https://www.popvakuutus.fi/asiakaspalvelu/yhteistyokumppaneiden-edut?utm_source=autostadium&utm_medium=banner&utm_campaign=autovakuutus_autostadium_jatkuva&utm_content=autovakuutus_0418

Autonpesukoneet

MTO

Sisäänajettu
Liittynyt
22.12.2013
Aikanaan työurani aloitin Pohjois-Euroopan ainoalla autonpesukonevalmistajalla eli Tammermaticilla http://www.tammermatic.com/fin. Tuolloin tuli perehdyttyä autonpesukoneiden sielunelämään varsin hyvin. Pesukoneiden valmistajiahan maailmasta löytyy, mm:

http://www.istobal.com/eng/home.aspx
http://www.washtec.eu/
http://www.christ-ag.com/front_content.php?page=welcome

Pesutulokseen ratkaisevasti vaikuttavat:
1) Kone ja sen tekniset ominaisuudet
2) Harjat (pehmo- vai kuituharjat) ja niiden kunto
3) Käytettävät pesukemikaalit ja niiden annostelu
4) Itse pesuohjelmat ja millaisiksi ne on ohjelmoitu

Kuten autoissa, näissä koneissa on ratkaisevia eroja: se mikä sopii Etelä-Eurooppaan ei varmasti sovi Suomen olosuhteisiin eli pesutulos on huono. Valitettavasti näitä eteläisemmän Euroopan valmistajen koneita on Suomeenkin eksynyt, sillä luonnollisesti niiden hinta on edullisempi. Parhainta tulosta tekevät nämä kotimaiset pohjolan olosuhteisiin valmistetut koneet, seuraavaksi tulevat Washtecin koneet ja kolmantena Christin koneet (kokemusta minulla on kaikista näistä). Istobalin koneella ei puhdasta saa. Kuluttajan kannalta asian tekee hankalaksi on se, että vaaditaan lähes asiantuntija jotta koneet voi pesuhallissa erottaa toisistaan: koneet on brändätty yleensä aseman omille väreille ja valmistajan nimeä niistä ei löydä. Tunnistaminen on kuitenkin mahdollista pienen opiskelun jälkeen.

Kun valitsen automaattipesua, kurkkaan ensin pesuhalliin, jotta saan selville minkä firman kone asemalla on. Tässä yhteydessä saan myös hyvän käsityksen siitä, pidetäänkö koneesta huolta (harjojen puhtaus, hallin kunto…). Tämän jälkeen kassalle pesun ostoon ja ostan kiiltopesun tai vastaavan. Mikäli lopputulos on hyvä, testi on läpäisty :). Pesetin itse edellisen autoni (Ford Mondeo) 4 vuoden omistusaikanani Tammermaticin valmistamassa koneessa paikallisella Nesteellä (pesutahdin ollessa 1 pesu/viikko) pesun ollessa pääasiassa 'Kiiltopesu'. Autoa luovuttaesani maalipinta oli hyvässä kunnossa (toki hiusnaarmuja tuon ikäisessä autossa on): mistään ei voinut sanoa tai päätellä sitä, että millä metodilla auto on pesty tai pesetetty. Toki tein kunnon käsinvahauksen 2 kertaa vuodessa pesujen lisäksi.

Väitän, että kohtien 1-4 ollessa kunnossa auton maalipinta ei ”vahingoitu” automaattipesussa sen enempää kuin käsinpesussakaan. Hius-/mikronaarmuja maalipintaan tulee jo pelkällä lumiharjan pyyhkäisyllä joten on selvää, että hiusnaarmuja tulee oli pesutapa mikä hyvänsä. Pesukoneen omistajahan voi speksata pesut kestoineen ja valita pesuaineet ja niiden määrät täysin mielensä mukaan. Mikäli jokin kohdista 1-4 ei ole kunnossa (huonot ja likaiset harjat, laaduttomat pesuaineet, pesuaineiden määrä on lian pieni, pesuaika on säädetty liian nopeaksi…), niin silloin ei voi tulla puhdastakaan.

Onneksi kuitenkin löytyy niitäkin asemia, joiden kauppiaalle hyvä ja laadukas pesukone ja pesutulos on kunnia-asia! Hyvällä asemalla valitaan ja säädetään pesuaineita sen mukaan, mitä vuodenaikaa eletään. Tällaisella asemalla on mukava pesettää autonsa kerta toisensa jälkeen!
 
I

Ile

Vieras
No mistäs sä aina tiedät, missä kunnossa koneen harjat/osat on ajat auton sisään...?? Ja kuka niistä pitää huolta??

Itse en ikinä käyttäisiä omassa omistuksessa olevaa autoa koneessa...jos ois itellä liisari/tjsp nii eipä se kiinnostais pinnan kunto...

Mutta eikös se oo jokaisen oma asia miten siitä autosta pitää huolta....

Jos jollain kommentoijalla on toisen autossa rahat kiinni nii sit kritiikki on sallittuu...

"Ei oo penniikää kiinni"

Jokainen omalla tyylillä
 

JiiJii71

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
23.12.2013
Mielenkiintoinen aihe. Pesetän itse auton 2 - 3 viikossa pikapesulassa. En osaa silmällä sanoa missä huoltoasemalla on minkäkin valmistajan pesukone. Pehmoharjat ja vanhanaikaiset nailoniset harjakset osaan erottaa. Samoin pesuprosessissin suhteen pyrin käyttämään koneita, jotka tekevät painepesun ennen harjausta.

Yksi asia mikä vaikuttaa pesupaikan valintaan on kassatytön hymy. :rolleyes:
 

ConD

Yleisvalvoja
Liittynyt
18.12.2013
Tämä autonpesukoneasia on ollut taannoin aika lähellä sydäntä, kun sukulaisella on huoltoasema missä käytin autoa pesussa suht usein. Tammermaticin heput osasivat myynnin, sillä aina kun sukulaista jututin tuntui olevan "paras uusi kone" hallissa.

Pääasiassa pesutulos oli kohtalainen, mutta varsin usein pesukoneen työstöjälkeä sai parsia. Tuo on varmaan enemmän sääntö kuin poikkeus, vai joko on löytynyt kone joka pesee rekkarikilven syvennyksen ja peilien kohdat A-pilarin takana puhtaaksi?

En ole oikein varma kumpiko on parempi, hyvä nailonharja vai ns. pehmoharja? Pehmoharjoista lähtee melkoinen rummutus, mutta nailoneissa taas on rispaantuneita päitä näkyvillä varsin usein.

Pistähän MTO vaikka kuvalinkkeinä niitä hyviä koneita meille esille. Itseä voisi kiinnostaa harjattomien pesujen onnistuminen, sillä pesukoneen harjat ei omaani koske, mutta hyvästä harjattomasta voisin vaikka 15e maksaakkin jos nopeasti saa edes kohtalaista jälkeä. :)
 

MTO

Sisäänajettu
Liittynyt
22.12.2013
ConD sanoi:
En ole oikein varma kumpiko on parempi, hyvä nailonharja vai ns. pehmoharja? Pehmoharjoista lähtee melkoinen rummutus, mutta nailoneissa taas on rispaantuneita päitä näkyvillä varsin usein.
Pehmo on parempi, mutta se on tarkka pesuaineelle, että tulee riittävästi. Jos kauppias on säästösyistä ruuvannut pesuaineen tuottoa alas, niin se ei ole hyvä combinaatio pehmoharjojen kanssa.
 

MTO

Sisäänajettu
Liittynyt
22.12.2013
ConD sanoi:
Pistähän MTO vaikka kuvalinkkeinä niitä hyviä koneita meille esille. Itseä voisi kiinnostaa harjattomien pesujen onnistuminen, sillä pesukoneen harjat ei omaani koske, mutta hyvästä harjattomasta voisin vaikka 15e maksaakkin jos nopeasti saa edes kohtalaista jälkeä. :)
Pelkästään harjattomassa ei voi käyttää montaa kertaa peräkkäin: oli kone mikä tahansa niin ilman fyysistä harjan kosketusta maalipintaan tulee ns. liikennefilmi ja se ei ilman harjaa lähde pois. Jokin 3-4 harjatonta ja sitten harjallinen/käsipesu niin toimii.
Harjattomassa on tärkeä, että koneesta löytyy ns. oskilloivat pistesuuttimet (korkeapainesuuttimet) sivuille ja katolle. Mene tässä videossa kohtaan 2:50 niin näet mitä tällä tarkoitan:
Halvemmissa koneissa suuttimet eivät oskilloi vaan pysyvät paikallaan ja näillä ei tule niin hyvä harjaton tulos.
 

ConD

Yleisvalvoja
Liittynyt
18.12.2013
MTO sanoi:
Harjattomassa on tärkeä, että koneesta löytyy ns. oskilloivat pistesuuttimet (korkeapainesuuttimet) sivuille ja katolle. Halvemmissa koneissa suuttimet eivät oskilloi vaan pysyvät paikallaan ja näillä ei tule niin hyvä harjaton tulos.
Juu tuo on selviö. Miten vaan erottaa onko pesurissa oskilloivat vai staattiset suuttimet ennen pesuriin ajoa? :) Puolentunnin päivystys ennen pesun ostoa koneen vieressä?
 

MTO

Sisäänajettu
Liittynyt
22.12.2013
ConD sanoi:
Juu tuo on selviö. Miten vaan erottaa onko pesurissa oskilloivat vai staattiset suuttimet ennen pesuriin ajoa? :) Puolentunnin päivystys ennen pesun ostoa koneen vieressä?
Jos ei muuten, niin kysäisemällä kassalta :). Tosin eipä ne kassat monesti tiedä koneesta yhtään mitään, mutta viimeistään kauppias tietää....tai ainakin pitää tietää.
 

ConD

Yleisvalvoja
Liittynyt
18.12.2013
Juu... tullut käytyä paikallisen autoliikkeen pesuhallissa, jossa maksu tapahtuu puhelimella tai poletilla. Myyntiä ei suoraan ole siis. Noh, hyviä ohjeita silti. :)
 

Jysky

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
22.12.2013
Aina kun alle tulee tuore auto, päätän et tätä en koneeseen vie. Kohta jo lipsahtaa harjattomaan pesuun kun ei käsinpesuun saa aikaa. Täs mansen ympäristössä kaksi paikkaa, jossa suoritetaan esipesu ennen konetta harjalla ja painepesurilla- näissä voi sit riittää tuo harjaton edes jotenkuten.

Kun auto on vuoden vanha tulee jo harjapesuunkin välillä sorruttua. Itse suosin pehmoharjakoneita ja tuntuu, että parhaat esipesupaineet ja kerrat vedellä on ST1n koneissa miltei ympäri Suomen.
 

Penguin

Grand Legend
Liittynyt
25.12.2013
Ennen tuki ahkerastikin käytetyä näitä autopesukoneita, mutta kun ei sitä konetta löytänyt, joka olisi kyennyt edellisen autoni (308 SW) puhtaaksi pesemään, niin oli pakko siirtyä käsinpesuun. Nykyisen auton pesen märällä kelillä joka päivä, kun kotiin tulen, kuivilla keleilla kerran viikossa tai kahdessa. Hommaan meni tänäänkin vain neljä minuuttia, kun auto ei liiemmin ollut edes kurainen ja selvisi lähes pelkällä huuhtomisella

Noihin automaatteihin kun joku kehittäisi sellaisen ominaisuuden, että vahaa ei sotkettaisi tuulilasiin. Sen jälkeen kun lasinpyyhkijöiden sadetunnistin toimii yleensä varsin heikosti.
 

Vempula

Grand Legend
Liittynyt
22.12.2013
Itse pidän sitä yksityiskohtaa tärkeänä, että myös halvin ja nopein pesuohjelma sisältää esipesun paineella ennen pehmoharjapesua. Näin itse harjat pysyvät paremmassa kunnossa, kun kaikki koneessa pestävät autot esipestään ennen harjojen kontaktia.

Toinen helposti havaittava ja tärkeä juttu on riittävä veden käyttö. Silloin kun harjoilla otetaan kontaktia, on syytä olla pelissä mukana myös runsaasti pesuvettä. Monissa pesupaikoissa pihistellään tässä kohdin.

Uusille kotinurkille muuttaessa olen aina nähnyt vähän "vaivaa" sen suhteen, että olen etsinyt lähistöltä omat speksit täyttävän koneen. Muutama pesu siinä menee, mutta kun hyvä pesupaikka on löytynyt, voi sitä käyttää useamman vuoden. Ellei aseman omistaja päätä muuttaa ohjelmia. Näinkin on käynyt. En siis tarkoita kesä- ja talviohjelmien eroja, vaan keskellä kautta tehtyjä muutoksia, joiden selkeä tarkoitus on kulujen nipistäminen.
 
R

roudi

Vieras
Itse olen kanssa sen verran "wanhan liiton"-miehiä,etten ole halukas koneeseen viemään autoa. MUTTA! Nyt tuli se kuuluisa mutta. :)
Tutustuessani paikkakunnalla olevaan pesulaan,on pakko hieman käsitystä muuttaa "lakkapinnan pilaavasta pesusta". Muutamia kertoja Exeoo oon käyttänyt ko pesussa,niin en voi sanoa,että olisi uutta naarmua tms. tullut auton pintaan.Voi olla,etten katsonut kyllin tarkkaan,mutta miusta toi pesu meni hienosti. 16 minsaa kestää pisimmillään toi pesu. Ennen harjoja vettä ja aineita ruiskii pinnoille,sitten vasta harjat ym. rituaalit.

www.juhlapesu.fi

Tuolla on tullut käytettyä. Juu,ei ole omaa lehmää ojassa,etten sillä varjolla tota "mainosta" tohon lykännyt.Kunhan vaan ihan omakohtaista kokemusta kertoillen.
 

Antero

Vakiokalustoa
Liittynyt
1.1.2014
Kesäisin tulee pestyä yleensä aina itse käsin, mutta näin talvella ei jaksa sitä rituaalia kuin ehkä kerran kuussa. Harjakoneeseen en ole autoa vienyt. Yleensä toimin pesukoneen kanssa siten, että ruiskin ensin auton päälle esiesuainetta (http://www.motonet.fi/fi/tuote/602436/Esipesu-EP260-1l) ja annan vaikuttaa hetken ennen kuin ajan sisään. Eihän harjattomalla pesulla voi täysin puhdasta tulla, mutta pahimmat liat saa pois, että kehtaa taas ajella. Yleensä käyn joko Citymarketin tai ABC:n yhteydessä olevissa pesuloissa, ei hajuakaan mitkä koneet siellä on. Cittarissa harjaton pesuohjelma on kyllä monipuolisempi ja tarvitaessa voi valita myös alustan huuhtelun. Tottakai olisi parasta jos pesisi aina käsin, mutta toisaalta ei tästä autonpesusta jaksa sen kummempaa stressiä ottaa. Eri asia olisi jos olisi oma talli jossa saisi rauhassa pestä silloin kun siltä tuntuu.
 
G

Golffari

Vieras
Olen käyttänyt ( 2013 ) kolopalloa pesussa n.4 kertaa. ( Valkoinen )
Nesteen huoltamo, kiiltopesu.
Yhtenä päivänä ihmettelin takapuskurissa olevaa jälkeä ( takaapäin katsottaessa vasemassa alakulmassa )
Mistä tuo on tullut..?
No tarkempi katselmus antoi viitteitä harjakoneen tehokkuudesta.
Melkein kaikissa ulkonevissa kohdissa oli pienehköä naarmua yms jälkeä.
No onneksi nuo saa vahalla pois, saahan..?
Ja tästä lähtien autoon tehdään käsipesu jos tarvitsee pestä.
 

-P-

Grand Legend
Liittynyt
22.12.2013
^Riippuu millaista naarmua on mutta tuskin sentään ihan vahalla lähtee. Jos siihen on tarttunut jotain väriä harjoista niin se saattaa lähteä vahalla, naarmut ei. Naarmut vaatii jotain hiomatahnaa vähintään.
 
G

Golffari

Vieras
Meinasin käyttää tuota n:eek: 11 hiomavahaa, tekee mielestäni hyvää jälkeä.
yhdiste.jpg
 

tai

Legenda
Liittynyt
23.12.2013
Meinasin tuossa taanoin pakkasten tultua pesettää auton, vaan olikin käyttämäni pesukone suljettu. Jäissä se oli sitten seuraavat kaksi viikkoa, kunnes nyt taas kelin lämmettyä on avattu :rolleyes: Pitäkööt tunkkinsa.
 

ConD

Yleisvalvoja
Liittynyt
18.12.2013
Pesukoneet monesti suljetaankin pakkasella (-15 etc), kun niiden harjat ja hallit jäätyvät. TI hallissa on pakkasilla hyvä pestä ja kuivailla auto kuntoon, niin saa kotona sitten ovetkin auki. :)
 

winorloose

Sisäänajettu
Liittynyt
27.7.2014
Tiedän että moni täälläkin vihaa pesukoneita kuin ruttoa, mutta mielestäni on virheellistä laittaa kaikki koneet samaan nippuun. Kuten tässäkin topicissa mainitaan, koneissa on eroja. Itse olen käyttänyt alla mainittua pesupaikkaa, jossa koneena on juuri tuo em. Tammermatic T700 LUX. Jälkeen olen ollut erittäin tyytyväinen. Ja kun "pakettiin" lisätään vielä käsinvahaus pari kertaa vuodessa, niin kyllä lopputulos ainakin itselleni kelpaa.

Jos edelliset kokemukset pesukoneista on jostain 20v. takaa, niin kannattaisi ehkä päivittää kokemukset ja kokeilla vaikka jotain modernia Tammermaticin konetta. Tietysti jos aikaa auton hoitoon on rajattomasti, autotalli on täynnä erilaisia kemikaaleja ja intohimona on "tähtäillä" maalipintaa eri kulmista auringossa, niin silloin pesukinnas.com on varmaan ainoa oikea osoite.

http://akixautonpesu.fi/fi/Akix%20Autonpesu/
 
S

Skriko1

Vieras
winorloose sanoi:
Jos edelliset kokemukset pesukoneista on jostain 20v. takaa, niin kannattaisi ehkä päivittää kokemukset ja kokeilla vaikka jotain modernia Tammermaticin konetta. Tietysti jos aikaa auton hoitoon on rajattomasti, autotalli on täynnä erilaisia kemikaaleja ja intohimona on "tähtäillä" maalipintaa eri kulmista auringossa, niin silloin pesukinnas.com on varmaan ainoa oikea osoite.

http://akixautonpesu.fi/fi/Akix%20Autonpesu/

Onhan sitä muitakin vaihtoehtoja kun koneessa pesu tai itsepesu. Koneessa en ole pessyt autoani koskaan ja itse olen pessyt autoni viimeksi 1990.