Kolariturvallisuudelle ylipäätään näyttää oma ketju jo löytyvänkin, mutta hirvikolari on sen verran oma lajinsa, että perustetaan sille nyt kokonaan oma topiikki.
Tästä tilastotietoa 1993-2014
Itse lähes koko elämän maalla asuneena, siellä paljon eri olosuhteissa ajaneena, ja kerran hirvikolarin kokeneena aihe kiinnostaa kovasti.
Oma kokemukseni on noin kymmenen vuoden takaa, alla silloin oli vielä 1995-vuosimallin Volvo 440. Tapahtuma-aika oli syksyinen kirkas ja aurinkoinen päivä, noin puolen päivän aikaan, ja tapahtumapaikka valtatien pitkä suora jossa leveät pientareet. Nopeusrajoitus oli juuri muuttunut 80 -> 100. Hirvi tuli oikealta, enkä ehtinyt tekemään mitään muuta kuin viemään hiukan jalkaa jarrulle ja kääntämään kylkeä kohti hirveä. Osuma tuli repsikan puolen kylkeen / A-pilariin. Tuulilasi hajalle, vaurioita konepeltiin, A-pilariin, ja kylkeen pitkälle matkalle, ja kolarin toinen osapuoli jatkoi ilmalennon jälkeen matkaa metsikköön. Luojan kiitos vältyin itse pahimmalta, eli hirven rysähtämiseltä suoraan syliin. Muutakaan loukkaantumista ei lievän shokin lisäksi tullut - olin nimittäin hätäkeskukseen soittamisen jälkeen kilauttanut isäukolle ja ollut kovasti jatkamassa vielä matkaa...
Kuin kohtalon ivaa, myös pikkuveljeni ajoi noin vuoden sisään hirven päälle - samanlaisella autolla, samanlainen osuma ja samanlaisin vaurioin. Myös tässä tapauksessa vältyttiin onneksi henkilövahingoilta.
Kolarin jälkeen turvallisuusaspekti alkoi painamaan entistä enemmän autonvalinnassa, ja nimenomaan hirvikolariturvallisuus alkoi herättämään suurta mielenkiintoa. Ne nimekkäimmät törmäystestit Euro NCAP tai IIHS eivät vain kiinnitä asiaan minkäänlaista huomiota. Koskettaako asia liian pientä määrää kaikista myydyistä autoista? Edes youtubesta ei aiheesta löydy muuta kuin muutama ruotsalaisen VTI:n testi.
Myös eri korimallien väliset erot ja ns. raja-arvot keulan ja koko auton korkeuden suojaavuudessa kiinnostavat. Onko nykyaikainen SUV kuten vaikka oma XC60 ratkaisevasti turvallisempi kuin vastaava parikymmentä senttiä matalampi henkilöauto? Kuinka korkea keulan ja koko auton täytyy olla ettei pahin törmäysvoima kohdistu enää suoraan tuulilasiin ja A-pilareihin?
Onko eri automerkeillä/malleilla ja niiden A-pilareiden ja kattorakenteiden kestävyydellä isoja eroja kun törmäysvoima ei tavanomaisten testien tapaan tulekaan enää keulaan vaan suoraan A-pilareihin?