https://tummennuskalvot.fi/

Hyvä työkalusarja?

Presidentti

Klassikkoainesta
Liittynyt
24.12.2013
Suosituksia mikä olisi hinta-laatu-suhteeltaan hyvä, sekä kattava työkalusarja? Toistaiseksi on pärjätty Leathermanilla, jakoavaimella :)o), pihdeillä, parilla ruuvarilla ja torx- & kuusiokoloavainsarjalla, koska käyttöä on ehkä kerran tai kaksi vuodessa...

Tarve on tosiaan satunnaista, enkä oikein osaa edes arvioida että mitä kaikkea kaluja setin olisi hyvä sisältää. Olisiko esimerkiksi tällaisesta Bahcosta mihinkään?
 

Kettu

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
23.12.2013
En kommentoi, minä juon nyt kahvia. No ei presidenttiä sentään...

Itselläni sarjoja ovat oikeastaan kuusiokolovaimet ja erilaiset kärjet ja porasarjat.
No, hylsysetti on.
Muuten jos tarvetta on harvoin ja ostat koko setin, niin saatko vain runsaasti tarpeettomia osia,
maksat turhasta ja laatu ei (välttämättä) ole kovin hyvä.
Se se on kaikkien p.skamaisinta, kun olet jotain "tärkeää" tekemässä ja se ainoa hommaan käyvä työkalu hajoaa.
Kaupat ovat jo kiinni ja uutta ei siihen hätään saa.

Siksi suosittelen ostamaan aina tarpeen mukaan sen minkä kulloinkin tarvitsee.
Hyvää, mutta laadukasta ja kestävää.
Hyvät ruuvarit ovat tärkeitä, kunnolliset pitkät ja päistä pyöristetyt kuusiokoloavaimet esim. huonekalujen kanssa (mukana tulevilla saa vain sormensa ja hermonsa pilalle) jne.
Mutta kuitenkin, ehkä kaikkein tärkein työkaluni, eniten käytössä ja helposti saatavilla oleva akkuruuvari.

Jos on tarve saada kaikki perusvermeet heti, niin sitten kyllä taitaa sarja olla ainoa oikea vaihtoehto.
Siihen en uskalla sanoa mitään.

Edit: Kuka kumma tekee noita klirjoitusvieheitä MINUN kirjoituksiini?

Tuli vielä pikku lisäys mieleen.
Toki hyvässä setissä tulee se laukku ja kamat pysyvät järjestyksessä. Jos ostaa irtokamaa, joutuu ostamaan kalupakkeja...
 

Presidentti

Klassikkoainesta
Liittynyt
24.12.2013
Työkalusarja juuri sen takia, koska laukussa työkalut on helppo säilöä, tarvittaessa kuljettaa ja ehkä kulloinkin tarvittava kalu on siitä todennäköisesti löydettävissä. Ja riittävän laadukas - siksi tässä kyselenkin ettei tule ostettua sekundaa tai toisaalta ylihintaista. Jos jyvittää hinnan oletetulle käyttöiälle (useampi vuosikymmen, nykyinen Leathermankin on kohta 20(!) vuotta vanha) niin kalliinkin sarjan osto on järjellä perusteltavissa.

Tuo IKH vaikuttaisi aika passelilta, jos laatu on siinä kunnossa.
 

Kettu

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
23.12.2013
Aivan. Asioilla on puolensa. Esittelin vain oman näkemykseni,
joka ei yleensä ole väärin kuin korkeintaan 80 prosenttisesti.
Itse olen köyhänä poikana joutunut ostamaan vermeen kerrallaan.
Onneksi äiti opetti, että köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa.
 

Penguin

Grand Legend
Liittynyt
25.12.2013
Eikähän tuo IKH:n sarjakin ole ihan passeli. Itsellä on pari Bilteman hylsysarjaa 10 vuoden takuulla, tosin taitaa se takuu kohta loppua, enkä ole noita saanut rikki, kuin väärin käyttämällä. Yksi kiintoavain levisi Bilteman sarjasta, mutta siinäkin tuli käytettyä metrin mittaista putkea jatkona, kun oli ruuvi vähän tiukalla. Yksi hylsy halkesi, mutta sekin vasaralla avitettuna. Hylsyjä ja kiintoavaimia saa uusia yksittäinkin, toki jos jotain tiettyä merkkiä pitää tarkalleen olla, niin sitten voi olla hankalampaa ja perin kallista.
 
M

Makkis

Vieras
Itse olen ostanut muutamia (tai ainakin yhden, ehkä saanut lahjaksi pari) noita markettisarjoja joihin luen kyllä kaikki sarjat ylipäätään. Kotipuuhastelussa noiden hylysarjalla ja lenkkiavaimilla pärjää mutta ainakin minun seteissä kaikki muu on ollut aivan kuraa.

Itse teen firaabelihommina ja omaan tarpeeseen noita sähköduuneja ja tärkeitä siis hyvät ruuvimeisselit ja pihdit. Noissa sarjoissa nimenomaan ne on aivan pask...ja. Terät mitä lie meltoa pläkkipeltiä ja ergonomia jotain aivan kamalaa. Miehekkäänkään kokoisilla sivuleikkureilla ei saa mitään piuhaa poikki kun ergonomia on mitä sattuu ja puristusvoima jää onnettomaksi. En tosin noiden lenkkien ja hylsyjen saati räikkien toleransseja lähde ylistämään mutta niillä nyt pärjää jotenkuten ja lapsille trampoliini on aina kesäksi kokoon saatu.

Ammatikseni tein sähköasennuksia parikymmentä vuotta takaperin ja minulla on edelleen joitain työkaluja tuolta ajalta jäljellä, joitain olen uusinut ja lähinnä vain siksi että vanhat on kadonnut tai väärinkäyttämällä pilattu. Ovat edelleen satasella parempia kuin näiden settien uudet. Sivuleikkurit on oiva esimerkki, samoin abikopihdit vaikka abikoja ei toki pitäisi missään käyttääkään. Paholaisen keksintö.

Ruuvien kannoissa myös pitäisi direktiivillä kieltää kaikki muut paitsi torxit.

En nyt mene sanomaan mitkä on hyviä merkkejä, sekin vaihtelee. Laatumerkkinä pidetty Bahco on tiputtanut laatuaan kuin lehmän häntä, perstunumalla sanoisin että Kamasa Tools ja Hazet on edelleen laatukaman tuottajia.
 

JakeS

Legenda
Liittynyt
22.12.2013
Ikh:n sarja on meillä ajoittain aika kovassakin käytössä mutta mikään ei ole toistaiseksi hajonnut. Jokaiseen kuorma-autoon ja henkilöautoon on tuollaiset laitettu. On minulla biltemankin sarja (se iso 10 v takuulla) eikä siitäkään ole huonompaa sanottavaa. Usein avattaessa bilteman laatikon "saranat" katkee ja ikh:n sarjassa mukana roudattaessa pysyy tavarat paremmin paikallaan. Bilteman sarjassa on osia enemmän mutta mutta hyvin tuolla pienemmälläkin pärjännyt.

Kettua komppaan  siinä mielessä, että jos oikeasti rupee jotakin tekemään niin erikseen ostettuna merkkitavarat ovat parempia mutta hyvin nopeasti hintakin nousee ihan toisiin lukemiin.
 
V

Vaarivanhus

Vieras
"Ennen vanhaan" hyvän hylsysarjan laatu arvioitiin ottamalla asentajan näppituntuma sarjassa olevaan räikkävääntimeen. Näppituntuma tosin edellyttää vuosien kokemusta työnteosta työkaluilla.

Työkalusarjat, joissa on "kaikkea", tahtovat olla varsinkin erilaisten pihtien osalta kehnoja. Onhan sarjat tosin käteviä, kun "kaikki" on samassa. Sitten, kun satoja osia sisältävän sarjan tavarat ovat huonon laukun vuoksi sikin sokin laukussa, pahimmoilleen pitkin pihaa, panee miettimään asiaa uudelleen. Kuitenkin, tarve, mihin työkaluja käyttää, ratkaisee hankinnan. Tarpeen tietää useinkin vasta sitten, kun alkaa jotain tekemään.

Jos alkaisin alusta, ostaisin ison ja pienen hylsysarjan. Eräs kriteeri on, että ne ovat kunnollisessa säilytyslaukussa. Sitten erikseen muut välineet, kuten pihdit, sivuleikkurit, vasarat, kuusiokoloavaimet, kiintolenkit, ruuvitaltat, rautasahan jne. erikseen ja määrän mukaan niille sopivan säilytyspakin.

Työkalujen hinta ja laatu on jossain määrin suhteessa keskenään. Tunnettuihin merkkeihin kannattaa panostaa, mutta minusta tuntuu, että "laadukkaina" pidettyjen merkkienkin laatu on huonontunut. Työkalujen laatu paljastuu käytössä. Hyvänä esimerkkkinä vaikkapa ruuvitaltat ja sivuleikkurit. Eräänlainen ikuisuuskysymys, kuten työkalujen säilytys siten, että ne tarvittaessa välittömästi löytyvät. Jos harrastaa käsillä kaikenlaista tekemistä, niin työkalujen määrä kasvaa melkoiseksi. Niiden säilytystä varten pitääkin sitten olla jo oma huonetilansa hyllyineen, työpöytineen ja kaappeineen.

Tämä sepustus ei varmaankaan antanut vastausta Presidentin kysymykseen, mutta josko  menisi joukon jatkeeksi?
 

MJ

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
23.12.2013
Hyvä ja halpa, kaksi eri tuotetta - yleensä myös kaksi eri ostokertaa. Pohdinta kannattanee aloittaa siitä, mitä kaikkea työkaluilla olisi tarkoitus tehdä. Komppaan paljolti Vaarivanhuksen näkemystä, omassa käytössä kaksi erillistä hylsysarjaa, 3/8" ja 1/2". Monessa isossa työkalusarjassa tulee mukana myös tuumamittaisia avaimia ja hylsyjä; onko niille aidosti tarvetta?

Olin -90 luvun alussa töissä Kamasan maahantuojalla ja jo tuolloin niiden räikät olivat täyttä p..kaa, muut työkalut olivat tyydyttäviä tai hyviä. Hylsytyökaluissa laadukasta tavaraa löytyy ainakin Ko-kenilta ja Hazetilta. Lenkkiavaimet Stahlwilleä, pihtityökalut Nipeksiä. Nämä ovat omakohtaisia havaintoja ja kokemuksia, käyttö on ollut harrastajakäyttöä. Kunnollisilla työkaluja on vaan mukavampi tehdä töitä ja oikein käytettyinä ja huollettuina ne ovat pitkäikäisiä.
 

Penguin

Grand Legend
Liittynyt
25.12.2013
Faijalla on 60-luvun lopulla hankittu Kamasa Toolsin hylsysarja. On sillä monta muutakin ollut sen rinnalla, mutta se Kamasa Tools on aina vaan kestänyt ja kestänyt. Siinä on muuten todella ohutseinämäiset hylsyt, toisin kuin näissä halpissarjoissa. Välillä joutuu lainaamaan niitä, jos oikein ahtaaseen paikkaan pitää päästä, mutta sitä ei tapahdu edes joka vuosi.

Ruuvimeisselit ja pihdit olen aina ostanut erillisinä. Muutama perusmeisseli on erilaisilla päillä ja sitten kaikki erikoisemmat tai muuten vaan harvemmin tarvitut päät löytyvät sellaisesta irtosarjasta, josta ne käyvät niin ruuvinvääntimeen kuin meisselin varteenkin. Erilaisia pihtejä on muutamaa kokoa ja sitten meidän juniorilta löytyy "loput" sähkärin työkalusetistään. Tullut näitä irtotyökaluja päivitettyä aina sitä mukaan kun on tarvetta ollut ja vastaan tullut. Mukanahan niitä olis vähän hankala kuljetella, mutta toisaalta löytyvät autotallin seinältä ja työpöydän laatikoista kukin omilta paikoiltaan, kun niitä enimmäkseen tässä kotosalla tarvitsee.

Tuumamittaisille avaimille ainakin itselläni on ollut tarvetta jenkkivalmisteisen puutarhatraktorin ja muutaman muun pienkoneen kanssa. Jotenkin helpompaa kun ottaa sen 3/8, 1/2, 9/16 tai 5/8 kokoisen avaimen, kuin alkaa nylkyttämään melkein samankokoisella millimetrimitoituksella olevan kanssa. Joku muukin koko välillä tarpeen, kiintoaveimena, lenkkinä tai hylsynä. Noista tosin hylsyt hankittu irrallisina ja muut avaimet ovat Bilteman tuumakokoinen sarja (10 vuoden takuulla tottakai).
 

Kennedy

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
31.12.2013
Presidentti sanoi:
Työkalusarja juuri sen takia, koska laukussa työkalut on helppo säilöä, tarvittaessa kuljettaa ja ehkä kulloinkin tarvittava kalu on siitä todennäköisesti löydettävissä.

Ostat sen työkalupakin.
http://www.k-rauta.fi/pages/product.aspx?p=TY%C3%96KALUPAKKI%20IRONSIDE%2056%20CM&c=Ty%C3%B6kalupakit&category=Krauta35080%28Rautakesko%20Finland%20Catalog%29&cat=K-Rauta%20Finland%20VCatalog&pid=000000000501010706%28Rautakesko%20Finland%20Catalog%29&PageSize=10 tms.

Tuonne sitten erisarjoista niitä toimivia työkaluja mitä oikeasti tarttee.
 

Presidentti

Klassikkoainesta
Liittynyt
24.12.2013
Kennedy sanoi:
Ostat sen työkalupakin.
Tuonne sitten erisarjoista niitä toimivia työkaluja mitä oikeasti tarttee.

Mielenkiintoinen hinnoittelu K-Raudalla tuolle :eek:

Valmis sarja siksi, kun työkalun tarpeen tietää siinä vaiheessa kun alkaa tekemään. Tietysti perusrojut pystyy tuohonkin ostamaan, mutta pelkkä pakki maksaa (kaupasta riippuen ;D) jopa lähes kolmanneksen valmiin setin hinnasta ja esim. Stahlwillen kamat äkkiä satasia...

Edit: linkit näytä onnistuvan, mutta sama kuvana:
wAEkw7Q.jpg
 

Totenkopf

Klassikkoainesta
Liittynyt
28.12.2013
Kamasalle ääni täältäkin. Vanhin Kamasan hylsysatsi on 80-luvun alussa hankittu, ja vielä on ehjänä. Tosin muutama hylsy on matkan varrelle jäänyt, kun on ollut lainassa ;D Kamasaa uskaltaa suositella muillekkin.

Työpaikallakin oli Kamasan lisäksi myös  K-PROF satsi, ja hyvin kesti sekin.
 

MJ

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
23.12.2013
Kamasaa arvostelin siksi että näin niiden määrän takuukäsittelyssä - niitä oli paljon. Hylsyt olivat 90-prosenttisesti hajoitettu mutteripyssyllä, joten niitä ei korvattu. Lasikuituvartiset räikät olivat sisuskaluiltaan luokatonta työtä, niitä korjattiin päivittäin. Muita Kamakasan työkaluja tuli harvakseltaan takuukäsittelyyn.
 

JNorr

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
22.12.2013
Iselläni on 7-vuotta vanha Bachon sarja ja ei mitään huonoa sanottavaa. Muutenkin olen aikalailla Bachon mies, suurimmaksi osaksi siksi että käytössä olevista sarjoista ja työkaluista ei ole huonoja kokemuksia.

Se, että joku merkki on kestänyt 70- tai 80-luvulta (miksei myös 90 luvulta) ei ole paljoa tekemistä nykypäivän kanssa. Materiaalit ja valmistusmenetelmät ovat muuttuneet ja kehittyneet sen verran että eivät minusta ole vertailukelpoisia nykypäivän kanssa. Ja vaikka omaa Bachon sarjaa kehunkin, en voi olla 100% varma että tänä päivänä ostettu Bachon sarja on samaa hyvää laatua. Makkista jos on uskominen, niin laatu on heikentynyt ilmeisen paljon.

Itse valitsen työkalut menemällä paikan päälle hakemaan tuntumaa. Huonon ja hyvän eron on ainakin tähän mennessä huomannut jo kaupassa.
 

vespa68

Klassikko
Liittynyt
17.1.2014
Kerralla kun ostaisi kohtuullisen hyvän työkaluvaunullisen niin kirpaisisi n. tonnin ekuja, joskud tarjouksessa IKH:n kärryn saattaa saada 800 €. Jos tuollaisessa olis millisten sijaan tuumaiset, niin olisin keväällä tuolla tarjoushinnalla ottanut.
Nyt tulee vanhaan halvahkoon satsiin hommattua hajonneiden tilalle yksittäin TengToolsin, Kamasan tms. parempia aina yksittäin tilalle.
Ei mukamas hinta tunnu niin pahalle, kun tarpeeseen yksittäisiä ostaa...
 

Huikkari75

Vakiokalustoa
Liittynyt
2.1.2014
...jatkokysymys!

Mistä ja millainen on hyvä työkalupakki?

Itselläni oli aluksi peltinen työkalupakki, mutta vaihdoin sen alumiiniseen salkkumaiseen, mutta ei hyvä.
Pitäisi olla hyvä pakki, johon mahtuu paljon työkaluja ja nippeleitä :)
 

TON-III

Legenda
Liittynyt
22.12.2013
Presidentti sanoi:
Tarve on tosiaan satunnaista, enkä oikein osaa edes arvioida että mitä kaikkea kaluja setin olisi hyvä sisältää. Olisiko esimerkiksi tällaisesta Bahcosta mihinkään?

Itse oma valintani osui juuri tuohon Bahco:n sarjaan joulun alla, oli silloin Claes Ohlssonilla tarjouksessa ja satkulla ( oli hetki sitten jossain muuallakin samaan hintaan), on odella pätevän oloinen sarja näin satunnaisesti väsäävälle, ainoa miinus jonka siihen olen keksinyt on vähäinen 1/4-sarjan jatkojen määrä, ostin sitten moisia lisää ( motskarin etupuolen pakopultit vaativat jonkun 40 sentin verran jatkoja, edellisessä Mosselman 80-l sarjassa moiset oli).
 

Wekotin

Klassikkoainesta
Liittynyt
26.12.2013
Kamasa Toolsin ainakin jättäisin kauppaan. Räikkälenkkejä menee kuin nälkkileipää. Lisäksi se laatikko on aivan kuralaatua lukituksiltaan. SnapOn:sta ei kokemusta, mutta pitäis olla hyvä.
 
F

FireFlower

Vieras
Itsellä ei ole jättimäistä sarjaa, vaan pienempiä sarjoja ostanut tarpeen mukaan, osan halvempana kakkoslaatuna, osan taas iskuporasarjana... Riippuu mihin käyttökohteeseen yleensä menee...

Auton takapyöränlaakeria vaihtaessa Bilteman +200 sarjan työkalu hajosi ja ajoin silloin Biltemaan vaihtamaan kyseisen osan uuteen kaverille ja ostin isku työkaluna tilalle itselle ja pultti irtosi heti ilman työkalun hajoamista.

Tämmöiset sarjat itsellä:
- Bilteman lenkkiavainsarja (halpaa kakkaa, käyttö on tyyliin jos kädellä saa auki)
- Bilteman kalliimpi (40e) räikkä ja hylsysarja (isku hylsyt)
- Bilteman räikkään menevä isku torx sarja
- Bilteman E hylsysarja (halvin)
- Terran 20v takuulla oleva kuusiokolosarja (ylimääräinen nolla kuitissa, mutta ei ole työkalu toistaiseksi hajonnut)

Yksittäisinä osina sitten tullut ostettua ruuvarit, johdonkuorintapihdit, puukot, tongat, sivuleikkurit, pihtejä, sähkötyökalut, tulppahylsy jne.

Eli pienemmistä sarjoista itsellä laadukassetti ja työkalusalkkuun / laatikkoon, itsellä menee työkalusalkkuja nyt kolme. Yleissalkku (ruuvarit, vasarat, mitat jne), sähkötyökalut (iskupora / akkuporakone, juottimet yms) ja autokorjaussalkku.

Jälkimmäinen toistaiseksi vielä kasvava, koska vielä ei ole varmaan kaikkia työkaluja joita auton täydelliseen huoltamiseen tarvitsen :)
 

Penguin

Grand Legend
Liittynyt
25.12.2013
Kamasa Tools antaa työkaluilleen ikuisen takuun, eikä kyllä ole valittamisen aihetta ollut. Jos kyse on aidosta Kamasasta eikä piraatista, niin ihmettelen, tai sitten työkalua on käytetty väärin eli esim. väännetty jatkovarren kanssa.

Sama homma kaikkien lenkkiavainten kanssa, että ne on tarkoitettu käytettäväksi käsin, eikä jatkovarren kanssa tai vasaran kanssa. Oikea työkalu, oikeaan paikkaan.
 

tuRboman

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
22.12.2013
Näin olen itsekin tän asian ymmärtänyt. Ja on Kamasat kestäneet, vaikka aika satunnaista on tämä mun käyttö.

Vielä räikästä, minä en ruukaa räikällä vetää ohimosuoni pullollaan mitään vaan jos tarvii oikein tiukkaa niin kiinteällä varrella. Räikkä sellaiseen semi-tiukkaan kiristelyyn. Kyllä sitä pelkällä käsivaralla saa aika isot voimat ilman jatkoja jos voi laittaa omaa massaa perään. Eli varmaan saa ylitettyä kestorajat jos sopivasti pääsee vääntämään.