https://yliteippaus.fi/

Elektroonisten laitteiden lataus

Jysky

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
22.12.2013
Uskaltaako eri laitteille (tablet, kännykkä, HF-BT, kamera jne) millä kriteereillä käyttää toistensa latureita?
MicroUSB löytyy jo monesta ja jännitekin on 5 v kieppeillä.
Mutta latausvirta pyynnit on sit 70 mA ja 2 A välillä.
Onko noissa niin paljon älyä, että isomman kapasiteetin laturi ei hajota pikku akkua. Ja haittaaks se jos isoa akkua lataa pitkän kaavan mukaan pienellä virralla?

nimim  mikä johtohäkkyrä mukaan matkalle
 
Huh, en uskaltaisi iPhonea ladata IPadin laturilla.
Voipi lämmetä pilalliseksi asti.

Minulla on autoon hankittuna mötikkä siihen 12V ulostuloon, jossa on kaksi eri tulotehoa,
toinen juuri esim Padille ja toinen puhelimelle.

Ei ne johdot hirveästi paina.
Riippuen tietysti matkustustavasta (vrt. rinkka - Scania), mutta jos mahtuu mukaan kamerat, Padit, puhelimet ja akkukäyttöinen ruohonleikkuri, niin eiköhän ne laturitkin mahdu.
En ottaisi riskiä.
 
Itse olen taas lataillut huoleti sen mukaan kun vaan liitin sopii.

Vaimon puoli vuotta vanhasta iPhonesta alkoi akku kulumaan pari viikkoa takaperin tolkuttoman nopeasti. Sitä on kyllä aina ladattu iPhonen omalla laturilla, jolla on ladattu myös vaimon iPad Mini.

Se, että joidenkin kännyköiden latureissa ei oikein paukku piisaa tableteille, on kyllä tosiasia. Samasung Galaxy Tabin laturilla lataan sen sijaan liki aina Lumiani (1520) ja myös edellisen (920) eikä noissa mitään ongelmia ole ollut eivätkä kuumene latauksessa.

Ihan tuossa viikko takaperin vaimo latasi iPhoneaan Räsän usb-liitännästä. Kyllähän se latautui mutta hemmetin hitaasti mutta ymmärtääkseni tuossa onkin todella pieni virrananto.
 
Yhdellä kaverilla on reissussa mukana vain iPad laturi. Sillä hän latailee kuulema iPadin ja iPhonen (5S) ja hyvin näyttää pelaavan. Itsekin olen pari kertaa ladannut puhelimen padin laturilla sen verran, että selviän oman laturin luokse. Jostain luin, että nykyajan akut ei tykkää jos sen lataa ihan täyteen tai käyttää aivan loppuun asti.
Kuten Makkis kertoi, jos lataa puhelimen laturilla padin, niin lataus vaan kestää kestää.... pitempään
 
Piti ihan katsoa kun kotoa löytyy kolme Applen laturia ja kaikissa on kyllä samat arvot merkittynä. Yksi on ipad mini loput kaksi puhelimiin. Mistähän tässä tietää mikä on tabletin laturi vai onko minin akku sen verta pieni että puhelimen laturi on soveltuva?
 
Ohikulkija sanoi:
Jostain luin, että nykyajan akut ei tykkää jos sen lataa ihan täyteen tai käyttää aivan loppuun asti.

Tuntuu ainakin näissä iLaitteissa varauksen prosenttinäyttö ottavan tämän huomioon. Jos lataa pitkään, niin kestää huomattavan kauan ennen kuin lataus putoaa 99 %:iin. Eli prosentteja on todellisuudessa selvästi yli 100 ja jos lopettaa lataamisen pian sen jälkeen, kun lukema on saavuttanut 100 %:n, niin ei ole ongelmaa liian täyteen lataamisesta.
 
Ei sillä laturin tarjoilemalla maksimivirralla ole mitään merkitystä kunhan virtaa saadaan latauksessa olevalle laitteelle riittävästi, se vähempään tyytyvä laite ottaa vain tarvitsemansa, ei laturi sinne mitään väkisin syötä. Eli ei muuta kuin yksi laaderi mukaan ja reissuun ;)
 
Oomi kertaa käämi...

USB-jännite on standardi 5V. Laturi sitten pystyy antamaan virtaa (ampeereja) sen minkä pystyy, joku vehje 500mA ja toinen 2A. Jos laturin virranantokyky ei ylity, puhelinmen latausäly / akku ottaa virtaa sen minkä haluaa. Näinollen ymmärtäisin, että mikään 5V USB-laturi ei pysty pilaamaan ladattavaa laitetta koska ylijännitettä sieltä ei tule.

Menikö pieleen  :p

Edit: Karvis ehti ensin
 
Kyllä nuo laitteet osaa tulkata sen laturin tuottaman jännitteen sinne akulle ja pukkaa akulle virtaa sen mukaa mitä laturi voi syöttää. Laturi ei siis "pakkosyötä" sitä maksimia.

Minulla on 1A, 1.35A ja 2A latureita tuolla micro-USB päällä ja olen huoletta lataillut ristiin niillä laitteita. Olikohan jopa niin, että HTC:n puhelimessa tuli tuo 2A laturi. USB Standardiin on vielä vakio tuo jännitekin 5v, joten isoa vaaraa ei kyllä ole.

USB on kuitenkin tietyllä tapaa "keskusteleva" väylä sähkön siirtoon. Vakiona annetaan ihan mitätön määrä virtaa,  muistaakseni luokkaa 100mA, jos laitetta ei tunnisteta siellä toisessa päässä. Tämäkin estää isoimmat vauriot.

*edit* tain kanssa siis samoilla linjoilla. Laite pyytää - laturi antaa, jos kykenee.
 
Tuolla periaatteella minäkin olen toiminut. Reissussa oli viimeksikin iPadin laturi, jolla latasin Lumian ja Huawein puhelimet, sekä pienen Huawei MediaPadin. Uskon, että noissa laitteissa on sisäänrakennettu latausvirran säätö, ja ottavat sen minkä valmistaja on suunnitellut. Muutenhan koko USB -pohjainen latauskonsepti olisi vaarallinen.

Humoristisena havaintona huomasin meidän uudehkon Remington -hiusleikkurin olevan myös USB -laturilla ladattava  :).
 
Tavallaan uskon sähköistä jotain ymmärtävien väitteen, että o on ämpäri toiseen ja magneetto päälle,
mutta itse aion joka tapauksessa ladata laitteet niiden omilla latureilla.
Onhan noita akkuja kuollut ja pullistunut ihan omillakin latureilla.
Itsellä ainakin yksi Onkia E51 alkoi saada pallokalan muotoja.
Ja jokaisessa laitteessa kuitenkin kehoitetaan käyttämään omaa laturia.
Onko siinä sitten vain takuulauseke kyseessä?
 
Minulla on tuolla pistorasian vieressä Samsungin ja Nokian kännykkälaturit. Taisi olla hieman eri ampeeriarvotkin niissä, mutta hyvin niillä on ladattu Nokioita, Samsungia ja Huaweita. Nokian laturilla olen ladannut GoProtakin, tosin tarkistin ensin, että voltit ja ampeerit ovat sopivat.
 
Suunnon kellosta sampan tablettiin ja kaikki siltä väliltä menee sillä mikä sattuu löytymään.
 
Kiitokset keskustelusta. Eihän nuo paljoa laturit paina, mutta reisuissahan on muutakin hommaa ku piuhojen kans pelata. Olen kyl puhelimia ja tabletteja ladannu ristiin sillontällön, mutta nuo ihan pienet vehkeet aina mietityttää.