https://automasa.fi/tuote-osasto/flaig-rengaspainemittarit/

Auton turvavarusteet

P

pokkus

Vieras
Mielenkiintoinen artikkeli pisti silmään, jossa vertailtiin parkkipaikkaperuuttamista peruutuskameran, tutkien, peilien ja näiden eri yhdistelmien avulla. Hiukan oli yllättävä lopputulos mielestäni.

http://wot.motortrend.com/1403_iihs_study_compares_rearview_cameras_and_parking_sensors.html

Itse pidän tulevissa autoissa pakollisena lisävarusteena tuota peruutuskameraa. Sen verran hyvä lisävaruste lisäämään turvallisuutta sekä helpottamaan peruuttamista.
 

Jysky

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
22.12.2013
Parissa ajamassani koeajoautossa ollut kamera eli vain muutaman kameraperuutuksen olen tehnyt. Mulle ei ole syntynyt mitän must-tunnetta. Itseasiassa niillä parkkeerattaessa miettii et silmät loppuu kesken. Ei tiedä katsoako takaikkunaan, peileihin (ja mihin niistä), etunurkkiin vai sit kojelaudan keskellä olevaan ruutuun.
Omillani peruuttelen aika pitkälti sivupeileillä- tutkat hoitaa sit etäisyys kontrollin.

Espanjassa vuokra Touranissa oli parkassistance- se viikon kokemuksella vaikutti ihan pätevälle, mutta en tiedä ostaisinko omaan- riippuu ihan hinnastakin. Ainut huono puoli oli taskuparkissa, juurikin ko maan autokulttuurissa, että kun takana ollut auto oli jätetty kauaksi rotvallista, niin oma jätti samaan linjaan. Ei suomalainen luonto antanut periks jättää autoo keskelle tietä.
 
P

pokkus

Vieras
Jysky sanoi:
Itseasiassa niillä parkkeerattaessa miettii et silmät loppuu kesken. Ei tiedä katsoako takaikkunaan, peileihin (ja mihin niistä), etunurkkiin vai sit kojelaudan keskellä olevaan ruutuun.

Kameraan tottuu nopeasti. Takaikkunaan tai peräpeiliin on turha tuijottaa, koska kamera tarjoaa paljon paremman näkyvyyden, koska linssit ovat yleensä hyvin laajakulmaisia. Sivupeilejäkään ei tarvitse kuin juuri ennen peruuttamista eli katsoo ettei sivuilla ole mitään. Lisäksi jos peruuttaa ruudusta pois niin toki pitää katsoa kummallekin sivulle ettei sivulta tule ketään. Samalla tapaan kuin ilman kameraakin toimiessa.

Jysky sanoi:
Omillani peruuttelen aika pitkälti sivupeileillä- tutkat hoitaa sit etäisyys kontrollin.

Tähän juuri liittyy sen kameran edut eli ei jää niin paljon kuolleita kulmia kuin pelkkiä peilejä käyttämällä. Lisäksi kamera huomaa matalat kohteet auton takana, joita on mahdoton huomata peileillä. Tutkat taas reagoivat joskus hitaasti ja saattavat olla hiukan jäljessä. Kamera näyttää aina reaalikuvaa. Tutkilta saattaa myös jäädä kapeat, pienet ja liikkuvat kohteet huomaamatta.
 

CeeViis

Sisäänajettu
Liittynyt
17.1.2014
Uudessa autossani on kamera. Olen yllättynyt, kuinka laaja näkymä siitä taakse on. Tämä olisi ollut tarpeen edellisessä autossa, jonka perän taakse jäi metrien katve (onneksi siinä oli kuitenkin tutkat). Nykyisessä farkussa on toki helppo peruuttaa katsomalla takaikkunasta. Perä kun loppuu siihen. Ja pidempää matkaa taakse päin ajettaessa en vielä osaa kamerasta katsoa. Sen verran se vääristää maisemaa kauempaa. Mutta ahtaassa tilassa, jossa esteet ovat lähellä, kameran näyttö on todella hyvä.
 
M

Makkis

Vieras
Pari varustetta, joista ei aiempaa kokemusta ole, nostan esille kun ne nykyisestä ajokista löytyy.

Vireystilan valvonta... speksien mukaan tarkkailee jos vaikka mitä parametreja ja ehdottaa sitten kahvitaukoa. Totuus siitä, mitä se seuraa, ei ole vielä auennut. Itselleni on kerran pimpauttanut, tai tarkasti ottaen kahdesti. Ajoin aivan normaalilla vireystilalla kohti Helsinkiä kun noin kahden tunnin jälkeen pimpautti vaikka mitään poikkeavaa en ainakaan itse havainnut ajotavassa tai omassa vireystilassa. Tuon jälkeen pimpautti vartin päästä uudelleen, mutta luulen että siinä ainoa mittarointi oli aika. Koska oikeasti ei väsyttänyt, jatkoin matkaa perille saakka.

Olen myös ajanut selkeästi väsyneenä ja vaiti tuo on pysynyt. Mitään kameraahan esimerkiksi silmien luppaisuun ei autossa ole.

Minulle on jäänyt mielikuva "huuhaa" varusteesta. Arvontageneraattori satunnaisotannalla. Huomionarvoinen seikka, että samalla reissulla kolleegan ajaessa pimputteli vähän väliä vaikka edelleenkään ajamisessa tai vireystilassa ei mitään huomautettavaa.

Toinen on tämä "törmäyksenestin" vai mikä lie turvavälin valvonta. Omalla kohdalla ei ole koskaan piipannut tai reagoinut mitenkään, luulin että liekkö koko varustetta autossa edes on, kunnes toissa päivänä vaimon ajaessa edeltä kääntyi auto oikealle. Rajoitus oli 40 km/h ja ainakaan paljoa ei yli sen vauhtia ollut, en kiistä etteikö edellä kääntynyt auto ollut juuri niitä "suomimalleja" joilla ei voi samaan aikaan kiihdyttää ja kaartaa. Maxi-Dot helähti punaiseksi ja summeri alkoi parkua ja itse asiassa vaimo meni paniikkiin että mitä hittoa nyt tapahtuu. Onneksi ei polkimet sekoilleet mutta ihan aikuisten oikeasti mitään vaaraa ainakaan pelkääjään paikalta törmäykseen ei ollut. En kuitenkaan leimaa tätä "huuhaa" varusteeksi koska jos ei muuta, ainakin sai vaimon kysymään mistä on kyse ja sain vastattua ennakoivan ajotavan olevan suotavaa myös auton mielestä. Itse en olisi tuolla vauhdilla noin lähelle laskenut, vaikka marginaalit olikin riittävät mutta kun taas itse tiedän ihmisten olevan uskomattomia vatuloita liikkeissään, itse olisin pitänyt huomattavasti pidemmän marginaalin. Ehkäpä tästä johtuen tuon värkin ei ole tarvinnut koskaan omaan ajamiseeni puuttua.
 

Markku J

Hallitusjäsen
Liittynyt
18.12.2013
Meidän Volvossa on Driver Support -paketti. Sen varusteista ACC, BLIS ja kaistavahti ovat tulleet tutuiksi. Kameroiden  avulla tehtävät hätäjarrutustoiminnot ovat "onneksi" kokeilematta, mutta varusteena ne kuulostavat todella hyödyllisiltä.

ACC toimii Volvossa aivan loistavasti, paljon jouheammin kuin Skodan vastaava, joka hötkyilee enemmän liittymä- ja naapurikaistojen tapahtumista. Kaistavahti on melko hyödytön, ehkä pitemmässä matka-ajossa se voisi estää kuskin torkahtamisen. Normikäytössä en koe saavani siitä isompaa hyötyä. Volvossahan se varoittaa vain äänimerkillä, kun taas Audissa ratissa tuntui vastavoima pyrkien kääntämään rattia korjaavaan suuntaan (oli parempi toteutus).

BLIS (kuolleen kulman varoitin) on hyvä varuste. Volvossa se tarjoaa samalla risteävän liikenteen varoituksen esim. parkkiruudusta ulos peruuttaessa. Toimii hyvin ja kantama on reilun pitkä. BLIS -valoja olen oppinut seuraamaan ihan vaistomaisesti ennen kaistan vaihtoa. Itse asiassa tämän kirjoituksen innoitti tämän päiväinen ajeluni meidän Oculla, jossa on peileissä oranssit pienet vilkut. Kaistanvaihdoissa hätkähdin sitä, kun tuo BLIS -ilmiö on mennyt jo opituksi toiminnoksi. Yllättävän äkkiä tällaisetkin asiat tallentuvat vanhankin ihmisen aivoihin  :).

 
T

Trollsten

Vieras
Onneksi ei ole mitään huuhaa varusteita. ESP:nkin jättäisin pois jos mahdollista.
 

McScott

Sisäänajettu
Liittynyt
11.4.2015
Peruutuskameran itsekkin ostin uuteen tulevaan autoon, kun veli sitä suositteli omasta kokemuksestaa, muuten en noita turvavarusteita ole ostanut. Ainoa poikkeus olisi kuolleenkulma varoitinvalo peilissä. Siitä olisi oikeasti hyötyä, mutta sitä ei autooni saanut.

Nykyiset autot on niin karvalakkeja, että hyvä kun turvavyöt löytyy kaikille.