https://yliteippaus.fi/

Easy listening

pantero

Klassikko
Liittynyt
22.12.2013
Avaanpa tälläisen musiikillisen aiheen perjantai-iltaa ajatellen (miksei muulloinkin rankan työpäivän jälkeen). Silloinhan mieli kaipaa virkistystä ja aivotkin pitää virittää uusille vapaa-ajan taajuuksille.

Tähän topiikkiin sopii kaikki mahdollinen instrumentaalimusiikki siihen liittyvine keskusteluineen.  Yhdistävänä tekijänä musiikille on sen rentouttava vaikutus ja easy listening. Sitä kuunnellessa voi vaikkapa lueskella (esimerkiksi TM:n talvirengastestiä...) ja nauttia (Hpj:n käteen kiidättämästä...) olutlasillisesta.

Itselläni tämän musiikin esittäjiin kuuluvat vääjäämättä monet suuret viihdeorkesterit  (Andre Rieu, Paul Mauriat, Bert Kampfert, Afred Hause, James Last, ym.) ja kaikki soolosoittimet harpusta tuubaan (mutta erityisesti sydäntä lähellä on trumpetti). Biiseinä soivat vuosikymmenien takaiset kevytklassisen ja viihdemusiikin unohtumattomat evergreenit ja arkistohelmet.

Löpinät sikseen ja aloitetaan. Täällä AS:llä on runsaasti kitaramusiikin ystäviä (senkin parista löytyy paljon Easy listening musaa...) ja niinpä aloitankin omat postaukseni alunperin klassiselle kitaralle sävelletyllä kappaleella, jonka viihdeorkesterit ja soloistit ovat napanneet ohjelmistoonsa. Hieman vaikeata oli valita useista hienoista toteutuksista, mutta päädyin James Lastiin, joka on tehnyt upean sovituksen. Tässä esityksessä on vielä bonuksena hienoa videokuvaa syksystä, jota kannattaakin katsoa kodin suurimmalta screeniltä.

Siis istuppa lempituoliisi, rentoudu ja anna ajatuksen lentää...


=========================

Tietysti jokainen valitsee oman lempituolinsa sen itse diggaamansa genren mukaisesti. Tässä muutama esimerkki. ;D
 

Liitteet

  • easy listening.jpg
    easy listening.jpg
    53,3 KB · Katsottu: 236

Mikko

Klassikko
Liittynyt
23.12.2013
En nyt tiedä onko tämä tiukan määritelmän mukaisesti "genressä", mutta tässäkin lajissa jotenkin ne marginaalit kiehtoo enemmän. Tässä suomalaista osaamista. :)

 

That 70s dude

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
20.8.2014
Camel on yksi lempparibändeistäni. Tämä on heidän easy listening -osastoltaan, tosin muhun kyllä uppoaa paremmin niiden progekausi 73-77.
 

pantero

Klassikko
Liittynyt
22.12.2013
Kyllähän nuo kaikki täyttävät mielestäni hienosti tuon määritelmän rentouttavaa ja easy listening.

Entäpä tämä...

 

pantero

Klassikko
Liittynyt
22.12.2013
Soolona esitetty instrumentaalimusiikki on mielestäni kyllä erittäin vaativa taiteenlaji. Soittimella olisi pystyttävä loihtimaan uusi tulkinta ja tunnelma, josta kuuntelijalla on jo mielessään oma mielikuva, joka on syntynyt jonkun tunnetun vokaaliesityksen perusteella. Se ei ole helppoa.

Samoin tuntuu, että jokin soitin sopii paremmin johonkin tiettyyn instrumentaalikappaleeseen, kun joku toinen. Saksofoni Fausto Papettin kädessä kyllä istui mielestäni esim. tähän kappaleeseen ihan nappiin...

 

tuRboman

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
22.12.2013
pantero sanoi:
Soolona esitetty instrumentaalimusiikki on mielestäni kyllä erittäin vaativa taiteenlaji. Soittimella olisi pystyttävä loihtimaan uusi tulkinta ja tunnelma, josta kuuntelijalla on jo mielessään oma mielikuva, joka on syntynyt jonkun tunnetun vokaaliesityksen perusteella. Se ei ole helppoa.[/url]

Tuo oli kyllä hyvin sanottu. Mielenkiintoisia biisejä/levyjä on tarjottu tähän Easy listening otsikon alle. Camel ainakin oli heti mulle soveltuvaa.

Itse sanoisin, että Simon & Garfunkel - Bridge over troubled water - levy. Se siis tuli ekana mieleen. Siinä on mun korviin niin luontevat harmoniat ja mukavan pehmeää menoa, että täyttää kriteerit. Täynnä kauniita kappaleita.
Ja sattuu olemaan yksi niitä harvoja levyjä joista olen isäukon kanssa samaa mieltä :D
 

juupeli

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
23.12.2013
Muistelinkin panteron olevan musiikinharrastaja. Ja senkin muistin oikein että hänen makunsa on suuntautunut hieman toisaalle kuin omani, mutta kyllä meillä yhteistä rajapintaa on  :D  Olen tässä pitänyt muhimassa ajatusta virittää keskustelua erilaisista musiikkityyleistä, -lajeista. Ehkä joskus, ehkä ei, mutta hyvä kun juttua, näkökulmia ja varsinkin musiikkia pidetään yllä.

Nyt ennätin lukea viestit kunnolla ja tutustua musiikkinäytteisiin. Kuulosti kiehtovalta yrittää tarttua haasteeseen kitaravetoisesta easy listeningistä  ;D  En ollutkaan ajatellut että EL on (vain) instrumentaalimusiikkia. Jätän tämän esimerkkini maestron sekä asiantuntevan raadin arvioitavaksi, ollaanko vielä otsikon alueella  ;D


Minulle Ottmar on tuttu vuosien ajalta. Kaverilla on vahva flamencotausta. Tehnyt omaa musaa sekä mainioita covereita, esim Little wing, Kashmir, Paint it black.
 
M

MMV

Vieras
Jännä ettei kukaan ole vielä Kitaroa linkittänyt ketjuun. Tunnetuinta musiikkia Kitarolta on tietusti Silk Road -sarja, mutta heitetään vahvasti EL-sarjaan kuuluva Aqua tänne:


PS. Camel kuulosti mielenkiintoiselta, minulle tuntematon bändi.
 

Harza

Vakiokalustoa
Liittynyt
10.4.2014
Minun mieli easy listeningiä on pääasiassa jazz pohjaista musaa. Pat Metheny on yksi suosikki kitaristeistä.Tässä näyte häneltä.
 
M

MMV

Vieras
Jos jazzin puolelle mennään, olisiko Dave Brubeckin Take Five vielä laskettavissa el:ksi?
 

juupeli

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
23.12.2013
MMV, totta tuo Kitaro. Muistan kuulleeni aikoinaan just sen Silk Roadin. Oliko se myös jonkun sarjan / leffan tunnarina tai sitten muistan väärin. Pitänytkin etsiä se käsiini. Kiitos vinkistä  :D
 

skt1

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
27.3.2014

Hyviä ja hienoja biisejä jo listattuna.
Oheinen "Kill-Bill" biisi on omalla instrumentaali-listalla kärkijoukossa.
 
M

MMV

Vieras
Vastataan EL-teemaa mukaillen Kill Billillä Kill Billiin, Nancy Sinatra - Bang Bang
 

skt1

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
27.3.2014

Kaunista kitarointia, kauniiden kuvien kera.
Itsekin Landolaa näppäillyt aikanaan ja tuotakin yrittänyt soittaa, kyseenalaisella lopputuloksella :rolleyes:
 

juupeli

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
23.12.2013
skt1 sanoi:
Kaunista kitarointia, kauniiden kuvien kera...

John Williams on melkoinen säveltäjävelho. Tuostakin muistin että joo, tutun kuuloinen kappaleen nimi ja sitten ekoista tahdeista (ilman tekstiäkin) tunnistin heti leffan. Tosiaan, upea biisi  :D
 

That 70s dude

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
20.8.2014
MMV sanoi:
Miten minä voin olla missanut tällaisen bändin. Nyt soi taustalla Youtubesta Camel "The Greatests".
No noin kun sanot niin täältähän pesee Camel-friikin esitelmää aiheesta. Sitten kun pääsen pöytäkoneelle. Ehkä jo tänään.
 

juupeli

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
23.12.2013
That 70s dude sanoi:
No noin kun sanot niin täältähän pesee Camel-friikin esitelmää aiheesta. Sitten kun pääsen pöytäkoneelle. Ehkä jo tänään.

Kiinnostaa esitelmät täälläkin. Vaikken olekaan lähellekään teidän muutamien veroinen progefani, niin kyllä sitäkin tulee kuunneltua ja kerättyä. Juuri tuon Camelin kohdalle on sitten jäänyt aukko. Tiedän nimen ja maineen, mutten juuri muuta. Kerää dude voimasi ja lataa tänne kunnon infopaketti mielellään oman makusi mukaisin suosituksin  :D
 

skt1

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
27.3.2014
Laitetaanpa joukkoon myös ihan kotimainen kipale. Sopii kyllä hyvin Easy listening-kappaleeksi.
Tuota on monet kerrat kuunneltu kalareissuilla Ahvenanmaan saaristossa.
"Oikeissa" olosuhteissa muutaman drinksun jälkeen voikin virittäytyä oikeean tunnelmaan tuota kuunnellessa... ;)
Video nyt ei ehkä ole ihan niitä parhaita...

 

pantero

Klassikko
Liittynyt
22.12.2013
Hienoja EL-kipaleita on tänne ilmestynyt.  :D Ei kun jatketaan...

Itselläni kitarakappaleiden toptenniin kuuluu ehdottomasti Heikki Laurilan esittämä Säkkijärven Polkka.


=================

Vaikken paljon kitaransoitosta ymmärräkään, olen aina ihaillut Laurilan soiton puhtautta, joka on parhaimmillaan juuri tässä kappaleessa. Tuossa videossa aloituskuvassa ja  minuutin kohdalla kuvaan ilmestyy muitakin suomalaisen instrumentaalimusan ikoneita, mm. Rauno Lehtinen ja Jörgen Petersen. Heidänkin musaa saadaan varmaan kuulla täällä aikanaan...
 

tuRboman

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
22.12.2013
That 70s dude sanoi:
Myrskyluodon Maija on kyllä kaunis kappale kerta kaikkiaan. Sopisi Ahvenanmaan kansallislauluksi.

Tälle vahvasti komppia. Aivan mahtava sävellys. Joskin oisko jo easy listening topicciin hieman turhan koukkuinen kun ei tahtilajikaan ole se "perus".
 

skt1

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
27.3.2014
Tuosta biisitä tulee aina lapsuus ja joulu mieleen.
Jouluaattona kun katseltiin aamusta alkaen piirrettyjä telkkarista ja odoteltiin joulupukkia, niin siinä yhdessä piirretyssä, jossa lumiukko lenteli taivaalla, soi ko. biiisi taustalla (toisena versiona tosin).