https://automasa.fi/

Edulliset W8/Linux-kannettavat

pantero

Klassikko
Liittynyt
22.12.2013
Tämmöiselle ketjulle, jossa käsitellään edullisempia kannettavia tietokoneita ja erityisesti niiden soveltuvuutta Windows ja Linux Dual Boot (DB) käyttöön, tuntuu olevan tilausta, joten avataan tässä nyt sellainen.

Tuolla AS:n Käyttöjärjestelmät-ketjussa onkin jo keskusteltu DB:stä ja erityisesti sen vaikeudesta W8.1n yhteydessä. Täällä onkin mahdollista pohdiskella ratkaisuja ja kertoa kokemuksista kuormittamatta liikaa yleisempää käyttöjärjestelmät keskustelua.

Päädyin itsekin hankkimaan tämmöisen HP 255 G3-kannettavan, kun siinä hinta/ominaisuudet tuntuvat olevan kohdillaan (kiitos Vaarivanhus vinkistä ;)). Kone tulee ihan omaan Linux-harrastekäyttöön (Mint OS) ja Dual Boot (DB)- toimintojen testaukseen (W8.1).

Koneen speksit ovat seuraavanlaiset:

15.6" HD näyttö (1366 x 768) LED-taustavalaistu, heijastamaton
AMD E1-6010 (1,35 GHz, 2 ydintä, 1 MB L2, 10 W)
Integroitu AMD Radeon R2 näytönohjain
4 GB DDR3L-1600 (1x 4GB), 1 muistikantaa, maks. 4 GB
500 GB 5400 rpm SATA kiintolevy
DVD+/-RW SuperMulti DL -asema
Windows 8.1 64-bit With Bing FIN/SWE/ENG
Akun kesto enintään 6 tuntia
Paino: n. 2.3 kg
Hinta: 200 euroa verkkokaupasta

Kyllä raudan hinta halpenee edelleen kannettavissakin. Linuxen Hardinfo Benchmarkilla verrattuna HP G3 on reilut 2 kertaa nopeampi kuin 3v vanha matkakannettava Acer Aspire One 722 (upgreidattu vielä SSD:lläkin), joka erillisellä DVD:llä varustettuna oli tuplasti kalliimpi.

Ensimmäisiä käyttökokemuksia W:n asennuksesta ja W:n käytöstä:

W8.1:n asennus oli tuskallisen hidasta. Itse käyttöjärjestelmä asentui kohtuullisesti, mutta lukuisat päivityskierrokset veivät kaikkineen viitisen tuntia (kone pyysi vielä ystävällisesti 'älä poistu koneen luota' 8) ). Silti saman päivän kuluessa ladattiin edelleen uusia lisäpäivityksiä, jotka samalla sotkivat juuri asennetun Mint DB-valikon. Se tosin löytyy edelleenkin Boot options (F9) valikon kautta  (Mintin asennuksesta myöhemmin).

W8.1:n plussana on näppärä vaihto kahden työpöytänäkymän ( 'W7' ja 'postimerkki/puhelin') välillä. Itsellä tosin W7-näyttö on pääsääntöisesti käytössä. AMD:n E1-6010 APU prosessori (Passmarkin CPU Mark = 876) ei jaksa pyörittää W8.1:stä mitenkään tehokkaasti. Mukana tullut Mc Afee-virustorjunta hidastaa sitä vielä lisää ja välillä tuntuu, että HP G3 on nukahtanut.

Itse korvasin Mc Afeen ilmaisella Avast Free Antivirus-ohjelmalla (löytyy esim. FileHippo). W8.1:n käyttö muuttuikin hiukan sujuvammaksi. Samalla tosin koneeseen tunki Google Chrome, joka piti korvata Firefoxilla.

Ihmeellistä, miten kaikki sovellukset haluavat tietää tietokoneen käyttäjästä kaiken mahdollisen. Kannattaa ajatuksella käydä läpi jokainen ehdotus ja valita 'käytä oletusasennusta' sijaan 'räätälöity'. Itse olen jo blokannut kymmeniä lupapyyntöjä W:n puolelta ja sen eri sovelluksista. Tämän takia en käytä Google Chromeakaan (vaan Chromiumia Linuksen puolella).

Seuraavaksi sitten Linux Minttiä asentamaan...
 
V

Vaarivanhus

Vieras
Kyllä tuo HP-255 G3 näkyy kauppansa tekevän, oleppa hyvä, Pantero ;). Tänään Verkkokauppa.com myynyt aikaikkunassa klo 18:10-19:48  yhteensä 15 konetta. Itsekin olen jo kolme hankkinut, tosin yhden niistä naapurin toivomuksesta. Toinen omistani on vielä laatikossa odottelemassa aikaa, jolloin ehdin ottaa "työn alle". Innostuin skannailemaan vanhoja valokuvia, kun tuntuu näppärästi toimivan langattomasti Samsung CLX-3185FN monitoimilaitteeni kanssa. Tosin Samsung on kytketty RJ-45 piuhalla kaapelimodeemiin, ei se muuten langattomasti läppärini kanssa toimisi. Valokuvia on niin paljon, että taitaa mennä viikko niiden saamiseksi sähköiseen muotoon.

Koneesta kommentteja:
HP:n Touchpad ei ole häävi, mutta ei haittaa tahtia, koska en ole koskaan oikein sinuiksi sellaisen kanssa päässyt. Nykyisin käytön Logitech M705 hiirtä, hinta n.40 euroa, se on asettunut käteeni ja toimii vaikkapa polven päällä.

Akkua olen käyttänyt täyden ja melkein tyhjän välillä, kyllä se muutaman tunnin työskentelyyn riittää. Taitaa olla ihanteellista akun eliniän kannalta kuin että makuuttaisi sitä koko ajan laturin perässä? Näytön asetuksista saa säädettyä, kirkkauden samaksi, käyttääkö konetta akulla tai verkkovirralla. Minusta hyvä ominaisuus.

Minun käyttööni tämä on ainakin toistaiseksi riittävän nopea. Näyttö ei aivan huippuluokkaa ole, mutta asettamalla katselukulman kohtisuoraksi, niin aivan riittävän hyvä sekin.

Näppäimistöä saattaa joku "pikakirjoittaja" moittia, mutta kyllä se tönkkösormisen käyttöön on aivan kelvollinen. Funktionäppäimet saisivat olla hieman kookkaammat "pystysuunnassa" ja nuolinäppäinten sijoitus totutusta poikkeava. Ehkäpä johtuu siitä, että tilaa on pitänyt raivata numeronäppäimiä varten. Aika näyttää, miten leivänmurut haluavat asettua näppäinten alle.

Koneeseen jää herkästi sormenjälkiä. Kannattaa voileivän syönnin päätteksi pestä kädet.

Koneessa on 2 kpl USB-2.0 portteja ja 1 kpl USB-3 portti. Hyvin riittää ja jos ei jossain tilanteessa riitä, niin sitä varten minulla on USB-hubi. 1 kpl HDMI-portti löytyy ja VGA-portti myös. Ei ole vielä tullut testattua.

On tämä hintansa väärti laite. Tai sitten olen vain aiemmin ostellut turhan kalliita tietokoneita. IBM-286:sta joutui pulittamaan vuonna 1990 13.000 markkaa.  ;D

Linuxin asennus Windowsin rinnalle jää tuonnemmaksi, mutta uskoa sen onnistumiseen antaa Panteron kertoma. Pitäisi vain tästä urusta ensin löytää se kierrereikä, mihin sen 0,05 euroa maksavan pienen ruuvin vääntäisi  ;) 

 

Penguin

Grand Legend
Liittynyt
25.12.2013
Hintaluokka olisi aika kohdallaan, mutta kaipaisin fyysisesti pienempää konetta, vaikka vain 12" näytöllä. Käyttötarkoitus olisi pyörittää muutaman automerkin testerisoftia siinä, joten kone tulisi enemmänkin autotallikäyttöön ja auton ohjaamossa käyttäväksi (ei ajon aikana) eli pieni koko valttia, mutta ei mikään miniläppäri kuitenkaan. Ehkä se olisi hyvä saada kohtuudella silloin tällöin matkaankin.

Ehdotuksia edullisesta, mutta kunnollisesta koneesta, vai pitäisikö se taas vaan uskoa että hyvää ei saa halvalla ja valjastaa jokin toimistokäytöstä poistettu muutaman vuoden ikäinen, ainakaan hinnakkaampi Thinkpad tähän käyttöön.
 

Penguin

Grand Legend
Liittynyt
25.12.2013
Joku emolle juotettu flashikö tuossa on "levynä". Ei taida noin pieni levy riittää ja kahden gigan muisti... no ehkä se muisti siihen käyttöön riittäisi. Mitenkähän näihin uudempiin koneisiin saa mitään vanhempaa käyttistä toimimaan. Osa noista softista kun on tuskaa saada edes W7:ssa toimimaan.

Ajattelin lähinnä, jos jollain olisi hyviä kokemuksia jostain tietystä halpiskoneesta. Taitavat vaan vaihtua mallit niin usein, että siinä kun niitä kokemuksia ehtii kertyä, ei sitä mallia saa enää mistään.
 

tai

Legenda
Liittynyt
23.12.2013
Ostin vajaa pari vuotta sitten vanhemmilleni tuon HP 255 G3:n edeltäjän HP 655:n. Maksoi silloin 300e, eli todellinen halpis. Kyllä se käyttöönottaessa vaikutti ihan toimivalta koneelta, ei siis mitenkään täyttä roskaa. Olihan se hieman hidas levytoiminnoiltaan, ja jopa hiiren kursorin päivittäminen tahmasi ajoittain, mutta rauhallisella otteella käytettävissä. Tiedä sitten kuinka W8 rapautuu ajan kanssa. Näyttö ei ollut kaksinen. Mattapintainen sentään, mutta huonokontrastinen ja epäskarppikin. Onneksi on ulkoinen näyttö.

Kestävyydestä sen verran, että kyllä tuo on nämä pari vuotta palvellut ok eläkeläisten päivittäissurffauksessa. Kerran oli tullut akun irrottamisen vaatima jumi, mutta muuta toiminnallista häiriötä ei ole näkynyt.
 

Kale

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
9.12.2014
Penguin sanoi:
Hintaluokka olisi aika kohdallaan, mutta kaipaisin fyysisesti pienempää konetta, vaikka vain 12" näytöllä. Käyttötarkoitus olisi pyörittää muutaman automerkin testerisoftia siinä, joten kone tulisi enemmänkin autotallikäyttöön ja auton ohjaamossa käyttäväksi (ei ajon aikana) eli pieni koko valttia, mutta ei mikään miniläppäri kuitenkaan. Ehkä se olisi hyvä saada kohtuudella silloin tällöin matkaankin.

Ehdotuksia edullisesta, mutta kunnollisesta koneesta, vai pitäisikö se taas vaan uskoa että hyvää ei saa halvalla ja valjastaa jokin toimistokäytöstä poistettu muutaman vuoden ikäinen, ainakaan hinnakkaampi Thinkpad tähän käyttöön.

Lenovon X220 tai X230 voisi olla passeli tuohon hommaan. Käytettynä pyörivät siellä 300-400€:ssa.
 

pantero

Klassikko
Liittynyt
22.12.2013
^^^Hiukan tuotesijoittelua...

Tämän HP255 G3:n Bios on yllättävän monipuolinen. Se mahdollistaa oman kokemuksen (pari miniläppäriä) mukaan tavallista enemmän parametrointia normikannettavaksi. G3:ssa on myös Legacy Support-mahdollisuus, jolloin G3:n oman Biosin vakuuttelujen mukaan W7:n, Vista:n, XP:n ja DOS:inkin pitäisi toimia. Ei ole tosin testattu vielä (tällöinhän myös kaikkien vanhempien Linux-distrojenkin pitäisi toimia DB:nä...).

Tähän hintaan (202,80 €), tuotuna lähimpään postin pakettiautomaattiin, aika pistämätön peli. Vaikeaa voi olla löytää markkinoilta tällä hetkellä parempaa kokonaispakettia tässä hintaluokassa. Erillisenä W8.1 maksaa yli satkun, 500 GB HD yli 50 € ja erillinen DVD USB soitinkin yli 30 € -->näistä tulikin jo parisataa täyteen... Kaikki muut ominaisuudet ovatkin sitten kaupanpäälle. Kirjoittamalla tuotearvostelun saa lisäksi vielä 3v takuun.

Eikun kaupoille, ennenkuin loppuvat. ;)

======================

Bios:in asetuksilla sai tuon DB-valikonkin aika helposti korjattua sen jälkeen, kun W8.1:n päivitykset sen sotkivat. Nyt virtanapin painalluksen jälkeen avautuu parin sekunnin kuluttua Grub-valikko, jossa Linux Mint on ylimpänä ennen Windows Boot Manageria, joten kone buuttaa automaattisesti Mint'iin. Yes!
 

Lukkomutter1

Klassikkoainesta
Liittynyt
2.2.2015
Pyöriikö tuolla HP 255 G3 1080p youtubesta? Vois äitille hommata uuden läppärin, kun ei se oikein tule linuxin kanssa toimeen  :D Enkä jaksanu googlettaa, joten mikä tuo win 8.1 with bing versio oikeen on?
 

Penguin

Grand Legend
Liittynyt
25.12.2013
Se on versio jossa Bing on oletus hakukone, eikä laitevalmistaja saa muuttaa sitä. Kannusteena toimii hinnoittelu, joka tässä versiossa on laitevalmistajille pyöreä nolla. Tämä Windows ei siis maksa mitään, mutta toisaalta tähän ei voi myydä kaikkea muuta roskaa korvaamaan Microsoftin sovelluksia ja palveluita, kuten laitevalmistajille on tapana.
 

pantero

Klassikko
Liittynyt
22.12.2013
Penguin sanoi:
Windows 8.1 OEM-lisenssi enintään $250 hintaiselle koneelle maksaa $15.
Joo, kyllähän tämä on tiedossa.

Tuo vertailu olikin hypoteettinen: jos haluasi W8.1 koneeseensa, jos ostaisi 500 GB:n irto HD-levyn ja erillisen DVD-USB-soittimen. Tässä G3:ssa ne kaikki ovat nyt yhdessä paketissa.

Tarkoitus onkin nyt katsastaa W8.1:stä kaikessa rauhassa ja etsiä synergiaa Lumia-puhelimen kanssa, kun sellainen sattuu itsellä olemaan. Samoin voi odotella W10:n tuloa, josko jotain siirtymähyötyjä W8.1:stä siihen olisi tarjolla.

Dual Bootin myötä samassa koneessa on nyt myös Linux Mint. Se tarjoaa mahdollisuuden testailla ja vertailla jatkossa molempia käyttöjärjestelmiä rinnakkain. Voi myös hyödyntää molempien OS:ien parhaita ominaisuuksia eri käyttötilanteissa.

======================

Katsoin juuri DVD-leffan molemmilla OS:llä. W:ssä olikin Power DVD 12 -ohjelma valmiina, jolla tuo onnistui hyvin. L:ssä, kun lykkäsi DVD-levyn sisään, käynnistyi VLC-ohjelma ja silläkin leffan katselu onnistui mainiosti.

Power DVD 12 on kaupallinen ohjelma, VLC puolestaan ilmainen, useimpiin Linux-jakeluihin sisältyvä. Molemmat ovat tuttuja entuudestaan, joten käyttöliittymän ominaisuudet olivat tiedossa. Silti Power DVD 12 kaupallisena tuotteena on himpun miellyttävämpi käyttää. VLC:llä on puolestaan kyky hallita monipuolisesti useita eri videokoodekkeja.
 

Lukkomutter1

Klassikkoainesta
Liittynyt
2.2.2015
Penguin sanoi:
Se on versio jossa Bing on oletus hakukone, eikä laitevalmistaja saa muuttaa sitä. Kannusteena toimii hinnoittelu, joka tässä versiossa on laitevalmistajille pyöreä nolla. Tämä Windows ei siis maksa mitään, mutta toisaalta tähän ei voi myydä kaikkea muuta roskaa korvaamaan Microsoftin sovelluksia ja palveluita, kuten laitevalmistajille on tapana.

Aivan. Aattelin, että tässä on jotain pakkosyöttöä, mutta sileäksihän tuo on heti vedettävä muutenkin.
 

pantero

Klassikko
Liittynyt
22.12.2013
^ Kiitos Tri Boot -vinkistä jf, W10 otetaan puuhalistalle, mutta ensin G3:ssa tuunataan hiukan W8.1:stä ja Mint 17.1:stä. Myös armotonta vertailua OS:ien kesken harrastetaan...

=========================

Esimerkiksi IT-kisan merkeissä nollasta AS:lle (jos se sattuu vastaamaan ;) ):

HP 255 G3          W8.1    90 s        Linux Mint 17.1 (MATE)  60 s

Molemmissa kirjoitetaan samanpituinen salasana ja hiirellä klikataan Firefox-selainta ja odotetaan...

Sammutus          W8.1    25 s        Linux Mint  4 s

(W:n tulos pitää verifioida, saattoi tehdä jotain päivityshommaa,,,)

 

pantero

Klassikko
Liittynyt
22.12.2013
Onkohan kaikilla halukkailla jo G3 (^HP 255 G3) pöydällä? ;)

Kerron tässä omia kokemuksia Linuxin Dual Boot asennuksesta Windows 8.1:n rinnalle. Linux (Distro), joka G3:een asennettiin on Linux Mint 17.1 (nimeltään Rebecca, työpöytänä MATE). Nämä ohjeet pätevät myös Linux Ubuntu 14.04:een, koska Mint käyttää Ubuntu:n koodia; erot ovat lähinnä työpöytänäkymissä ja käyttöjärjestelmään (OS) valituissa sovelluksissa.

Mintin asennuksessa toimin tämän ohjeen (ASO) mukaan seuraavasti:

http://www.linuxbsdos.com/2014/06/11/how-to-dual-boot-linux-mint-17-and-windows-8-on-a-pc-with-uefi-firmware/

-ensimmäiseksi W8.1 pitää olla asennettuna, samoin sen päivitykset

-seuraavaksi pienennetään W-osiota C, joka kattaa nyt lähes koko levyn. Se tehdään W:n omalla levynhallintaohjelmalla. Suomenkielisessa W8.1:ssä se löytyy esim. ohjauspanelinäytöstä hakusanalla 'levy' (Valvontatyökalut; Luo ja alusta kiintolevyosiota). W:lle kannattaa varata vähintään 100 GB, mahdollisesti paljon enemmänkin, jos sitä käyttää jatkuvasti. Linux-distrot pyörivät kohtuullisesti jo 50 GB:llä, jolloin kotihakemistokin ('home') mahtuu osiolle. Itse varaan 100 GB W8.1:lle ja 150 GB Mintille.

-seuraavaksi ladataan haluttu Ubuntu 14.04LTS:n tai Mint 17.1:n uusin asennuslevykuva (ISO) DVD-levykkeelle tai USB-tikulle. Uudemmat Linuxin ISO-tiedostot eivät enää välttämättä mahdu edes 2GB:n tikulle, vaan tarvitaan isompi. Latausmediat löytyvät allaolevista osoitteista. Ubuntu-ohjeessa on myös kerrottu, miten ISO-tiedosto kirjoitetaan USB-tikulle. Yksi helpommista tavoista luoda boottaava USB-tikku on UNetbootin-ohjelma, joka toimii Windowsissa, Linuxessa sekä OS X:ssäkin.

http://www.ubuntu-fi.org/lataa.html

http://www.linuxmint.com/download.php

-seuraavaksi tarkistetaan koneen Biosista, että DVD tai USB on käynnistysjärjestyksessä ennen kiintolevyä, jolloin kone starttaa ensiksi siltä. Samalla etsitään Biosista kohta, jossa disabloidaan Secure Boot-optio. Kone antaa 'tunnusluvun', jolla disablointi vahvistetaan.

-seuraavaksi jatketaan ASO:n mukaan: Yksinkertaistukseksi suosittelen ohjeessa ehdotetun kolmen osion (/ , /home ja swap area) sijaan vain root-osion (/) luontia. Jos aikoo käyttää paljon Linuxia ja taltioida kuvia, yms. voi Linuxen root-osiota kasvattaa (vaikkapa 150 GB kokoon kuten itse tein).

Swap osion merkitys on käsittääkseni nyky Linuxissa pienentynyt; se lisää vakautta häiriö-, yms. tilanteissa. Itse en sitä ole juurikaan käyttänyt ja esim. sähkökatkoissa ei tietoja ole pahemmin kadonnut. Swap osion voi luoda myöhemmin Linuxen GParted (sisältyy OS:ään) ohjelmalla, jos välttämättä sitä haluaa.

-näiden määrittelyjen jälkeen suoritetaan Linuxen asennus loppuun ja kone pyytää uudelleen käynnistystä. Otetaan tikku tai DVD-media pois ja käynnistetään tietokone uudestaan.

-seuraavaksi mennään Biosiin (eri koneissa näppäinpainallukset eroavat...). G3-koneessa painetaan heti käynnistyksen jälkeen esc-näppäintä ja Startup Menu ilmestyy. Sieltä F10-näppäimellä Bios avautuu. Etsitään System Configuration ja sieltä OS boot Manager. Avautuu valikko, jossa on Windows Boot Manager ja ubuntu (myös Mint 17.1 tapauksessa) omilla riveillään. F5 tai F6 näppäimillä vaihdetaan ubuntu ensimmäiseksi ja painetaan F10 (jotta uusi valinta taltioituu). Uudestaan painamalla F10 ja Enter (=yes) Biosin uudet asetukset taltioituvat ja avautuu  uusi valikko, joka on ^ASO-ohjeessa kuvatun mukainen. Tästä automaattisesti valikoituu Linux koneen käynnistyessä tai W8.1 painamalla nuolinäppäintä.

-DB asennuksen pitäisi olla nyt valmis. Tuon edellisen kohdan operaation voi joutua uusimaan aika-ajoin, kun W8.1:n (lukemattomat) päivitykset saattavat sotkea sen ja Linux valikkoa ei näy.

=====================

Oman G3:n levyosiot näyttävät DB-asennuksen jälkeen seuraavilta:

1. WINRE varattu Windows Recovery systeemin käyttöön
2. EFI   käynnistysosio, täällä sijaitsee mm. Grub (Linuxen käynnistyslataaja)
3. Microsoft Reserved Mikäs tämä on? Tietääkö kukaan...
4. W8.1                   102 GB
5. Linux Mint 17.1       150 GB
6. Free     vapaata tilaa, tänne on tarkoitus ahtaa lisää OS:iä ajan saatossa...
7. Recovery HP:n Recovery-osio
 

Liitteet

  • levykuva.png
    levykuva.png
    41 KB · Katsottu: 124
V

Vaarivanhus

Vieras
Pöydällä on HP 255 G3 ja vielä avaamattomassa pakkauksessa toinen.
Innostuin uuden koneen myötä skannaamaan vanhoja valokuvia ja järjestelemään kaiken uusiksi. On niin isotöinen projekti ja haluan saada sen valmiiksi, että siirrän Linux-hommat muutaman viikon eteenpäin. Joka tapauksessa sekin päivä koittaa vielä ennen kevättä.
Kiitoksia Pantero erittäin selkeistä ohjeista, palaillaan asiaan.
 

ini

Vakiokalustoa
Liittynyt
23.12.2013
Verkkokaupan edustajat ilmeisesti lukevat AS:ää.
Kehujen perusteella ovat menneet nostamaan G3:n hintaa 50 egellä  :(
 

pantero

Klassikko
Liittynyt
22.12.2013
^Tuskinpa lukevat. Myyntiin on vain ilmestynyt 'korvaava' tuote, eli sama G3, mutta eri speksillä. Molempien hinta on nyt tuo 250 euroa.

Poistuva tuote (AMD E1-6010 / R2 APU-prosessorilla, 10W) on edelleenkin harkinnan arvoinen. Tosin tässä hintaluokassa saattaa löytyä jo kilpailijoitakin.

'Korvaava tuote' hämmästyttää. Siinä on vuotta vanhempaa teknologiaa (AMD 2100 /HD 8210, 9W), joka häviää suorituskyvyssä mutta tosin voittaa hiukan akun kestävyydessä. Itse jättäisin tämän kauppaan.

=================

Onkohan kampanjat sekoittuneet maahantuojalla tai vk:ssa. Anyway, lucky we... :D
 

pantero

Klassikko
Liittynyt
22.12.2013
pantero sanoi:
^ Kiitos Tri Boot -vinkistä jf, W10 otetaan puuhalistalle, mutta ensin G3:ssa tuunataan hiukan W8.1:stä ja Mint 17.1:stä. Myös armotonta vertailua OS:ien kesken harrastetaan...

=========================

Esimerkiksi IT-kisan merkeissä nollasta AS:lle (jos se sattuu vastaamaan ;) ):

HP 255 G3          W8.1    90 s        Linux Mint 17.1 (MATE)  60 s

Molemmissa kirjoitetaan samanpituinen salasana ja hiirellä klikataan Firefox-selainta ja odotetaan...

Sammutus          W8.1    25 s        Linux Mint  4 s

(W:n tulos pitää verifioida, saattoi tehdä jotain päivityshommaa,,,)

Nämä IT-kisan (nollasta AS-sivulle) sekuntit piti vielä vähän tarkemmin verifioida tällä halpisläppärillä. Kummallakin OS:llä (Windows 8.1 ja Linux Mint 17.1) 5 starttia ja viisi sammutusta ja niistä laskettu keskiarvo (KA):

W8.1   startti: 90 s--136 s; KA = 111 s       sammutus: 15 s--29 s; KA = 23 s

LM 17.1 startti: 60 s–75 s; KA = 68 s              sammutus: 4 s–5 s; KA = 4,6 s

Nämä tulokset ovat keskenään vertailukelpoiset, mutta eivät suoraan IT-kisan tuloksiin verrattavissa. Nämä ovat normaaleja käyttöjärjestelmän käynnistymisiä ilman IT-kisan nopeutuksia (salasanojen poistoa, käynnistyvien ohjelmien poistoa, tms).
 

Penguin

Grand Legend
Liittynyt
25.12.2013
ini sanoi:
Verkkokaupan edustajat ilmeisesti lukevat AS:ää.
Kehujen perusteella ovat menneet nostamaan G3:n hintaa 50 egellä  :(

Jos hinta nousee yli 250 €:n, niin myyjälle narahtaa Windows-lisenssi maksettavaksi ja ne kuvitellut paremmat katteet menivätkin sitten siinä.
 

pantero

Klassikko
Liittynyt
22.12.2013
Pöydällä on pari kuukautta lojunut 'tarjouksesta' (235 €) hankittu Transcend 512 GB SSD 370 levy. Tarkoituksena oli pistää se johonkin omista PC:istä, mutta hiukan pohdittuani totesin, että sehän soveltuu parhaiten kannettavaan, jossa on vain yksi levypaikka. PC:ssä riittää pienempikin SSD, johon käyttöjärjestelmät sijoitetaan. Muulle datalle varataan sitten tavalliset, suurikapasiteettiset HD-levyt.

HP 255 G3:n HD-levy on kooltaan 500 GB. Koko sen sisältö mahtuu sellaisenaan uudelle SSD:lle, jolloin vanhan levyn kopiointi (=kloonaus) on varsin helppo juttu. Tähän löytyy näppäriä ilmaisohjelmia, joilla kloonaus suoritetaan.

Jos SSD on pienempi, pitää kloonausohjelmassa olla lisäominaisuuksia, joilla esim. voi valita erikseen ne osiot, jotka haluaa kloonata uudelle levylle. Yleensä tästä ominaisuudesta joutuu pulittamaan hiukan, tyypillisesti parikymmentä euroa. Itsellä on aiemmista projekteista periytynyt HDClone 4-niminen näppärä ohjelma, jolla tuon kloonauksen voi suorittaa. Ohjelmasta on nykyisin uudempi versio, HDClone 5, joka on monipuolisempi ja selviää W8, UEFI, GPT, ym. ympäristöistä.  Itsekäynnistyvä (boottaava) CD/DVD-levyke on helppo tehdä suoraan W8:ssa.

Onnistui tuo W8/Linux Dual Boot-kovalevyn kloonaus tällä vanhemmalla HDClone 4-ohjelmallakin, kun ehdin sen jo käynnistämään. Kloonaus tehdään noin 30 MB/s kirjoitusnopeudella ja vei siten yli neljä tuntia. Kloonauksessa kopioidaan jokainen bitti sellaisenaan uudelle levylle.

Jäljellä olikin enää pikku juttu, eli SSD:n ja vanhan HD:n vaihto keskenään läppärissä. 8)

HP:lle ropiseekin pluspojoja rutkasti kunnollisista dokumenteista, jotka löytyvät netistä (ilman näitä  tuo levyjen vaihto olisi voinut jäädä tekemättä). Manuaalissa 'HP 255 G3 Notebook PC Maintenance and Service Guide' on vaihe vaiheelta esitetty, miten vaihto suoritetaan. Aika monimutkainen, muttei mahdoton suorittaa. Kone piti purkaa melkein atomeiksi. Pari muovikynttä menetettiin, mutta lukuisat (~20) ruuvit löysivät kyllä takaisin paikoilleen ja lopputulos on ihan OK.

Sitten virrat päälle ja yes, kone toimii täsmälleen samoin kuin aiemminkin; tosin nyt huomattavasti nopeammin. Verrattuna vanhalla kovalevyllä tehtyihin Nollasta AS:lle tuloksiin:

pantero sanoi:
... Kummallakin OS:llä (Windows 8.1 ja Linux Mint 17.1) 5 starttia ja viisi sammutusta ja niistä laskettu keskiarvo (KA):

W8.1   startti: 90 s--136 s; KA = 111 s       sammutus: 15 s--29 s; KA = 23 s

LM 17.1 startti: 60 s–75 s; KA = 68 s              sammutus: 4 s–5 s; KA = 4,6 s

Nämä tulokset ovat keskenään vertailukelpoiset, mutta eivät suoraan IT-kisan tuloksiin verrattavissa...

Pari testikäynnistystä ja -sammutusta antoi keskiarvona seuraavat SSD:llä nopeutetut uudet tulokset:

Windows 8.1        startti: 82 s      sammutus: 9 s

Linux Mint 17.1    startti: 44 s      sammutus: 4s

Aika huomattavat käynnistysaikaparannukset molemmilla OS:llä ja W8.1:llä myös sammutus nopeutui. Lisäbonuksena  vielä pidentynyt akun kesto SSD:n pienemmän virrankulutuksen takia.

=======================

Tässä on nyt kaikki Hardware-puolen viritykset, mitä G3:een on järkevää tehdä. Seuraavana olisi vuorossa E1-6010 APU-prosessorin vaihto tehokkaampaan. Tuon Maintenance ja Service manuaalin mukaan tarjolla olisi useampia tehokkaampia versioita, esimerkiksi E2-6110 (Passmark-testien mukaan kaksi kertaa E1-6010:stä nopeampi). Se taitaisi kuitenkin vaatia jo emolevyn uusimista.

Jos vapautuneen HD 500 GB:n arvoksi laskee noin 50 euroa (hyödynnetään mökkiPC:ssä) on HP G3:een panostettu nyt hiukan vajaa 400 euroa. Tuloksena on kohtuullisen käyttökelpoinen budget-kannettava. Seuraavaksi pitänee siirtyä tuonne OS ja Software-puolelle testailemaan ja tuunailemaan.
 

pantero

Klassikko
Liittynyt
22.12.2013
Tulipa suoritettua muutama suorituskykytesti tällä terästetyllä G3+:lla. Kyseessä siis HP 255 G3 kannettava, johon on vaihdettu nopea SSD-levy.

Windows 8.1

Passmark V8 ( joka on AS:n 'virallinen' Suorituskykyisin Windows Rauta (eli lyhyesti SWR) mittari; testituloksia ja testin suoritusohjeita löytyy lisää tuolta PC:n rakentelu-ketjusta):

PM Passmark Rating 630
osapisteet:
CPU Mark               971
2D Graphics Mark     120
3D Graphics Mark     286
Memory Mark         498
Disk Mark                 3079

Linux Mint 17.1

Suorituskykytestauksessa on käytetty System Profiler and Benchmark-ohjelmaa (ohjelma ladattavissa Software Centeristä; löytyy hakusanalla 'Hardinfo'). Ohjelmassa on paljon hyödyllistä tietoa koneen ohjelmistoista ja hardwaresta. Ihan ohjelmavalikon lopussa on kuusi Benchmark-testiä:

CPU Blowfish         11,90
CPU CryptoHash 112,28  (suurempi on parempi)
CPU Fibonacci         6,05
CPU N-Queens     13,50
FPU FFT               7,49
FPU Raytracing     10,52

========================

Haastanpa kaikki edullisten kannettavien omistajat kisaamaan näitä tuloksia vastaan. Ehdottomana hintarajana on 400 euron hankintahinta. Eli tuon hintaisilla tai halvemmilla 'ritsoilla' voipi haastaa G3:n. :)
 
V

Vaarivanhus

Vieras
Näyttää olevan nuo HP 255 G3 läppärien saldo kaupassa menneen nollille. Kova oli niillä kysyntä, kun hinta oli karvan alle 200 euroa. Omaa "varakonettani" en ole vieläkään ottanut paketista ulos, kun tuli keksittyä ylen määrin muuta tekemistä.

Hyvin on käytössä oleva kone toiminut "tuotantokäytössä". Näyttää siltä, että ensi viikolla on "talvileskellä" aikaa rykäistä skannatut ja digivalokuvat koneelle lopulliseen järjestykseen.

Mukavaa lueskella Panteron virityshommista. Uutta kisailua vaan pystyyn, ken osaa ja ymmärtää. Oma osaamiseni ei riitä edes noiden mittausarvojen ymmärtämiseen, mutta luulenpa, etten ole yksin täällä.  :)