei ollut kuin pari sataa, mutta halusin kokeilla tämän uudemman mallin, joka on myös sisäyksikön suhteen kauniimpi. Sitä on toistaiseksi käytetty ainoastaan jäähdytykseen.

Näiden kokemusten pohjalta uskallan suositella myös Toshibaa. Asennuksen hoiti Lämpö-ja Jäähdytysmaailma Oy Vantaalta, ja hienosti homma hoituikin.

Tässä tuo uudempi kuutonen:

IMG_1012.JPG


IMG_1006.JPG
 
Aika hyvin tietoa ja juttua ilmalämpöpumpuista tullut  :), täytyy yrittää hieman perehtyä viellä lisää noihin. Tarkoitus olisi kerralla kunnollinen hommata ettei sitten jälkeenpäin harmita, myyjiltä ei kauhean hyvä ole kysellä varmaan kun kaikki kehuu omia laitteita.
Ilmalämpöpumpun paikka tarvii miettiä tarkkaan että saisi kaiken hyödyn irti, noista varmaan voi saada asentajilta vinkkejä.
 
Asentajissa on eroa paikan suunnittelun suhteen, toiset tulevat "urakalla" heittämään härvelit seinälle mahdollisimman nopeasti. Toiset siinä kaupanteon yhteydessä käyvät parhaat asennuspaikat ym. läpi.

Tuo sopivin paikka on yleensä varsin tapauskohtainen, joten mitään yleispäteviä ohjeita juuri sinun tönöön on hankala antaa. Perusperiaatteena kuitenkin että EI seinätelinettä, jos makkari on likimainkaan lähellä ulkoyksikköä. Lisäksi ilman virtaaminen sisäyksikön lähellä kannattaa huomioida.
 
Ulkoyksikköä varmaankin... Kuulemma pitää hirveää meteliä. Meillä oli edellisessä kämpässä panan pumppu tuollaisella telineellä eikä mitään ongelmaa sen suhteen. Muuten panan teknarin silloinen testivoittaja oli varsin surkea ja maahantuojan palvelu syvältä eli tyyppiviat jäivät asiakkaan vastuulle. En suosittele kuin vagkuskeille. Ei vikoja vain ominaisuuksia...
 
Markku J sanoi:
ConD: mitä tarkoitat kommentilla "EI seinätelinettä"? Sisä- vai ulkoyksikköä?
Ulkoyksikköä. Tahtoo olla että vakioasenteisten telineiden värinänvaimennus on senverta puutteellista, että yleisimpien puurunkoisten ja puu/tiiliverhoiltujen talojen seinien kautta mekkala siirtyy sisälle varsin helposti. Maatelineellä pääsee tuosta ongelmasta melko helpolla...

Sisäyksikköä ei varmaan paljon muualle kuin seinälle asennetakkaan. Yleensä sisäyksikkö on huomattavasti hiljaisempi kuin ulkoyksikkö kompuroineen ym.
 
Tuollahan näkyy värinänvaimennuskumet pumpun alla.

Tosiaan asennuksia on monenlaisia - seinäteline kuitenkin on potentiaalisesti suurempi meluntuottaja runkorakenteisiin kuin maateline.
 
tuRboman sanoi:
Eikös TM:n rakennusmaailmassa ollut vastikään testi? ...

Kyllä, viime vuoden viimeisessä numerossa (12/2013) oli jälleen testi, jossa pumput pistettiin töihin 25 asteen pakkasella. Koko juttua en tässä ala referoimaan, mutta laitetaan vertailun lopputulokset näkyville:

[list type=decimal]
[*]Panasonic CS-HE12 PKE / CU-HE12 POKE, 8,7 pistettä ****
[*]Bosch Compress 7000 EHP 6,5 AAI / EHP 6,5 AAO, 8,4 pistettä ****
[*]Fujitsu ASYG12 LTCB / AOYG 12 LTCN, 8,3 pistettä ****
[*]Mitsubishi Heavy Industries SRK 35 ZJX-S / SRC 35 ZJW-SA, 8,2 pistettä ***
[*]Samsung AR12SFSKBWTN / AR12SFSKBWTX, 8,1 pistettä ***
[*]Hitachi RAK-25-PSPA / RAC-25-WSPA, 7,7 pistettä **
[/list]

 
Oculus sanoi:
Kyllä, viime vuoden viimeisessä numerossa (12/2013) oli jälleen testi, jossa pumput pistettiin töihin 25 asteen pakkasella. Koko juttua en tässä ala referoimaan, mutta laitetaan vertailun lopputulokset näkyville:

[list type=decimal]
[*]Panasonic CS-HE12 PKE / CU-HE12 POKE, 8,7 pistettä ****
[*]Bosch Compress 7000 EHP 6,5 AAI / EHP 6,5 AAO, 8,4 pistettä ****
[*]Fujitsu ASYG12 LTCB / AOYG 12 LTCN, 8,3 pistettä ****
[*]Mitsubishi Heavy Industries SRK 35 ZJX-S / SRC 35 ZJW-SA, 8,2 pistettä ***
[*]Samsung AR12SFSKBWTN / AR12SFSKBWTX, 8,1 pistettä ***
[*]Hitachi RAK-25-PSPA / RAC-25-WSPA, 7,7 pistettä **
[/list]

Oliko edellisen testin voittaja, Toshiba, lainkaan mukana? Ilmeisesti tässä listassa on kaikki testatut?
 
^ Listassa on kaikki kuusi vertailussa mukana ollutta pumppua. Jokin suuri maahantuoja ei ollut halunnut omaa pumppuaan mukaan testiin, sitä en muista oliko se juuri Toshiba (itse artikkelissa tuota tietoa ei mainittu, saatoi olla uusimman numeron yleisönosastossa kysymys/vastaus).
 
Ainakin Mitsubishi Electricin pumppu, eli tuo FH-sarjan uusi puuttuu tuosta TM:n testistä. Scanoffice on yksi niiden maahantuoja... liekö sittne se.

Mitsun pumpun vertailuja VTT:n tekemänä löytyy tuolta aiemmin linkkaamani sivun takaa, josta löytyy linkit VTT raporttiin.
 
Tsekkasin ruokiksella uusimman Rakennusmaailman yleisöosastokysymyksen. Nimenomanaan Scanoffice oli kieltäytynyt osallistumasta vertailuun ja siten tuo Mitsubishi Electricin pumppu jäi siitä pois. (Toshiban puuttumista ei ole mitään tietoa.)

Tilannehan on kuluttajan kannalta hieman hämäävä, kun Mitsubishi-tuotemerkin alla on kaksi täysin eri valmistajan laitetta (Electric ja Heavy Industries). Ainakin näiden osalta täytyy siis olla tarkkana, ettei tee valintaa väärän testituloksen perusteella.


Mökille olisi mahdollisesti tarkoitus hommata kevään myötä tuo testivoittaja Panasonic. Sen seuraksi kiinnostaisi ottaa myös etähallintaan AirPatrol-ohjain. Saisi normaalisti olla ylläpitolämpö päällä ja tie päälle lähtiessä voisi kännykällä asettaa täydet pöhinät pumpulle. Onko tuollaisesta kellään kokemusta?