https://tummennuskalvot.fi/

Auton sisäilman / ilmastoinnin puhdistus

MJ

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
23.12.2013
Tällaista aihetta täältä ei vielä löytynyt.

Eli minkälaisia kokemuksia löytyy auton ilmastointilaitteen ja sen sen osien puhdistamisesta? Itselläni tämä toimenpide tulee ajankohtaiseksi noin vuoden sisällä. Suurella Marmorilla hinnoittelu tälle toimenpiteelle on sitä mitä se on...

Ainakin Fortelta löytyy tähän toimenpiteeseen tarvittavaa puhdistusainetta, samoin Saksan Mister-Auto:n sivuilta bongasin Bardahlin vastaavan tuotteen. Onko kenelläkään kokemusta näistä aineista ja vaadittavista työtoimenpiteistä? Mikäli olen oikein ymmärtänyt, ovat ne pääpiirteittäin:

- Auto käyntiin
- Ilmastointi päälle
- Lämpötilan asetus mahdollisimman kylmälle
- Ilmanvaihdon sisäkierto päälle
- Puhallus maksimille
- Aerosoli leviämään sisätiloihin
- Ovet kiinni
- Odottelua homman valmistumiseksi

 

jrinnes

Hallitusjäsen
Liittynyt
23.12.2013
Viime kesänä tuli tuollainen savukranaatti laukaistua molemmissa autoissa, eikä tuosta nyt ainakaan haittaakaan ollut. Taisi olla Sonaxin purkki, joka tarttui AD:ltä mukaan. Parina päivänä tuon käsittelyn jälkeen autossa oli hetken aikaa käynnistyksen jälkeen vähän turhankin voimakkaat tuoksut, mutta äkkiä se siitä tasoittui. Kokonaisuutena oli kyllä mielestäni sen vajaan kymmenen euron arvoinen sijoitus.
 

Ironic32

Yleisvalvoja
Liittynyt
18.12.2013
Sonaxin purkkia tullut käytettyä itsekin noissa vanhemmissa katiskoissa ja kyllä sillä selkeää parannusta saa asiaan, mutta jos autossa on jo jotain mädän hajua, niin ei se noilla aerosoleilla täysin pysyvästi katoa. Ei välttämättä edes oikealla otsonoinnilla, jos ilmastoinnin sisuksissa kasvaa kasvustoa.

Mutta samaa mieltä, että kyllä tuo hintansa arvoinen tuote kuitenkin on ja kun tuulettaa hyvin savutuksen jälkeen, niin aika äkkiä ne pahimmat tuosta aiheutuvat tuoksut tasoittuvat.
 
A

Arska F

Vieras
Ironic32 sanoi:
jos ilmastoinnin sisuksissa kasvaa kasvustoa.

CRC:llä on tuohon olemassa vielä "järeämpi" aine, se suihkutetaan  pillin avulla suoraan kennon pinnalle / kanaviin, ja siellä se vaahtoutuu.
Pahimpia tapauksia olen tuolla "vaahdolla" saanut hajuttomaksi, jopa kissank**i lähtee!
Eli kunnon tehokäsittely:
- "vaahto"
- "savukranaatti"
- uusi raitisilmasuodatin

videopätkä vaahdosta:
 

Ironic32

Yleisvalvoja
Liittynyt
18.12.2013
^Tuo varmasti jo auttaakin hieman eri malliin. Haihtuuko tuo vaahto itsestään pois tuolta vai vaatiiko jotain erityisiä toimenpiteitä?
 

Vankka

Klassikko
Liittynyt
22.12.2013
Minulla tuo CRC vaahto tuntu vaan pahentavan asiaa. Tuntu jäävän  tahmeeksi mihin paska sitten kiinni?
 

Vankka

Klassikko
Liittynyt
22.12.2013
pokkus sanoi:
Olisiko jollain vinkkejä miten voimakkaat hajut saisi pois auton sisätilasta? Bemussa on aika vahvat hajusteet laitettu vaihtoautorivistön puunauksessa, joka on muuten valitettavasti tapana täällä, ja nyt haluaisi eroon tuosta hajusta. En tiedä onko sillä yritetty peittää tupakansavua tai jotain vastaavaa. Valitettavasti tätä en huomannut kun autoa olin katsomassa ja mieluusti haistelisin hajutonta autoa kuin tämmöistä hajupommia :)

Tuollaisen setin itse ostin eilen ja ajattelin joku päivä kokeilla kunnollisen imuroinnin ja pintojen pyyhinnän jälkeen. Hyviä arvosanoja saanut monessa paikkaa ja ainakin jalkahien poistamiseen toimi todella hyvin kengissä :)

http://www.amazon.com/Zorbx-Value-Pack-Unscented-Remover/dp/B000CCXEJU

Onko jotain muita hyviä vinkkejä hajujen poistamiseen?
Pintojen pesu ja otsonointi?
 

ClintMeatwood

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
22.12.2013
Samaa mieltä kuin Vankka. Tuo otsonointi ilmeisesti oikeasti ainoa mikä todella tehoaa. Tai tällaisen käsityksen olen itse saanut.
 
M

Makkis

Vieras
Joskus kuulin tarinaa, joskin tarina oli esson baarista, että joku oli ostanut AVK:lta auton korjattavaksi. Laitteli auton kuntoon ja mutta ihmetteli koko ajan "etovaa" hajua. Historiaa selvitellessä oli tullut ilmi että tuohon autoon oli joku päättänyt omatoimisesti päivänsä metsäautotien päässä jossa saanut olla rauhassa useamman viikon.

Ei kuulemma lähtenyt haju kuinkaan. Kuulemastani tosin on kauan enkä tiedä oliko tuolloin mitään otsonoinetja olemassakaan.
 

Ironic32

Yleisvalvoja
Liittynyt
18.12.2013
^ Eikös ne myytinmurtajissa jättäneet sianruhoja hautumaan Vetten sisälle joksikin aikaa ja vaikka puunasivat sisustan kunnon aineilla, eivät saaneet hajuja pois.

W210:iin oli kans laitettu jotakin kunnon myrkkyä tuoksuksi ja jonkin aikaa koitin kaivellakin, että minne lie wunderbaumit piilotettu, mutta eipä löytynyt moisia autosta. Mitähän lienee nuo aineet, jota käyttävät? En ainakaan itse sellaisia konsteja keksinyt, jolla tuon hajun kovin äkkiä saisi eliminoitua. Ajan myötä kyllä katosi tuokin tuoksu.
 
M

Makkis

Vieras
Itselläni oli aikaan auto jonka möin yksityiselle, velaksi, omalla rahalla rahoitin tuon velkaosuuden. Ostaja oli kova poika pössyttämään sikareita ja pössytti niitä myös ajellessa haalien tumpit tuhkakuppiin.

Niinhän siinä kävi että velka jäi hoitamatta ja omatoiminen perintä ei tuottanut tuloksia niin jouduin hakemaan auton takaisin itselleni. Sikarin haju oli myös todella sitkeässä, kaikki silloiset kemikaalit ja keinot kokeilin mutta aina vaan sikarin tuoksu oli läsnä. Sittemmin auton annoin vuosikausiksi äidilleni käyttöön ja hän oli kova tyttö puunaamaan. Erinäisten vaiheiden kautta auto päätyi taas itselleni ja vuodet olivat tehneet pääosin tehtävänsä, ei tosin kokonaan mutta tuota pystyi jo sietämään.

Noiden vaiheiden jälkeen auto lojui pihassa minulla jokusen vuoden kunnes kaveri kysyi hintaa ostomielessä. Sanoin että hakekoon pois tai jos omin avuin kulkee, maksaa vaikka laatikollisen kepua siitä. Kannoin akun paikalleen ja laakista tulille ja ei kun kovaa ajoa. Tuolloin oli jo ihan uudet luonnon odöörit ja jotain itiöitäkin siinä kasvoi.
 
K

Kobbetop

Vieras
jf sanoi:
Lisäksi:
Raitisilma suodattimen uusiminen.

Tämän toimenpiteen vaikutuksen juuri totesin vähän aikaa sitten kun alkoi (varsinkin kostealla kelillä) tulemaan ilmastoinnista ummehtunutta hajua. Ensin ajattelin, että pitää joku raikastuspommikäsittely tehdä mutta viisammat tiesi, että suodatin kannattaa tsekata ja sehän oli aivan harmaassa pölyssä. Viime huollossa se ainakin kuitin mukaan oli vaihdettu mutta näytti kyllä siltä, että se on uudesta asti ollut siinä tai sitten 20tkm ajon aikana todella voi tulla niin paljon likaa sinne, vaikea sanoa.

Mutta sisäilma muuttui laakista raikkaaksi. Otsonoinnista olen kuullut, että se on toimenpide joka oikeasti tehoaa.
 

MJ

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
23.12.2013
Makkis sanoi:
Joskus kuulin tarinaa, joskin tarina oli esson baarista, että joku oli ostanut AVK:lta auton korjattavaksi. Laitteli auton kuntoon ja mutta ihmetteli koko ajan "etovaa" hajua. Historiaa selvitellessä oli tullut ilmi että tuohon autoon oli joku päättänyt omatoimisesti päivänsä metsäautotien päässä jossa saanut olla rauhassa useamman viikon.

Ei kuulemma lähtenyt haju kuinkaan. Kuulemastani tosin on kauan enkä tiedä oliko tuolloin mitään otsonoinetja olemassakaan.

Tähän asiaan liittyen on hiukan sisäpiiritietoa: Ne verhoilun / sisustuksen osat, joihin onnettomuudessa on päässyt verta / kehonesteitä tms. eloperäistä, poistetaan AVK:lla ennen kuin kohde tulee myyntiin. Tosin joskus on jälkikäteen poliisista tullut soitto esim. etsiä jotakin puuttuvaa ruumiinosaa kolariautosta tai että autossa on ollut HIV / AIDS -positiivinen, jolloin ajoneuvo on laitettu karanteeniin viikkojen ajaksi. Mutta se onkin sitten eri juttu...
 

Karvis

Hallitusjäsen
Liittynyt
18.12.2013
Otsonointi on tehokas keino hajujen poistoon, mutta hajun lähde täytyy ensin löytää ja poistaa autosta tai toimenpiteestä ei ole hyötyä. Eli jos autoon ei ole fiksissä laitettu jotain hajustinta johonkin piiloon, niin perusteellinen siivous ja otsonointi pitäisi riittää.
 

tuRboman

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
22.12.2013
Tässä kunnon mummovinkki: Ruokasooda. Ei sitä toki mihin vain voi laittaa, mutta esimerkiksi jos takakontissa on matkustellut koira ja jäljelle on jäänyt se "tuoksu", niin sinne vaan ruokasoodaa matoille ja ihan reilusti. Antaa olla parikin päivää. Imuroidaan pois ja vielä kunnon tuuletus.

Tämä niksipirkkaniksi toimii monenlaiseen ikävien tuoksahdusten poistoon. Mutta ei varmasti saa mitään tarkoituksella ruiskuteltuja uudenautontuoksuja pois tälläkään konstilla.
 

Vankka

Klassikko
Liittynyt
22.12.2013
pokkus sanoi:
Tuosta ruokasoodasta olen itsekin lukenut. Samoin tuoreet kahvinmurut ympäri autoa pitäisi auttaa hajujen kanssa.
Lisätään listaan vielä etikka. Etikka purkki auton jalkatilaan yön yli. Kovan etikan hajujen tuulettelejen jälkeen pitäs olla tuoksut poikke :D
 

Autoilija92

Klassikkoainesta
Liittynyt
26.1.2016
Mulla on ruennut ilmastointi haiskahtamaan siten että kun sen sammuttaa ja kennosto tai ilmaputket rupeaa lämpenemään niin alkaa se haju joksikin aikaa. Ei kuitenkaan haise koko ajan. Ilmastointi päällä ei hajua tunnu.
Onko kokemuksia tällaisesta, liekö ilmastoinnin kenno syyllinen loppujen lopuksi kuitenkaan kun ei ilmastointi päällä hajua tunnu?
Ihan ensin varmaan pitäisi tarkistaa onko raikkari oikeasti vaihdettu vai vain veloitettu viime huoltolaskussa...
 

Juuha

Klassikkoainesta
Liittynyt
18.9.2018
Joka kesä laitan sellaisen ilmastoinnin puhdistus-panoksen suihkuttamaan autoon enemmänkin ennaltaehkäisevästi ettei mitään pahoja hajuja pääse syntymään. Tällä kertaa ostin Motoxin panoksen ja siinäkin ihan miellyttävä laventelin tuoksu. Pientä tunkkaisuutta on hetkellisesti haistanut tänä kesänä joten ihan hyvä tuo oli taas tehdä.
 

dosetti

Legenda
Liittynyt
25.8.2015
Johan tässä tullutkin eli perusteellinen siivous, suodattimen vaihto, otsonointi ja mahdollisesti sitten joku ac-raikastin. Siivous siis tarkoittaa porakoneeseen kiinnitettävällä pyörivällä harjalla pesu, matot jne.